Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Praktiskt i grislivet...  (läst 1404 gånger)

Heureka

  • Inlägg: 96
    • Småland
Praktiskt i grislivet...
« skrivet: 28 okt-13 kl 07:27 »
Hur gör ni rent praktiskt med era grisar för husbehov? Har ni både sugga och galt? Tillsammans eller i olika hagar? Fler djur i varje hage? Eller köper ni galt inför betäckningen och sedan slaktar? Eller är det bäst att köpa kultingar och föda upp över sommaren? Delar man ifrån kultingarna efter ett tag så man behöver ännu fler hagar?

HannaPanna

  • Inlägg: 298
  • bonndräng med drömmar
    • Södermanland
SV: Praktiskt i grislivet...
« Svar #1 skrivet: 30 okt-13 kl 21:41 »
Det allra enklaste är att köpa smågrisar och föda upp till slakt. Lämpligen införskaffas dom på våren.
Har man fått lite vana av grisar kan det vara kul att ha egen sugga, då får man antingen ha egen galt, låna galt eller köpa semin. Att ha vuxna grisar är lite mer jobb 'året runt' och kostar ju även när dom inte producerar något. . Dom kan också bli väldigt stora.
Tänk också på att en sugga som ska grisa inte är bara, det kan gå fel. Vet du inte vad du ska göra så se till att ha någon till hands att fråga.

Att köpa in galt för betäckning och sedan slakt kan vara ett lotteri. En del galtar får 'galtlukt' och köttet är i princip oätligt. En del får det inte.

Huruvida man behöver fler hagar eller inte är helt beroende av hur stor hage, hur många grisar osv. Har du egen sugga och egen galt bör du kunna ha dom skilda.
I en produktion särar man på sugga och smågrisar men det behöver man absolut inte göra om man inte ser att suggan börjar magra av, få bitna spenar eller på annat sätt far illa.

Tänk också på att grisar är flockdjur och du får inte ha ett ensamt djur.

Kommer det en haj - simma fortare.

 

Drutten

  • Inlägg: 59
    • Uppland
SV: Praktiskt i grislivet...
« Svar #2 skrivet: 03 nov-13 kl 20:23 »
Lättast är att köpa smågrisar på våren som du sedan föder upp till hösten och slaktar när du tycker dom är tillräckligt stora. Beroende på ras så tar dom olika lång tid på sig att bli stora. Piggham grisar har för mig tagit 6-8 månader. Linderödsgrisar ca 8-10 månader. Då har dom en levandevikt på ca 110-120kg.  När du sedan känner dig "van" och tycker det skulle vara kul med en egen sugga så kan det vara värt att tänka på hur du löser det med vintervatten, flera hagar, eventuell kastrering utav galt kultingar. Kastrerar du galtarna så kan du ha alla i samma hage. Om inte så lär du separera galtarna vi ca 5 månaders ålder för att vara på säkra sidan att dom inte betäcker gyltorna.
/drutten


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

602 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser