Man ska akta sig för konventionellt odlad spenat pga deras övergödning av lättlösligt kväve, som gör att spenaten innehåller höga halter av nitrat som kan omvandlas till farligt nitrit. Nitratbildning gynnas av hög kvävegödsling. Odlar du själv så var sparsam med gödsling. Dessutom innehåller spenat oxalsyra, vilket är skadligt för njurarna i stora mängder, därför ska man inte äta spenat varje dag eller ge det till små barn. För att neutralisera något av oxalsyran ska man äta något kalkhaltigt såsom mjölkredning eller ostsmörgås till.
Spenat ingår i familjen mållväxter så det som gäller för spenat gäller även de andra i mållfamiljen såsom mangold, rödbeta etc, men halterna varierar. Jag har inte sett några tabeller med värden, men mangold sägs innehålla mindre halter av oxalsyra och nitrat.
De innehåller ju en mängd nyttigheter också, som får överväga det farliga, men som sagt, det är inget man ska frossa i dagligen.
Nässlor tillhör inte mållfamiljen och jag har aldrig läst eller hört någonstans att de skulle innehålla skadlig nitrit eller oxalsyra, de känns inte alls som spenat i munnen efteråt. Efter en spenat/mangoldmåltid finns det som en kärv/sträv "hinna"/beläggning i hela munnen, känns tydligt mot gommen, någon som känner igen detta?

Det har jag tolkat som oxalsyran i spenaten iallafall.