Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varroabekämpning i fribyggen?  (läst 1684 gånger)

Feffe

  • Inlägg: 85
    • Gotland
Varroabekämpning i fribyggen?
« skrivet: 28 maj-13 kl 11:47 »
Hej,

Jag går en bikurs och får snart mina första samhällen, så jag är väldigt ny i "branschen", och heltaggad på att få sätta igång!. På kursen har vi lärt oss den ekologiska varroabekämpningen, dvs drönaryngelutskärning, samt behandling med myr- mjölk- och oxalsyra. Det tänker jag absolut anamma. Jag tycker även spärrbox låter intressant, men antar att det anses för jobbigt, eller vad är nackdelen med det?
I min jakt på mer kunskap och förståelse har jag även läst lite om alternativa biodlingsmetoder; Jag tänker att jag lär mig mer av att inte bara köpa all kunskap, utan att ifrågasätta och tänka själv.
En tanke jag fått är att det är en potentiell pengabesparing och effektivisering att inte använda förstansade mellanväggar, utan att själv smälta om och göra egna, släta mellanväggar. Bina får då själva bestämma vilken cellstorlek som de vill ha för olika syften. Men samtidigt "spara honung" genom att inte låta dem fribygga helt. Jag har läst att man inom biodynamisk biodling låter bina bygga helt fritt i yngelrummet. Samtidigt anammar man den ekologiska varroabekämpningen. Vad jag inte förstår, och inte heller kunnat finna information om är hur man skär ut drönaryngel i fribyggen? Tomma, två- eller tredelade drönarramar gör det hela rätt enkelt måste jag ju tillstå.
Dessutom undrar jag över vad fördelen med förstansade mellanväggar är, förutom att man styr cellstorleken. Varför vill man göra det? Är släta mellanväggar en bra idé, för- och nackdelar?

Vore kul om ni vill resonera och tänka tillsammans med mig!

Vänligen,
Feffe
Bor tillsammans med frun på en liten gotländsk gård och har Finullsfår, Blekingeankor, Skånsk blommehöna, ett par bikupor och två randiga småtigrar.

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Varroabekämpning i fribyggen?
« Svar #1 skrivet: 28 maj-13 kl 23:45 »
Problemet är väl att de gör drönarbygge lite här o där o lite då och då så det går knappast att hålla koll på lämplig utskärning.

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Varroabekämpning i fribyggen?
« Svar #2 skrivet: 29 maj-13 kl 22:11 »
Fördelen med förstansade mellanväggar är väl inget annat än att man styr storleken. Större celler ger större bin och man trodde helt enkelt att större är lika med bättre. Vad jag vet finns det inga som helst belägg för att binas storlek påverkar samhället.

Men som du är inne på så finns det en fördel som man alltså använder för att kunna skära drön på ett meningsfullt sätt. Om alla ramar har bestämda cellmått utom en så kommer bina vildbygga stora celler i den ramen, drönarceller. Varroan söker sig helst till drönarynglet eftersom det där hinner få fram tre dugliga honor istället för två i arbetaryngel. Det är bara varroahonorna som rör sig i samhället. För att utskärningen ska vara som effektivast ska det finnas öppet drönaryngel under ca 25 dagar. De kvalster som precis krupit ner i en cell ska hinna krypa ut igen och ner i det nya drönet. Och viktigast - detta yngel måste tas bort! Annars har man istället odlat kvalster...

Jag försöker själv bedriva ekologisk bekämpning utan drönarutskärning, men jag tror faktiskt att det är svårt. Kommer gå tillbaka till att skära i en omgång med tvådelad ram. Dvs, hänga in ramen, efter 10 dar ta bort hälften, efter ytterligare 10 dar tar bort andra hälften, och efter 5-10 dar igen ta bort hela ramen. Kommer också testa med bara en helram som jag tar bort efter 15-20 dar. Beroende på hur snabbt de bygger borde en sådan ge öppet yngel under relativt lång tid, med minimalt arbete. 

Om du har vildbygge är det precis som Olof skriver omöjligt att skära drön på ett bra sätt. Detsamma borde väl gälla ostansade mellanväggar, eller för den delen enbart stansade mellanväggar. Med alla de varianterna lägger bina drön lite här och där, och det blir omöjligt att hålla koll på det.

Feffe

  • Inlägg: 85
    • Gotland
SV: Varroabekämpning i fribyggen?
« Svar #3 skrivet: 30 maj-13 kl 14:21 »
Jag köper argumenten. Tack för bra svar! Undrar dock fortfarande hur de gör i biodynamisk biodling där de bara tillåter fribyggen i yngelrummet? Kanske man sätter in fullt utbyggda ramar i "drönarsäsong", och låter bina bygga ut nya ramar då de inte längre gör så många drönare?

Jag gillar fortfarande min tanke med släta mellanväggar i skattlådorna, då slipper jag både köpa in en massa nya vaxmellanväggar och tar tillvara på allt vax som mina bin bygger. En annan fördel jag tänker är att jag mörka vintrar kan bygga egna rammått. Jag tänker köra på Svea; gillar den kubiska formen på yngelrummet och tror att de övervintrar bäst där (tanke baserad på fysik inte praktisk erfarenhet...). Men tycker att Svea är för tung för skattlådor, och 1/2 svea har för låg honung/träram-kvot. Om jag istället bygger 3/4 Svea eller motsvarande, med egengjutna släta mellanväggar får jag flera fördelar. I yngelrummet får jag köra förstansade mellanväggar i Sveaformat med en tvådelad drönarram.

Nån tanke på det resonemanget?
Bor tillsammans med frun på en liten gotländsk gård och har Finullsfår, Blekingeankor, Skånsk blommehöna, ett par bikupor och två randiga småtigrar.

hildegard

  • Inlägg: 556
    • Östergötland
SV: Varroabekämpning i fribyggen?
« Svar #4 skrivet: 30 maj-13 kl 16:35 »
Jag ger mina bin varannan ram som mellanvägg och varannan som enbart trådat i skattlådan. Då bygger de drönarceller där som byggs mycket snabbare än de hinner bygga ut mellanväggarna. Helst, om jag har, ger jag de dock utbyggda ramar från året innan eller från yngellådan som varannan ram och varannan bara trådat. Sedan kan man använda dessa fribyggda ramar med drönarceller i yngellådan till drönarutskärning.
Dessa ramar fylls också snabbare med honung och är lätt att slunga. Och så har du de nästa år till drönarutskärning.

Har försökt att enbart ge trådade ramar men då har det ibland hänt att bina byggde på snedden i syd-norr-riktning.

Lars i skogen

  • Inlägg: 380
SV: Varroabekämpning i fribyggen?
« Svar #5 skrivet: 30 maj-13 kl 20:54 »
Hildegard: Med färdigutbyggda drönarramar borde drottningen kunna fylla hela ramen med ägg på bara en dag, alltså att hela drönarramen blir jämngamal. Det borde vara en nackdel tycker jag. Hur gör du sen med själva utskärningen? Använder du flera ramar? Hur behandlar du i övrigt?

 

hildegard

  • Inlägg: 556
    • Östergötland
SV: Varroabekämpning i fribyggen?
« Svar #6 skrivet: 31 maj-13 kl 11:05 »
Hildegard: Med färdigutbyggda drönarramar borde drottningen kunna fylla hela ramen med ägg på bara en dag, alltså att hela drönarramen blir jämngamal. Det borde vara en nackdel tycker jag. Hur gör du sen med själva utskärningen? Använder du flera ramar? Hur behandlar du i övrigt?
Jo, det gör hon, fyller ramen på nolltid. Och så skär jag ut allt på en gång när allt är täckt.
Om jag har fler utbyggda drönarramar så får de sådana, annars sätter jag bara tillbaks den. Har pratat med bihälsokonsulenten Preben på SBR och han kör också med helramar nuförtiden. Har man många samhällen är det bättre att hinna med helramar än att missa någon delat ram och få en massa kvalster i samhällena. Sedan stör man bina mindre ofta, man behöver inte gå in och störa varje vecka.
Jag behandlar med oxalsyra på senhösten (nov) och gör avläggare på alla samhällen.
Har inte haft några vinterförluster förutom i år med ett samhälle på 18 invintrade som fått musbesök och där musen var kvar på våren med en mindre mängd bin. Även de skulle nog klarat sig, men jag valde att låta de flytta in i ett annat samhälle.
Att jag låter bina bygga själva i skattlådan också har även en orsak i att jag inte vill använda mellanväggar som kommer från samhällen där det används Apistan eller annat. Köper man mellanväggar hos redskapshandlarna vet man inte vad vaxet har varit med om. Jag använder mellanväggar på vax från mina bin så långt som möjligt och tror att det passar dem bättre.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

548 gäster, 2 användare
MaBr, Nataks

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser