Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Efterlyser...  (läst 3615 gånger)

Kicki87

  • Gäst
Efterlyser...
« skrivet: 07 apr-07 kl 21:05 »
... ett bröd så gott att man inte behöver smör eller annat pålägg!

Fick ett så otroligt sug till att baka

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
Re:Efterlyser...
« Svar #1 skrivet: 07 apr-07 kl 21:36 »
Jag kommer på ett, fruktbröd. Receptet råkar vara nedpackat  :-\
Så jag improviserar lite:

5 dl vatten
40g jäst (eller ännu bättre 1½ dl surdeg)
torkad frukt (Aprikoser, russin, annanas, eller vad du har tillgängligt. Snåla inte!)
Fröer/nötter (solros, linfrö, valnötter, hasselnötter)
2-3 dl rågmjöl
vetemjöl (tills degen känns bra)

Knåda ihop så gott det går (svårt med all frukt/nötter i)
Låt jäsa 45 min (lite längre om du har surdeg)
Knåda igen
Forma två limpor, ganska platta
Låt jäsa 30-45 min
In i ugnen på 180 grader eller så
Grädda i minst 40 min eller tills brödet låter ihåligt/fått fin färg

Blir supergott om man skär i tunna tunna skivor, behövs inget pålägg.
Vissa vill låta frukten dra i vatten innan, kanske 30 min. Jag tycker det blir lite för blaskigt då. Välj själv, men om du gör det kan du dra ner lite på vätskan.

Men det finns en tråd som beskriver ett liknande bröd.
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=8;action=display;threadid=605

Lycka till!
/Attis

AnnaPanna

  • Gäst
Re:Efterlyser...
« Svar #2 skrivet: 09 apr-07 kl 19:31 »
Dadelbröd!
/A

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Efterlyser...
« Svar #3 skrivet: 09 apr-07 kl 20:34 »
Varje lyckat hembak, när det är nytt, blir aldrig bättre av smör och pålägg, bryt en bit  på bilbliskt sätt och njut.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Marieberg

  • Gäst
Re:Efterlyser...
« Svar #4 skrivet: 09 apr-07 kl 21:19 »
Varje lyckat hembak, när det är nytt, blir aldrig bättre av smör och pålägg, bryt en bit  på bilbliskt sätt och njut.

Jag har funderat på den här tråden sedan den uppstod. Jag hittar inget svar.
Ett färskt bröd kan aldrig bli godare än med smör på, och eventuellt en nypa salt.

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
Re:Efterlyser...
« Svar #5 skrivet: 09 apr-07 kl 22:23 »
Kom jag på ytterligare ett. Gotlandslimpa. Finns ett supergott recept i boken Bröd & Marmelad - Rosendahls trädgård. Återigen, brödböckerna nerpackade så jag kan inte återge receptet.

Improviserar igen  :D
2dl rågmjöl
3½ dl rågsikt
pommeransskal (malda)
4 dl sjudande vatten

Ös vattnet över mjölet och rör runt. Dra över en plastpåse och låt stå i minst 6-12 timmar.

½ dl sjudande vatten (för att få upp tempen igen)
1½ dl vatten
3 dl rågsikt
anis
kummin
lite jäst, kanske 30g
1 dl surdeg (om man har)
50g farinsocker
Rör ihop, på med plastpåsen igen, låt stå 1 timme

½-1 dl mörk sirap
rågsikt tills degen blir mindre kladdig (ska dock fortfarande vara lite kladdig)

Jäs i 30 min

Häll ut på mjölat bord, dela i två delar. Försök forma fina limpor utan att mätta degen med för mycket mjöl, blir torra då.

Låt jäsa på plåt 30-50 min
Sätt ugnen på 250grader, sänk till 190-200 när du sätter in brödet. Passa på att sätta in en bunke med lite vatten i också. Eller använd blomspruta med vatten några gånger.

Grädda i ca 50 min.
Spruta på lite vatten när du tagit ut brödet.
Låt vila i ett dygn, om du kan  ;)

Väldigt gott utan något på, fast ännu godare med smör och ost.
Om man skär tunna, tunna skivor och "torkar" dessa får man väldigt gott "knäcke" bröd.
/Attis

Kicki87

  • Gäst
Re:Efterlyser...
« Svar #6 skrivet: 10 apr-07 kl 10:57 »
Attis

Åh båda verkar jättegoda :) vart finns boken att köpa som du nämnde?

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
Re:Efterlyser...
« Svar #7 skrivet: 10 apr-07 kl 18:34 »
Lite var stans, men boken heter: Bröd & Marmelad Från Rosendals Trädgård inget annat :)
På Bokus.se kostar den tex 156 kr.
En annan bra brödbok är Riddarbagarns brödbok (eller vad den nu heter).
/Attis

 

Rådjursöga

  • Inlägg: 104
Re:Efterlyser...
« Svar #8 skrivet: 13 apr-07 kl 15:48 »
Hej!

Här kommer ett recept på ett försvinnande gott och nyttigt bröd som dessutom är enkelt och snabbt att baka.

Ingredienser till 1 st bröd

2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord (och ev ströad) avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp brödet och låt svalna under en bakduk.

Lycka till!

/Rådjursöga


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

573 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser