Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  råsaft??  (läst 2627 gånger)

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
råsaft??
« skrivet: 30 aug-07 kl 15:09 »
Jag har en sån råsaftmaskin som vi brukar göra äppeldryck av, men hur gör man för att det ska hålla längre? Är det socker och atamon som gäller på samma sätt som saft eller??  Iisch..
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
Re:råsaft??
« Svar #1 skrivet: 30 aug-07 kl 15:57 »
Är inte mycket av grejen med en sån maskin att man tillverkar lite i taget alltefter behov?
Påminner mej lite om tjejen på Spetsbergen som lagade till torra kikärter
och sen frågade hur man ska konservera dom.
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:råsaft??
« Svar #2 skrivet: 30 aug-07 kl 16:17 »
Jo, men jag har inte äppelträd som ger äpplen året om. Såå dum fråga var det väl ändå inte  >:(
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Filip Skräplund

  • Inlägg: 4577
Re:råsaft??
« Svar #3 skrivet: 30 aug-07 kl 16:58 »
Jo, men jag har inte äppelträd som ger äpplen året om. Såå dum fråga var det väl ändå inte  >:(

Nää, inte som den med ärterna.  ;)
Men det är väl enklare att förvara äpplen som dom är så länge som möjligt, än att göra råsaft av dom genast.
Har man mer av tidiga sorter som inte går åt genast, kanske man kan göra mos och liknande?
Och på vintern kan man väl göra juice av vinteräpplen?
Nåja, mina hushållskunskaper har också luckor...
PS Är du inte nykterist kan du göra cider och vin också. Med hjälp av råsaftcentrifugen. Gott i vintermörkret. DS
« Senast ändrad: 30 aug-07 kl 17:03 av zeke »
"I never did give anybody hell. I just gave them the truth and they thought it was hell."  Harry S. Truman

 

Hasse

  • Gäst
Re:råsaft??
« Svar #4 skrivet: 30 aug-07 kl 17:43 »
Jag vill slå ett slag för sterilisering (konservering, inkokning). Läs under Övrigt - Artiklar - Inkokning http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=46;action=display;threadid=13736;start=0

När man är färdig med produkten håller den sig i åratal, även utan kylförvaring.

Jag har gjort äpplerasp: Riv hela äpplet (utom skaftet) grovt, packa det hårt i glasburkar och koka in. Upphettningen gör att raspet mjuknar, men har ändå en struktur kvar när man äter det. Även kärnorna blir mjuka och märks inte alls. Mycket lättare och bättre än äppelmos, eftersom man får i sig nyttigheterna som sitter i skalet.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

424 gäster, 1 användare
simon.arvestrand

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser