själv klart är det värt pengarna...
För de första du får fint i hagen
Du vet vart ditt kött kommer ifrån och kalvarna blir slaktade hemma på gården...
Köper du avvanda kalvar i god kondition.. de bör ju vara ca 3-4 månader så at de äter ordentligt med hö o kraftfoder...
När man släpper ut dem är det bra att utfodra med hö någon vecka extra så att övergången till gräs blir skonsam för deras magar...
SRB o SLB är ju ganska dyra.. då de säljs till kött uppfödning...
de är ju större o växer snabbare..
rödkullor växer ofta st ungefär som SRB... men brukar ändå vara svåra att sälja till förmedling som det heter... (köttdjursuppfödning... de pratar bara om SKB)
Medans Jersey och fjällko inte heller är lika efter frågade... de är ju lite mindre men har ett MYCKET GGott kött prcis som rödkullorna...
Om du köper fjäll o rödkulletjurkalvar av mig som är ca 2-4 månader så brukar jag ta runt 1000- 1500 kr st för dem..
Vi slaktade en 3 månaders rödkulletjur kalv här i vintars han vägde 40 kg slaktat... vilket betyder att han vägde ca 80 kg levande vikt...
Slaktade även en fjälltjurkalv som var 2 månader... vägde 30 kg slaktat= 60 kg levande vikt..
Kötter var mört o MYCKET gott..
sålde även någon för 1000 kr slaktad... det blev ju 25 - 33kr /kg... för fint kalv kött..
(SRb brukar väga runt 70 -80 kg vid avvänning... då de säljes..)
Man brukar få 1500 kr - 1800 kr för dem..
Vi bruakr själva slakta någon korsnings kalv som är mellan 6 månader o 1 år på höstarna...
det är ju som filee hela kalven... brukar väga runt 70- 90 kg slaktat...
Slaktade djur MÅST inte väga flera hundra kg...
Vi slaktar nästan alltid yngre djur...själva...
Växer de samtare så blir de ett finfibrigt och smakrikt kött..
