Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Går man plus eller minus  (läst 7081 gånger)

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
Re:Går man plus eller minus
« Svar #20 skrivet: 18 okt-06 kl 09:29 »
Nu är det ju inte alla suggor som får 12 överlevande smågrisar... jag tycker du bör räkna litelägre... tex 10 smågrisar per kull...

Vad jag kan se så är det  möjligt att smågris produktionen kan betala sig själv...

Men det är ju dessa 1712 kr som skall betala ditt arbete och alla övriga kostnader ......

suggan har du ju hela året...
Det är ju allmänt känt att marginalerna är mycket små i grisproduktionen... skulle suggan tex bli sjuk och du måste ta ut veterinären så är de 1700 kr väck direkt....

Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

louise

  • Gäst
Re:Går man plus eller minus
« Svar #21 skrivet: 08 dec-06 kl 13:25 »
Hur menar du att du "skickade tolv smågrisar med moms"? Är det legoslakt eller "vanlig" slakt? Det står inte vad du sålde köttet för så det låter som vanlig slakt, och det tjänar man ju inga pengar på. Nån som har nåt liknande exempel fast med legoslakt?

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Går man plus eller minus
« Svar #22 skrivet: 08 dec-06 kl 15:44 »
Nu håller inte jag på med grisuppfödning utan med höns.

Men vinstberäkningarna torde ju gälla samma principer.
Vad kostar anskaffning av tillväxtdjur?
Hur länge skall de födas upp?
Foder och omvårdskostnader?
Hur mycket får jag tillbaka efter slakt?
Kan djuren inbringa inkomster under sin tillväxttid?
Hur mycket arbetstid behövs läggas ner?

Listan kan göras lång.

Min erfarenhet är att om man vill kunna tjäna pengar på små djurbesättningar så måsste man hitta en nish inom produktionen som är svår för konsumenten att hitta någon annanstans än just på din gård. För mig fungerar äggförsäljning från frigående höns bra.
Konsumenterna betalar gärna det 4-5 dubbla för en kartong ägg som inte finns att finna i butiken, gärna i varierande storlekar och olika färger. Har det en gång börjat köpa så köper de igen och problemet blir efter ett tag inte att hitta kunder utan att man måste neka så många för att man inte hinner med efterfrågan.
Har man hög fertilitet bland äggen går det vidare att sälja avelsägg till mycket stor förtjänst.
Min senaste "nish" är halvårsgamla tuppar. Det började med att en arbetskamrat till frugan ville ha en hyffsat stor tupp att koka "Kock au vin" på. Efter ett tag började fler fråga och nu säljer jag c,a 50 ungtuppar varje höst. En dagsgammal tuppkyckling kostar c.a 5 kronor att inskaffa. 6 månader senare kan jag sälja den för c.a 200-350 kronor till spekulanter som tröttnat på trista tuppar från livsmedelsindustrin. Även om omsättningen inte är stor så blir vinsten på varje tupp mycket bra, arbetsinsattsen är liten och kunderna kommer åter.
Naturligtvis kan jag inte livnära mig helt på detta men det är inte heller ett mål då det finns så mycket annat jag vill pyssla med.
Men fåglarna blir ett inkomstkapital och inte en utgift.

Nu vet jag inte hur detta skulle kunna överföras till grishållning, men det jag menade var att om man vill kunna tjäna på små djurbesättningar så måste man hitta en annan form att lansera sina produkter på och erbjuda en bättre produkt som kanske är svår för konsumenten att hitta i butiken.

Vad gäller hönsen så är det inte många som vill betala speciellt bra för en 2-3 år gammal höna, men hon har ju betalt för sig själv via sin äggproduktion och hon sparar in pengar till familjen då jag sparar in både pengarna för kyckling och curry och resor till affären. Dessutom ger hon mig mat som jag vet vart den kommer ifrån och bara det har ju ett värde i sig för mig.

Fred
 
« Senast ändrad: 08 dec-06 kl 15:46 av Fred »
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
Re:Går man plus eller minus
« Svar #23 skrivet: 08 dec-06 kl 17:10 »
Hur menar du att du "skickade tolv smågrisar med moms"? Är det legoslakt eller "vanlig" slakt? Det står inte vad du sålde köttet för så det låter som vanlig slakt, och det tjänar man ju inga pengar på. Nån som har nåt liknande exempel fast med legoslakt?

My sålde sannolikt sina smågrisar till liv som 25-30 kilos knattar !
Dvs för vidareuppfödning hos andra.

Mvh Rosa
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

LångeMicke

  • Inlägg: 91
    • Västergötland
Re:Går man plus eller minus
« Svar #24 skrivet: 13 dec-06 kl 20:40 »
För att få husbehovsdjuren att gå ihop sig krävs, som tidigare resonerat, att man har eget (eller mycket billigt) foder att tillgå.

Om man har för avsikt att tjäna en slant på avsalu så gäller det som Fred säger att skapa sin egen marknad. Detta är ganska lätt vad det gäller sprättägg, eftersom "alla vet" hur hemskt illa en burhöna har det, och hur mycket godare ett riktigt ägg är...
Med grisar går det nog tyvärr åt lite mer propagerande, och kanske också smakprov, för att skapa samma kundkrets. "Alla vet" inte hur det ser ut i fläskfabriker, och har heller aldrig smakat utegris...
Likaså är det svårt att få ut ett mervärde för "nötter" eller får. "Alla vet" inte skillnaden på bra och dåligt.
Sedan kan det ju finnas lite udda varor att presentera också. Hur många grannar har smakat på gås- eller ankägg? När det gäller udda varor som det är ont om så får man inte skämmas för att ta betalt. Helst skall "uddavarorna" finnas till försäljning till någon lämplig högtid då "alla" gärna vill ha något speciellt...

Bra varor att ta bra betalt, per insats, för, är sprättägg och honung. Det räcker att ha djuren synliga från vägen, så kommer folk och frågar!

//Mikael
Håller Fjällnära kor, Svärdsjöfår, Ölandsgäss, Myskankor, Åsbohöns och har några kupor med nordiska bin i åkerkanten.

Pelargon

  • Gäst
Re:Går man plus eller minus
« Svar #25 skrivet: 13 dec-06 kl 20:43 »
Det räcker att ha djuren synliga från vägen, så kommer folk och frågar!
//Mikael

Gör det  ::)

Här där jag bor har var o varannan sprätthös ute....
Alla försöker överträffa de andra när de skriver skyltar i slagsmål om äggköpare  :-\

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Går man plus eller minus
« Svar #26 skrivet: 13 dec-06 kl 22:02 »
Gör det  ::)

Här där jag bor har var o varannan sprätthös ute....
Alla försöker överträffa de andra när de skriver skyltar i slagsmål om äggköpare  :-\
Nej jag skulle nog heller inte tjäna på att sälja ägg från frigående höns till mina grannar. Dom har ju som du säger egna höns (och tuppar).
Alltså satsar jag på att sälja till kontorsfolk inne i tätbebyggelse istället.
Nu har jag turen att frugan arbetar på en plats med många anställda som inte har samma tillgång till frigående höns som folket i mina krokar har.
Folk lämnar beställningar/kartonger/pengar till henne som hon tar hem. Sedan tar hon med sig äggen tillbaka nästa dag.
Folk som vill ha hela fåglar får däremot komma ut till mig och göra upp affären på gården.

/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Ingvar2

  • Gäst
Re:Går man plus eller minus
« Svar #27 skrivet: 25 feb-07 kl 16:23 »
Jag brukar räkna så här..
En sugga får du nog räka med  äter 1500 kg foder/år, köper du det löst eller i storsäck så får du ner priset rejält.. 1,80kr/kg ca.
Är du duktig och med så kan du räkna med 24 kultingar på två kullar,(men det kan också bli 15 så man vet aldrig,det är ju levande djur..) Säljer du smågrisarna när dom väger 30 kg så får du mellan 5-600 kr st. Fram till dess äter dom 45 kg smågrisfoder a´2,50 kr/kg. Vill du ha dom till slakt så går det åt ytterligare 250-280 kg foder,men det är billigare..1,80 ungefär..  Hittar du nån som slaktar så kan du ju sälja dom för ca 1500 kt/st men då är dom ju inte besiktigade så det rekommenderar jag inte. Lämnar du dom till ett riktigt salkteri så får du betala ca 24 kr/kg för köttet styckat och klart när du hämtar det (men det är ju ditt eget kött så du betalar alltså ca 12 kr kg för slakt och styck o besiktning) sen är det ju upp till dig att sälja det om du vill och då varierar det ju väldigt..en del tar ju ca 50 kr /kg när dom säljer utegriskött,men det beror ju på hur duktig säljare du är.
Semin och mediciner är inga stora pengar,har du dom ute så håller dom sig rätt friska..Har du nån producent i närheten så kan du lära di att seminera och kanske ta hem semin via dom så kostar det inte många kronor.. Så nu är det bara att räkna ;)

 

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:Går man plus eller minus
« Svar #28 skrivet: 13 mar-07 kl 17:17 »
Visst kan man köpa kött "grisvis" utan en massa plastfat och det är ett billigt och bra sätt.

Den som kan och tycker det är kul att ha en hushållsgris eller ett par för att förse grannarna eller nån släkting i  stan med sovel blir naturligtvis inte rik på det, men småskalighet och självhushållning ger ett ju annat utbyte än pengar, som man visserligen inte helt kan klara sig utan, men pengar är ett medel inte ett mål.

De flesta av er som har några djur, såsom höns eller ett par får eller en åsna, hund eller katt, får väl sällan frågan om hur lönsamt det är, man tar nog för givet att det man gör är något man gillar att göra, även om man tar in nån liten krona på det. - Detsamma gäller väl grisar, kor hästar och vad det nu ska vara.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

400 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser