Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Julmat  (läst 4445 gånger)

Anthea

  • Gäst
Julmat
« skrivet: 30 nov-05 kl 15:16 »
Hej!

Vad har ni för tips på vegetariskt mat till julen? Det behöver inte vara rätter till just julbordet, men gärna lite "juliga".

Hälsningar
/Maria

KarinLinnea

  • Inlägg: 339
    • Småland
    • Tillökningsbloggen
Re:Julmat
« Svar #1 skrivet: 30 nov-05 kl 23:40 »
Ett ord ska du få av mig:

KÅL!!!

Det är juligt och man kan välja femton olika sorters tillagning. Brun-, lång-, röd-, vit- bryssel-, grön-, sur-, blom-...

Sen kan du kolla här: www.vegetariskt.com/vegetariskt_julbord.asp

Är du vegetarian eller vegan, för är du vegan är det svårare, men jag har många juliga veganrecept, så bara maila om nån är intresserad. Kul jul önskar Karin
« Senast ändrad: 30 nov-05 kl 23:42 av KarinLinnea »
"Vi ärver inte jorden av våra föräldrar. Vi lånar den av våra barn!"
Som förälder och politiker för MP, måste dessa ord leda mig. En möbelsnickare med intresse för hantverk, natur och jakt. Och jag erkänner, jag är tyvärr för lat för 100% självhushållning.

hönstanten

  • Gäst
Re:Julmat
« Svar #2 skrivet: 01 dec-05 kl 11:28 »
Här kommer några fler vegetariska jul-bordsrätter.

Vi brukar ha ugnsgratinerad purjolök.
Dela purjolöken på hälften (så den blir kortare, eller mindre delar om du vill) och sjud den några minuter i grädde salt och peppar så den mjuknar lite. Häll över allt i en egnsfast form, lägg över lite ströbröd och ev ost om man vill. Sätt in den i ugnen tills den har fått lite färg. Jättegott!

Nästa är brysselkålsmousse.
Koka brysselkålen och mixa med grädde salt och peppar, klart!

I vårat traditionella bondjulbord som jag är uppvuxen med serveras även brunabönor!  :D

En "dagen efter svullodagen mat" är en klar buljongsoppa med grönkål till lunch när alla fortfarande är proppmätta... ;)
Men den går säket att ha på julbordet också stället för "doppet" från skinkan.
Sedan finns ju alltid de mera traditionella rödkål och brunkål osv men dom kan du säkert redan.

....det var lite..säg till om du behöver mera..

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Julmat
« Svar #3 skrivet: 01 dec-05 kl 16:06 »
Jag tycker Cole Slaw är underbart gott och passar utmärkt på julbordet.

Strimla ett halvt vitkålshuvud och skålla det.
Strimla ungefär 5 morötter.
Låt vitkålen rinna av och blanda den med morötterna i en skål.
Blanda ca 2,5 del gräddfil, 3 rejäla msk majonnäs, 1 msk Dijonsenap, 1,5  msk honung, salt & peppar efter behag. Rör om och blanda med kål & morötter.
Låt stå och gegga i hop sig i kylen.

/Valma

Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Anthea

  • Gäst
Re:Julmat
« Svar #4 skrivet: 04 dec-05 kl 12:19 »
Hej!

Tack för tipsen, det är flera att jag ska testa. Jag har också kollat på julbordstipsen på vegetariskt.com och blivit inspirerad.

Hönstanten: Undrar över bruna bönorna - vi har inte det till julbordet men jag åt det mycket under uppväxten. Jag har dock inte gärna ätit det sedan jag blev vegetarian (16 år) eftersom jag inte hittat något lämpligt att ha till. Vi hade stekt fläsk till, och det har jag inte hittat något ersättning för. Jag vill ha något med tuggmotstånd och gärna salt. Vad har du till?

God Jul
/Maria

kakel

  • Gäst
Re:Julmat
« Svar #5 skrivet: 04 dec-05 kl 13:40 »
..till bruna bönor (inte i rulle från butik - blötlägg och laga i grytan på spisen - det sköter sig nästan "själv") - äter jag ugnsbakade, gyllengula potatisskivor med lite rapsolja & timjan på  ..plus salt..
Ta det försiktigt med saltet dock..  
hälsar kakel

HildaM

  • Inlägg: 129
Re:Julmat
« Svar #6 skrivet: 05 dec-05 kl 00:42 »
Jag gör en kålrots"skinka".
Koka lite, panera och in i ugnen! Hel.
Skiva och smeta på lite senap.

HildaM

  • Inlägg: 129
Re:Julmat
« Svar #7 skrivet: 17 dec-05 kl 11:57 »
Gott Julté
Grunden:
Koka upp vatten och låt dra med ingefärsbitar, kanelstänger och nejlika.
Variera eventuellt med lite  färsk apelsin, äpple, andra kryddor...
Söta med honung.

Jättegott!

Nötstek/Nötlimpa
1 medelstor gul lök
25 g margarin
225g blandade nötter (tex. jordnötter, valnötter, cashewnötter...)
100g (tre skivor) grahamsbröd
3 dl grönsaksbuljong
2 tsk öljäst
1 tsk blandade kryddor
salt och peppar
hacka och fräs lök. Mal nötter ch bröd fint. Hetta upp buljongen och öljästen till kokpunkten och rör ner alla ingredienserna.
Blanda omsorgsfullt, blandningen ska vara ganska lös.

...1) häll i grund, smord ugnsfast form. Jämna till ytan, strö över lite brödsmulor och grädda i 200° i 30 min.
Garnera med stekta lökringar.

...2) tillsätt bara3-4 msk buljong istället för 3 dl för att få en fastare form.
Pressa ner halva blandningen i en 1/2 liters ugnsfast form. (brödform)
Täck med 30 g grönkål och (ost eller) 50g tofu.
Lägg på resten av färsen. Grädda som i receptet för nötstek.
Låt nötlimpan kallna i formen och ta sedan ut den försiktigt.
Slå in den i plastfolie eller smörpapper och ställ in den i kylen.
Skär i skivor.




Kålrotspaté (vegetarisk julskinka)

Ingredienser
1 kg kålrötter
2 burkar Tartex naturell (veg. pastej) à 300 g
2 msk sojamjöl
1 dl ströbröd
1 tsk salt
½ tsk timjan
½ tsk malen kryddpeppar
2 smulade lagerblad
1 msk sirap

Garnering:
Grönkålskvistar
Äppelklyftor

Griljering:
3 msk senap
1 msk honung
2-3 msk ströbröd
 
Fakta
Portioner: 4
Tillagningstid: +60 minuter
 
Tillagning
En senapsgriljerad paté, ett utmärkt alternativ till julskinkan.

Koka kålrötterna mjuka och gör till puré (förslagsvis i matberedare). Låt svalna och blanda i de övriga ingrediensrena.

Forma färsen till en skinka i en smord ugnsform eller rulla in den i oljat smörpapper. Grädda i ugnen i 200º, cirka 30 minuter. Dra av smörpappret när patén kallnat.

Blanda ihop griljeringssmeten och bred ut över patén, grädda 15-20 minuter i 225 grader.
Garnera med grönkålskvistar och äppelklyftor.

HildaM

  • Inlägg: 129
Re:Julmat
« Svar #8 skrivet: 17 dec-05 kl 12:00 »
Vegetarisk senapssill
Ingredienser:
1 msk senap
2 tsk socker
½ msk vinäger
3 msk olja
1 dl sojagrädde
1 röd lök
1 ättiksgurka eller saltgurka
aubergine (eller squash)

En senapssill där sillen är utbytt mot aubergine. Passar bra till julbordet.

Skär aubergine i filéer. Koka filéerna i kraftigt saltat vatten tills de blir mjuka och sladdriga. Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt därefter olja i en fin stråle under omrörning. Blanda i sojagrädden och häll såsen över auberginen. Garnera slutligen med gurka och rödlök.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Julmat
« Svar #9 skrivet: 17 dec-05 kl 16:00 »
Hej!

Hönstanten: Undrar över bruna bönorna - vi har inte det till julbordet men jag åt det mycket under uppväxten. Jag har dock inte gärna ätit det sedan jag blev vegetarian (16 år) eftersom jag inte hittat något lämpligt att ha till. Vi hade stekt fläsk till, och det har jag inte hittat något ersättning för. Jag vill ha något med tuggmotstånd och gärna salt. Vad har du till?

God Jul
/Maria

Jag älskar bruna bönor men äter inte heller fläsk. Jag brukar steka skivor, eller stora tärningar, av grovt bröd, gärna rågbröd, i lite smör och salt tills dom är knapriga.

Underbart gott och lingonsylt till det hela är ett måste.

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Julmat
« Svar #10 skrivet: 17 dec-05 kl 22:40 »
Kikärtsbullar kryddade med lite Garam Masala blir ett nog så gott substitut för köttbullarna.
Mixa ca 500 g kokta  kikärtor med ett ägg, lite salt, spiskummin, garam masala, persilja och vitlök. Forma små bullar (de skall vara mycket fasta i konsistensen)  och rulla dem sedan i sesamfrön. Stek i smör och olja.

Till detta, eller kanske bredvid, serveras en grön Jansson:

6 potatisar
3 stora gula lökar
1 knippa dill eller 2
(Lite kapris)
1 tsk ört- eller sellerisalt
3 msk tomatpuré
1,5 dl grädde (sojasubstitut)
2 msk ströbröd

Skala och strimla potatisen, skala och hacka lökarna. Hacka dillen.
Varva potatis, lök och dill i en smord form. Strö salt mellan varven. Blanda tomatpurén med grädde (och kapris, eller någon msk spad) och häll över. Strö ströbröd över skapelsen.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 40 min.

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Julmat
« Svar #11 skrivet: 18 dec-05 kl 01:44 »
Valma : Jag ska prova ditt recept på kikärtsbullar, jag brukar annars göra dem på okokta, blötlagda kikärtor, som falaffel typ.

Min julbullar har röda linser som huvudingrediens och kryddpeppar för lite julkänsla.

Blötlägg röda linser över natten, ett par tre dl (inte koka)

Riv två potatisar
Krossa vitlök
Finhacka en lök

Salt
Krossad kryddpeppar

Blanda detta och kör till en smet i mixern.

Forma små bullar eller biffar och stek i olja alt. fritera.

Resten av året kryddar jag med spiskummin och/eller tacasco eller chili.
« Senast ändrad: 18 dec-05 kl 01:44 av Vitis »

 

Anthea

  • Gäst
Re:Julmat
« Svar #12 skrivet: 04 jan-06 kl 10:36 »
Hej!

Tack för alla tipsen! Provade en del av dem, och blev framförallt förtjust i den ugnsgratinerade purjolöken. Underbart gott! Den var uppskattad av såväl vegetarianer som köttätare.

Hemma står nu bruna bönor för blötläggning som ska kokas ikväll, för första gången på många år. Maken väljer fläsk till, själv ska jag testa de två tips jag fått här.

/Maria


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

723 gäster, 1 användare
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser