Det allra enklaste är att köpa smågrisar och föda upp till slakt. Lämpligen införskaffas dom på våren.
Har man fått lite vana av grisar kan det vara kul att ha egen sugga, då får man antingen ha egen galt, låna galt eller köpa semin. Att ha vuxna grisar är lite mer jobb 'året runt' och kostar ju även när dom inte producerar något. . Dom kan också bli väldigt stora.
Tänk också på att en sugga som ska grisa inte är bara, det kan gå fel. Vet du inte vad du ska göra så se till att ha någon till hands att fråga.
Att köpa in galt för betäckning och sedan slakt kan vara ett lotteri. En del galtar får 'galtlukt' och köttet är i princip oätligt. En del får det inte.
Huruvida man behöver fler hagar eller inte är helt beroende av hur stor hage, hur många grisar osv. Har du egen sugga och egen galt bör du kunna ha dom skilda.
I en produktion särar man på sugga och smågrisar men det behöver man absolut inte göra om man inte ser att suggan börjar magra av, få bitna spenar eller på annat sätt far illa.
Tänk också på att grisar är flockdjur och du får inte ha ett ensamt djur.