Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Glömde syra, är de kört?  (läst 1425 gånger)

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
Glömde syra, är de kört?
« skrivet: 04 dec-13 kl 13:57 »
Med huvet under armen gjorde jag en ost... Tyckte väl att de gick både snabbt och smidigt, inte alls så omständligt som jag mindes.... Inte konstigt då jag löpte osyrad spenvarm mjölk... Missade en hel natts "omständighet"... Så, är de kört nu? Kommer de inte hända någonting eller kommer den ruttna eller hur blir det?? Nån som vet?
someday i hope you get the chance to live like you were dying..

Karlsdotter

  • Inlägg: 1492
    • Ångermanland
SV: Glömde syra, är de kört?
« Svar #1 skrivet: 04 dec-13 kl 14:21 »
Osten mognar snabbare om man syrar men det är inte alls nödvändigt .
Tex här så är det vanliga att man redan vid mjölkningen häller av lite mjölk till ost och lägger i löpen , medan man gör färdigt resten av arbetet i ladugården .
När det är färdigt tar man med mjölkhinken in och häller av vasslen och tar upp ostmassan och lägger den i ostform .
Det blir hälsingeost av det .

Men hur syrar du mjölke till osten ?
Jag värmer mjölken på spisen till 32 gader tillsätter gräddfil 1 dl per 10 liter mjölk och låter det stå en timme innan jag värmer mjölken en gång till med löpet innan det får stå och ysta . Alltså bara en timme extra totalt .

Får mjölken syra för länge så blir den inte heller bra tex så mognar den inte , så mindre syrning bättre än mer .

enigma77

  • Inlägg: 33
    • -
SV: Glömde syra, är de kört?
« Svar #2 skrivet: 04 dec-13 kl 14:40 »
Hur menar du med osyrad? Att du inte tillsatt någon kultur eller att du direkt tillsatte löpen utan att mjölken stod en tid?
My Kik username is 'Enigma77' - add me!

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
SV: Glömde syra, är de kört?
« Svar #3 skrivet: 04 dec-13 kl 14:55 »
Innan har jag slagit i en skvätt filmjölk på kvällen när jag har mjölkat klart, sen har jag värmt och löpt morgonen efter.. Men å andra sidan har jag inte gillat mina ostar eftersom dom i mitt tycke blir för syrliga.. Så kanske blir de godare såhär? Jag vill ju egentligen göra gräddost, men de verkar ju vara ett hemligt tillvägagångssätt..:(
someday i hope you get the chance to live like you were dying..

enigma77

  • Inlägg: 33
    • -
SV: Glömde syra, är de kört?
« Svar #4 skrivet: 04 dec-13 kl 15:03 »
Ok, tänkte att även om du inte tillsätter filmjölk så har du i mjölken (förhoppningsvis) goda bakterier som kommer att börja jobba och syra. Vad ska du gör för typ av ost?
My Kik username is 'Enigma77' - add me!

 

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
SV: Glömde syra, är de kört?
« Svar #5 skrivet: 04 dec-13 kl 15:54 »
Jag ska göra vanlig hårdost är tänkt.. Ja vi får väl hoppas att dom goda bakterierna vinner i min ost.. :/ på förra årets julmarknad såldes en hemost vars innehåll var svart och flytande.. Tack och lov inte nån ost jag hade haft att göra med, men oj va pinsamt det måste ha varit!
someday i hope you get the chance to live like you were dying..


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

510 gäster, 5 användare (1 dolda)
Bender, Be, Lilla i, Hästberoende

* Forum

* Om tidningen Åter



Kan verkligen rekommendera denna utmärkta matnyttiga publikation! Blir förvånad varje gång den dimper ner hur bra och detaljerade artiklarna är. Dessutom mycket inspirerande. :)
/Anders Ö

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser