Hej igen
Jag tänkte nämna en grej som på något sätt är en respons på de senaste inläggen
När det gäller formen av en timglas där mitten fungerar som en strypa, så kunde den passa bättre till en vanliga kakelugn där kanalerna är ganska vidöppna hela streckan ner och upp och upp och en. Det är bara i överdelen av mittenkanalen som kanalen smalar sig något.
Men i den här konstruktionen har vi minst 5 stycken strypor som slussar rökgaserna från nedre kanal till högre. Det är kanske (delvis) är en orsak som gör att värmen absorberas effektivare av massan.
När det gäller implementeringen av vattenkanna, så är det nästan samma argument. De ugnar som Gottfrid nämner med risk för spricka är gjorda så att vattenkannan sitter tätt i centrum. Volymändringen av kannan, pga värmen är då nog för att tränga muren runt omkring sig och spräcka den.
Men här är ugnen klar. Det enda man kan göra är att fortsätta mura över det befintliga: Man kan mura en korridor (i två våningar) runt kanterna där rökgaserna fortsätter att cirkulera, ända till skorstenen (skorstenen flyttas naturligtvis runt 70 cm upp för det nya tillägget). Vatten kannan kan sitta lös på mitten med något glapp som antingen kan vara tom eller kan fyllas med mjuk sand som har nog elasticitet som tar emot och dämpar trycket från expanderingen av kannan vid uppvärmning mot den inre muren.
[Jag planerar att flytta till södra Frankrike, för gott. Tanken är att bygga liknande stuga och ugn även där som precis passar min smak. Då har jag chansen att genomföra det som jag upplever en vidareutveckling av ugnen på det här forumet. Kanske behövs det inte liknande stuga med så tjocka väggar för stugan och inte heller en sådan ugn? På vintrarna är det plusgrader där borta.]
Vi drömmer vidare!