Ett recept med både rönnbär och äpplen.
Äppelvin
Äppelvin gör du av sura äpplen, här är det lite rönnbär i också. Vildäpplen och halvmogna äpplen i lika delar ger ett gott äppelvin.
10 liter vin
6 kg äpplen
0,5 kg rönnbär
8 liter vatten
2,8 kg socker
1 g vinsvavla
6 mg B-vitamin (valfritt)
3 g jästnärsalt
vinjäst, se mängd enligt paket
Tärna äpplen, med skal och kärnhus, blanda med rönnbär i en vin damejeanne eller jäshink. Tillsätt ljummet vatten (ideal temperatur 25-30 grader) vinsvavla, B-vitamin, jästnärsalt och jäst. Rör om och låt stå i 3 dagar. Sila bort fruktresterna. Blanda i sockret och rör tills det är löst. Justera till 10 liters volym med ljummet vatten och låt vinet jäsa några dagar till. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.
Kommentar av Radar:
Om nu inte äpplena är sura som receptet förordar bör det gå att reglera detta med citronsyra.
Det förra receptet (som jag länkade till) innehåller pektolas. Om man köper vinenzym så är det exakt samma sak.
Även här i Jämtland är det gott om rönnbär. Förra året blev det nästan inga bär. Då blev det ganska mycket snö, men bara korta perioder med kallare än -20 grader C. Relativt mild vinter alltså.