Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slakt  (läst 5514 gånger)

Emma.S

  • Inlägg: 8
Slakt
« skrivet: 23 okt-09 kl 23:05 »
Hej
Jag vill lära mig att slakta och stycka framför allt svin, men jag är nog korkad för jag hittar ingen kurs eller något som man kan gå och lära sig.
Finns det någon därute som har någon bra idé eller tips.
Tack på förhand/ Emma

TurbogrisarnaVG

  • Inlägg: 233
    • Västergötland
SV: Slakt
« Svar #1 skrivet: 27 okt-09 kl 14:54 »
Du kanske borde höra med något slakteri om det finns i närheten och fråga om du får titta på?
Om inte detta finns så kan man alltid köpa en bok där det finns bra beskrivningar och bilder på hur man slaktar, visst är det svårt och det blir mycket fel (och mycket kött som går till köttkvarnen) i början men efter några slaktar så börjar man få lite lite grepp på det. Min sambo lärde sig att stycka från en bok, visst var det inte så fint styckat i början men med tiden så blev det bara bättre, och har man möjlighet att kolla när någon styckar några gånger så lär man sig verkligen en massa!
Det viktigaste är att ha bra och rejäla grejer att slakta med, annars så blir det slitsamt!
Lycka till!
Hej alla Alternativa!!
Vi är ett ungt par på 35 o 30 som bor  på gård i VG.
På väg mot äventyret och självförsörjandet!!

MonicaA

  • Inlägg: 222
SV: Slakt
« Svar #2 skrivet: 27 okt-09 kl 15:04 »
Finns det fortfarande hemslaktare? Om det finns så kanske det hade varit något?
Drömmer om en egen bondgård med kor, grisar och hönor i Skåne.

TurbogrisarnaVG

  • Inlägg: 233
    • Västergötland
SV: Slakt
« Svar #3 skrivet: 27 okt-09 kl 15:24 »
Tvivlar på att det finns laglig hemslakt.
Men de flesta jägare kan stycka hyfsat och om du träffar på nän du känner kanske du borde fråga honom(henne) om de skulle kunna göra det för en hundring eller två.
Hej alla Alternativa!!
Vi är ett ungt par på 35 o 30 som bor  på gård i VG.
På väg mot äventyret och självförsörjandet!!

Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora
SV: Slakt
« Svar #4 skrivet: 27 okt-09 kl 15:34 »
Man får väl slakta hemma för egen konsumtion väl?
Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Slakt
« Svar #5 skrivet: 27 okt-09 kl 16:21 »
Man får väl slakta hemma för egen konsumtion väl?

Ja.

bo_i_dala

  • Inlägg: 1042
SV: Slakt
« Svar #6 skrivet: 27 okt-09 kl 17:38 »
Hej!
Hemslakt är HELT lagligt!
Du får föda upp ett, djur slakta det och äta upp det!
Dock måste vissa saker vara uppfyllda, tex djurskyddsbestämmelser vid uppfödning, du måste bedöva djuret vid slakt ( i princip tillfogar du djuret så mycket hjärnskada att det blir medvetslöst), sen avblodar du djuret som då dör av blodförlust, hur du sedan gör tror jag inte finns reglerat i lag (styckning mm)!!

Du får inte slakta hemma för annat ändamål än egen konsumtion!!!!!

Det finns säkert någon slaktkunnig i din närhet som slaktar/ styckar åt personer som hemslaktar!!

Om du ska slakta gris- var noga så att du gör TU (trikinundersökning) på varje slaktad gris, trikiner är en obotlig och ,efter vad jag hört, smärtsam parasitsmitta.
På slakteriet tas ett individuellt prov på VARJE slaktad gris som sedan trikinundersöks, sedan stämplas grisen (TU).
mvh

TurbogrisarnaVG

  • Inlägg: 233
    • Västergötland
SV: Slakt
« Svar #7 skrivet: 27 okt-09 kl 17:48 »
Ja självklart menade jag inte att det var förbjudet att slakta hemma för eget bruk.
Jag syftade till den gamla traditionen av gårdsslaktare.
Hej alla Alternativa!!
Vi är ett ungt par på 35 o 30 som bor  på gård i VG.
På väg mot äventyret och självförsörjandet!!

Karina

  • Inlägg: 245
  • småskalig... irrationell...
    • Uppland
    • Ålbrunna Gård
SV: Slakt
« Svar #8 skrivet: 05 nov-09 kl 22:01 »
Den här sidan är helt suverän när det gäller styckning

 http://www.svenskkottinformation.se/gris_250/

det finns även styckningsinformation om lamm och nöt.

När vi slaktade gris för första gången förra året så styckade vi dem med hjälp av filmerna på svensk köttínformation, det gick jättebra!


http://www.svenskkottinformation.se/gris_250/
Bor med min familj på en avstyckad gård i Stockholms län. Vi har höns, kalkoner, bisamhällen, gotlandstackor, grisar på sommarhalvåret och 2 kattor och en norsk buhund.
Är självförsörjande på väldigt mycket men inte allt. Ännu.

Emma.S

  • Inlägg: 8
SV: Slakt
« Svar #9 skrivet: 06 nov-09 kl 18:59 »
Tack för alla tips och råd, jag har faktiskt hittat en herre som ska hjälpa mig hela vägen med grisarna från början till styckning känns tryggt. Har upptäckt att det finns massor som vill hjälpa till bara man frågar runt lite.
Så nästa år ska jag förhoppingsvis äta min första icke tumlade skinka...

 

bo_i_dala

  • Inlägg: 1042
SV: Slakt
« Svar #10 skrivet: 07 nov-09 kl 00:08 »
Gej!
Varför i hela friden först nu- bra mat FINNS att köpa!!
MVH


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

536 gäster, 5 användare (1 dolda)
Toothpaste, von tratt, Lasse-hatten, gorlan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser