Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  vinexperter se hit! bakjäst funkar det????  (läst 24880 gånger)

lumpus

  • Gäst
vinexperter se hit! bakjäst funkar det????
« skrivet: 12 nov-09 kl 14:53 »
har ingen vinjäst hemma och undrar om jag kan använda bakjäst i mitt slånbärsvin?

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: vinexperter se hit! bakjäst funkar det????
« Svar #1 skrivet: 12 nov-09 kl 15:00 »
Jag smulade ner vanlig bakjäst i mitt Krusbärs vin , och det blev det bästa vinet jag gjort . Smakade precis som köpt torrt vitt vin .
Jag skulle inte vara rädd att prova i alla fall .

lumpus

  • Gäst
SV: vinexperter se hit! bakjäst funkar det????
« Svar #2 skrivet: 12 nov-09 kl 15:05 »
ok,det är en vinhink i palst ca 25 liter hur mycket jäst kan vara lagom?

lumpus

  • Gäst
SV: vinexperter se hit! bakjäst funkar det????
« Svar #3 skrivet: 12 nov-09 kl 15:07 »
kanske skulle ta nån liter av "vinet" och värma till 37 grader och smula ner bakjästen i där och sedan häva ner det i hinken?

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: vinexperter se hit! bakjäst funkar det????
« Svar #4 skrivet: 12 nov-09 kl 15:14 »
Jag hade en 12 liters hink mäsk och använde ett fjärdedels paket jäst .
Sedan fick vinet jäsa till sig i skrubben under trappen som värmdes upp av varmvattenberedaren .

lumpus

  • Gäst
SV: vinexperter se hit! bakjäst funkar det????
« Svar #5 skrivet: 12 nov-09 kl 17:29 »
är väll lika bra jag erkänner varför paniken infinner sig :'(  jo jag har bommat att köpa hem vin jäst och nu så bubblar det från jäsröret, inget socker eller nåt i bara bärmassan så det vildjäser,tänkte att man kan rädda satsen med riktig jäst, men nu är jag tveksam vad jag ska göra??  häva i bakjäst eller hämta riktig vin jäst i morgon? eller är det redan försent?  eller kanske det funkar som det gjorde inann vi visste vad jäst var, dvs hoppas på det bästa att vildjästen är en bra sort som fungerar?? det fungerade ju i flera tusen år att göra vin så??

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: vinexperter se hit! bakjäst funkar det????
« Svar #6 skrivet: 12 nov-09 kl 17:31 »
Om du plockar i några russin då ? Även russin har väl endel "goda"jästbakterier på skalet ?

lumpus

  • Gäst
SV: vinexperter se hit! bakjäst funkar det????
« Svar #7 skrivet: 12 nov-09 kl 17:35 »
russin har jag hemma, men ska jag i såfall tillsätta sockret som vanligt?

lumpus

  • Gäst
SV: vinexperter se hit! bakjäst funkar det????
« Svar #8 skrivet: 12 nov-09 kl 17:56 »
nu så skiljer jag bärresterna från saften så länge i alla fall,det luktar faktiskt svagt av alkohol,ingen mögel ser jag heller.

alexthesaint

  • Inlägg: 447
    • Västergötland
SV: vinexperter se hit! bakjäst funkar det????
« Svar #9 skrivet: 12 nov-09 kl 22:12 »
Haloj!

Inte expert, men har iaf en del erfarenhet...

Ta det lugnt, köp jästen i morgon och gör en förkultur på någon liter.
Sedan borde köpejästen konkurrera ut vildjästen och projektet är i hamn.

Don´t worry. Be happy.
Klasskamp!

lumpus

  • Gäst
SV: vinexperter se hit! bakjäst funkar det????
« Svar #10 skrivet: 13 nov-09 kl 07:54 »
Haloj!

Inte expert, men har iaf en del erfarenhet...

Ta det lugnt, köp jästen i morgon och gör en förkultur på någon liter.
Sedan borde köpejästen konkurrera ut vildjästen och projektet är i hamn.




jo så är planen ;D klockan är nu 07.50 så jag ska ge mig i väg och köpa riktiga grejjer, vid avskiljningen av bärmassan i går så fanns inget mögel synligt för ögat,faktum är att det var en rejäl alkoholdoft i köket i går :D men som säges,,planen är att göra som man "ska" har laggt en del jobb på plockningen av slånet mm och så har ja hört vilket bra vin den kan bli av slån,,,tänk att behöva vänta till nästa års slånskörd.

Yrmff

  • Gäst
SV: vinexperter se hit! bakjäst funkar det????
« Svar #11 skrivet: 13 nov-09 kl 09:49 »
Jag har ibland använt bakjäst och precis som med vinjäst fått både bra å dåligt resultat!!
Så du kan lungt pötta i bakjäst om du nu inte måste ha över 10-12-14 %
släng i 10g per 5 liter must å jäs inte för varmt då bakjästen annars "exploderar" med sämre smak som följd..
sen är ju vissa känsligare för jästsmak än andra åxå..
ex glögg på bakjäst blir kanon!!

mvj med vänlig jäsning

 

lumpus

  • Gäst
SV: vinexperter se hit! bakjäst funkar det????
« Svar #12 skrivet: 14 nov-09 kl 09:11 »
ok läget som gäller/följer  har nu på mörra laggt i riktig vinjäst det bubblar så grant i jäsröret ;D  kunde inte göra det i går då sockerlagen som var uppvärmd värmde upp det hela så det inte sjönk under 25 grader vilket enligt instruktionerna kan döda jästkulturen, fast det känns som överkurs jag köppte en sk kempåse för starkvin var väll en 5-6 påsar i nästa gång så nöjjer jag mig med vinjäst och eventuellt jästnärssalt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

607 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser