Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  klyva grenar  (läst 4105 gånger)

ia-pia

  • Inlägg: 145
klyva grenar
« skrivet: 10 apr-12 kl 15:43 »
Vad tycker ni gränsen går för att inte behöva klyva en gren för att den ska kunna bli torr att elda till kommande vinter. Hur många cm/diameter för att både elda i vedspis och panna. Har ofta stått och undrat t.ex  en 4 cm tjock gren a  40 cm lång bit blir den tillräckligt torr att elda med oklyven?
Nyfiken vad ni tycker runt om i stugorna!

Broberg

  • Gäst
SV: klyva grenar
« Svar #1 skrivet: 10 apr-12 kl 15:45 »
Jag klyver inget som jag får in två av samtidigt i spisen.

Huggorm

  • Gäst
SV: klyva grenar
« Svar #2 skrivet: 10 apr-12 kl 16:01 »
6-7cm får det nog vara för att jag skall orka klyva, men så är mina bitar snarare 30cm långa också. Jag använder aldrig grenar när jag tänder, och om det är ordentligt med värme och glöd redan så gör det inget om veden inte är helt torr

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: klyva grenar
« Svar #3 skrivet: 10 apr-12 kl 16:23 »
Minst en decimeter. Torkar gör det ändå, givet tid.

ia-pia

  • Inlägg: 145
SV: klyva grenar
« Svar #4 skrivet: 12 apr-12 kl 09:28 »
Är det inte så att om inte veden är tillräckligt torr så får man inte ut maxeffekt . Det är ju ändå ett jobb att såga ner trät , kapa till rätt längd då vill man ju inte elda för kråkorna ? ???

Huggorm

  • Gäst
SV: klyva grenar
« Svar #5 skrivet: 12 apr-12 kl 09:58 »
Låt torka två säsonger, har man bara plats är det inte arbetskrävande  ;) 

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: klyva grenar
« Svar #6 skrivet: 12 apr-12 kl 15:05 »
Tugga lite med såget så barken går av. Björk kan ibland ruttna om det är näver runt. Annars är det enligt pannexperter 12 cm som inte bör överskridas i en vanlig vedpanna, för att få bra förbränning.
Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

tugo

  • Inlägg: 5
    • Uppland
SV: klyva grenar
« Svar #7 skrivet: 12 apr-12 kl 15:29 »
Min erfarenhet är att okluven ved med bark tar mycket lång tid att torka. Även om pinnarna legat ett par år så pyser det rätt ofta om dem i spisen. Men det går ju ändå att få fart på sådan ved, men jag undviker att elda sådan eftersom jag inte vill kleta ned skorstenen. Det jag klyver hamnar i vedhögen. Det jag inte klyver går på rishögen. Ett annat skäl att klyva är att det kan bli gott om ohyra i obarkad och okluven ved.

javill

  • Inlägg: 11665
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: klyva grenar
« Svar #8 skrivet: 12 apr-12 kl 16:10 »
Om man har hästar eller får kan man slänga in tjockare grenar till dem på vårvintern. De gnager gärna av barken. Funkar på det mesta men, använder inte ek.  Sen kan man kapa till önskad längd och lägga på tork.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Annamax

  • Inlägg: 334
    • Övriga världen
SV: klyva grenar
« Svar #9 skrivet: 14 apr-12 kl 12:22 »
Allt som går in i pannan eldas, vet att jag har okluven ved som iaf är en dm, och det är inga problem, den har iofs legat sen 2010 nu, så den har torkat i snart två år.

 

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14062
    • Medelpad
SV: klyva grenar
« Svar #10 skrivet: 14 apr-12 kl 20:10 »
Björk klyver jag så länge pinnarna överhuvudtaget går att klyva (alltså ner till kanske 3-4 cm), annars torkar den ju aldrig. Men ved av andra träslag är det inte lika noga med. Ett alternativ till klyvning när det rör sig om tunn björkved är annars att randbarka med motorsåg.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

547 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser