Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dansk grisproduktion  (läst 2371 gånger)

chili

  • Inlägg: 165
    • Uppland
Dansk grisproduktion
« skrivet: 26 maj-09 kl 08:33 »
Sitter och lyssnar på P1-morgon om grishållning i Danmark. Jag blir gråtfärdig när jag hör hur det går till.

Här finns bilder också:
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2858057

Detta är ytterligare en anledning till att ha egna grisar eller köpa lokalt där man vet mer om hur grisarna har det.

Man intervjuade också kostchefen/inköparen i en kommun. Kommunen köper hälften av sitt griskött från Danmark, och sedan blir det mat till skolbarn och pensionärer. Reporten visade hur det ser ut på de danska gårdarna och inköparen slog ifrån sig "jag trodde att det var bra där, jag har nog inte detaljkunskap inom området...". Detta är ytterligare en kommunal upphandling där den som gör upphandlingen saknar nödvändig kompetens. Det går inte att skylla på leverantören när man inte har förstått vad man ska ta reda på. I mitt jobb lever jag på att formulera krav för t ex upphandlingar, så jag vet hur svårt det är.
Bor i Norrtälje med fru och barn. Har isbar. Vill ha maran.

louise

  • Gäst
SV: Dansk grisproduktion
« Svar #1 skrivet: 26 maj-09 kl 08:59 »
Åh så jävla gräsligt. det är inte ofta längre jag gråter och berörs, men den lilla kultingen på slutet?? jag kunde inte titta och grät.

Jag har inte ljud på min dator så jag har inte en aning om vad gårdsägaren sa under rundturen. Eller hur den lilla kultingen hade hamnat där den låg.

Existens?

  • Gäst
SV: Dansk grisproduktion
« Svar #2 skrivet: 26 maj-09 kl 09:15 »
Ja, det är så jävla eländigt så det finns inte ord att beskriva det.Sitter också och tjuter. Och det är ju inte heller bara i Danmark det ser ut så här, Holland, Frankrike, Tyskland och många andra EU-länder har det ju precis likadant. halm existerar inte, svansar kuperas regelmässigt. En gris är bara en produktionsenhet, ingen levande varelse. Och ändå så är det ingen som ifrågasätter all import från dessa länder, bara det är billigt, så är det bra.
Nä, jag är så ledsen och förbannad så jag tappar orden.

Lägger in en liten bild också, som motvikt. Så här kan grisar också ha det.
« Senast ändrad: 26 maj-09 kl 10:00 av Existens? »

louise

  • Gäst
SV: Dansk grisproduktion
« Svar #3 skrivet: 26 maj-09 kl 10:05 »
Å en till. Så här går mina grisar hela dagarna, fy fan om de inte fick.

Brobacken

  • Inlägg: 51
SV: Dansk grisproduktion
« Svar #4 skrivet: 26 maj-09 kl 10:20 »
Så blev jag påmind om varför jag blev vegetarian för många år sedan... Och allt detta för att folk ska kunna köpa billig fläskfilé i affären. Det är farligt när steget mellan djur och mat blir så långt som det är för de flesta idag.
Min strikta vegetarianism har gått över, det var egentligen aldrig köttet utan just djurhållningen jag vände mig emot. Därför fortfarande bara kött som jag vet var det kommer ifrån, främst vilt där djuren har levt och förhoppningsvis haft det bra i sin naturliga miljö fram tills det smäller.
Och de två grisarna som flyttar in hemma imorgon för en sommar i det fria kommer att få det bra, inget snack om den saken!
» Hellre en inkonsekvent ängel än en konsekvent jävel! «

Pjöllerberg

  • Inlägg: 2561
    • Blekinge
SV: Dansk grisproduktion
« Svar #5 skrivet: 26 maj-09 kl 12:30 »
Länken ovan funkar inte längre. Här är en ny: http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2859500





Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Dansk grisproduktion
« Svar #6 skrivet: 26 maj-09 kl 20:06 »
Jag hörde reportaget på radion idag och det var nog det jävligaste jag hört på mycket länge, och då är jag inte en särdeles känslig person. Den där jävla dansken som sa att det klemades för mycket med djuren borde skjutas i knäskålarna, speciellt som han hade djur som var så illa däran att de inte kunde stå.

Nu var det många år sedan jag jobbade som grisskötare här i Sverige men på den gården fanns det inget som ens var i närheten av det jag hörde om på radion, vet inte hur det är nu men jag tror ändå att det är bättre här.

Inte en endaste dansk gris kommer över mina läppar hädanefter i.a.f.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Dansk grisproduktion
« Svar #7 skrivet: 26 maj-09 kl 20:39 »
Grisproduktionen i Danmark, ligger nära en kollaps, hela Danmark stinker grisskit, deras grisar skiter som hela Tysklands befolkning.
Grundvattnet tar allvarlig skada. I slutet på tragedin är det alltid desperat.

Vi har tendenser i Sverige åt samma tråkiga håll.

I Danmark brytes mot lagen generellt, därför att industrgrisen håller på att bli olönsam.
Liknar industrikycklinagar, hellre mindre per gris, och döda alla som inte fungerar, även om det är ett ökande antal, träng ihop fler, viktigast är att anläggningen går ihop.

Det är inte bara den enskillda bonden som bär skuld, det är lagar och kontroll.  Bonden kan av en konsult blivit påverkad att låna många mille, och han mår i nuvarande stund lika illa som grisarna, även om mycket förträngs.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

KungTulle

  • Inlägg: 1199
    • Skåne
    • Mörkmårdens Minigrisar
SV: Dansk grisproduktion
« Svar #8 skrivet: 27 maj-09 kl 22:06 »
Jag hörde reportaget på radion idag och det var nog det jävligaste jag hört på mycket länge, och då är jag inte en särdeles känslig person. Den där jävla dansken som sa att det klemades för mycket med djuren borde skjutas i knäskålarna, speciellt som han hade djur som var så illa däran att de inte kunde stå.



Inte en endaste dansk gris kommer över mina läppar hädanefter i.a.f.

Nej man skulle spärra in honom naken i en liten stålbur där han har motsvarande rörelsemöjlighet som en fixerad dansk sugga, med bart cementgolv, mata honom med dammig mat och se till att där är dålig ventilation och väldigt skrällig ljudnivå.

Sedan efter en 6-7 månader kan man ju kolla om han fortfarande tycker att hans grisar har det bra....

Jag har inte ätit danskt griskött i minst 15 års tid just pga att de bla får fixera suggorna permanent. Fått utstå mycket förhånande för detta när jag ifrågasatt vad som serverats på tex föreningsfester.

Jag tycker det är bra att folk nu får upp ögonen för den danska svinhållningen.

( Skakar halm ur tangentbordet, har precis varit ute och socialiserat mina minigriskultingar som ska levereras till köparna nästa vecka. Det har klappts, kliats och matats med litet godis, och så har jag legat och vilat bredvid dom i ca en timme. Mina grisar har massor av halm och serveras bra genomtänkt mat. Även om det idag har mutats med små bitar jordnötsringar.....)
Mörkmårdens Minigrisar
http://minigrisar.n.nu/
Vi har nordsvenskar, myskankor, minigrisar, katter, sköldpaddor och akvariefiskar.

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Dansk grisproduktion
« Svar #9 skrivet: 27 maj-09 kl 22:33 »
Lite väl tragikomiskt när en kontrollant far omkring på gårdar och kollar djurskyddet, och sedan intager sin lunch i den kommunala personalmatsalen, med griskött, som inhandlats och uppföds enligt regler som bryter mot det kontrollanten har till uppgift att kolla efterlevnaden av.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Amanda

  • Inlägg: 444
  • Djuren är åtminstone mänskliga!
    • Västmanland
SV: Dansk grisproduktion
« Svar #10 skrivet: 28 maj-09 kl 00:52 »
"Vad ni gör mot dessa, mina minsta små, det gör ni också mot mig". Jag tolkar det så att denna tes gäller även våra fyrfota vänner. Och jag betraktar grisen som en mycket nära och trogen vän i vårt hushållssystem; som står till tjänst med hela sin kropp när den tiden kommer. Innan dess bör, måste han, få leva ett grisliv som inte bara är ett enda långt - kort? - lidande från början till slut. Fy för människans brutalitet, den är oerhörd. Och skulle vi vara skapade till Guds avbild? Då ger jag inte mycket för en sådan gud. Om man läser gamla testamentet så är det minsann inte fråga om så mycket kärlek, det stora trendiga modeordet numera i kyrkorna. Annat var det när jag växte upp, då osade det mera svavel än nuförtiden. Läs Mare Kandre´s bok: Djävulen och Gud, en omvälvande historia, en fantastisk allegori eller fancy som ställer allt på huvudet. Mare kunde inte med livet, orkade inte ända fram, och tog sitt liv vid ganska unga år. Jag tror hon led av hur världen är beskaffad. Det är svårt att inte gråta dagligen över vad som händer oss, vår jord och alla levande varelser just nu. Men brutaliteten är inte ny, det är bara det att informationen är så mycket större och vi inte kan värja oss för någonting längre. Man får vara glad att det finns en viss undersökande journalistik och modiga människor som vågar och kan skriva och berätta om saker som händer, som vi annars inte skulle ha en aning om.
 
UPPROP
 
Ät inte danskt griskött!!!!! Mina misstankar har nu bekräftats till fullo. Motviljan mot köp av danskt fläsk har funnits länge och - nu är det över. Den fläskfilé jag placerar på min middagstallrik kommer från ett stressat, plågat, skräckslaget djur som måste välsigna det ögonblick när han med hugg och slag forslas mot sin avlivning.
Hans nervsystem och känsloregister är inte särskilt olikt den danske bödelns - hans hjärta är nästan identiskt med en människas. Det krävs kanske mer än en Tuborg för att döva de danska slaktarnas respekt och empati under denna vidriga hantering - allt för vinnings skull förstås.
Aldrig mer danskt kött - i någon form - för min del.
Genbank i lantrasen Hedemorahöns sedan 1992. Umgås dagligen med mina 'Lyckliga Hönor' och deras småttingar.

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
SV: Dansk grisproduktion
« Svar #11 skrivet: 07 jun-09 kl 16:50 »
Ja vad säger man...  ::)

Det var ju inget nytt... jag har iallagfall vetat sen jag gick på lantbruksskola i början av 1980 talet att de danska grisarna har de ganska annorlunda mot de svenska...

där fick man o får fortfarande binda sinsuggor, ha dem i gris burar o man kuperar svansen för att grisarna biter sönder dem då de inte har någon halm att gräva i.  ::)

i Vår klass hade vi en diskussion om detta då för länge sen...

o i sverige har de ju iallafall gått frammåt även för produktiones grisarna...
många har sina sin suggoor på lösdrift.. med ät bås... o visst de fixerar kanske sina suggor vid grisning men de är ju iallafall bara temporärt...


Sen har jag ända sen 1990 haft egna ute grisar o köper därför aldrig kött i affären... 8)

Vi vet vad våra grisar får för mat o hur deras liv varit.. o hur slakten går till.. de är ju vi själva som slaktar hemma..

Så vi har alrdig köpt enenda dansk fläskfile... men däremot ganska många "hemgjorda"... 8)
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

 

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Dansk grisproduktion
« Svar #12 skrivet: 08 jun-09 kl 14:25 »
Säger som gimskogen: det är ju knappast någon nyhet att danska slaktsvin behandlas som skit. Jag fattar inte att folk faktiskt köper det eller att de kan få ner det. Å andra sidan verkar många ha utomordentliga skygglappar, eftersom det förefaller som om det verkligen är en nyhet för många. Så det är ju bra att det uppmärksammas. Jag tycker ändå att de som köper danskt griskött är idioter, särskilt de som blir förvånade över uppfödningen; jag hade ingen aaaaaning om att pris och kvalitet kan ha ett samband! Puckon.
snus? vad är priset på en pris?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

458 gäster, 1 användare
LarryGeano

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser