Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  klövröta  (läst 4306 gånger)

Bruket

  • Gäst
klövröta
« skrivet: 11 okt-07 kl 19:10 »
Vi har fått besked att vi har fått klövröta av den lindrigare formen i vår besättning av 13 djur. Prover är tagna av veterinär.
Vi skall nu fotbada och skifta marker. Finns det tips på hur vi skall gå tillväga. Vi måste arbeta utomhus och tyvärr låta djuren vara hemlösa framöver i tre veckor framöver.

poze

  • Inlägg: 630
    • Östergötland
Re:klövröta
« Svar #1 skrivet: 11 okt-07 kl 19:25 »
Om de har torrt och rent om fossingarna brukar inga symtom visas, de bär på de ett bra tag men håller du dem bort från blöt och upptrampad mark och ströbädd så försvinner det efter ett tag. använd inte vad veterinären ger dig! det tar möjligtvis bort smittan på djuren men det finns kvar i markerna.

klövarna kan komma att växa mycket mer med när det är inflamerat i klöven så du får verka dem ofta
så inget svampdödande eller koppar som vet. ger dig. tycker jag i alla fall!
Why make it fast when you can make it beautiful ? Jag har alltid rätt, är min provisoriska bedömning tills motsatsen gjorts trolig.

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
Re:klövröta
« Svar #2 skrivet: 11 okt-07 kl 19:31 »
Varför skulle man inte ta bort smittan från djuren?  ???
Klövröta kan ju vara plågsamt för djuren, då bör man väl verkligen behandla!

poze

  • Inlägg: 630
    • Östergötland
Re:klövröta
« Svar #3 skrivet: 11 okt-07 kl 20:09 »
Varför skulle man inte ta bort smittan från djuren?  ???
Klövröta kan ju vara plågsamt för djuren, då bör man väl verkligen behandla!

sant om det är extremt, men det behandlar bara symtom inte orsak samt kan skada organ m.m med vissa preparat
Why make it fast when you can make it beautiful ? Jag har alltid rätt, är min provisoriska bedömning tills motsatsen gjorts trolig.

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
Re:klövröta
« Svar #4 skrivet: 11 okt-07 kl 20:09 »
Vilka preparat kan skada vilka organ?

Bruket

  • Gäst
Re:klövröta
« Svar #5 skrivet: 11 okt-07 kl 21:29 »
Vår veterninär har ordinerat bad inget som djuren skall äta eller få med injektion.  
Vi skall även med 5-7 dagars mellanrum byta till helt ren hage där det inte har vistats djur på minst 10 dagar. Detta skall upprepas tre gånger. Klövröta skall enligt min mening helt klart behandlas.
Det är inte irritation efter våta marker som orsakar klövröta. Djuren kan få irritation/exem efter en bakterie som alltid finns i våra marker. Om irritationenexemet uppstår så finns det en väg in för den bakterie som orsakar klövröta.
Det är alltså två olika problem.
Det förstnämnda kan avhjälpas med bra marker och bra samt torra underlag, det sistnämda måste dock behandlas, djuren lider väldigt och står på knä och äter.
Vi har försökt att avhjälpa med jod, tjärspray och lame-less och annat, det har dock bara hjälpt kortsiktigt.
Min fråga handlade dock om hur vi kan konstruera bra bad och torkplatser mellan våra hagar.

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
Re:klövröta
« Svar #6 skrivet: 12 okt-07 kl 09:56 »
Men hallå där!! Det är väl självklart att fåren ska behandlas och att det veterinären ordinerar ska användas!!!!

Smittan finns kvar endast 2 veckor i markerna efter att djuren flyttats bort. Så det är viktigt att när djuren har behandlats så får de inte sätta fötterna på NÅGON mark de tidigare har satt klövarna på. Alltså tänk på vägen till och från fotbadet också...

Om det handlar om ett enstaka djur kan man sätta deras fötter i två plasthinkar och sedan sätta djuret på rumpan medans fötterna torkar.
Vid flera djur behövs ett fotbad. Man kan sätta grindar runt fotbadet så att tackorna står kvar där. Se bara till att alla fötterna är i badet och inte på grindarna. Sen kan man lägga en pressenning som de kan stå på och torka om man inte har tillgång till ett torrt underlag på annat sätt.

Glöm inte att fötterna måste gås igenom innan de fotbadar och ev kroniker plockas bort. Det är ingen idé att behandla dem och de kommer att smitta ner de andra fåren igen efter fotbaden!

Lycka till!!
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

javill

  • Inlägg: 11667
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Re:klövröta
« Svar #7 skrivet: 12 okt-07 kl 16:11 »
Vi gjorde ett fotbad till våra med hjälp av fyra stadiga brädor/stolpar som passade i storlek med fårgrindarna. Över bräderna la vi sedan en presenning som vi fäste i bräderna. I presenningen hällde vi fotbadet. Vi hade badet i stallgången och ledde in fåren från ena hållet och en hage och sedan fick de stå på cementgolvet och torka upp innan de fick komma ut i en ny ren hage.

Det har stått mycket om klövröta i både Fårhälsovårdens och Fårskötsel. Troligtvis extra mycket problem i år när det varit så blött på många håll. För bilder och mer information se på Fårhälsovårdens hemsida. Där står också hur klövröta ska behandlas. Viktigt att alla djur behandlas!
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Bruket

  • Gäst
Re:klövröta
« Svar #8 skrivet: 12 okt-07 kl 17:44 »
Om jag skall sortera ut en kroniker, hur ser jag att det finns en sådan? Vi hade en tacka förra året som hade trasiga klövar som hur ofta vi än verkade ändå växte kövarna fort och gick sönder. Kan det ha varit den tackan som var smittbärare? Henne tog vi bort.
Vi vill så gärna ha all hjälp vi kan få för vi vill inte hamna i denna karusell igen med halta och lidande tackor och lamm.
(vi har 13 livdjur)

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
Re:klövröta
« Svar #9 skrivet: 12 okt-07 kl 18:18 »
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

 

hustran

  • Inlägg: 1803
Re:klövröta
« Svar #10 skrivet: 08 nov-07 kl 22:44 »
Jag blir lite nervös när det snackas om klövröta. Vi har köpt får från en besättning med intyg (klövrötefri). Tänk om det senare visar sig att vi fått klövröta? Jag har känslan av att det är så kryptiskt med vissa "sjukdomar". Visst har allt ökat, man blir nervös för allt. Hemma har vi ett kompendium om fårsjukdomar....tänker bränna den...Om man läser ALLT om dessa gissel så skulle man sluta med djur.....och kanske äta också. Näe, blunda lite mer och njut av era djur. Nu kommer nog någon att hata mig men tänk om vi alla skulle läsa läkarböcker....Hu! Tänk så sjuka vi skulle känna oss. Nu "poppar" ytterligare "nya" sjukdomar upp hela tiden. F*n så svårt det blir att leva.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

582 gäster, 2 användare (1 dolda)
praktejder

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser