Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Betfor till får?  (läst 10100 gånger)

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Betfor till får?
« Svar #40 skrivet: 12 okt-08 kl 22:41 »
 Snälla Birgit, lägg inte på mig åsikter som kanske andra har om dina förehavanden?
 Ja, jag kan ifrågasätta en del av vad du skriver, men jag har ALDRIG skrivit att dina får är svältfödda eller felskötta på något annat sätt.
  Du vill att människor ska tänka själva, men bara så länge dom tänker som dig :)
 Metoder som  du rekommenderar har ju faktiskt lett till djurförbud hos vissa som provat (norsken som avlade för resistens mot parasiter och testade tanniner). Jag vet inte om det gick till så som du antydde att det var någon sorts "konspiration" och att det inte alls var något fel på djuren, men jag tror faktiskt inte att det var fräscha fina djur som slaktades.
 Jag tycker det är mer intressant med förebyggande åtgärder mot parasier än resistensavel. Varför ska vi hålla djuren under såna förhållanden att de drabbas av hårt parasittryck? I Australien ser både fårhållningen och parasiterna annorlunda ut än här. Vi kan ha välkomstbeten, växelbeten och inte alls samma betestryck som där, för mig känns inte någon sorts utslagning av "ickeparasittåliga djur" så aktuell, hur kollar man vilka som blir angripna när man inte har parasitproblem?
 Världen kanske inte är mogen för alla dina ideer ännu, men det är inget du ska beskylla mig för.
Jag bara försöker förklara att ännu så länge är inte riktigt allt du skriver riktigt accepterat av alla kontrollanter som kan dyka upp hemma på gårdarna, du har ju själv beskrivit att du försöker få Jordbruksverket att acceptera att allmogefår ska vara lite tunna på våren.
  Det spelar egentligen inte mig någon roll att du tror att du har någon sorts uppfattning om hur jag trycker i mina djur kraftfoder eller avlar på stora korkade djur ::)  och avmaskar varje höst och vår (minst) även om det inte behövs, trots att jag skrivit ungefär 100 ggr att jag inte gör något av detta, ibland tror jag inte du läser vad jag skriver utan har något argt svar redo som kanske någon annan som sagt något till dig angående djur och djurhållnig borde ha haft ???
  Men jag tycker det behövs någon sorts motvikt till ditt dumförklarande av alla "moderna" bönder. Vi har faktiskt rätt många duktiga "Stor"-bönder i Sverige. Det finns säkert minst ett par stycken av dom som kan läsa sina djur ;) och vet hur dom känner och reagerar i olika situationer även om dom har "produktionsraser" och vill tjäna pengar. Om man har någon som helst lust att ta till sig det minsta lilla av "nya"forskningsrön så har vi nytta av all forskning som faktiskt görs NU om grovfoderutnyttjade osv. Jag tycker det är toppen att även vi småbönder kan vara med och få veta, men då krävs att man har lite öppet sinne och inte tycker att ALLT stort är s..t. Fast rönen angående fettsyror och ekologisk odling är ju både nya och intressanta :)
 Ditt "värdelösförklarande" av moderna raser tycker jag också är onödigt. Jag har en kompis som har korkade, klumpiga och kraftfoderkrävande Charolaisdikor gående på fäbodvall hela somrarna. Andra har fårraser som inte kan gå i skog och mark (enligt dig) på  naturbeten där dom både producerar mer än vad Allmogefåren gör och håller landskapet lika öppet.
                                            Mvh
                                         Charlotte
« Senast ändrad: 13 okt-08 kl 00:58 av Charlotte »
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

 

Birgit

  • Inlägg: 2897
SV: Betfor till får?
« Svar #41 skrivet: 13 okt-08 kl 12:06 »
Nej, Charlotte. Du har helt fel. Jag vill faktiskt att folk ska tänka själva som motvikt till allt vi matas med från Fåravelsföreningar, Hushållningssällskap och LRF.
Jag har heller inte "dumförklarat" alla moderna bönder, det är dina påståenden.
Däremot har jag påstått att lantraserna är mer anpassade till våra svenska naturbeten och alltså kan tillgodogöra sig dessa bäst. Inte att alla andra är värdelösa.
Har vid flera tidigare trådar också påtalat att jag är säker på att det finns "produktionsbönder" som kan läsa sina får.
Det är ju precis som jag skrev, du måste "hugga" mot mig.
Vad jag menade angående svältfödning var dina ständiga påpekanden om att djuren "förr" svalt. Har inte värderat dina åsikter om mina får, för dem har du inte sett.
Förebyggande åtgärder är ju det jag i första hand har påtalat ett antal gånger Charlotte. Nästa led, istället för rutinmässig avmaskning är ju att vara selektiv med djur som visar sig infektionskänsliga. Det behöver inte vara mot just parasiter, det kan vara andra orsaker till att vissa får inte mår lika bra som andra i flocken. Det är där jag menar att man ska "rensa" och inte avla vidare på dessa individer. Resistensavel går heller inte ut på att man nödvändigtvis håller fåren på små, parasitsmittade marker för att verkligen se vilka som är gjorda av järn!!!! Utan att man alltid arbetar förebyggande i första hand. Tror det skrivets massor om detta tidigare: Får ska gå på stora arealer, med stor artvariation osv.  Dessutom, om man nu kan förbättra deras förmåga att hantera parasiter genom att låta dem äta sly och bark m.m. kan jag inte förstå att det skulle kunna vara farligt?
Det är uppenbart att du inte är mogen för mina tankegångar Charlotte, men det innebär inte att alla värderar dem som du.
Antar att du menar Eilif Aas? Jag hänvisade till hans forskningsrapport inte hans egna experimenterande! Uppenbarligen har detta roat dig väldigt och då mste du ideligen använda samma argument????? Där var du väl också helt på det klara med att djuren var magra om jag
inte mins fel?
Så det här med kontrollanter! Du påpekade att jag försökt påverka SJV om att får ska "vara" magra. (Obs, ej citat). Så här är det Charlotte, att flera människor som jobbar med utrotningshotade raser får klagomål för att djuren inte ser ut som stora "feta" kraftfodergödda djur. Det har tyvärr blivet norm med charolais och texel som riktmärke för djurhälsa. Då jag sitter med i samverkansgruppen för hotade husdjursraser hos SJV, fick vi förmånen att hjälpa till att formulera häftet: Lantraser i Genbank. Dessutom har vi därutöver påtalat att lantraserna är annorlunda i konstruktionen och det ska djurskyddspersonal undervisas i.
Dessutom jobbar jag och mina kollegor i NordGens djurartsgrupp för Får och Get med dessa frågor i nordiska perspektiv.
Läs gärna dina tidigare inlägg i trådarna: Parasitbekämpning hos får, och Utfodring av Får m.fl. Tror du hittar det mesta där, så vi inte behöver upprepa allt här igen!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

422 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser