Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Odling för ätbart inomhus - hur skall rädisorna bli?  (läst 5632 gånger)

djeen

  • Inlägg: 129
    • Ångermanland
Sedan februari har jag testat att odla lite inomhus (i väntan på utesäsongen). Jag har dels testat olika grödor, olika sorter av dem, i olika jordar och med olika former av gödning.

Ärtor och solros funkar hur bra som helst. På 10-14 dagar blir det mängder, och nu har jag ett roterande system så jag hela tiden har sådana på G - speciellt på ärtskott som blivit min nya favorit på macka! Solrosskott var överraskande gott, det är som en enklare form av jordärtsskocka! Lite svårskördad dock men som sagt god.

Sallat.. suck, jag är lika dålig på sallad inomhus som utomhus. Jag och sallat går inte ihop.

Rödbetor (blasten) och spenat funkar okej, blir en liten skörd men det tar lång tid.

Rädisor hoppades jag mycket på, men det går sådär. De växer och det blir mycket blast. Men inte något som ens liknar en rädisa. Ändå har jag läst så mycket om att rädisor skall gå att odla inomhus året om. Hur är det tänkt då? Visst, jag äter blasten och den är väl rätt okej, men det är själva rädisan jag vill åt. Vad gör jag för fel - eller är det så att det bara är blast man får inomhus?

Satte förresten också två squashfrön i början av februari, resultatet är två plantor som jag vårdar ömt. Står inte på allra bästa läget, men ändå ser det ut att funka bra. Ett fruktämne har blommat och jag pollinerade det med en hanblomma från andra plantan för en dryg vecka sedan. Det sväller som sjutton! Den växande squashen är nu drygt 10 cm och väldigt knubbig - det är spännande att se om det kommer bli en middagsduglig squash av det! Tyvärr har inga honblommor på den andra plantan slagit ut ännu. Fruktämnen kommer och blommorna ser ut som de skall slå ut, men väljer att vissna istället så ännu inga växande squash där. Men jag hoppas det kommer! :)

Peppiga Pia

  • Inlägg: 180
    • Skåne
SV: Odling för ätbart inomhus - hur skall rädisorna bli?
« Svar #1 skrivet: 18 apr-12 kl 22:28 »
Vad spännande med din squash! Häftigt att det går att "tjuvstarta" så tidigt  :)

Ärtskott har jag också fått upp ögonen för, när de var små och späda åt jag dem som sallad eller på mackan. Jag sådde lite för många på samma gång, så de som har blivit lite för stora nu steker jag snabbt ihop med olivolja och vitlök -mums! (eller slänger i grytor och soppor)

Vanlig sallat har jag, precis som du, lite problem med. Förutom bindsallat, som har grott väldigt bra inne. Sorten 'Little gem' var rekordsnabb, den kan jag verkligen rekommendera. Men jag har förstått att sallat helst ska stå väldigt svalt för att inte för sig att blomma med en gång (den vill nog helst ha ganska svalt när den ska gro också).

Rädisor har jag dock aldrig provat att så inne.

Peppiga Pia

  • Inlägg: 180
    • Skåne
SV: Odling för ätbart inomhus - hur skall rädisorna bli?
« Svar #2 skrivet: 18 apr-12 kl 22:33 »
Jag kom på att jag visst sått rädisor inne, men jag odlade dem på samma sätt som man gör med solrosskott. Supergoda, lite peppriga skott blev det  :D

tinaw

  • Gäst
SV: Odling för ätbart inomhus - hur skall rädisorna bli?
« Svar #3 skrivet: 19 apr-12 kl 14:19 »
Spännande att höra om era erfarenheter!

Ang sallat, den gror dåligt när det är 20 grader varmt. Kanske prova att ställa in den i kylskåp för groning?

marymae

  • Inlägg: 1552
    • Västerbotten
    • Det jag tänker
SV: Odling för ätbart inomhus - hur skall rädisorna bli?
« Svar #4 skrivet: 19 apr-12 kl 16:51 »
Ruccola tycker jag funkar att odla inne liksom mangold. Vanlig sallad har jag aldrig provat.
elliha.blogspot.com

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Odling för ätbart inomhus - hur skall rädisorna bli?
« Svar #5 skrivet: 19 apr-12 kl 17:27 »
Har odat miniplocksallad, ärtskott, källfräne, basilika, mizunakål, bataviasallad samt någon blandning av asiatiska växter - (namnet försvann) inomhus i vinter. införskaffade 2 st ganska stora odlingskärl med 4 lådor i varje och med växtbelysning till och varit självförsörjande på färskt grönt hela vintern. Även sparat förra årets sötchili inne och där är massor av frukter nu (har penslat mellan blommorna vet inte om det blivit något annars)
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

 

djeen

  • Inlägg: 129
    • Ångermanland
SV: Odling för ätbart inomhus - hur skall rädisorna bli?
« Svar #6 skrivet: 19 apr-12 kl 22:36 »
Har odat miniplocksallad, ärtskott, källfräne, basilika, mizunakål, bataviasallad samt någon blandning av asiatiska växter - (namnet försvann) inomhus i vinter. införskaffade 2 st ganska stora odlingskärl med 4 lådor i varje och med växtbelysning till och varit självförsörjande på färskt grönt hela vintern. Även sparat förra årets sötchili inne och där är massor av frukter nu (har penslat mellan blommorna vet inte om det blivit något annars)

Intressant! Jag är ute efter att hitta det som funkar bäst för mig just för att kunna vara till stor del självförsörjande på grönt under vintern.

Chili hade jag till november/december, men fick så himla mycket löss på plantorna så jag valde att ställa ut dem. Skall försöka vara mer uppmärksam på det där med lössen i år och hålla efter dem.

Ruccola måste jag också testa och även det där med sallat i kylskåp.
Tack för tips tinaw och marymae.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

573 gäster, 1 användare
nordictinkerer

* Forum

* Om tidningen Åter



- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser