För att få ut saften ur större mängder äpplen har det förekommit att man har byggt om (och framför allt rengjort) en gammal tvättcentrifug.
En fungerande lösning, men som inte uppfyller några som helst maskinsäkerhetskrav - det vill till att man håller barn och mindre vetande personer borta - är följande:
Välj helst en centrifug som saknar avloppspump.
Börja med att plocka isär centrifugen och göra rent grundligt utanpå trumman, i yttermanteln och i rännan som ska leda bort vatten. Se till att det inte finns någon lös färg, tätningsmassa, rost eller liknande som kan förorena saften.
Ta bort locket från centrifugen och sätt alla säkerhetsbrytare, broms etc ur funktion.
Ta isär den och gör rent ordentligt utanpå trumman, i "yttermanteln", i rännan för att leda bort vatten osv.
Gör en säck av lämpligt tyg och lägg i trumman, se till att den inte blockerar något av öppningen upptill.
Rigga upp en lämplig kvarn (t ex handvevad köttkvarn) på en planka tvärs över centrifugen.
Sedan är det bara att köra igång centrifugen, skära sönder äpplena i bitar som går ner i kvarnen, och mala direkt ner i trumman.
Se till att alltsammans står stadigt så att det inte finns risk att centrifugen välter om det skulle bli obalans - det kan leda till komiska effekter. En bekant fick bl a gaveln på sitt hus och grannens bil sprutlackerade med äppelmos på det sättet
