Hoo... det var ett tilltag av det slag som endera är modigt och framsynt eller direkt korkat. Vilket det blir brukar bero på hur bra man lyckas, ungefär som för fältherrar förr i världen. Vann de kriget, fick de vara vilka klantskallar som helst. Förlorade de, hjälpte inte deras genialitet. Jag förmodar att vi som kanske VÄL gärna bygger saker har samma problem, låt vara i mänskligare skala.
Jag har aldrig byggt någon panna, men har två kommentarer:
1) Då och då ser jag begagnade spispannor till salu för en ganska billig slant. Vore det inte enklare att ta en sån och renovera - kanske också att sätta eldfast tegel på strategiska ställen och uppnå lite keramiska egenskaper?
2) Jag har en länk till en sida där en tillverkare har en mycket bra skiss på en panna med underförbränning. Den kanske kan vara till någon hjälp. Pannan lär vara mycket bra, ett par finns i omgivningarna, och konstruktionen är ganska lik den gamla Albin-panna vi har som klarat tjugofem år glänsande, med ungefär en tredjedels hink sot vartannat-vart tredje år, när det sotas.
Så visst tänker du rätt om underförbränning, men om inte annat, kan du ju ta rätt på en skrotad panna och studera hur den är gjord. Jag skulle nog inte våga mig på att bygga något som ska klara så höga temperaturer under så många år.
Däremot kan du förstås göra en typ av murspis och mura in varmvattenslingor på lämpliga ställen. Ett tredje sätt kan ju vara att utgå från, låt säga, en vanlig stugkamin och ha kamrörsslingor på sidorna som gjuts eller muras in i sidostycken. Då har du ju fortfarande ovansidan för matlagning som med vilken kamin som helst. Men du bör noga kolla i vad mån den verkligen tål den hårdare eldningen. Även där kan det vara klokt att lägga in skydd av eldfast tegel. Men då har du åtminstone ett hållbart skal på eldstaden.
En varm rekommendation, är att du oavsett metod sätter ett bra reglerspjäll nära spisen/pannan. Det många gör av tradition och vana, är att de har fullt öppet i rökröret men stryper dragluften. Man ska göra tvärtom: fria luftvägar och istället stryper man i rökröret.
Då har elden tillgång till allt syre den behöver för att brinna effektivt utan att det blåser mera kalluft igenom än som går åt och därmed sänker temperaturen vid förbränningen. Och framförallt blir det ingen förbränning under syrebrist, vilket skapar både sura rökgaser och sot.
Jag önskar verkligen all lycka med ditt projekt, men som sagt, tänk noga och väl innan du sätter igång. Vore det jag, skulle jag utgå från något som redan finns - exempelvis en militärkamin som förstärks enligt ovan och muras in med slingor. Och se till att ha sotarmästaren med i tänket. Sotarn vet vad som går och inte, bättre än de flesta. Dessutom har han ett visst ansvar om något skulle gå snett.
Varmaste Hälsningar
Fredrik Larsson i Riskälen