Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Brun getost  (läst 4711 gånger)

mattisvargen

  • Inlägg: 13
    • -
Brun getost
« skrivet: 18 jun-11 kl 21:17 »
Hej
Någon som vet hur man gör brun getost?
Någon som har recept på hur man gör?

Hur många getter krävs för att få ihop ost?
Hur mycket mjölk får man ur en get? (handmjölkad)
/Mattisvargen

Dagen

  • Inlägg: 231
  • I skogens trädgård höra vi hemma.
    • Småland
SV: Brun getost
« Svar #1 skrivet: 18 jun-11 kl 21:28 »
Jag vet inte hur man gör brun getost, menar du kanske mesost? Det vet jag ungefär hur det går till, fråga  igen om du vill veta.
Från en get får du mellan 1 - 3 liter mjölk om dagen ca. För att göra ost behöver du ca 4 liter minst. Då får du en färskost som väger ca 350 g.

mattisvargen

  • Inlägg: 13
    • -
SV: Brun getost
« Svar #2 skrivet: 18 jun-11 kl 21:41 »
Tack för svaret.

Jo jag menar mesost, beskriv gärna hur man går till väga....
Vad för getter ska jag ha, för att kunna handmjölka?
/mattisvargen

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Brun getost
« Svar #3 skrivet: 18 jun-11 kl 21:45 »
Brun getost gör man på "gammal" getmjölk som stått tills den börjar smaka fränt som man sen blandar med nymjölkad. Du kan spara slattarna under flera dagar.

Mesost så kokar du vasslan tills den avdunstat till ostkonsistens, rör hela tiden.

mattisvargen

  • Inlägg: 13
    • -
SV: Brun getost
« Svar #4 skrivet: 18 jun-11 kl 21:49 »
Hur många dagar kan det röra sig om?

kokar hur länge?
koka på köksspisen?
Hur ser konsistensen ut? så som när man gör messmör? (för det kokar man ju på vasslen tills det är en kladdig röra kvar längst ner i grytan)

hur gör jag osten sedan utav massan i grytan?

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Brun getost
« Svar #5 skrivet: 18 jun-11 kl 22:00 »
Jag skrev om två olika ostar.  :)

Mesost görs inte på gammal mjölk, utan du gör messmör som du sen blandar mjölkfett i tror jag (är inte hemma, så kan inte kolla receptsamlingen).

Den andra osten är en stinkande sak från norra sverige.

Dagen

  • Inlägg: 231
  • I skogens trädgård höra vi hemma.
    • Småland
SV: Brun getost
« Svar #6 skrivet: 21 jun-11 kl 23:29 »
Man kan ha svenska lantrasgetter.
Mesost gör man på vasslan som blir över när man har gjort en omgång "vanlig" ost eller färskost. Då kokar man vasslan och rör om så att det inte bränner vid. Det kommer en tidpunkt då en vit ostmassa fäller ut ur den kokande vasslan, ta bort denna ostmassa med hålslev och spara tills ca 1/3 återstår av den ursprungliga mängden vassla i grytan. Tillsätt då ostmassan och koka vidare tills du fått en lagom konsistens på mesosten. Ställ sedan direkt på kall plats och låt stå blixt stilla (viktigt! minsta vibration kan sabotera konsistensen på mesen) tills nästa dag.
Tack för svaret.

Jo jag menar mesost, beskriv gärna hur man går till väga....
Vad för getter ska jag ha, för att kunna handmjölka?
/mattisvargen

mattisvargen

  • Inlägg: 13
    • -
SV: Brun getost
« Svar #7 skrivet: 22 jun-11 kl 22:00 »
Jätte tack för svaren...
Hur länge kokar man vasslan ungefär?
Kan man göra det på köksspisen/elspisen?
i vad för gryta?
 Vad menar du med att en vit ostmassa fäller ut ur den kokande vasslan?
vad är lagom konsitens?
ska jag hälla mesosten i någon sorts form?
vad för form? i annat?

 

Dagen

  • Inlägg: 231
  • I skogens trädgård höra vi hemma.
    • Småland
SV: Brun getost
« Svar #8 skrivet: 22 jun-11 kl 23:38 »
Hur länge det ska koka är svårt att säga men det brukar ta flera timmar, det ska dunsta bort så pass mycket vatten att endast en "gröt" återstår. Exakt vilken konsistens det ska ha får du prova dig fram till, men ungefär som gröt. Det är en smaksak.
Man kan göra det på vilken spis som helst.
Använd en gryta av rostfritt stål, lera eller järn, ej aluminium.
Jo, när vasslan når kokpunkten så bildas ur vasslan en slags ostmassa, denna kallas ricotta och syns som vita klumpar i vasslan, dessa kan man fiska upp med en hålslev, och kan ätas för sig med lite salt och kryddor, eller så gör man som jag skrev och låter den följa med i mesen.
Den färdiga mesen kan hällas och förvaras på glasburk. Man kan göra som man själv vill.  Lycka till!
Jätte tack för svaren...
Hur länge kokar man vasslan ungefär?
Kan man göra det på köksspisen/elspisen?
i vad för gryta?
 Vad menar du med att en vit ostmassa fäller ut ur den kokande vasslan?
vad är lagom konsitens?
ska jag hälla mesosten i någon sorts form?
vad för form? i annat?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

470 gäster, 1 användare
RickardR

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har läst tidningen hos en vän tidigare, men nu har jag äntligen kommit mig för att prenumerera själv. Ser fram mot mitt första nummer.
/Marie-Louise

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser