Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Recept till bak i stenugn  (läst 6649 gånger)

snäckan

  • Inlägg: 27
Recept till bak i stenugn
« skrivet: 20 jan-10 kl 20:33 »
Efterlyser fler recept till stenugnsbak, Vår ugn rymmer ca 25-30 limpor och vanliga recept funkar inte så bra att bara mulitiplicera. Idag har jag bra recept på grovt och fint rågbröd. Gärna recept med spelt eller annat gott.

Dagen

  • Inlägg: 231
  • I skogens trädgård höra vi hemma.
    • Småland
SV: Recept till bak i stenugn
« Svar #1 skrivet: 20 jan-10 kl 20:41 »
Har du lust att dela med dig av de recepten du har?

regnpipan

  • Gäst
SV: Recept till bak i stenugn
« Svar #2 skrivet: 27 jan-10 kl 18:28 »
Jag brukar, när vi far till några vänner med vedeldad ugn, förbereda ett par tre fyra eller fem fördubblade satser av olika Hedh bröd. Jag tycker att det är enklare om man bakar limpor som är lite mindre när man jobbar med vedeldad ugn. Ett annat trick är givetvis att ofta kolla temperaturen. Inte i ugnen utan på brödets innertemperatur. Bröd är klart om det är uppe i sisådär 95 grader. Genom att mäta flera olika bröd så kan man flytta om dem under bakningen så att alla bröd i samma "omgång" blir klara samtidigt.

Senast vi bakade blev det:
-12 pizzor
-ca 80 tunnbröd (norrländska kompisar stod för den degen)
-12 hedhs "italienare"
-13 hedhs vörtbröd
-12 pain de martin
-14 hedhs baguetter

Rakadero

  • Inlägg: 3188
    • Västergötland
    • Reflections of Rachel
SV: Recept till bak i stenugn
« Svar #3 skrivet: 27 jan-10 kl 21:27 »
Använder du typ stektermometer då när du mäter temperaturen i bröden?
Fyrtiotalet underbara hönor och tuppar av raserna vit leghorn, brun leghorn, blomme, australorp, sussex, plymouth rock, orpington, rir, lohmann och några blandningar mest leghorn-blomme-lohmann. Sju älskade katter. Två välartade söner. En händig make. Och så jag...

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Recept till bak i stenugn
« Svar #4 skrivet: 27 jan-10 kl 21:55 »
15 st bröd .
9 liter vatten
2-3 msk salt
brödkryddor efter smak
2 dl sirap
100 g smör el. margarin
2 påsar rågsikt (4 kg )
200 g jäst
5 påsar vetemjöl ( 10 kg )
koka upp vattnet, blanda i smöret, salt, sirap och brödkryddorna . Slå blandningen över rågsikten . Låt svalna till lagom temp. för jästen och rör i den . Låt stå över natten .
På morgonen rör i vetemjölet , men spara till utbakningen .Låt jäsa tills den "spricker".
När ugnen har rätt temp. börja baka ut de 15 bröden .
Pensla bröden med kaffe innan de ställs i ugnen .
Gräddningen brukar ta 15-20 minuter.

Rakadero

  • Inlägg: 3188
    • Västergötland
    • Reflections of Rachel
SV: Recept till bak i stenugn
« Svar #5 skrivet: 28 jan-10 kl 00:16 »
Vilken form bakar du ut bröden till? Det låter lite lite tid för limpor men med så mycket deg borde bli jäääääättestora brödkakor i så fall...

Kanske går det fortare i stenugn?

Jag kan kanske få låna en gammaldags bakugn i vår hembygdsgård och funderar också i de här banorna... Det är ingen stenugn utan en sådan där inmurad i skorstenen som de hade förr.
Fyrtiotalet underbara hönor och tuppar av raserna vit leghorn, brun leghorn, blomme, australorp, sussex, plymouth rock, orpington, rir, lohmann och några blandningar mest leghorn-blomme-lohmann. Sju älskade katter. Två välartade söner. En händig make. Och så jag...

Dagen

  • Inlägg: 231
  • I skogens trädgård höra vi hemma.
    • Småland
SV: Recept till bak i stenugn
« Svar #6 skrivet: 28 jan-10 kl 09:45 »
Använder du typ stektermometer då när du mäter temperaturen i bröden?

Jag brukar använda mig av en digital termometer som man sticker in i brödet. Men det gör jag bara om jag känner mig osäker på om det är färdigt. Annars finns ett gammalt knep som man hade innan stektermometerns tid. Man knackar på brödet, och det är färdigt när det låter ihåligt. Man lär sig av erfarenhet. Man kan också sticka in en kniv i brödet och gnugga lite. Om det fastnar deg på kniven är det inte klart än.
« Senast ändrad: 01 feb-10 kl 19:19 av Peter Alldén »

 

regnpipan

  • Gäst
SV: Recept till bak i stenugn
« Svar #7 skrivet: 01 feb-10 kl 08:26 »
Använder du typ stektermometer då när du mäter temperaturen i bröden?

Helt vanlig stektermometer.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

564 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser