Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lammproduktion  (läst 5285 gånger)

Pozzo

  • Inlägg: 48
    • Dalarna
Lammproduktion
« skrivet: 05 jun-09 kl 00:14 »
Hej och hallå!

Hur många här inne håller på med lammproduktion i större skala? Dvs där ni får in större delen av er inkomst från.

Hur startade ni? Omfång på första besättningen? Stallbyggnader? etc. Allt av intresse.
Var avsätter ni köttet? Återtag, direkt till SM eller på annat sätt? Har någon erfarenhet av direktförsäljning till restaurang, butik etc?

Jag är på G med en satsning och är intresserad av att komma i kontakt med folk som gjort den här resan tidigare.

Mvh
Pozzo
"E fango e il mondo" - Och dy är världen,
Giacomo Leopardi - Ur "Canti" 1831

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Lammproduktion
« Svar #1 skrivet: 05 jun-09 kl 08:07 »
Ska bli spännande att följa den här tråden, för vi har också planer på något liknande!
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Lammproduktion
« Svar #2 skrivet: 05 jun-09 kl 09:04 »
1. Större delen av inkomsten från fåren
Då pratar vi minst 350 tackor för att få ihop till en månadslön. Utgifterna för gård, mark och byggnader för alla dessa djur kräver en större inkomst än en månadslön - alltså fler tackor än 350 st.

2. För att skicka lamm till slakt hos Scan/SM eller vad fasen de nu heter just nu (jag levererar själv dit), så behöver man ett lammkontrakt. Utan lammkontrakt får man bara sina lamm slaktade när de har brist på lamm. Lammkontrakt ges inte för höstslakt längre, utan endast från v 48 och framåt över vintern... Det innebär mer arbete/mer foder till djuren.

3. Om man ska sälja köttet själv så måste det ändå slaktas och inspekteras på slakteriet. Du får själv åka och hämta det och leverera det dit det ska (tid och pengar) Säljs köttet litt affär/restaurang så vill de att man kan leverera samma mängd varje vecka, året runt.

4. Mängden djur att börja med, avgörs av hur mycket man har råd att köpa in. Endast goda avelsdjur ska köpas! Inga avdankade besättningar eller utslagstackor från någon närbelägen fårbonde. Likaså ska endast BRA lamm sparas till liv, annars tillbringar man massor av år med problem och bortsortering av odugliga avelsdjur.

Får är en rätt så dyr hobby ;-)
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

Gunhild

  • Inlägg: 145
SV: Lammproduktion
« Svar #3 skrivet: 05 jun-09 kl 21:28 »
Om man är osäker på om man vill ha får eller inte tycker jag att man kan köpa några "billiga" för att prova vad man vill. Vi har texel, dorset, finulls korsningstackor som betäcks med texel. Detta för att få lamm på vintern och slippa lammm på sommaren. Det är ju även så att det betalsa bättre för lammen innann vecka 21. Men jag tror att de äter upp det! Kolla över vad du kan få i eu bidrag och ha så få tackor du behöver för att bruka marken tror jag blir bäst ekonomiskt.

 Vi har en äldre ladugård till våra får, vi tog bort alla gamla golv och gjöt en platta, skulle vi inte vilja ha får i framtiden har vi en bra hall för övrig förvaring.

Mest inkomster får man om man kan sälja köttet svart men det får man ju inte! Det går ju dock åt mycket kött i hushållet.......

Jag tror att man tjänar mest på att bedriva ett gediget avelsarbete och sälja livdjur men jag har inget eget erfarenhet av det.


Pukared

  • Inlägg: 239
    • Halland
SV: Lammproduktion
« Svar #4 skrivet: 06 jun-09 kl 22:06 »
Hej!

Startade 1999 med 18 renrasiga, MV-fria tackor som fanns med i fårkontrollen. Har fortsatt på det viset för det har (för oss i alla fall) bara gett fördelar. Nu har vi ca 320 tackor, vill ha ren texel, men har köpt in en del korsningar också för att chansen dök upp att köpa en hel besättning. Vi säljer kött via hemsida till privatkunder och har dessutom kontrakt med Scan på KRAV-lamm som levereras under våren och fram till midsommar ungefär. (De åren de små ulltussarna sköter sig som vi vill...  :o) Vi har även en liten försäljning till restaurang, men tycker inte det funkar så bra. Vi gör också av med mycket lamm i hushållet, men säljer inget svart. Vi äter upp dem. ;D Visst ger livdjur en högre betalning per djur än slaktdjuren, men det är svårt att sälja tillräckligt många.

Vi har byggt efterhand, började i befintlig lagård upp till 70 tackor, byggde sedan en enkel hall för 140 tackor konventionellt och har sedan ett år tillbaka en hall till och får nu in 300 tackor enligt KRAVs regler.

Vi räknar med att detta snart ger i bästa fall en halvdassig heltidslön för ungefär en 120% tjänst. Man är nog ganska korkad, men vi älskar det vi gör.  :-[ Det är tufft att få ekonomin att gå ihop under uppbyggnadsfasen. Det kräver ett jobb vid sidan av. Ett där de är väldigt flexibla och tycker det är helt OK att jag plötsligt måste vara hemma och lamma en massa tackor i två månader.  ;D
KRAV-bonde med man och 4 barn. För en tidvis ojämn kamp mot räven om mina hönors liv, men just nu vinner jag!! :) Elstaket rules!

Kajjsa

  • Inlägg: 162
    • Ångermanland
SV: Lammproduktion
« Svar #5 skrivet: 17 jun-09 kl 12:40 »
Hur mycket mark har ni till det djurantalet? Fördelning bete / produktion av vinterfoder?

Vad är det du inte tycker fungerar bra med att sälja till restaurang?

När ni säljer privat, då slaktar ni på slakteri och tar återtag alltså? Har ni avtalat med kunderna i förväg då, så att ni kan leverera köttet direkt till dem.

Hur bokför man det som man äter upp själv? Dvs hur värderar man det köttet, man vill ju helst inte bokföra samma kilopris som det man säljer till kunder...


Fordson

  • Inlägg: 475
SV: Lammproduktion
« Svar #6 skrivet: 17 jun-09 kl 12:54 »
"2. För att skicka lamm till slakt hos Scan/SM eller vad fasen de nu heter just nu (jag levererar själv dit), så behöver man ett lammkontrakt. Utan lammkontrakt får man bara sina lamm slaktade när de har brist på lamm. Lammkontrakt ges inte för höstslakt längre, utan endast från v 48 och framåt över vintern... Det innebär mer arbete/mer foder till djuren."

KLS ger lammkontrakt året om. Dom är mycket bra tycker jag.
www.kls.se

Pukared

  • Inlägg: 239
    • Halland
SV: Lammproduktion
« Svar #7 skrivet: 18 jun-09 kl 11:02 »
Hur mycket mark har ni till det djurantalet? Fördelning bete / produktion av vinterfoder?

Vad är det du inte tycker fungerar bra med att sälja till restaurang?

När ni säljer privat, då slaktar ni på slakteri och tar återtag alltså? Har ni avtalat med kunderna i förväg då, så att ni kan leverera köttet direkt till dem.

Hur bokför man det som man äter upp själv? Dvs hur värderar man det köttet, man vill ju helst inte bokföra samma kilopris som det man säljer till kunder...

Vi har ungefär 80 hektar, mestadels lågavkastande åkermark plus kanske 6-8 hektar naturbeten. Vi producerar allt grovfoder själva, och en del av den spannmål vi behöver. Fördelningen bete/foderproduktion varierar väldigt med årsmånen eftersom vi har väldigt torkkänsliga marker. Dessutom har vi ökat både arealen och djurantale för varje år så vi har ingen rutin på det utan improviserar ganska friskt.  :-[

Jag tycker att restaurangerna är alldeles för dåligt förberedda, kan inte planera, och är väldigt impulsiva. Ena veckan är det jättekul med lokalproducerade lamm och de beställer 40 stycken för leverans efter fyra månader, två veckor före leverans ringer vi och säger att nu kommer vi snart och då är de som frågetecken och säger -Jahaaa, men nu har vi ju fisktema denna månaden... >:(

Ja, allt som slaktas är beställt i förväg via hemsidan eller per telefon. Vi kör djuren till ett lokalt slakteri 20 minuter härifrån, de skickar slaktlista med vikter och klassning till oss, jag gör en stycklista till dem på hur varje lamm ska styckas, de styckar, vacuumpackar och lägger varje lamm i en låda. Sedan hämtar vi lådorna i ett kylsläp, kör hem dem till kunderna och lämnar över dem med en faktura. Vi har ringt kunderna några dagar innan vi kommer och bestämt en tid som passar. Eftersom köttet är packat och vi har kyl så har vi ju ett par dagar på oss att leverera så det brukar funka fint. Vi har 20-25 lam per omgång ungefär.

Det där med bokföringen är jag inte så bra på, så det får någon annan ta... :-[
KRAV-bonde med man och 4 barn. För en tidvis ojämn kamp mot räven om mina hönors liv, men just nu vinner jag!! :) Elstaket rules!

Jacob

  • Inlägg: 312
    • Uppland
SV: Lammproduktion
« Svar #8 skrivet: 18 jun-09 kl 18:05 »
Var ligger KLS slakterier?
Hur långt upp hämtar de?
Köttfår

VickieL

  • Inlägg: 3
SV: Lammproduktion
« Svar #9 skrivet: 22 jun-09 kl 09:24 »
Hej Vi har 65 tackor Leicester som ger både bra skinn och kött. Vi har tillhörande gårdsbutik som säljer kött under säsong och förädlat vidare till salami, ölkorv grillkorv. rökt etc. men charkprodukterna där köper jag utslagstackors kött från grannuppfödare. annars hade det inte räckt långt.
Vi slaktar på ett mindre lammslakteri i närheten och kör dem dit själva och så kommer de tillbaka till butiken eller vidare till restaurang.
Skinnen kommer tillbaka från tranås. och säljs i butik. jag syr även en del som säljer bra. + att vi sorterar ullen och skickar till det spinneri eller karderi som vill betala bäst. en del kommer givetvis tillbaka till butiken.
Det krävs att man är stenhård med avelsarbetet så att man får en jämn och hållbar besättning. för det är så små marginaler + .//roligt men mödosamt inga snabba pengar här inte. Vickie

Pukared

  • Inlägg: 239
    • Halland
SV: Lammproduktion
« Svar #10 skrivet: 22 jun-09 kl 22:40 »
Spännande med korven! Gör ni den själva eller legotillverkas den? Egna recept eller?
KRAV-bonde med man och 4 barn. För en tidvis ojämn kamp mot räven om mina hönors liv, men just nu vinner jag!! :) Elstaket rules!

uffeoanette

  • Inlägg: 279
SV: Lammproduktion
« Svar #11 skrivet: 28 jun-09 kl 20:05 »
[
Vi har byggt efterhand, började i befintlig lagård upp till 70 tackor, byggde sedan en enkel hall för 140 tackor konventionellt och har sedan ett år tillbaka en hall till och får nu in 300 tackor enligt KRAVs regler.

Hur ser den hallen ut?

Pukared

  • Inlägg: 239
    • Halland
SV: Lammproduktion
« Svar #12 skrivet: 01 jul-09 kl 11:16 »
Menar du den första eller den andra? Menar du byggtekniskt eller inredningsmässigt? Svårt vilket som förresten, jag får kanske försöka fixa bilder... fast är inget bra på det...
KRAV-bonde med man och 4 barn. För en tidvis ojämn kamp mot räven om mina hönors liv, men just nu vinner jag!! :) Elstaket rules!

uffeoanette

  • Inlägg: 279
SV: Lammproduktion
« Svar #13 skrivet: 05 jul-09 kl 20:44 »

Menar du den första eller den andra? Menar du byggtekniskt eller inredningsmässigt?

Nyfiken på båda

 

Pukared

  • Inlägg: 239
    • Halland
SV: Lammproduktion
« Svar #14 skrivet: 05 jul-09 kl 22:17 »
OK, ska försöka ta mig i kragen och fixa bilder. Det är nog enklast, annars blir det långa uppsatser.  ;D
KRAV-bonde med man och 4 barn. För en tidvis ojämn kamp mot räven om mina hönors liv, men just nu vinner jag!! :) Elstaket rules!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

559 gäster, 1 användare
nordictinkerer

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser