Uhm... Jag blev inte så värst mycket klokare...

Spontant kan jag efter att ha läst era kommentarer, förstå att husets stomme måste hålla en viss temperatur, för att man ska få bra värme inomhus. Det bästa exemplet är väl tipsen på hur man ska vädra: Vädra kort och med tvärdrag hellre än att låta ett fönster eller dörr stå öppen under flera timmar - luften byts snabbt ut vid tvärdrag, medan konstant öppet ger avkylning av husets bjälkar m.m.
Om man nu monterar elementreflektorer bakom elementen, är det inte så då att man tar bort ÖVERSKOTTSvärmen som elementet bidrar till där det är monterat. Reflektorerna släpper ju igenom en viss mängd energi ändå, som tillsammans med den redan uppvärmda rumsluften ger en jämnare temperatur på ytterväggarna än om man inte skulle ha haft reflektorerna?
By the way - Jag fick låna en IR-termometer förra vintern, och gick runt och mätte yttemperaturen på huset på olika ställen. Det ger ju inte lika noggranna mätningar som med värmekamera, men det var ju gratis...

Jag noterade ingen större skillnad på husets fasad där det satt påslagna element på insidan och där det inte gjorde det. Betyder det att huset är så bra isolerat (svårt i och för sig att tänka sig när huset är från 1830 och har hästtagelisolering som bäst), eller betyder det bara att IR-termometern inte ger så noggranna mätvärden? Den hade en noggrannhet på tiondels grader.
Mvh Patrick