Ingredienser
8 stora mangoldblad (ca. 250 g)
4 tunna skivor skinka eller veggiealternativ
4 tunna skivor ung goudaost
30 g smör
250 g tomatpurré
1/8 l fond
1 bunt gräslök
Salt
Peppar
1 nypa socker
trätandpetare
Gör så här:
1. tvätta mangoldbladen, ta bort stjälkarna och lägg två blad ovanpå varandra
2. lägg en skiva skinka och ost på, rull ihop och spik fast med trätandpetare
3. smält smör i pannan och stek rullarna litet grand
4. blanda tomatpurré med fonden och häll till rullarna i pannan. Låt stå och småkoka i 10 minuter. Hacka gräslöken.
5. ta ut rullarna. krydda såsen med salt, peppar och socker. serveras separat. strö gräslök över rullarna
=> STjälkarna ångkokas "vid sidan om" och äts som "sparris".
Som huvudrätt med kokta potatis eller jordärtskockor.
Ps: Är såsen för vattnig, går den att reda med malen hirs. Kör hirs i handkvarnen och rör in mjölet, koka upp; upprepa tills Du är nöjd.
Annars kan jag känna att mangold äts som spenat och behandlas som sådan i matlagningen. STjälkarna ska alltid kokas separat. Bäst resultat får man när man kokar upp saltvatten och bara doppar bladen i det hårt kokande vattnet för högst 1 min. Häll över iskallt vatten direkt efter att ha tagit upp bladen. De behåller sin mörkgröna vackra färg och är såå goda

Frys in på så vis preparerade stjälkar och blad, så har Du tillgång till dessa hela vinterhalvåret. Tar absolut ingen plats i frysen.