Hur länge det ska koka är svårt att säga men det brukar ta flera timmar, det ska dunsta bort så pass mycket vatten att endast en "gröt" återstår. Exakt vilken konsistens det ska ha får du prova dig fram till, men ungefär som gröt. Det är en smaksak.
Man kan göra det på vilken spis som helst.
Använd en gryta av rostfritt stål, lera eller järn, ej aluminium.
Jo, när vasslan når kokpunkten så bildas ur vasslan en slags ostmassa, denna kallas ricotta och syns som vita klumpar i vasslan, dessa kan man fiska upp med en hålslev, och kan ätas för sig med lite salt och kryddor, eller så gör man som jag skrev och låter den följa med i mesen.
Den färdiga mesen kan hällas och förvaras på glasburk. Man kan göra som man själv vill. Lycka till!
Jätte tack för svaren...
Hur länge kokar man vasslan ungefär?
Kan man göra det på köksspisen/elspisen?
i vad för gryta?
Vad menar du med att en vit ostmassa fäller ut ur den kokande vasslan?
vad är lagom konsitens?
ska jag hälla mesosten i någon sorts form?
vad för form? i annat?