Vill man kyla sitt hus på sommaren, är väl en gammaldags AC utan kompressor som man övergav pga dess mindre effektivitet.
Med solfångare saknar detta all betydelse, då ingen annan energi såsom el behöver tillföras. Detta gäller även kylskåp, ett kylskåp som är gjord för gasol kan byggas om för sol. Själv brukar jag sällan plågas av sommarvärmen, men framtiden får utvisa, det kan bli 40-grader i södra Sverige kanske redan under min livstid. Däremot är vinterkylan ett större problem, kostar arbete, tid, pengar, miljöpåverkan.
Solfångare för sommarens varmvatten borde bli mer eller mindre ett måste.
De billiga slangar som man använder är vanligen inte avsedda för varmvatten, men jag har sett de fungera i årtal. Om man snurrar dem till en tätt rundel, kan man lägga dem i isolerade ramar, och sätta ett glasfönster för, som kan lyftas vid extrem värme och litet varmvattenbehov, samt stängas vår och höst, för att förlänga säsongen.
Designar man en konventionell solfångare, så att det går att tömma vid lägsta punkt, behövs inte glykolblandning på vintern, men ändå värmeväxling, solfångaren har egen krets.
Man kan bygga så att pumpen "trycker" upp(destillerat) vatten på den kalla sidan. När givaren på den varma sidan tycker att det ska stängas pga solbrist, så finns i frostsäkert läge en tank på den kalla ledningen, dit vattnet automatiskt med gravitionell hjälp samlas och solfångaren är tom. Frysrisken eliminerad, och pumpen kan starta även på en solig vinterdag.