Hur många och hur stora lådor hade du tänkt dig? Det kanske inte vore så dyrt med ek eller lärk, om det inte gäller någon större odling.
Vanliga obehandlade brädor kan också användas, om man inte har något emot att det inte håller mer än ett par tre år. Jag använder 3:e sortering från mitt sågverk till sådant. Kan även användas för att göra enkla planteringar med kryddväxter för att ge bort. Enda kruxet är spik och skruv som blir kvar. Jag brukar kapa eller bryta bort hörnen när jag kasserar en murken odlingslåda, och elda dem för att ta hand om spik och skruv med magnet I askan. Resten komposterar jag.
Ytterligare en variant är att odla i fyrkantiga murarbaljor. Gör en benställning, eventuellt på gjutna plintar för permanent placering, eller på reglar på lösa låga bockar om du vill flytta runt, och ställ murarbaljorna på dem. Och en lös panel i trä runt om för att göra det snyggt. Det blir enkelt att byta jord och lätt att komma upp på riktigt bra arbetshöjd. Du kan rent av göra dem självvattnande och ha en dränering som hindrar att det blir för mycket vatten. Blir en lösning som håller många år och är lämpad för mycket intensiv odling. Går också att ta in baljor för att förvara frostfritt. Kan vara särskilt trevligt nära köksentrén, eftersom man enkelt kan byta ut baljor efterhand som man skördar, och driva fram I växthus. Du bör ha en bra kärra eller vagn för att flytta baljorna. Jag tänker testa detta i år, med tre 90-liters baljor från Granngården.
Jag föredrar normalt lite större upphöjda bäddar helt utan brädor. Men det blir inte så högt då.
Med en hügelkultur, nedgrävda stockar som långsamt får förflutna under bädden, kan man komma upp högt även utan brädor. Men det passar kanske bäst om man odlar någon marktäckande perenn som binder jorden. Exempelvis jordgubbar.