Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tips på vinkelslip  (läst 8390 gånger)

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: Tips på vinkelslip
« Svar #20 skrivet: 19 nov-12 kl 17:12 »
Om det inte vore för att portarna tar upp en stor del av min framtida hönsgård så har jag god lust att strunta i vinkelslipen helt när man läser i denna tråd... Men jag kommer få många meter finfina stålprofiler när jag är klar som belöning :)

Halte

  • Gäst
SV: Tips på vinkelslip
« Svar #21 skrivet: 19 nov-12 kl 22:23 »
Skivor av bra kvalite är viktigt också, både ur säkerhetssynpunkt och för att slippa byta stup i kvarten.. Och så att alltid kapa rakt så man inte får spänningar åt skivans sidor.
Det och en kap med bra avstängningsanordning så är det nog ingen större fara..

Givetvis med skyddsglasögon också då..

jörmundur

  • Inlägg: 459
    • Medelpad
SV: Tips på vinkelslip
« Svar #22 skrivet: 19 nov-12 kl 22:36 »
Dewalt!
Bor på en gård med dotter, Älskar skog o åker. pysslar med smide,Timmring, hantverk, slöjd, choklad,, Vänner, Hundar, Höns, vatten o naturen.....
God mat, musik, valmet 604, lite odling.
http://www.youtube.com/watch?v=vC_c87xJwvc

vindensbonig

  • Gäst
SV: Tips på vinkelslip
« Svar #23 skrivet: 19 nov-12 kl 22:46 »
o:) o:) o:) Vis av egen erfarenhet så sätter jag aldrig ansiktet/pannan i linje med skivan. Pannan gör ondare än magen att få en skiva i... o:) o:) o:)

Däremot så har en 230skiva samma periferihastighet som tex en 125skiva så en 125skiva av samma tjocklek är samma smekning som en 230skiva i därför avsedd maskin.

Däremot när man sätter en 5tusenvarvs 230skiva i en 11tusenvarvs 125-maskin, dåå jäddrar gör det ONT om den går sönder :o :o ::)
Då tror ja bara man är dum om man gör så :) erfaren het eller inte det kan hända ändå  men över 40 års erfaren het  så vet ja det .

Skogsvilde

  • Inlägg: 17501
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Tips på vinkelslip
« Svar #24 skrivet: 19 nov-12 kl 23:23 »
Vinkelslipar är djävulens påfund om dom hanteras av en oförstående.
Men i rätta händer så kan man göra underverk.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
SV: Tips på vinkelslip
« Svar #25 skrivet: 20 nov-12 kl 01:38 »
...Köper du en Makita vinkelslip behöver du inte fundera på slip mer,verktyg som håller,brett sortiment med bra priser.Billiga maskiner brukar brinna upp rätt snabbt,ingen tätning för kullagerna om det nu finns kullager på dom billiga :o ... Ska du köpa på nätet Googla upp "Toolab" ,blixtsnabba leveranser...hinner knappt till brevlådan  :)

woodmant1

  • Gäst
SV: Tips på vinkelslip
« Svar #26 skrivet: 20 nov-12 kl 03:32 »
Helt säkert är makita,devalt.metabo och blå bosch bra vinkelkap/slipmaskiner och dom har bättre lager om nu dom billiga har några alls!
Dom är överlägsna proffsmaskiner som klarar yrkesarbete på toppnivå,är både tystare och hållbarare men för någon ickeproffs-näe.
Men dom är inte mindre farliga for hobbyanvändare som inte kan handha maskinerna och varken hör eller känner skillnad heller.
Därför är inte prisskillnaden förhållande till kvalliten försvarbar,själv köpte jag en med 125mm skiva på harald nyborg för 6 år sen
som då kostade 135kr och den funkar än då jag inte använder den så ofta!

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Tips på vinkelslip
« Svar #27 skrivet: 20 nov-12 kl 07:37 »
Är man osäker på vinkelslipar tycker jag att det är bäst om man använder tigersåg eller sticksåg. Mycket mindre farligt, både att använda och för risken för bränder. Tar kanske lite längre tid, men resultatet blir minst lika bra om man vill ha ett rakt och snyggt skärsnitt. Ska man däremot slipa metallen, då är såklart vinkelslipen rätt verktyg.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Brasa

  • Inlägg: 140
    • Västmanland
SV: Tips på vinkelslip
« Svar #28 skrivet: 20 nov-12 kl 09:00 »
Oj det lät som mkt oerfarenhet svarat här i tråden.
Det skiljer mkt mellan en bra å en dålig vinkelslip:
Tex en bra maskin har inte lika mkt vibrationer på grund av lagringen det gör maskinerna både säkrare & bättre att kapa med.
Dom dyrare maskinerna har elektronisk varv reglering vilket resulterar i säkrare & mjukare kapning.
Sprängskyddet ska du aldrig ta bort aldrig som i aldrig då kan du förlora fingrar mm har aldrig hört något dummare.
Sen storleken på maskin i ditt fall är att tänka på en 240maskin är lite bökig på grund av sin stora storlek. en 125maskin kapar inte lika bra som en 180maskin + att både skivor & kapdjup påverkar.
Jag tycker du inte ska vara rädd men du ska ha respekt för maskinerna kling maskiner för trä är farligare.

devalt tycker jag är skitmaskiner sen black & decker köpte dewalt för en 15år sedan dvs dom är ofta exakt samma maskin skitsaker.

Lågprismaskiner som bruksbo biltema mm är helt klart sämre på alla vis den som säger att en lågprismaskin är lika bra vet inte vad han pratar om alls det är engångsmaskiner som går sönder hela tiden å ställer till olyckor dessutom bara en sån sak som när allt går bra med dom så får man i alla fall vibrationskador av dem med kalla vita fingrar som följd då dom inte är avibrerande det är den minsta skadan man får av dem (Kalla vita fingrar går aldrig över skitjobbigt på vitrarna)
Jag använder vinkelslip ordentligt mkt privat går säker åt runt en 150 kapskivor  50 sliprskivor om året å har så gjort dom senaste 15åren
har i dag 3st maskiner
En blå bosch 125mm maskin som jag kör slipsivor i den är ca 9år gammal (Slipskivor är snällare mot maskiner än kapskivor)
En Metabo 125mm maskin för kapskivor valde den då den har litet växelhus så man kommer djupare ner i matrialet +att det blir lättare att komma åt den är ca 4år gammal & har väll i dag kapat upp en 400 kapskivor.
En blå bosch 180mm kapmaskin en riktig favorit när man ska kapa upp saker i profilrör eller plåt den är i dag ca 6år gammal & har väll kapat upp ca 300 kapskivor med den går mjukt å fint i matrialen

Du ser ju skälv biltma maskiner som nån nämde byter man nån gång per år efter några kapskivor medans riktiga maskiner håller länge

En lämplig maskin för dig tycker jag är en blå bosch 180mm maskin & jag tror du inte kommer tycka att det var så farligt när du är klar
Ja vad ska vi börja?

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14067
    • Medelpad
SV: Tips på vinkelslip
« Svar #29 skrivet: 20 nov-12 kl 09:17 »
Det händer också att dyra proffsmaskiner har konstruktions- eller tillverkningsfel som orsakar olyckor.
Se http://www.alternativ.nu/index.php?topic=29082.msg465078#msg465078 , Makita vinkelslipar där spindeln kan gå av så att kap/slipskivan sticker iväg okontrollerat. Gemensamt för både dyra och billiga vinkelslipar är ju att konstruktörerna har hård press på sig att göra maskinerna så små, lätta och smidiga som möjligt. Och då utnyttjar man såklart allt material så hårt man vågar och undviker att överdimensionera. Hur dyr vinkelslip man än har så måste man alltid vara beredd på att saker kan gå sönder.

Dom dyrare maskinerna har elektronisk varv reglering vilket resulterar i säkrare & mjukare kapning.

Elektronisk styrning, som används framför allt som mjukstart och överbelastningsskydd, finns numera på större vinkelslipar även av billiga märken. Eftersom CE-märkningen numera ställer krav som begränsar startströmmen, så får elverktyg med motor på mer än ca 1000 W inte säljas om de inte har någon slags mjukstart. Och för den delen inte bara elverktyg, till och med en kinatillverkad dammsugare som jag köpte för ca 500 kr för några år sedan har en rätt avancerad mjukstart/varvtalsstyrning.

En "nisch" där billiga kinatillverkade vinkelslipar passar in bra är som andrahandsverktyg, man kan t ex ha en dyr vinkelslip som man kör kapskivor med i första hand och så har man ett par sämre maskiner liggande som alltid har t ex en slipskiva eller en roterande stålborste monterad. Då slipper man rigga om beroende på vad man ska göra och binder inte lika mycket pengar som om även extramaskinerna skulle vara av snobbmärke.

Vad man alltid ska komma ihåg med vinkelslipar oavsett märke är att inte lägga ifrån sig maskinen på marken eller ett smutsigt golv förrän den har varvat ner och stannat helt. Annars drar kylfläkten in en massa sand och annat skräp i motorn, vilket ställer till skada fortare än man tror.

Existens!

  • Gäst
SV: Tips på vinkelslip
« Svar #30 skrivet: 20 nov-12 kl 10:14 »
Olyckor kan ju hända med både billiga och dyra maskiner. Det jag märkt är annars att de billiga vibrerar lite mer, och är mer högljudda.
Det finns ju tillfällen när man måste ta bort skyddet, så är det ju bara. Men man ska absolut inte göra det som nybörjare.

Men jag tycker att när man ska skära ner nånting, som de här portarna tex, så är vinkelslipen ett värdelöst redskap. Det blir ju alltid att det klämmer nånstans och skivan går sönder.
När jag skär ner nåt, så använder jag gasen, då är det bara att skära, inget som fastnar, klämmer och kastar.

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: Tips på vinkelslip
« Svar #31 skrivet: 20 nov-12 kl 13:05 »
Idag går det betydligt bättre. Jag har helt enkelt tvingat mig att avlägsna plåttäckningen på både in- och utsida före jag kapar ned stommen. Det tar kanske en timme extra i anspråk och är ganska så jobbigt men det gör att jag kan komma åt bättre med vinkelslipen med både skydd och handtag monterat! Det är det nog värt :)

 

vindensbonig

  • Gäst
SV: Tips på vinkelslip
« Svar #32 skrivet: 20 nov-12 kl 13:08 »
Idag går det betydligt bättre. Jag har helt enkelt tvingat mig att avlägsna plåttäckningen på både in- och utsida före jag kapar ned stommen. Det tar kanske en timme extra i anspråk och är ganska så jobbigt men det gör att jag kan komma åt bättre med vinkelslipen med både skydd och handtag monterat! Det är det nog värt :)
Bra där har du ju tänkt till  :) du ficksar det nog bra ska du se .


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

531 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser