Hej,
Jag går en bikurs och får snart mina första samhällen, så jag är väldigt ny i "branschen", och heltaggad på att få sätta igång!. På kursen har vi lärt oss den ekologiska varroabekämpningen, dvs drönaryngelutskärning, samt behandling med myr- mjölk- och oxalsyra. Det tänker jag absolut anamma. Jag tycker även spärrbox låter intressant, men antar att det anses för jobbigt, eller vad är nackdelen med det?
I min jakt på mer kunskap och förståelse har jag även läst lite om alternativa biodlingsmetoder; Jag tänker att jag lär mig mer av att inte bara köpa all kunskap, utan att ifrågasätta och tänka själv.
En tanke jag fått är att det är en potentiell pengabesparing och effektivisering att inte använda förstansade mellanväggar, utan att själv smälta om och göra egna, släta mellanväggar. Bina får då själva bestämma vilken cellstorlek som de vill ha för olika syften. Men samtidigt "spara honung" genom att inte låta dem fribygga helt. Jag har läst att man inom biodynamisk biodling låter bina bygga helt fritt i yngelrummet. Samtidigt anammar man den ekologiska varroabekämpningen. Vad jag inte förstår, och inte heller kunnat finna information om är hur man skär ut drönaryngel i fribyggen? Tomma, två- eller tredelade drönarramar gör det hela rätt enkelt måste jag ju tillstå.
Dessutom undrar jag över vad fördelen med förstansade mellanväggar är, förutom att man styr cellstorleken. Varför vill man göra det? Är släta mellanväggar en bra idé, för- och nackdelar?
Vore kul om ni vill resonera och tänka tillsammans med mig!
Vänligen,
Feffe