Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vin av gammal äpplemust  (läst 2184 gånger)

nilsegårn

  • Inlägg: 1136
    • Dalsland
    • Blekslätten Gård
Vin av gammal äpplemust
« skrivet: 09 jan-10 kl 10:49 »
Tjo!

I höstas pressade vi ca 5 liter äpplemust av gårdens äpplen men råkade ha i för mycket natriumbensonat och hela klabbet blev odrickbart.

Flaskorna har stått i kylen sedan dess, men fick ideen att jag kunde försöka göra vin av eländet. Äcklig must vill man ju inte dricka men äckligt vin kan ju gå i kristider. ;D

sagt och gjort... I med ca ett halvt kilo socker och en matsked turbojäst. Detta är tre dagar sedan och det har inte hänt ett pillejotta. Till saken hör att jag inte har ett enda ställe i huset som håller mer än ca 10 grader i medeltemp. Just nu står jäsflaskan vid kaminen så framåt kvällen blir den väl något uppvärmd...

Frågan är nu... är det natriumbensonaten som gör att det inte jäser eller kylan?

Finns det hopp eller är det bara att hälla ut skiten?
: "Om en idé inte verkar bisarr till att börja med, så är den ingenting att hoppas på" Niels Bohr

"man kan alltid sluta med något när man vill, så länge det är nästa tisdag" Lemmy

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Vin av gammal äpplemust
« Svar #1 skrivet: 09 jan-10 kl 11:34 »
Man konserverar ju för att det inte ska jäsa, så det är väldigt svårt att göra vin med must som har konserveringsmedel.
Fem liter äppeljuice, kan man komma över för en 50-lapp, så vill du göra lite vin, är det det enklaste.
Finns kanske någon (människa eller djur), som kan dricka upp det den mindre bra musten.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

nilsegårn

  • Inlägg: 1136
    • Dalsland
    • Blekslätten Gård
SV: Vin av gammal äpplemust
« Svar #2 skrivet: 09 jan-10 kl 11:39 »
Vin kan jag köpa på systemet om så är... Det var just att jag ville ta var på den äckliga musten....
: "Om en idé inte verkar bisarr till att börja med, så är den ingenting att hoppas på" Niels Bohr

"man kan alltid sluta med något när man vill, så länge det är nästa tisdag" Lemmy

Dea

  • Inlägg: 55
SV: Vin av gammal äpplemust
« Svar #3 skrivet: 09 jan-10 kl 14:08 »
Natriumbensonat är ju som sagt ett konserveringsmedel som främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier. Om du dessutom hade för mycket av det är det nog rätt kört att få någon jäsning i musten...

Natriumbensoat kan för övrigt vid höga tempraturer i kombination med askorbinsyra (c-vitamin som det finns gott om i äpplen) omvandlas till bensen, ett cancerogent aromatiskt kolväte. (källa: wikipedia)

nilsegårn

  • Inlägg: 1136
    • Dalsland
    • Blekslätten Gård
SV: Vin av gammal äpplemust
« Svar #4 skrivet: 09 jan-10 kl 14:55 »
Hoppsan!

Då är det nog bäst att hälla ut eländet. Trodde natriumbensonat var bakteriedödadande och trodde att det kanske skulle gå att jäsa ändå....
: "Om en idé inte verkar bisarr till att börja med, så är den ingenting att hoppas på" Niels Bohr

"man kan alltid sluta med något när man vill, så länge det är nästa tisdag" Lemmy

emmaB

  • Inlägg: 14
SV: Vin av gammal äpplemust
« Svar #5 skrivet: 17 jan-10 kl 15:56 »
Nästa gång värm upp musten till 75 grader C istället för att använda konserveringsmedel !

M8e

  • Inlägg: 882
    • Västerbotten
SV: Vin av gammal äpplemust
« Svar #6 skrivet: 17 jan-10 kl 22:15 »
Skulle man inte kunna späda ut det med något för att få det drick eller jäsbart. ???
"[Gold] gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head."

 

nilsegårn

  • Inlägg: 1136
    • Dalsland
    • Blekslätten Gård
SV: Vin av gammal äpplemust
« Svar #7 skrivet: 17 jan-10 kl 22:17 »
Har hällt ut skiten...
: "Om en idé inte verkar bisarr till att börja med, så är den ingenting att hoppas på" Niels Bohr

"man kan alltid sluta med något när man vill, så länge det är nästa tisdag" Lemmy


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

591 gäster, 4 användare (2 dolda)
skräptanten, Besksöta

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser