Blanda lika delar (vikt eller volym) hjortron och okryddad sprit i en glasburk med lock. Placera burken någonstans i köket i rumstemperatur och glöm bort den i en månad eller två. Sila sedan av bären genom ett melittafilter, gärna över natten, pressa inte ur det sista ur bären då blir slutresultatet flockigt av bärrester, påverkar inte smaken men ser inte så aptitligt ut. Av 750 gr hjortron och en 75:a sprit blir det ca 55-60 cl hjortronessens.
För att sedan göra likör av denna essens så måste den sötas, man kan söta med vanligt strösocker eller sirap, men ska man få till ett bra resultat så tycker jag att man skall göra en likörbas och använda den som sötningsmedel.
Likörbas består av en blandning av vanligt rörsocker och invertsocker. För att tillverka den smält under omrörning på svag värme 2½ dl socker och 1 dl vatten, detta blir en klar sockerlag bestående av sakaros. Invertsocker gör man genom att spjälka sakaros till fruktos och glukos. För att tillverka invertsockerlösningen koka upp 2½ dl strösocker med 2½ dl vatten och lite, lite citronsyra (ca ½ kryddmått) och sjud på svag värme i ca 15 minuter, nu kommer den sockerlagen att ha blivit svagt gyllengul i färgen och kännas betydligt sötare än den vanliga sockerlagen, och fått en liten antydan till knäcksmak.
Blanda de två sockerlagerna (blir ca totalt 5 dl) och låt kallna helt. Sedan använder man den blandningen för att söta upp hjortronessensen, det kan vara lämpligt att börja med att tillsätta ca 2 dl och sedan beroende på vilken konsistens och söthet man vill ha kan mer bas tillsättas, vill man ha något som påminner om Lakka så skall det vara ca 2/3 essens och 1/3 likörbas. Likören går att dricka efter något dygn men blir rundare och mer mogen i smaken efter någon veckas lagring.
Överbliven likörbas förvarad i tillsluten flaska i kylskåp håller i åratal och behövs när du upptäcker hur fort likören tar slut och du vill göra mer.
Bärresterna i filtret är ett lämpligt garnityr till glass eller varför inte pannkaka, för vuxna som inte skall köra bil.
Lycka till med likörtillverkningen, Lasse