Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  För bra för att vara sant?  (läst 2618 gånger)

Dandelia

  • Gäst
För bra för att vara sant?
« skrivet: 27 aug-08 kl 13:49 »
Kolla in denna länk om djurhälsa: http://www.djurdoktorn.nu
Verkar vara suveräna produkter... Nån som provat/hört talas om dom förut?

/Dandelia


fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #1 skrivet: 27 aug-08 kl 16:51 »
Vad är det för produkter du tycker verkar vara suveräna?
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

sofiaho

  • Inlägg: 153
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #2 skrivet: 27 aug-08 kl 16:53 »
Jag är väl allmänt tveksam till tillskott, vilket det verkar vara en hel del av på sidan. Men jag ska kika noggrannare nån annan dag.
Instängd lägenhetsbo som längtar ut till ett torp. Lever med 3 hundar, 2 katter, 3 degus, 2 gerbiler och en underbar sambo

Dandelia

  • Gäst
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #3 skrivet: 27 aug-08 kl 21:53 »
Jag är inte heller förtjust i vitamintillskott etc. Det var fodret för gnagare samt aloeprodukterna jag föll för :) Skulle givetvis varit tydligare ;) Verkar vara sunda och naturliga salvor/droppar samt hög kvalite  på pelletsen. 30% fiber! Har faktiskt beställt pellets för att testa och se vad det är. Det kommer hemlevererat, finemang!

Gillar oxå den utförliga informationen om kost och hälsa: "Anvisningar för användning till Marsvin" resp kanin. Se oxå under länken "Behandlingstips" och "kanin", "utfodring". För första gången får iaf jag en ordentlig/ingående beskrivning/förklaring till "plötslig kanindöd"! Där finns oxå förhållningsregler för att undvika problemet. Suveränt nyttig och lättförståelig info! Helt klart det bästa jag sett på en veterinärsida! Inget blaj, bara rakt på sak och hög kunskapsnivå. Förtroendeingivande, absolut! Mycket glädjande att hitta en sån sajt! Obs, jag har bara tittat på kanin-  och marsvinsfoder samt information därtill och övriga för mej intressanta produkter, t ex "antiseptiska". Övrigt, se ovan :)

/Dandelia
« Senast ändrad: 27 aug-08 kl 22:13 av Dandelia »

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #4 skrivet: 28 aug-08 kl 00:12 »
Angående fodret för gnagare och kaniner; det är ingen större praktisk skillnad på det fodret och foderblandningar man kan köpa för några tior per kilo på småförpackningar.  Vuxna friska kaniner till exempel ska i princip leva på hö/gräs, vid de tillfällen de behöver lite extra i kosten mår de precis lika bra av liknande fodertillskott (eller kanske till och med samma?) som går att köpa från andra håll för en femtedel till en tiondel av priset, dessutom kan man slippa frakten, om de utfodras på rätt sätt, dvs att de i princip bara får hör spelar det ingen roll om tillskottet råkar ha 20, 30 eller 40% fibrer, själva tillskottet är så liten del av kosten att fiberinnehållet i det inte gör någon skillnad. Marsvin ska ha liknande kost, (huvudsakligen hö/gräs) med den stora skillnaden att de måste ha c-vitamin i kosten, vilket är lämpligt att tillföra genom att ge dom grönsaker som är hållbara och rika på c-vitamin, som tillexempel vitkål. C-vitamin finns i alla seriösa foderblandningar för marsvin, alltså de man kan köpa för några tior kilot i vilken affär som helst när man ändå handlar mat åt sig själv, eller varför inte i närmsta zooaffär, så kan man passa på och titta lite på djuren.

I skötselråden målar de upp hotbilder om (underförstått) vad som kan hända/brukar hända med djur som inte får deras produkter, men det är inget unikt med produkterna, förutom i de flesta fall det höga priset, Det är ju inköpt på stora förpackningar och sedan ompackat till små, det skulle förvåna mig om inte många av dom egentligen är avsedda för mycket större djurslag, och att de bara ändrat doseringen, vilket i sig inte behöver innebära att det skulle vara dåligt för djuren, men det betyder inte heller att alla sällskapsdjur plötsligt får behov av samma fodertillskott som högproducerande mjölkkor, växande grisar eller vad det nu kan vara som tillskotten egentligen är avsedda för.

Vad gäller Aloe-produkter så har det ju forskats en del på det som aloe ska vara bra för, utan klara bevis för att det verkligen ska ha särskilt mycket positiva hälsoeffekter. Om djuret är sjukt finns det ju i allmänhet botemedel som man vet hjälper, och om det inte finns botemedel som bevisligen funkar så funkar inte Aloe-produkter heller.

