Tack för hjälpen. Ska man hålla ramen för hand ståendes när man täcker av dom för att sedan ställa dom mot board
-skivan?
Det beror lite på hur man vill jobba. Du kan hålla ramen stående och avtäcka eller så kan du lägga ner den och avtäcka den ena sidan först, vända om den sedan och ta den andra sidan. Risken är då att det rinner ut en del honung på den sidan som ligger underst. Sedan lutar du ramarna mot skivan eller sätter de direkt i slungan. Lite beroende av om man jobbar själv eller hur mycket man har att avtäcka eller hur lätt honungen rinner ut. Den kan fortsätta rinna när ramarna lutar mot skivan också.
Jag själv brukar täcka av första sidan när ramen ligger ner, sedan den andra sidan när jag håller ramen stående för att sätta den direkt i slungan.
Ska du slunga ljunghonung och behöver få loss den geléartade honungen är det lättare om ramen ligger. Så kan du med ett specialverktyg, ser ut som en avlång igelkott, eller bara med avtäckningsgaffeln, sticka igenom vaxkakan. Detta funkar bäst när ramen ligger.
Du får prova dig fram och se vad som passar dig bäst.