Jadu..vi får se om Ronny kommer med en förklaring. Tills dess kan man ju gissa lite, tanken är väl att Linderödarna är en ursprungsras, och ska vara van att klara sig på ett mindre proteinrikt foder, och att köttkvaliteten därmed skulle bli bättre iom att dom då växer långsammare, ett fastare, och mörare kött.
Jag tillåter mig att tvivla på det där, och några oberoende tester finns mig veterligt inte, utan det är folks subjektiva uppfattningar som kommer fram.
Jag tror att det som påverkar köttet mest är att dom får gå fritt och röra sig, böka och hitta små godsaker i jorden. Fodret tror jag har en sekundär betydelse.
Köttet vi äter är ju muskler, och för mig känns det rätt naturligt att en muskel som får röra sig och användas, blir av högre kvalitet än en som hela sitt liv ligger still och bara växer.
Jag föder ju upp vanliga grisar, men fritt gående ute. Själv vet jag inte om jag känner så väldigt stor skillnad mot vanligt kött, men jag köper iofs inte så mycket, och får väl erkänna att ett par karrekotletter från egna grisar, på grillen kan bli en himmelsk upplevelse.
Men jag får ju många reaktioner från kunderna som köper, och det är alldeles övervägande positiva. Sen hur mycket det kommer sig av en faktisk skillnad på köttet eller vetskapen att grisen har haft ett bra liv, ja, det kan man bara fundera över.