Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mangoldrecept önskas  (läst 2263 gånger)

skånetösen

  • Inlägg: 553
    • Skåne
Mangoldrecept önskas
« skrivet: 28 jun-07 kl 10:34 »
Har massvis med mangold men inte så många recept. Gör stuvning av bladen och det är jättegott men sen då??? Någon som vill dela med sig av favoritrecepten?
Det jag inte hinner idag kanske jag hinner imorgon.

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Mangoldrecept önskas
« Svar #1 skrivet: 01 jul-07 kl 09:10 »
Ingredienser
8 stora mangoldblad (ca. 250 g)
4 tunna skivor skinka eller veggiealternativ
4 tunna skivor ung goudaost
30 g smör
250 g tomatpurré
1/8 l fond
1 bunt gräslök
Salt
Peppar
1 nypa socker
trätandpetare

Gör så här:
1. tvätta mangoldbladen, ta bort stjälkarna och lägg två blad ovanpå varandra
2. lägg en skiva skinka och ost på, rull ihop och spik fast med trätandpetare
3. smält smör i pannan och stek rullarna litet grand
4. blanda tomatpurré med fonden och häll till rullarna i pannan. Låt stå och småkoka i 10 minuter. Hacka gräslöken.
5. ta ut rullarna. krydda såsen med salt, peppar och socker. serveras separat. strö gräslök över rullarna

=> STjälkarna ångkokas "vid sidan om" och äts som "sparris".


Som huvudrätt med kokta potatis eller jordärtskockor.

Ps: Är såsen för vattnig, går den att reda med malen hirs. Kör hirs i handkvarnen och rör in mjölet, koka upp; upprepa tills Du är nöjd.

Annars kan jag känna att mangold äts som spenat och behandlas som sådan i matlagningen. STjälkarna ska alltid kokas separat. Bäst resultat får man när man kokar upp saltvatten och bara doppar bladen i det hårt kokande vattnet för högst 1 min. Häll över iskallt vatten direkt efter att ha tagit upp bladen. De behåller sin mörkgröna vackra färg och är såå goda :D

Frys in på så vis preparerade stjälkar och blad, så har Du tillgång till  dessa hela vinterhalvåret. Tar absolut ingen plats i frysen.
« Senast ändrad: 01 jul-07 kl 09:15 av martinki »

mistel

  • Inlägg: 543
    • -
Re:Mangoldrecept önskas
« Svar #2 skrivet: 01 aug-07 kl 14:38 »
Du kan ta vanliga spenatrecept och bara ersätta spenaten med mangold.

Ex. spenatpaj går lätt att göra om till mangoldpaj, Fisk Florentin smakar lika bra med mangold som den gör med spenat.

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
Re:Mangoldrecept önskas
« Svar #3 skrivet: 02 aug-07 kl 09:28 »
Gör en pastagratäng!

Kokt pasta
Lätt kokta broccolibuketter
Stekt bacon i småbitar
Hackad spenat/mangold/nässla
Svartpeppar
Salt

Blanda allt i en form, häll rikligt med vitsås över och toppa med riven ost. In i ugnen tills osten smält och fått fin färg.

Supergott!!!!  ;D
Landsflykting i storstan...

rebec

  • Inlägg: 49
Re:Mangoldrecept önskas
« Svar #4 skrivet: 08 aug-07 kl 00:15 »
Du kan ta vanliga spenatrecept och bara ersätta spenaten med mangold.

Jag säger som mistel: recept med spenat kan du använda dig av och ta mangold istället! I de recept med mangold som jag stött på så står det ofta att mangolden kan bytas ut mot spenat - så det är bara att köra på det omvända. En (vegetarisk) lasagne till exempel (fräs champinjoner, mangold och vitlök; det blir supergott att ha i lasagnen. Eller till "vanlig" pasta för den delen, helst med lite parmesan..) eller testa att köra i mangold i en soppa!

- hjärtat är inte en konjunktur -

Jojje

  • Inlägg: 279
  • Återvinning skall det va, annars kan det kvetta!
    • Dalarna
    • http://jojjesblog.blogspot.com/
Re:Mangoldrecept önskas
« Svar #5 skrivet: 08 aug-07 kl 11:25 »
Jag hittade ett häftigt recept på mangoldröra i en veg kokbok, har nu glömt i vilken bok det var.  Jag gör ungefär så här.

Använder en järngryta, blir alltid himla bra i den.
Häller lite olivolja i grytan och fyller den sedan med mangold som jag sköljt och skurit ner i 3 - 4 cm långa bitar.
Ströar över vegbuljong. Det är salt i den så man får se upp så det inte blir för mycket.
Så tömmer jag i lite frysta "Sommargrönsaker" (blomkål, ärtor och haricuvert).
På med locket och efter 10 minuter häller jag i lite kokta kidneybönor. Efter 15 minuter är det klart.
Busgott och man får som vegis på detta sätt även i sig lite proteiner via bönorna.
Brukar äta detta tillsammans med en fräsch sallad. :D

 

Dolvis

  • Inlägg: 712
    • Östergötland
Mangoldpaj
« Svar #6 skrivet: 31 aug-07 kl 11:19 »
En höjdare som brukar få även inbitna icke-vegetarianer på fall.  Man ska helst använda MYCKET mangold så blir det en riktigt hög och rejäl paj.  Lite krångligt med många moment, och att fräsa mangolden respektive förgrädda pajskalet går att hoppa över, men då blir den mer alldaglig.



Gör en vanlig pajdeg som du föredrar den, ev med grahamsmjöl.

Förgrädda helst, med mangold blir pajskalet annars lätt uppblött.


Skär mangolden i ganska stora bitar och koka den mjuk (går fort). Fräs den i omgångar med med vitlök och lägg över i pajskalet. Lägg över riven ost eller eventuellt smulad feta-ost.

Häll över vanlig äggstanning kryddad med salt och svartpeppar.

Grädda i 175 grader tills den fått ordentlig färg.





 


Dela detta:

* Inloggade just nu

630 gäster, 3 användare (1 dolda)
peterm, annorlunda58

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser