Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur gör jag nu ?  (läst 2861 gånger)

Marielle

  • Inlägg: 517
  • Jag behöver inte din attityd- har en egen
    • Uppland
Hur gör jag nu ?
« skrivet: 30 aug-12 kl 13:38 »
Har idag beställt en Brinsea mini advance  :D
Tänkte försöka kläcka fram några vaktelkycklingar, men jag vet inte hur man gör ...
* när jag plockat ägg, hur förvarar jag dem då ? Kylskåp el rumstemp ?
* läste nånstans att man inte ska lägga dem färska i kläckaren, men när ska man göra det då ?
( säg att jag får 2 ägg om dan tex)
* har massor av ägg i kylskåpet, är det löjligt att testa att kläcka några av dem ? ( är ju inte vända eller så, möjligtvis upplyfta o beundrade emellanåt  ;))

Tacksam för alla värdefulla tips !

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #1 skrivet: 30 aug-12 kl 13:55 »
http://tinaw.se/kackel/wp/wp-content/uploads/2012/05/klackajapanskvaktel.pdf

Det finns mycket bra info här på alternativ. Om du söker hittar du massor om att kläcka vaktlar, och om hur du sköter dem när de väl är kläckta.

Ägg som ska kläckas ska förvaras med spetsen nedåt i ett äggfack, och vändas minst två gånger per dygn. Det går bra att lägga dem helt färska i kläckaren, om man vill. De ska helst förvaras lite svalare än rumstemperatur, men inte i kylskåp.

Ät äggen som du har i kylskåpet, och samla nya. Äggen ska helst vara max 10-14 dagar för att få ett bra resultat.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Ninan

  • Inlägg: 31
    • Västergötland
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #2 skrivet: 30 aug-12 kl 13:57 »
Så roligt med kläck!

Man brukar säga förvara svalt men inte i kylskåp. Det brukar dock går bra att kläcka även de som legat i kylen. Det är kanske inte är det optimala men det har funkat för mig med flera :)

Förvara dem med spetsiga änden ner (mina kylskåpsäggs-chansningar har legat ner :P).

Skall du ta sparade ägg så ta helst de som är max 10 dagar gamla (här säger många olika, från 7-14 dagar) Efter det blir det sämre kläckbarhet.

Jag har aldrig hört något om att man skall passa sig med för färska ägg men det kanske någon annan kan säga något om. Däremot om du fått ägg skickade till dig eller transporterat dem så bör du låta dem vila, ståendes på spetsen, gärna 24h.

Som du anar så kan det ofta gå bra trots att man inte hanterat äggen efter konstens alla regler men vill du ha så hög kläckbarhet som möjligt så håll dig till tipsen. ;D

Stort lycka till!


Marielle

  • Inlägg: 517
  • Jag behöver inte din attityd- har en egen
    • Uppland
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #3 skrivet: 30 aug-12 kl 14:07 »
Åå vilka bra ( och snabba) tips !
Inte kyl å inte rumstemp alltså... Det borde betyda tex garaget eller kanske tom hönshuset ? !
Det sistnämda besöks ju flitigt varje dag, så det borde inte vara så stor risk att man glömmer vända äggen. Spännande !!

Marielle

  • Inlägg: 517
  • Jag behöver inte din attityd- har en egen
    • Uppland
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #4 skrivet: 31 aug-12 kl 23:25 »
Helt otroligt ! Jag beställde kläckmaskinen IGÅR, den kom idag !!  Vilken service  :D
Nu blev jag vääääldigt otålig i väntan på tillräckligt många ägg !  De små sötnosarna har visst bestämt sig för att snåla med äggen bara för det .... Har 5 ägg, varav 1 kylskåpsägg . Det hade legat i kylen kanske 6 timmar, tror ni att det har någon som helst chans att bli kyckling ?
Det är ett VITT ägg, blir det en vit kyckling då ?
Beställde även desinfektionsmedel, på den står att man ska använda den på både ägg och maskin ?
Hur desinficerar man ägg ?? 

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #5 skrivet: 01 sep-12 kl 05:55 »
Det vita ägget beror på att hönan av någon anledning fick bråttom att lägga det, och därför hoppade över att sätta färg på ägget, som är det sista som händer innan ägget läggs. Kycklingar som kommer ur vita ägg blir precis som andra kycklingar.

Chansen finns att det blir en kyckling av ägg som stått i kylskåpet, den är bara lite mindre än för ägg som inte gjort det.

Man desinficerar ägg genom att doppa dem i desinficionsvätskan, vätskan ska helst vara lite varmare än ägget.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Temeriaire

  • Inlägg: 1522
  • Allt kan göras, men det omöjliga tar längre tid.
    • Småland
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #6 skrivet: 01 sep-12 kl 07:21 »
Helt otroligt ! Jag beställde kläckmaskinen IGÅR, den kom idag !!  Vilken service  :D
Nu blev jag vääääldigt otålig i väntan på tillräckligt många ägg !  De små sötnosarna har visst bestämt sig för att snåla med äggen bara för det .... Har 5 ägg, varav 1 kylskåpsägg . Det hade legat i kylen kanske 6 timmar, tror ni att det har någon som helst chans att bli kyckling ?
Det är ett VITT ägg, blir det en vit kyckling då ?
Beställde även desinfektionsmedel, på den står att man ska använda den på både ägg och maskin ?
Hur desinficerar man ägg ??

Det finns en tråd här nånstans, där folk jämför erfarenheter av att kläcka ägg från ica, så det lär iaf inte vara omöjligt...
Ibland kommer äventyret och suddar ut det jag skrivit i kalendern.

Marielle

  • Inlägg: 517
  • Jag behöver inte din attityd- har en egen
    • Uppland
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #7 skrivet: 01 sep-12 kl 08:53 »
Det vita ägget beror på att hönan av någon anledning fick bråttom att lägga det, och därför hoppade över att sätta färg på ägget, som är det sista som händer innan ägget läggs. Kycklingar som kommer ur vita ägg blir precis som andra kycklingar.

Chansen finns att det blir en kyckling av ägg som stått i kylskåpet, den är bara lite mindre än för ägg som inte gjort det.

Man desinficerar ägg genom att doppa dem i desinficionsvätskan, vätskan ska helst vara lite varmare än ägget.

Jahaaa....jag trodde ju att det var en vit höna som lagt det vita ägget  ;D
Ska man späda desinfektionsvätskan något ?

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #8 skrivet: 01 sep-12 kl 09:04 »
Ska man späda desinfektionsvätskan något ?
Beror på vilken vätska du har. Vad står det på förpackningen?
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Marielle

  • Inlägg: 517
  • Jag behöver inte din attityd- har en egen
    • Uppland
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #9 skrivet: 01 sep-12 kl 11:41 »
Beror på vilken vätska du har. Vad står det på förpackningen?

*harkel*... ska kanske läsa liite noggrannare nästa gång, innan jag frågar något  :-[

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #10 skrivet: 02 sep-12 kl 11:34 »
*harkel*... ska kanske läsa liite noggrannare nästa gång, innan jag frågar något  :-[

 ;D ;D Jo, det är alltid bra att läsa noga och fundera ett varv, så kommer man ofta på svaret själv. Men gör man inte det, så är alternativ ett fantastiskt forum, där man kan få svar på allt mellan himmel och jord. Jag blir så glad varenda dag för att alternativ finns  :-*
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Marielle

  • Inlägg: 517
  • Jag behöver inte din attityd- har en egen
    • Uppland
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #11 skrivet: 02 sep-12 kl 12:06 »
NU behöver jag däremot hjälp, har fått hjärnsläpp o fattar ingenting.... Försöker starta upp
Kläckmaskinen. Visst, starta  o fatta själva maskinen , det klararjag  ;D tror jag iaf !
MEN...  När man ska ställa in antalet ruvdagar innan kläck, står det vaktlar mellan 16-23 dagar. Vad händer om de kläcks tex dag 17-18 , maskinen fortsätter väl vända äggen om jag ställt in den på 23 dagar ? Och hur ska jag veta när jag ska fylla på max med vatten ?  Jag fattar inte hur/ om man kan ställa in luftfuktigheten, eller om den sköter det själv ?  Å när ska jag ta ut " äggbacken/ skivan" ?
Usch, jag är verkligen kass på att läsa instruktioner, föredrar att lära mig praktiskt...* suck*
Jag HAR verkligen googlat runt o läst på forumet, men alla skriver ju olika !
Snälla,snälla, snälla, förklara ( helst idetalj  ;D ) hur jag kläcker japanska vaktlar i Brinsea mini advance ......

FM

  • Inlägg: 1039
    • Skåne
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #12 skrivet: 02 sep-12 kl 12:14 »
Jag tillsätter ingen fukt förrän de tre sista dagarna ;) Vändningen borde du kunna stoppa 3 dagar innan kläck om du har en knappsats som på de större maskinerna? Står det inget om vändningen när man knappar igenom? På de större som jag har så sitter maskinen i en gunga så det är en annan funktion...

:D
Har fem hästar av egen uppfödning. Sex katter. En hund. Har höns av olika raser, vaktlar och kalkoner tillsammans med Konstfarbror. Har haft djur som getter, kaniner, marsvin, akvariefiskar... Hade kaninuppfödning i många år. Läser på MAH, sysslar med konst mm ;)

Marielle

  • Inlägg: 517
  • Jag behöver inte din attityd- har en egen
    • Uppland
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #13 skrivet: 02 sep-12 kl 16:00 »
Jag tillsätter ingen fukt förrän de tre sista dagarna ;) Vändningen borde du kunna stoppa 3 dagar innan kläck om du har en knappsats som på de större maskinerna? Står det inget om vändningen när man knappar igenom? På de större som jag har så sitter maskinen i en gunga så det är en annan funktion...

:D

...jamen, hur vet jag att/ när det är 3 dagar kvar till kläck ??  Vändningen stängs av automatiskt, men utifrån antal ruvdagar jag angivit. Står liksom mellan 16-23 dagar...

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #14 skrivet: 02 sep-12 kl 20:11 »
Japanska vaktlar kläcks på dag 19, vändningen stängs på ca dag 16-17. Det är faktiskt inte jättekinkigt, någon gång har jag missat att stänga av vändningen  :-[, och de har kläckts lika bra ändå.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Marielle

  • Inlägg: 517
  • Jag behöver inte din attityd- har en egen
    • Uppland
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #15 skrivet: 02 sep-12 kl 20:24 »
Japanska vaktlar kläcks på dag 19, vändningen stängs på ca dag 16-17. Det är faktiskt inte jättekinkigt, någon gång har jag missat att stänga av vändningen  :-[, och de har kläckts lika bra ändå.

Okej, då ska jag mao ställa kläcken på 19 dagar, inte 23 ?
Förstår inte riktigt hur de kan skriva sån marginal som 16-23dagar... Hur ska man vetaliksom ???
Tack snälla för hjälpen ! Kommer säkert fler frågor  ::)

 

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Hur gör jag nu ?
« Svar #16 skrivet: 02 sep-12 kl 20:39 »
Antagligen beror det stora spannet i kläckningstid för att det finns många olika arter av vaktel, med olika kläcktid.

Du ska ställa kläckaren på 19 dagar, så blir det bra. Kycklingarna kläcks antagligen på dag 18-20
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

621 gäster, 2 användare
Helena Wätte, Staem

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser