Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  kaninkött  (läst 1906 gånger)

annajohannas

  • Gäst
kaninkött
« skrivet: 17 jan-14 kl 10:19 »
Om man slaktar kaniner som är två år gamla, är det risk för att köttet blir segt?

praline1

  • Inlägg: 550
  • 100%bondmora med djur
    • Småland
SV: kaninkött
« Svar #1 skrivet: 17 jan-14 kl 10:39 »
När jag slaktar kaniner som är över året så mal jag det till färs
Bor i mitt lilla hus med hundar katter höns kaniner och gubben Pettson

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14950
    • Östergötland
SV: kaninkött
« Svar #2 skrivet: 17 jan-14 kl 11:03 »
Inte då. Men på ett äldre djur ger hängning tydligare resultat.

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: kaninkött
« Svar #3 skrivet: 17 jan-14 kl 11:21 »
Jag lägger det i frysen och när jag tar fram vet jag inte vilket som är från äldre eller yngre. Smakar lika i mina grytor :)
Kaninuppfödare och pelargontant.

Gösta

  • Inlägg: 1630
SV: kaninkött
« Svar #4 skrivet: 17 jan-14 kl 23:40 »
Ju äldre djuret är så tar tillagningen längre tid det är enda skillnaden. Ett äldre djur blir enligt min mening igentligen godare i en gryta eftersom det är fastare i köttet.
Kaninkött möras inte genom längre hängning. 24 timmar i 4 grader är perfekt. Man skiljer på rött och vitt kött när det gäller mörning. kaniner betraktas som vitt kött.
Hänger det i flera dygn blir det lite "sladdrigt" i köttet och svårare att stycka. En erfarenhet som jag fått efter att ha slaktat över 40.000 kaniner.
Gösta

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14950
    • Östergötland
SV: kaninkött
« Svar #5 skrivet: 18 jan-14 kl 10:39 »
Tack Gösta, det var ny information för mig. Jag har visserligen inte hängt kaniner länge, men gjort det framför allt med får i varierande tid och med olika åldrar på djuren. Sedan har jag läst att alla djur har mörningsprocesser i köttet. Det finns en del som rekommenderar att man hänger hare med en spik genom örat, fasan med snara om halsen, och djuret är färdighängt när det ramlar ned. Men med kaniner gör man alltså bort sig om man följer det där med 40-60 dygnsgrader?

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14950
    • Östergötland
SV: kaninkött
« Svar #6 skrivet: 18 jan-14 kl 14:59 »
Gösta, hur är det med kyl-låsning i kanin? Det rekommenderas att inte gå under 10 grader de första 10 timmarna för att slippa extremt segt kött, gäller inte det heller för kanin?

Swinxs

  • Inlägg: 4
    • Halland
SV: kaninkött
« Svar #7 skrivet: 18 jan-14 kl 15:39 »
Lite OT kanske men kan man jämföra kanin med tex kyckling. Eller hur skiljer dom sig?

Gösta

  • Inlägg: 1630
SV: kaninkött
« Svar #8 skrivet: 18 jan-14 kl 16:51 »
Kaninkött behandlas lika som t.ex. kycklingkött.
Hare däremot ska hänga ett tag
Gösta

Swinxs

  • Inlägg: 4
    • Halland
SV: kaninkött
« Svar #9 skrivet: 19 jan-14 kl 09:37 »
Jag tänker lite om hur smaken och konsistensen skiljer sig åt?

 

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14950
    • Östergötland
SV: kaninkött
« Svar #10 skrivet: 19 jan-14 kl 09:47 »
Kanin är godare och lite mer tuggmotstånd.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

577 gäster, 2 användare (1 dolda)
Carina Hagerblad

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser