Bornholmsfikon med varianter har också skilda härdighet men brukar anses klara runt -10c/-13 när den är i vila. Det som är bra med den är att den tål svala och regniga somrar vilket gör att den återhämtar sig snabbt och växer mycket även efter total nedfrysning, frukten är också fukt/väta tålig. Sen vårfrost eller ostabilt klimat mår ingen fikon sort bra av.
Brown turkey tål runt -15c/-17c när den är i vila. Växer hyfsat bra under en svensk sommar. Inte alltid den får frukt om det blir en sval och regnig sommar.
Desert King (King) tål runt -16c/-18c. Klarar inte -25c. Får sällan frukt i Sverige, förutom i zon 1 om den inte fryser ner. Och tycker den växer lite saktare än övriga tåliga sorter men inte jätte skillnad.
Finns flera mer eller mindre ovanliga sorter som Chicago hardy fikonet, som anses tåla ner till -20c/-23c. Är inte vanlig och heller ej så testad i Sverige bland privatodlare. Även från Tyskland finns där en hel del olika sorter som anses vinterhärdiga men som bara går att köpa där.
Min favorit är Brown turkey, en som funkar allmänt till det mesta, och har denna själv i mormors trädgård skåne zon 1-2 har aldrig frusit ner helt och hållet och får aldrig vinterskydd och börjar bli en ganska stor buske. Har också två här i zon 3-4 i Västergötland en som jag skyddar med frigolit (använder 10cm tjocklek som jag bygger som en låda och till vinter sätter jag över ''lådan'' över fikonet och med detta skydd överlever den väldigt kalla vintrar. Och så har jag ett som aldrig får skydd som dock fryser ner men växer uup till en liten buske varje år.
http://swefig.webs.com/sktselfrkning.htm