Kom jag på ytterligare ett. Gotlandslimpa. Finns ett supergott recept i boken Bröd & Marmelad - Rosendahls trädgård. Återigen, brödböckerna nerpackade så jag kan inte återge receptet.
Improviserar igen

2dl rågmjöl
3½ dl rågsikt
pommeransskal (malda)
4 dl sjudande vatten
Ös vattnet över mjölet och rör runt. Dra över en plastpåse och låt stå i minst 6-12 timmar.
½ dl sjudande vatten (för att få upp tempen igen)
1½ dl vatten
3 dl rågsikt
anis
kummin
lite jäst, kanske 30g
1 dl surdeg (om man har)
50g farinsocker
Rör ihop, på med plastpåsen igen, låt stå 1 timme
½-1 dl mörk sirap
rågsikt tills degen blir mindre kladdig (ska dock fortfarande vara lite kladdig)
Jäs i 30 min
Häll ut på mjölat bord, dela i två delar. Försök forma fina limpor utan att mätta degen med för mycket mjöl, blir torra då.
Låt jäsa på plåt 30-50 min
Sätt ugnen på 250grader, sänk till 190-200 när du sätter in brödet. Passa på att sätta in en bunke med lite vatten i också. Eller använd blomspruta med vatten några gånger.
Grädda i ca 50 min.
Spruta på lite vatten när du tagit ut brödet.
Låt vila i ett dygn, om du kan

Väldigt gott utan något på, fast ännu godare med smör och ost.
Om man skär tunna, tunna skivor och "torkar" dessa får man väldigt gott "knäcke" bröd.