Normalt sett har jag förtroende för veterinärer, men det här får jag spontant inget som helst förtroende för, en del av skötselråden är mycket bra, faktaspäckade, men, sen antyder de att deras produkter är viktiga för djurens hälsa. Men det är klart, kunderna blir glada, de tror ju att de ger det bästa som finns till sina djur, och jag kan ha viss förståelse för verksamheten, inte konstigt om de ledsnat på folk som ska lösa (ibland obefintliga) problem med diverse tillskott och hokuspokus, i stället för att lösa det eventuella problemets grundorsak, och då är det väl bättre om folk handlar där i stället för någon självutnämnd "djurexpert" med riktigt flummiga (och kanske farliga) hokuspokus-idéer.



 
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

Dandelia

  • Gäst
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #5 skrivet: 28 aug-08 kl 08:34 »
Kaninmat från Ica håller inte nån direkt kvalité... Det gör inte djuraffärernas foder i dom flesta fall heller. För mycket fett, färgämnen, konserveringsmedel och utfyllnad som inte gör nytta. Ofta är det blandningar med fröer etc som mer tillgodoser ägarens behov att få ge "godis" än djurens behov av ordentlig mat. Det finns några få vettiga foder men alltför ofta vet/bryr sej djurägare inte vad dom ska titta efter.

Problemet med marsvins- och kaninägare är att dom gärna vill utfodra sina djur med kraftfoder oavsett om det är nödvändigt eller inte. Det har blivit standard, man "ska" ge pellets. Dom marsvin/kaniner som inte används i avel eller lever utomhus året om behöver oftast inte kraftfoder och drabbas istället av diverse "vällevnadssjukdomar", t ex fetma eller bristtillstånd. Ägarens "välvilja" skapar problem för djuren.

Kan man då få berörda marsvins/kaninägare att köpa ett vettigt foder som skadar så lite som möjligt, är det ju kanon! Med högt fiberinnehåll i pelletsen, bara naturliga råvaror, inga onödiga tillsatser och ingredienser som är vad djuren SKA äta, kanske några djur kan "räddas" från sviterna av en felaktig kost. Sorgligt nog är det inte alltför ovanligt att t ex sällskapsmarsvin får alldeles för lite hö.

Vad gäller inköp och ompackning av produkter, ser jag inte vad det har för relevans? Kvalitet är kvalitet oavsett om förpackningen såg annorlunda ut från början. Hur vet du att djurdoktorn har ett sånt förfarande förresten *nyfiken*? Så länge innehållet redovisas fullständigt, spelar det inte mej nån roll.

Kosttillskott etc har jag själv inget till övers för. Mina marsvin får i sej det dom behöver via gräs och grönt sommartid och genom grönsaker vintertid. Dom går i avel och bor utomhus året runt och jag har aldrig haft problem med c-vitaminbrist. Att djuraffärer propagerar för vitaminpreparat beror på att dom vill sälja och tjäna pengar alternativt okunskap. Att veterinärer uppmuntrar till detsamma beror nog snarast på att dom ser hur eländigt dom djur har det som inte får tillräckligt med grönt! Mao, bättre tillskott än inget vitamin C alls. Själv förespråkar jag förstås en daglig dos av olika grönsaker! :)

Ang skötselrådens "hotbilder" så är det ju verkligheten som beskrivs. Det är tragiskt nog vad som händer med alltför många kaniner och marsvin! Skönt att se en sida som inte blundar och daddar med djurägare utan rakt på sak berättar vad som sker om djuren missköts! Fler marsvins-kaninägare skulle behöva läsa och förstå det! Sen betyder inte det att just djurdoktorns produkter måste användas. Skippa pellets och tillskott helt, vet jag... Ut och plocka gräs istället :D Men själv vill jag ge pelletsen ett försök, av nyfikenhet. Annars får mina djur, både kaniner och marsvin, rabbfor utblandat med hel korn och hel havre. Rabbfor hör till kvalitetsfodren och är förhållandevis billigt. (Faktiskt billigare än t ex Stampe och Lottie.) Rabbfor är dock INTE till för den "vanlige" djurägaren. Det är ett avels/slaktfoder och ska användas med måtta!

Vad gäller aloe glädjer det mej att hitta preparat som är naturliga! Jag skulle mycket hellre desinficera marsvinens bitskador med "djurdoktorns antiseptiska" eller nåt annat giftfritt preparat än, som idag, med Jodopax. Om det har samma goda effekt, vill säga! Och det kan jag inte veta förrän jag provat, eller hur? ;)

/Dandelia
« Senast ändrad: 28 aug-08 kl 08:38 av Dandelia »

sofiaho

  • Inlägg: 153
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #6 skrivet: 28 aug-08 kl 17:14 »
Jag blev oxå nyfiken på deras foder till gnagare faktiskt ;) Du får berätta vad du tycker om det sen! Hur stora är förpackningarna, hittade inte det nånstans!
Instängd lägenhetsbo som längtar ut till ett torp. Lever med 3 hundar, 2 katter, 3 degus, 2 gerbiler och en underbar sambo

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #7 skrivet: 28 aug-08 kl 19:46 »
Analysen på kanin/gnagarfodret innefattar inte kolhydrater, men det går ju att räkna ut genom energi-innehållet, jag får det till ca 30%, vad får ni det till?  ;D Dessutom är det baserat på lucern och melass, så kolhydraterna är huvudsakligen typ vanligt socker. Räkna bort vattnet så är det ungefär en tredjedel kolhydrater av samma typ som vanligt socker.

Förpackningen är på 700 gram, alltså drygt 114:- kilot, plus porto, med porto om man bara beställer en burk blir det ett kilopris på drygt 184:-

För övrigt var jag på lantmännen idag, passade på att kolla lite på hästfoder/tillskott, hittade inte precis djurdoktorns "kanin/gnagarfoder", men det var flera som låg väldigt nära ingrediens- och näringsvärdesmässigt, med den stora skillnaden att proteinhalten och energiinnehållet var lite högre. Priset per  25 kilossäck låg i närheten av vad kanin/gnagarpelletsen kostar per kilo med porto om man beställer en förpackning.

Varför kallar de fodret för basfoder? I det finstilta står det 10 pellets 2 gånger om dager per kilo kroppsvikt, och för kaniner om man letar vidare så står det att pelletsen ska utgöra 5% av födan. Vad ska det vara; basfoder eller 5% fodertillskott?


Jag är nyfiken på vad ni förväntar er av fodret, och du som ska prova, jag är också nyfiken på vad du tycker om det sen.

Det fodret kommer inte att få komma i närheten av mina gnagare.
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

sofiaho

  • Inlägg: 153
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #8 skrivet: 28 aug-08 kl 20:51 »
Jag har inte kaniner utan degus, som ska ha ett foder m lågt energi och proteininnehåll ;) Dock är de känsliga för socker, så antagligen är det inte så lämpligt för dem...

Det är även betydligt dyrare än det fodret de äter nu, som vi köper från veterinären här i stan, så de får nog stå kvar på det (även om det är aningen högt i proteininnehåll)
Instängd lägenhetsbo som längtar ut till ett torp. Lever med 3 hundar, 2 katter, 3 degus, 2 gerbiler och en underbar sambo

Dandelia

  • Gäst
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #9 skrivet: 29 aug-08 kl 12:01 »
Ingen aning varför det kallas för basfoder. Tanken är ju, helt klart, att det INTE ska vara grunden i djurens kost utan ett litet tillägg till huvudfödan som är hö och grönt. Det framgår av skötselråd etc, vilket jag personligen tycker är bra. Doseringen med 10 pellets är, gissar jag, ett försök att tydliggöra hur LITE pellets kaniner/marsvin eg behöver. Så tolkar jag det i varje fall.

Att jag bestämde mej för att prova fodret beror på att jag är nyfiken, rätt och slätt! Satt och fodersurfade i godan ro, ramlade in på djurdoktorns sida och fann pellets utan konstiga tillsatser, med högt fibervärde etc. Varför inte testa så jag vet vad det handlar om! :) Och självklart ville jag dela med mej av en för mej helt ny sida som jag faktiskt gillar. Sen är det helt upp till var och en vad man stoppar i sina djur. Tyvärr har jag sett alltför många exempel på vanskötta marsvin. Av nyfikenhet, vilket foder ger du dina gnagare? Och vad har du för sorts djur? :P

/Dandelia

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #10 skrivet: 29 aug-08 kl 12:58 »
Inga "konstiga tillsatser"? vad gäller kanin/gnagar-fodret är tillsatslistan mycket längre än råvarulistan, vad är konstiga tillsatser då? Vare sig ingredienslistan eller näringsvärdesdeklarationen kan ju ses som komplett. Och att de rekommanderar det till degus hade jag missat, 30% socker i vad de kallar basfoder, till och med till degus, som inte tål socker, seriöst.

Vad jag har för djur, det är många det, på gnagarsidan så är det mest afrikanska pygmémöss, Mus minutoides. De precis som de flesta andra gnagare får inte hållas ensamma om inte särskilda skäl föreligger, vilket innebär att en extra tuff individ mycket väl kan roffa åt sig extra mycket om man ger dom såna där sockerbomber, om man inte separerar upp dom för utfodring, vilket ofta inte är rimligt, och som det inte står nånting om på sidan. Som mat använder jag väldigt många olika sorters foder, men inga sockerbomber.


Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

Dandelia

  • Gäst
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #11 skrivet: 29 aug-08 kl 13:11 »
Vad jag har för djur, det är många det, på gnagarsidan så är det mest afrikanska pygmémöss, Mus minutoides. De precis som de flesta andra gnagare får inte hållas ensamma om inte särskilda skäl föreligger, vilket innebär att en extra tuff individ mycket väl kan roffa åt sig extra mycket om man ger dom såna där sockerbomber, om man inte separerar upp dom för utfodring, vilket ofta inte är rimligt, och som det inte står nånting om på sidan. Som mat använder jag väldigt många olika sorters foder, men inga sockerbomber.

Det hör väl inte till vanligheterna att separera en gnagarflock före utfodring?! Det har jag aldrig hört talas om. Sicken uttömmande beskrivning av din foderstat ::) Vad är det man säger? Tack för inget? :P

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #12 skrivet: 29 aug-08 kl 16:42 »
Dandelia, angående den foderstat jag använder förstår jag inte riktigt varför det skulle finnas intresse i det här ämnet att utveckla, mer än att jag anser att det vore olämpligt att ge mina gnagare det foder som diskuteras, till mina pygmémöss försöker jag ge en vettigt sammansatt kost som huvudsakligen näringsvärdesmässigt liknar deras naturliga föda, och det innefattar många saker som till exempel diverse frön, gnagarblandningar och levande insekter. Att jag överhuvudtaget nämnde att jag själv har gnagare beror bara på att jag ville påvisa att jag själv anser fodret så dåligt att jag inte skulle ge det till mina gnagare. 

Att du slutade svara på mina frågor, släppte trådens ämne och började fråga mig om min djurhållning är lätt att uppfatta som att du letar öppningar att kritisera mig, att du kritiserar mig för att inte ge uttömmande svar på dina för tråden irrelevanta frågor ökar ytterligare risken att tolka din drivkraft som osaklig. Risken är stor att man upplever att din ambition är att kritisera mig för att få bort fokus från sakfrågan, att i stället för att försöka reda ut hur bra produkterna är smutskasta mig. Men så illa ställt är det väl ändå inte?

Så kan vi återgå till trådens ämne, vad är det som är så bra med produkterna? Vad är det som är kvalitetsmässigt? Vad fick dig att ställa frågan, det är ju ändå relevant för att kunna besvara den? Kvarstår frågan, verkar kanin/gnagar-fodret till exempel fortfarande enligt din uppfattning vara suveränt bra? 
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

Dandelia

  • Gäst
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #13 skrivet: 01 sep-08 kl 08:45 »
Att jag frågade om din egen foderstat var för att jag av dina inlägg drog slutsaten att du säkert har en del kunskap om foder, deras utformning och innehåll etc och därför passade jag på att höra mej för vad du har för foderstat åt dina egna djur. Alltid finns nåt att snappa upp och alltid kan man lära sej av andra och av vad andra gör och inte gör. Eftersom vi diskuterar foder tyckte jag frågan var högst relevant. Förstår du mej bättre nu? :) Det är oftast lättare att prata öga mot öga i "verkligheten" än över internet. Internet lämnar uttrymme för egna tolkningar och missuppfattningar.

Vad har jag missat att svara på för frågor i dina inlägg? *läser igenom*. Ok, frågan om tillsatser, den här: "Inga "konstiga tillsatser"? vad gäller kanin/gnagar-fodret är tillsatslistan mycket längre än råvarulistan, vad är konstiga tillsatser då?" Med konstiga tillsatser menar jag konserveringsmedel, konstgjorda smakämnen, artificiella färgämnen samt utfyllnad av olika slag som bara är där för att göra fodret billigare och inte har något näringsvärde i sej. Just därför blev jag glad över djurdoktorns foder. För mej står avsaknad av ovanstående i sej för kvalité.

Jag har nu hämtat ut mina två burkar foder (det kom inte hem i brevlådan pga för hög vikt) och där, liksom på hemsidan, står klart och tydligt att det inte innehåller konserveringsmedel etc. Tummen upp! Sen är priset en klar nackdel, 80 kr för 600 gram. Jag fann inga uppgifter om hur mycket (läs lite ;)) jag skulle få för pengarna på hemsidan. Jag har mejlat och klagat på den saken och bett att det tydligt ska framgå. En annan förvirrande faktor är att pelletsen beskrivs både som basfoder och tillskottsfoder i samma text (på förpackningen). För mej är det två olika saker. Också där har jag bett om ett förtydligande.

I övrigt gav själva fodret  mej en positiv upplevelse. Pelletsen är ganska stora och ligger uppblandade med torkade blad/örter. Det doftar underbart av gräs och örter. Det ser fräscht och aptitligt ut. Jag har inte gett djuren det än då jag inte vill mixtra med mina digivande/dräktiga honor. Senare ska dom få prova och det ska bli intressant att se om det är lika bra som det verkar. För ja, i mina icke-expertis-ögon ser det verkligt bra ut! :)

Mvh
Dandelia

Tillägg: Fishyerik, jag förstår inte varför du tror att jag vill "attackera dej"? Jag anser att vi för en dialog? Aja, det får vara som det vill med den saken. Skulle det nu vara så att jag missat fler av dina frågor eller varit otydlig i något avseende, låt mej gärna få veta det så ändrar jag på den saken så snart jag kan. Kan som parantes berätta att jag för tillfället är mosig både i huvudet och själen, då jag haft en uppesittarnatt med en dålig högdräktig marsvinshona. Sorgligt nog slutade det med att både hon och hennes fyra ungar dog. Formen är mao inte den bästa, så ursäkta om jag missat något.







« Senast ändrad: 01 sep-08 kl 09:24 av Dandelia »

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #14 skrivet: 01 sep-08 kl 09:57 »
Kolla in denna länk om djurhälsa: http://www.djurdoktorn.nu
Verkar vara suveräna produkter... Nån som provat/hört talas om dom förut?


Oh, bra för djurdoktorns plånbok. Jag tror att Göstas kaninblandning, Rabfor är både bättre och billigare.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

Dandelia

  • Gäst
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #15 skrivet: 01 sep-08 kl 10:18 »
Oh, bra för djurdoktorns plånbok. Jag tror att Göstas kaninblandning, Rabfor är både bättre och billigare.

Priset är verkligen i överkant :-X Jag har klagat ordentligt på den saken via mejl ;D Jag har rabfor idag och är i stort sett nöjd men ogillar ungdjursdöden som följer med "på köpet". Önskar att det informerades om den saken på säcken!

 

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: För bra för att vara sant?
« Svar #16 skrivet: 02 sep-08 kl 02:52 »
Hehe det hade jag missat, att det inte stod vad förpackningen av fodret för gräsätarna  innehöll för mängd, 80 kronor för 600 gram är 133 kr/kilo, eller 215kr kilot inkl frakt om man bara köper en förpackning åt gången. Det var fodret för allätande gnagare som det stod förpackningsstorlek 700 gram. Fodret för allätande gnagare har för övrigt  både innehållsdeklaration och näringsvärdesanalys som påminner mycket om hundmatens jag har hemma.

När jag skaffar ett för mig nytt djurslag kollar jag upp vad jag kan hitta för information om det djurslaget innan jag sätter foderstat, dels kollar jag på vad officiella experter säger, till exempel skötselråden på aspca, sen frågar jag folk jag känner som dels har teoretisk utbildning och mycket bred erfarenhet av både det djuret och andra djur. Naturligtvis kollar jag vad de lever av i naturen, och efter det bildar jag min egen uppfattning, i princip stämmer alla källor jag litar på överens, och om det före kommer vad förefaller motstridiga uppgifter går det oftast att hitta en förklaring.

Källor som pratar om sina egna produkter är jag extra kritisk mot, särskilt när de:

#1 Tar väldigt mycket betalt, avsikten med att sälja produkten djurens bästa är då sällan prio ett, oavsett vad de påstår.
#2 Har dubbeltydiga produktbeskrivningar
#3 Antyder att deras produkter är en förutsättning för god hälsa hos djuret.
#4 Säljer ett och samma foder (även om det är kryddat/parfymerat på lite olika sätt) till ett antal påtagligt olika djurarter.
#5 Ordbajsar irrelevant information som inga vanliga djurägare egentligen förstår.
#6 Utelämnar relevant information.



Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

575 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- En kanontidning på alla vis!
/Michael Andreasson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser