Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  kökspanna-hemmabygge  (läst 5423 gånger)

lj

  • Inlägg: 154
    • Övriga världen
kökspanna-hemmabygge
« skrivet: 01 jan-10 kl 15:39 »
Har någon av er skissat på en kökspanna som kan bli bra o inte alltför komplicerad att bygga.
Kanske kombinera tegel och järn i konstruktionen.
Har när jag tänkt. haft svårt att få en rimlig storlek på spisen om jag vill få den lättsotad och samtidigt få till en effektiv sekundärförbränning. 

ullisochfredrik

  • Inlägg: 12
  • Alice Baaah, nyfödd och med nyspjälkat ben
    • Utsikt från Ristjölbacken
SV: kökspanna-hemmabygge
« Svar #1 skrivet: 12 jan-10 kl 00:22 »
Hoo... det var ett tilltag av det slag som endera är modigt och framsynt eller direkt korkat. Vilket det blir brukar bero på hur bra man lyckas, ungefär som för fältherrar förr i världen. Vann de kriget, fick de vara vilka klantskallar som helst. Förlorade de, hjälpte inte deras genialitet. Jag förmodar att vi som kanske VÄL gärna bygger saker har samma problem, låt vara i mänskligare skala.

Jag har aldrig byggt någon panna, men har två kommentarer:

1) Då och då ser jag begagnade spispannor till salu för en ganska billig slant. Vore det inte enklare att ta en sån och renovera - kanske också att sätta eldfast tegel på strategiska ställen och uppnå lite keramiska egenskaper?

2) Jag har en länk till en sida där en tillverkare har en mycket bra skiss på en panna med underförbränning. Den kanske kan vara till någon hjälp. Pannan lär vara mycket bra, ett par finns i omgivningarna, och konstruktionen är ganska lik den gamla Albin-panna vi har som klarat tjugofem år glänsande, med ungefär en tredjedels hink sot vartannat-vart tredje år, när det sotas.

Så visst tänker du rätt om underförbränning, men om inte annat, kan du ju ta rätt på en skrotad panna och studera hur den är gjord. Jag skulle nog inte våga mig på att bygga något som ska klara så höga temperaturer under så många år.

Däremot kan du förstås göra en typ av murspis och mura in varmvattenslingor på lämpliga ställen. Ett tredje sätt kan ju vara att utgå från, låt säga, en vanlig stugkamin och ha kamrörsslingor på sidorna som gjuts eller muras in i sidostycken. Då har du ju fortfarande ovansidan för matlagning som med vilken kamin som helst. Men du bör noga kolla i vad mån den verkligen tål den hårdare eldningen. Även där kan det vara klokt att lägga in skydd av eldfast tegel. Men då har du åtminstone ett hållbart skal på eldstaden.

En varm rekommendation, är att du oavsett metod sätter ett bra reglerspjäll nära spisen/pannan. Det många gör av tradition och vana, är att de har fullt öppet i rökröret men stryper dragluften. Man ska göra tvärtom: fria luftvägar och istället stryper man i rökröret.

Då har elden tillgång till allt syre den behöver för att brinna effektivt utan att det blåser mera kalluft igenom än som går åt och därmed sänker temperaturen vid förbränningen. Och framförallt blir det ingen förbränning under syrebrist, vilket skapar både sura rökgaser och sot.

Jag önskar verkligen all lycka med ditt projekt, men som sagt, tänk noga och väl innan du sätter igång. Vore det jag, skulle jag utgå från något som redan finns - exempelvis en militärkamin som förstärks enligt ovan och muras in med slingor. Och se till att ha sotarmästaren med i tänket. Sotarn vet vad som går och inte, bättre än de flesta. Dessutom har han ett visst ansvar om något skulle gå snett.

Varmaste Hälsningar

Fredrik Larsson i Riskälen
Ullis och Fredrik i Riskälen som har roslagsfår, en sjukligt nyfiken häst, hus och mark till uthyrning, författarskap, musikhantering, en klent uppdaterad blogg och en massa annat märkligt för sig. Nya grannar sökes aktivt!

ullisochfredrik

  • Inlägg: 12
  • Alice Baaah, nyfödd och med nyspjälkat ben
    • Utsikt från Ristjölbacken
SV: kökspanna-hemmabygge
« Svar #2 skrivet: 12 jan-10 kl 00:24 »
Ja, ursäkta, jag glömde länken:

http://www.polimex.se/panna.html

och det är under den panna som heter "Nordic"

F.
Ullis och Fredrik i Riskälen som har roslagsfår, en sjukligt nyfiken häst, hus och mark till uthyrning, författarskap, musikhantering, en klent uppdaterad blogg och en massa annat märkligt för sig. Nya grannar sökes aktivt!

lj

  • Inlägg: 154
    • Övriga världen
SV: kökspanna-hemmabygge
« Svar #3 skrivet: 12 jan-10 kl 12:49 »
Tack för utförligt svar..........

Har två spår i detta projekt. Tillverka en kamin från början till slut alternativt modifiera en billig ny vedspis.
Tror jag kan åstadkomma nåt hyggligt bra med inte alltför stor arbetsinsats.. Har tidigare sålt kaminer så det här med förbränningsteknik har gått några varv i mitt lilla huve.

För att kunna svetsa konstruktionen blir det med nödvändighet tjockt material överallt. För att få ideer har jag tittat runt och var tom köpberedd när vi kikade på en svindyr kökspanna, drygt 40´utan ugn av ett känt österrikiskt märke. Var delvis bra material men blev förskräckt hur smäckigt man har gjort  en så dyr pjäs.

Underförbränning är bättre än över do. Nu är den en liten kompromiss eftersom jag är eldningsfantast, inte pyroman  :),
ska jag skräpa ner i boningen vill jag också ha ögonfägnad, därför blir det överförbränning och glaslucka.
Tror jag har hitta en lösning för sekundärförbränningen som är väl så bra som kända märken. Grundregeln är alltid att inte kyla ner eldstaden. Gamla kökspannor var egentligen avsedda för koks eller fungerar halvbra med ved och är nog svåra att förbättra.
För att få den riktigt bra förbränningen måste man komma underfund med var sekundärluften bäst släpps in i just min konstruktion.
Ror jag projektet i land o blir nöjd med resultatet kanske jag lägger ut bilder här.
« Senast ändrad: 12 jan-10 kl 18:07 av lj »

Alexn72

  • Moderator
  • Inlägg: 1470
    • Skåne
SV: kökspanna-hemmabygge
« Svar #4 skrivet: 12 sep-13 kl 09:33 »
Då är den stora frågan... hur gick det?

 

lj

  • Inlägg: 154
    • Övriga världen
SV: kökspanna-hemmabygge
« Svar #5 skrivet: 15 sep-13 kl 19:11 »
Blev inte slutfört.
Bidde en köpt. Mkt jobb att få ihop en panna som också är tät.
Var en del läckor när vi svetsade muffar mm på blivande ackumulatortankar.

Här några länkar som visar hur vi installerar kökspannan
med det vi har härhemma.

http://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=56236


http://mechatronicsblogger.blogspot.se/2013/06/the-heating-system.html

Creation of an automated heating system



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

623 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Bästa tidningen!
/Malin Eklöv

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser