Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dräktighet  (läst 2512 gånger)

svebob

  • Inlägg: 63
Dräktighet
« skrivet: 23 okt-05 kl 13:37 »
Jag har förgäves försökt få mina belgiska jätte honor på smällen, men lyckas inte.
Dom har båda fått en kull var tidigare på samma hane jag försökt med nu.
Hanen värkar inte lika het på gröten längre som han var tidigare.....
Kommer inte mina honor i brunst, har de blivit sterila, har jag försökt för tidigt eller vad kan det vara för fel??

Angel

  • Gäst
Re:Dräktighet
« Svar #1 skrivet: 23 okt-05 kl 17:59 »
Hej

Kan inte mycket om kaniner  ;) Men du har inte funderat på om det är så att de kanske fått en infektion eller så? Hanen kan också ha fått problem ... blanka skott kanske?  ;D

Jag hade sett efter vilket intresse en annan hane (gärna en herre med rutin så han kan avgöra om de är i brunst eller ej) hade haft först ...utan nu att det ska bli smått  ;D och sen tagit damerna in till den tilltänkte hanen igen. Är den första het på gröten men den tilltänkte sval i sitt intresse så kan du utesluta att det är fel på damerna och börja kolla upp killen. Ring en vet. som kan göra en hälsoundersökning på honom. Han kan ha råkat ut för något. Vem tappar inte stinget när man är dålig?  ;)

Bara ett tips från en novis inom kanineriet men med vana från hunderiet  ;)

Lycka till nu! Måtte det bli mången bebis när det beger sig...

Tjotten

  • Gäst
Re:Dräktighet
« Svar #2 skrivet: 25 okt-05 kl 13:50 »
Jag har sammaproblem här och som tydligen många med mig i sommar att hanarna blivit tillfälligt sterila av värmen och torr luft. Men mina hanar är på hugget men barn blir det ej. Nu har första honan av 8 st fått (för en veckasedan) så jag hoppas att det nu är ok med alla nadra också fast det snart är dax för viloperioden för mina kaniner (fat den fick de ju isommras).

Anette

  • Inlägg: 785
  • Bor på landet i Skåne
    • Skåne
    • Solgläntan, livet på en gård
Re:Dräktighet
« Svar #3 skrivet: 25 okt-05 kl 18:34 »
Många kaninhonor vill inte bli parade nu. Deras naturliga beteende säger dem att det inte är bra att ha ungar när det är kallt. Låt honorna vila under vintern och försök till våren så lossnar det säkert.

Anette
...when the last individual of a race of living things breathes no more, another heaven and another earth must pass before such a one can be again.

William Beebe

Elisa

  • Inlägg: 367
    • Västergötland
Re:Dräktighet
« Svar #4 skrivet: 31 okt-05 kl 15:29 »
Honor som inte blir dräktiga kan man låta bo några dagar i hanens bur, man byter bur med varandra. Honan blir ofta brunstig av hanens lukt. Sedan på mörka delen av året är det mycket bra att ha mycket ljus då lurar man kaninen att tro att det är en annan årstid. Jag har aldrig problem att få mina kaniner dräktiga under de flesta tider på året.
inga djur för tillfället.

Beorn

  • Inlägg: 45
Re:Dräktighet
« Svar #5 skrivet: 01 nov-05 kl 19:21 »
Har du kollat hanarnas testiklar? Det finns något som heter ..kryptdorkism eller något sådant.. Det innebär att en eller båda av en hanes testiklar inte har kommit ned utan ligger kvar uppe i bukhålan. Det är alltså en missbildning. Hanen skjuter därmed "blanka skott" därför att det är för varmt för spremierna..

Så, kolla det. Dessutom, så är krympande dagsljusländs, precis som för höns, en signal att lägga av med förökningen och istället satsa på att överleva vintern. Kaninerna behöver ju också ha energi ocg vitaminer för att göra sin höstfällning (vissa av mina kaniner ser ut som..tja...säg så här...en dag efter städning och det ser ändå ut som om de har heltäckningsmatta av kaninhår....) vilket inte direkt inbjuder honorna till att föröka sig. Jag tycker nog att du gott kan vänta till efter midvintersolståndet och därmed de längre dagarna som naturligt kommer att pigga upp honorna. Persilja och groddat vete (e-viatmin) ökar vitaliteten.
Men, som sagt var om inte hanen är rätt utrustad, så blir det ändå inget... ;)
Får jag föreslå gotlandskanin istället?  ;D

MVH B

Januschka

  • Inlägg: 1365
  • Alla är vi främlingar nästan överallt
    • Västmanland
Re:Dräktighet
« Svar #6 skrivet: 02 nov-05 kl 10:49 »
*skrattar hjärtligt*

Beorn,

jag håller helt med.. honan ska ha lugn och ro nu under fällningen och den mörka kalla årstiden..  Hade hane och hona boende ihop förra vinter..   parningen blev det den 12 januari när hon bestämde att det blir tillräcklig ljus igen.  Och kullen blev helt okej. Men.. det var ju tuffa gotlandskaniner också :-))

Januschka
Whatever you do: If you don't have fun you're doing something wrong!

Tjotten

  • Gäst
Re:Dräktighet
« Svar #7 skrivet: 03 nov-05 kl 17:47 »
Men.. det var ju tuffa gotlandskaniner också :-))

Januschka

Är det någon skillnad på Gotlänningen och andra när det gäller tuffa förhållanden?
Jag har en Gotlänning men även andra raser. Två BJ honor fick ungar 13 och 14 December förra året utan problem så jag har inte sett någon skillnad föruom att ingen av mina fått ungar denna sommaren. Kanske mina har bytt rytm helt ;-).

 

Beorn

  • Inlägg: 45
Re:Dräktighet
« Svar #8 skrivet: 03 nov-05 kl 21:27 »
Det borde inte vara det i någon större bemärkelse när det gäller beteendet och moderegenskaper, om det är just fertilitet och modersegenskaper som har varit den "tunga" biten hos kaninsorten. De raser eller färgtyper av raser som existerar och avlas på  utseendemässiga tex färg, tecckning osv kan förlora tom en hel del av sin naturliga vitaliet när det gäller förökning och modersegenskaper. En hona med en färg som du gillar eller är snabbvuxen osv behöver ju inte vara den perfekta mamman. I gotlanskaninens fall så har ju inget speciellt urval än just lagom många ungar som blir tillräckligt stora på det foder som odlades på gården eller fanns lokalt. Dvs modersegenskaperna prioriterades. Om en hona sedan var mottaglig året runt och därmed kunde trygga en familjs proteintillskott året runt, så har den säkerligen prioriterats.
Sedan råkar det väl vara så att jag och  Januschka råkar gilla Gotlandskaniner och gärna ser att att alla kaninägare också har ett avelspar. ;D  Det hjälper ju rasen på traven.  Jag har BJ/FV korsningar sedan tidigare, och de har inga problem att få ungar i februari när det var -18 grader. Damen lade bara på en rejäl hög med päls och alla 8 ungarna klarade sig galant. Men, både BJ och FV var och är bruksraser från början även om riktad färgavel förekommer.

För övrigt kan jag konstatera att jag inte har haft några problem med parningar i år. Jag började dock i februari och ahde inga parningar under den varma perioden. Sedan kom ju regnen i Juli så..jag hade väl tur.

Ha det bra alla/B


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

461 gäster, 2 användare
ärt, Hans Hultén

* Forum

* Om tidningen Åter



-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser