Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Nybörjare  (läst 6647 gånger)

donderboss

  • Inlägg: 159
    • -
Re:Nybörjare
« Svar #20 skrivet: 16 okt-07 kl 15:07 »
Hejsa!
Jeg vil ocså sige at det som alt andet kommer indefra ,det er jo blevet så moderne med sjalv udnævnte eksperter ,som tager sig dyrt betalt ,og indrømmet nogel af dem ved en masse om emnet og om tex ,haste ,men det er jo ikke trylleri ,men min erfaring er at det er tålmmodighed ,og hvis ikk hasten ved havd du vil have den til ,så får du den heller ikke til det .
Og så må man huske ,at nogle annoncerer med weekend kurser til 3500 kr ,det behøver jo ikke gøre dem til experter eller så kaldte heste viskere.
Man er altid kommet langt med sund fornuft ,omtanke ,sine øjne ,og tålmodighed.
Jeg var inte klar på ,at dom dage der bare kom och gik ,var sjalve livet

zebra_norrland

  • Gäst
Re:Nybörjare
« Svar #21 skrivet: 22 okt-07 kl 23:55 »
Något att verligen fundera på innan man skaffar häst:

Har jag tid?

Allt tar sin tid. Mocka, göra hagar sommar & vinter.
Mocka, in och utsläpp, ge mat fylla vatten, köpa grovfoder, spån/halm/strö

Ska dom vara vacinerade eller inte, har dom pass, vilken ras vilken ålder. Hur mycket tid har du att ägna åt ridning, körning, longering, tömkörning eller bara pyssla om den?

Sen tillkommer även kostnader för hovsagare, försäkringar, foder, el m.m

Älskar du din häst, kommer den älska dig tillbaka dubbelt!  :)

Rakadero

  • Inlägg: 3188
    • Västergötland
    • Reflections of Rachel
Re:Nybörjare
« Svar #22 skrivet: 21 jan-08 kl 22:25 »
Jag är i ungefär samma sits, men tror nog att jag går rätt väg...

Min son har ridit i tre år på ridskola, jag i ett år på samma ställe. De har en ponny där som ska gå i pension nu och vi har blivit erbjudna att köpa honom billigt. Lukas är en jättesnäll häst, både att rida och sköta och han kan massor, både dressyr och hoppning.

Vi har precis börjat som skötare till honom för att lära oss allt runtomkring-jobbet, inte bara ridningen, sen tänker jag mig att han ska få bo hos oss ett tag innan köpet för att kolla att det fungerar. En stor fördel är ju att detta är en häst som vi känner, efter att ha varit skötare åt honom ett tag kommer vi lära oss hur han fungerar även utanför ridhuset så att säga.

Vi har redan fått lära oss att han dummar sig när vi ska hämta honom i hagen... hans fd skötare, ett par småtjejer höll på att leda honom fram och tillbaka mellan stall och hage på helgerna, han tröttnade givetvis på det, så han har lagt sig till med att rycka sig fri, inte så lätt för dem att hålla kvar honom då, det var inte lätt för min man i går heller.... för han stod i tio cm lera och fick inget grepp när Lukas gjorde sin huvudvridning-tvärvändning... Mikael åkte raklång ner i geggan...

Går det öva bort detta? Hur gör man? Är det bra att t ex ha med en morot att muta med?

Enda nackdelen med Lukas är väl att han är lite liten, nånstans mellan 135 och 140 cm. Jag är 162 och väger ca 60 kg, Richard är ungefär lika lång fast betydligt lättare (tretton år) men kommer ju bli längre... och tyngre.

Är det dumt att köpa honom, är det bättre att leta vidare? Vi har ingen brådska egentligen, tänkte Richard skulle rida iaf fem år först, men så fick vi den här frågan...
Fyrtiotalet underbara hönor och tuppar av raserna vit leghorn, brun leghorn, blomme, australorp, sussex, plymouth rock, orpington, rir, lohmann och några blandningar mest leghorn-blomme-lohmann. Sju älskade katter. Två välartade söner. En händig make. Och så jag...

Sar

  • Inlägg: 2653
  • hvilaro.blogspot.com
    • Hvila Ro - Prästgård anno 1700
Re:Nybörjare
« Svar #23 skrivet: 21 jan-08 kl 22:59 »
Led honom i längre grimskaft istället för att hålla honom i grimman, då har ah inte mycket för att slänga med huvudet då det inte får ledaren ur balans utan man bara fortsätter gå. Ta för vana att plötsligt byta riktning etc så att han blir följsam och får vara beredd.
En häst ska inte tröttna på att bli ledd fram och tillbaka, det är vanlig uppfostran att de ska klara det utan problem.

Alt. 2 om det av någon anledning inte skulle fungera är att leda med stigbett eller träns men det tycker jag är en sämre lösning.
Lycka till!

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Nybörjare
« Svar #24 skrivet: 21 jan-08 kl 23:23 »
Jag skulle lagt kedjegrimskafft över näsan och sett till att ponnyn går dit jag vill..

Men det är jag det  ;)

Tror inte på en massa komplicerade övningar, utan att man rätt o slätt informerar herren i fråga om vad som gäller och vem som bestämmer.
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Rakadero

  • Inlägg: 3188
    • Västergötland
    • Reflections of Rachel
Re:Nybörjare
« Svar #25 skrivet: 22 jan-08 kl 00:41 »
Tack för tipsen! Jag får testa dem till helgen!

En lite fråga bara.... Vad är ett stigbett?  :-[ Kan inte så mycket än...

Det vore ju bra om han la av med dumheterna när han flyttar, fast helst redan innan...

Givetvis ska en häst vara lydig och gå att leda fram och tillbaka, saken var väl det att småtjejerna aldrig lät honom vara i fred, de var där hela helgen och tog honom fram och tillbaka till stallet, borstade lite, tog honom till hagen, hämtade igen och höll på så... Han hann ju aldrig äta och bralla runt med kompisarna som han ville... så tror jag...

Personligen tycker jag kanske att hästarna kunde få vila över helgen, men på vår lilla ridskola går de inte för mycket... max två lektioner om dagen och då kan ju lite extramotion inte vara fel, och barnen är bara där när de rider sina lektioner på vardagarna. Det brukar vara rätt lugnt i stallet då, om man jämför på helgerna...

Vad tror ni om storleken då... är det dumt att köpa en ponny som är snudd på för liten redan nu? Jag tittade på Richard när han red i söndags och inser att en maxad d-ponny eller liten stor häst hade kanske varit bättre... Tanken är väl att vi köper en större lite längre fram, när han lärt sig mer.
Fyrtiotalet underbara hönor och tuppar av raserna vit leghorn, brun leghorn, blomme, australorp, sussex, plymouth rock, orpington, rir, lohmann och några blandningar mest leghorn-blomme-lohmann. Sju älskade katter. Två välartade söner. En händig make. Och så jag...

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
Re:Nybörjare
« Svar #26 skrivet: 22 jan-08 kl 14:59 »
Låter ju som en bra ponny.
Att lära bort sånt gör jag med repgrimma o långt rep.
Byta riktningar o belöna med morot när han gått tex 10 m .
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

Elektra

  • Inlägg: 478
Re:Nybörjare
« Svar #27 skrivet: 23 jan-08 kl 03:59 »
Min egen erfarenhet är att hästar mår bättre och är trevligare att hantera/rida om de får röra lite på sig varje dag, så köper ni honom rekommenderar jag en skrittrunda som vilodag istället för att ställa av honom helt.

Trivs ni med honom så köp honom även om sonen riskerar att växa ur honom snart. Det låter som ni har chansen att få en trevlig kamrat som ni kan utvecklas massor med om ni dessutom fortsätter att rida för instruktör. När sonen är för stor kan ni kanske skaffa en lite större och ändå behålla den här om du kan rida honom? Sen finns det så mycket annat man kan göra än bara rida, tömkörning är nyttigt för både häst och den som håller i tömmarna, motion får man på köpet. ;) Ni kan även gå kurs och få honom inkörd, så spelar det ingen roll hur lång sonen blir, en inkörd ponny/häst har man alltid nöje av och det är ett mycket bra komplement till ridningen.
"Djur dödar inte för nöjes skull.
Endast människan finner nöje i att tortera och döda andra varelser."

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
Re:Nybörjare
« Svar #28 skrivet: 23 jan-08 kl 06:32 »
Jag är i ungefär samma sits, men tror nog att jag går rätt väg...

Min son har ridit i tre år på ridskola, jag i ett år på samma ställe. De har en ponny där som ska gå i pension nu och vi har blivit erbjudna att köpa honom billigt. Lukas är en jättesnäll häst, både att rida och sköta och han kan massor, både dressyr och hoppning.


Jag hade nog funderat över att välja en annan häst, dels på grund av storleken och dels just på grund av att det är en ridskolehäst. Fd ridskolehästar kan nämligen bli väldigt annorlunda som privathästar, jag har ett levande exempel i stallet där hemma....  :) Från att ha gått 3 lektioner om dagen i ridhus till ett pass i skogen, kanske inte ens alla dagar i veckan, kan resultera i en väldigt pigg häst, till exempel. Alla fd ridskolehästar förvandlas naturligtvis inte till monster bara för att de blir privathästar, men det kan vara bra att ha i bakhuvudet att de kan förändras.

Gugge (klehr65)

  • Inlägg: 846
    • -
Re:Nybörjare
« Svar #29 skrivet: 25 jan-08 kl 03:04 »
Jag var också inne på att köpa en ponny i passande storlek till min 8-åriga dotter. Det slutade med att jag ska köpa en ardenner som vi båda kan rida på  ;D

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Nybörjare
« Svar #30 skrivet: 25 jan-08 kl 11:59 »
Citera
Från att ha gått 3 lektioner om dagen i ridhus till ett pass i skogen, kanske inte ens alla dagar i veckan, kan resultera i en väldigt pigg häst, till exempel. Alla fd ridskolehästar förvandlas naturligtvis inte till monster bara för att de blir privathästar, men det kan vara bra att ha i bakhuvudet att de kan förändras.

Ungefär som en travhäst som är van att svettas flera dagar i veckan ska lära sig att bli ridhäst istället!

Oavsett hur mycket man motionsrider så är det ändå en spott i havet jämfört med träna för trav!

 ::)
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Rakadero

  • Inlägg: 3188
    • Västergötland
    • Reflections of Rachel
Re:Nybörjare
« Svar #31 skrivet: 25 jan-08 kl 23:01 »
Jag hade nog funderat över att välja en annan häst, dels på grund av storleken och dels just på grund av att det är en ridskolehäst. Fd ridskolehästar kan nämligen bli väldigt annorlunda som privathästar, jag har ett levande exempel i stallet där hemma....  :) Från att ha gått 3 lektioner om dagen i ridhus till ett pass i skogen, kanske inte ens alla dagar i veckan, kan resultera i en väldigt pigg häst, till exempel. Alla fd ridskolehästar förvandlas naturligtvis inte till monster bara för att de blir privathästar, men det kan vara bra att ha i bakhuvudet att de kan förändras.

Det enda som gör mig tveksam är ju i så fall storleken, speciellt som min son börjar fundera på att tävla dressyr nu också, Lukas funkar bra nu, men han växer nog ifrån honom rätt fort...

Men han är genomsnäll, han brukar få vara nybörjarhäst för han är inga problem att sköta och sadla och sånt och han är bra att rida, inga dumheter och kan en hel del, en bra läromästare alltså, så på det sättet är han ju perfekt.

Han fyller arton i år (Lukas alltså) och brukar gå en eller två lektioner om dagen, inte alla dagar i veckan (vår ridskola är liten, alltså inte så många elever, men har rätt många hästar...) sen kommer vi rida honom lite på helgerna iom att det är vår sköthäst vilket känns bra eftersom vi hinner lära känna honom ordentligt.

Fast det är klart att han kan piggna till rejält när han inte 'arbetar' längre även om vi ska se till så han får motion varje dag. Jag har märkt redan att det är viss skillnad på honom om man rider honom själv istället för på lektion med de andra hästarna.

Det är svårt det där... Samt att de gärna vill att vi tar hem honom så snart som möjligt (vi får med Lill-Lukas, en liten shettis som sällskap 'på köpet') för boxplatserna behövs... och vi har inte vårt stall klart än, finns ingen inredning alls, och det känns rätt så stressande....
Fyrtiotalet underbara hönor och tuppar av raserna vit leghorn, brun leghorn, blomme, australorp, sussex, plymouth rock, orpington, rir, lohmann och några blandningar mest leghorn-blomme-lohmann. Sju älskade katter. Två välartade söner. En händig make. Och så jag...

ulfen

  • Inlägg: 62
  • Trapper
    • -
Re:Nybörjare
« Svar #32 skrivet: 25 jan-08 kl 23:45 »
När jag blev 40 fick jag en privat lektion i ridning (jag var fast). Efter 20 lektioner både i ridning körning och hästhantering hyrde jag en fjording på två veckor(jag blev fast). Efter två år och 30 lektioner 100-tals böcker och tidningar köpte jag min nordsvenska unghäst (jag är fast). Jag gör misstag varje dag - jag lär mig varje dag. Nu är jag som sagt 42 och jag kan säga utan att tveka att detta är den bästa tiden i mitt liv.

 

bötisch

  • Gäst
Re:Nybörjare
« Svar #33 skrivet: 26 jan-08 kl 22:04 »
kul att du vill prova på häst. tänk dock på att det är stora kraftfulla djur som kräver rätt tillmötesgående för att inte bli livsfarliga. Du måste också ha planer på att ha sällskap till din blivande häst.......hästar är flockdjur. Man måste oxå räkna med att det går åt en hel del ekonomi. tex kostar hovslagare ca 6-10 tusen om året, veterinär, foder, utrustning osv är såklart rätt dyrt, själva inköpet är det lilla i sammanhanget. Annars måste jag säga lycka till att ha häst är underbart, ger ortroligt mycket med sunt förnuft och lite kunskap i flyktdjurs beteende kommer man långt om man har folk omkring sig att rådfråga.
Vi bor i småland och har två hästar rid och kör. Bor du nära är du välkommen att prova på häst.
MVH, Petra o Erik


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

576 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser