Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Frusen potatis till grisar?  (läst 9419 gånger)

Whippet

  • Inlägg: 549
  • Fler självhushållare i världen
    • Norrbotten
Frusen potatis till grisar?
« skrivet: 29 apr-11 kl 19:33 »
Vi står i startgroparna att köpa oss linderösvin och har redan nu börjat fundera och planera inför utfodringen av dem under vintern.

Vi har tänkt att till viss del ge dem potatis men då är frågan hur den ska serveras. Är det bäst med rå eller kokt potatis till grisar?
Vår jordkällare blir inte klar förrän till nästa år så vi har inget bra ställe att förvara större mängder potatis på.

En god vän till oss har vildsvin på sin viltfarm och han utfodrar dem med frusen potatis under vintern. Går det ge detta till grisar också? Är det bra?

Det skulle självklart vara bekvämast att kunna förvara allt foder här på gården, men om det inte är ok med frusen potatis så kan vi förvara det frostfritt hos en vän och hämta hem veckoransoner som får förvaras inne i huset.

Självklart är potatisen bara en del av foderstaten :)

Tacksam för svar

 :-* /Anette
Vi är ett par med 2-årig son som har en Hamiltonstövare, en Border Collie, tre bondkatter, 5+1 blandrasfår, 5+2(+1 kyckling) blandrashöns, 2 linderödgyltor. Såsmåningom kommer det Fjällnära Fjällkor och kanske någon get och häst :)

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #1 skrivet: 29 apr-11 kl 22:41 »
Kokt potatis är bättre än rå. Grisarna tycker också att de är godare kokta. Koka med skal och ge även vattnet som de kokat i. Lättkokta potatisskal är en delikatess för grismagar.

Det måste väl rimligtvis vara bättre om potatisen inte är frusna?
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Whippet

  • Inlägg: 549
  • Fler självhushållare i världen
    • Norrbotten
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #2 skrivet: 30 apr-11 kl 10:56 »
Kokt potatis är bättre än rå. Grisarna tycker också att de är godare kokta. Koka med skal och ge även vattnet som de kokat i. Lättkokta potatisskal är en delikatess för grismagar.

Bra att veta :)

Det måste väl rimligtvis vara bättre om potatisen inte är frusna?

Tänker mig också att det är bättre, men jag vill vara säker på att det inte är 'farligt' på något vis med frusen potatis.

Jag och sambon har diskuterat det hela mer ingående och kommit fram till att vi nog kommer att ta veckoransoner från vännens matkällare för att få bästa möjliga kvalité på fodret åt grisarna, men det är ändå intressant att veta om frusen rå potatis är bra eller dåligt, speciellt för att jag tänker på vännens vildsvin...
Att frysa kokt potatis är nog inget problem, för när man tinar detta är det fortfarande bra mat, till skillnad mot rå frusen + tinad potatis som är mer som en gamal sättpotatis i konsistensen...

Tack för rådet Ronny :)

 :-* /Anette
Vi är ett par med 2-årig son som har en Hamiltonstövare, en Border Collie, tre bondkatter, 5+1 blandrasfår, 5+2(+1 kyckling) blandrashöns, 2 linderödgyltor. Såsmåningom kommer det Fjällnära Fjällkor och kanske någon get och häst :)

Magnus73

  • Inlägg: 190
    • Västerbotten
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #3 skrivet: 30 apr-11 kl 11:03 »
Vi kokade fryst potatis till våra grisar förra året,kolla då du kokat dem då blir de som en helt vanlig ofryst potatis som är kokad,och grisarna åt hur mycket som helst av det.

Existens?

  • Gäst
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #4 skrivet: 30 apr-11 kl 11:11 »
Vill man att grisarna ska får ut nån näring av potatisen så ska den vara kokt. Rå potatis ger ett minimalt proteintillskott. Att koka frusen potatis går ju utmärkt, det finns ju frusen färskpotatis att köpa i affären. Den måste dock kokas direkt från frysen.

Vildsvinen äter ju vad som helst, frusen potatis är ju sötare, så det är ju ingen fara, men ger heller inget. Ett vilt vildsvin äter ju heller inte för att växa, utan för att överleva.

Så din polares foderstat tycker jag är lite mysko.  Vill man koka potatis i lite större mängder så kan man fixa ett ångaggregat, och blåsa ner ånga i en potatissäck eller låda.  Att koka potatis till grisar handlar ju inte direkt om att sätta timern på 20 minuter och känna efter med sticka om de är klara...  :)

pålle

  • Gäst
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #5 skrivet: 30 apr-11 kl 11:49 »
Vill man att grisarna ska får ut nån näring av potatisen så ska den vara kokt. Rå potatis ger ett minimalt proteintillskott. Att koka frusen potatis går ju utmärkt, det finns ju frusen färskpotatis att köpa i affären. Den måste dock kokas direkt från frysen.

Vildsvinen äter ju vad som helst, frusen potatis är ju sötare, så det är ju ingen fara, men ger heller inget. Ett vilt vildsvin äter ju heller inte för att växa, utan för att överleva.

Så din polares foderstat tycker jag är lite mysko.  Vill man koka potatis i lite större mängder så kan man fixa ett ångaggregat, och blåsa ner ånga i en potatissäck eller låda.  Att koka potatis till grisar handlar ju inte direkt om att sätta timern på 20 minuter och känna efter med sticka om de är klara...  :)
Tja i min bardom så minns ja att man koka i byke grytan  så inte behövs det nått ångkokeri  inte . :) 

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #6 skrivet: 01 maj-11 kl 02:09 »
Tja i min bardom så minns ja att man koka i byke grytan  så inte behövs det nått ångkokeri  inte . :)

Samma erfarenhet här. De flesta småbönder gjorde nog så. Hur stor gryta du (Whippet) behöver beror ju på hur många grisar du har och på hur mycket av fodret du tänker ge i form av potatis. Det framgår inte av din fråga, men jag utgår från att det är till husbehov eller åtminstone i mindre skala och då behöver du inte investera i något ångkokeri.

Vad jag har kunnat läsa mig till så ökar mängden kolhydrater eller nedbrytbar stärkelse med så där 7 % om man kokar potatisen och ytterligare med ungefär lika mycket till om man låter den kokta potatisen svalna. Proteinhalten borde väl rimligtvis vara oförändrad dvs ca 2 %.

Kokt potatis är ett utmärkt och beprövat vinterfoder till utegrisar. Ger mycket energi och vitaminer. Givetvis måste man betänka det relativt låga proteininnehållet och även ge annat foder som väger upp detta, men det har du säkert redan tänkt på eftersom du skriver "till viss del".

Och frågar du grisarna, så säger dom att kokt potatis är väldigt gott  :D

Jag kan inte hitta något om vad som händer när den fryser. Förmodligen ingenting näringsmässigt.

Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #7 skrivet: 01 maj-11 kl 06:32 »
Nu blir jag tyvärr litet vetenskaplig:
Jag vet ingenting om grisar, men ...
Proteinhalten borde väl rimligtvis vara oförändrad dvs ca 2 %.

... smältbarheten är förändrad efter kokningen och därmed upptaget. Det kostar på i form av ATP, enzymer etc. för grisen att utnyttja det befintliga proteinet. Efter kokningen aggregerar proteiner ihop sig, stärkelsen blir gelatin efter viss tid, cellmembranen permeabiliseras, pektinet hydrolyseras mm. Sedan tillkommer nedfrysningen ovanpå detta. Nedfrysning har inverkan på proteinet. Det denatureras även av nedfrysning. Lagring under vintertid skulle innebära nedfrysning under hur lång tid? Håller man sig inom tre månader då är man inom relativt OK nivåer. Teoretiskt sönderdelas det förr eller senare i sina beståndsdelar, nämligen aminosyror.

Gäller för proteiner i kontakt med vatten, som i en potatis:
Bättre: Långsam nedfrysning och snabb upptining
Sämre: Snabb nedfrysning och långsam upptining

Knäckfrågan här är emellertid om nedfrysningen sker före eller efter kokningen! Kanske är kokning FÖRE nedfrysning bättre än tvärt om? Nedfrysningen skadar cellmembranen och öppnar upp för enzymatiska reaktioner. Överhuvudtaget svårt att kontrollera nedfrysningsprocessen i en säck potatis eller ännu större lagringsvolym. Så allra bäst är att inte tillåta att det fryser alls. Sker denatureringen och den enzymatiska "förstörelsen" av proteinerna före kokningen så minskar eventuellt det totala näringsvärdet i slutändan drastiskt.

Tror dock att den sammantagna effekten av "proteinförstörelsen" i fallet potatis är av marginell betydelse för grisarna (kolhydraterna torde vara viktigare, kan dock inget om grisar som sagt).

Misstänker dock att det blir värst för grisen om själva serveringstemperaturen är frusen. Det blir kallt i magen om grisen är glupsk. Detta kan medföra en mängd matsmältningsproblem. Men vid det laget har grisen helt andra problem (kan inte uppta fetter och fettsyror, vitaminbrist mm).

Kortfattade källor om nedfrysning av proteiner (dock svårläst för icke-kemister) :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8961147
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12673768
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11368330
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3332492
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17963151
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12189727
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Existens?

  • Gäst
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #8 skrivet: 01 maj-11 kl 08:26 »
Halten smältbart råprotein i potatis till grisar är 6 g/kg. För kokt potatis är den 14 g.
Energihalten är oförändrad,  runt 3,3 Mj/kg.
Motsvarande siffror för vanlig spannmål är ca 80g, och 11 Mj.  Potatis är alltså mest en bukfylla, men uppskattad, givetvis.

Min tanke om ångkokning var alltså för att förenkla, och inte försvåra som det tycks ha uppfattats. Har man ett enkelt litet ångaggregat så kan man peta ner en slang i en potatissäck och blåsa i ånga. Man behöver alltså inte investera i en bykgryta eller kokgryta.
Men som vanligt så gör man som man själv vill.
« Senast ändrad: 01 maj-11 kl 11:22 av Existens? »

pålle

  • Gäst
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #9 skrivet: 01 maj-11 kl 08:30 »
 En bykegryta kan göras av oljefat borde var det billigaste vad ja vet .?

Whippet

  • Inlägg: 549
  • Fler självhushållare i världen
    • Norrbotten
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #10 skrivet: 01 maj-11 kl 11:35 »
Vi ska ha 2 linderösuggor till husbehov, om de ska få kultingar en eller två gånger per år funderar vi fortfarande på... det är svårt att få tag på avelsgalt här uppe på rimliga avstånd och semin verkar inte finnas alls - men det är en annan historia...

Vi har pratat mer om det hela och kommit fram till att det nog blir bäst om vi förvarar hela skörden hos vår vän som har en fin matkällare, och när sambon kommer hem från jobbet får han svänga om och ta med sig lämplig mängd till den kommande veckan. Det får då förvaras i ett utrymme där det håller + grader, ev i hönshuset om jag kan lösa dammfrågan, annars här inne i huset.

Jag gillar Existens? idé med ångkokning - det låter snabbt, men eftersom vi har en vattenvärmare(bykgryta) så blir det i den vi kokar potatisen. Tankarna går just nu i att vi kokar varje(ev. varannan) dag för det som behövs fram till nästa gång. Då kan ett mål serveras lite ljummet X antal timmar efter koket är klart om man planerar det bra och jag kan tänka mig att grismagarna skulle gilla det... speciellt mitt i vintern.

Vilken övrig foderstat de kommer ha beror lite på vad jag kan få tag på för produkter(till vettiga priser), men precis som Ronny skriver så är potatisen bara en del av foderstaten. Funderar lite på vad som skulle göra foderstaten mest komplett, men det får bli en annan tråd när jag vet vad jag kan få tag på öht...

Christinag's inlägg är lite för vetenskapligt för mig, men om jag fattar det rätt(utifrån alla svar jag fått) så är det bättre med kokt färsk potatis än med kokt frusen och rå färsk/frusen potatis och det var väl det jag ville veta :)

 :-* /Anette
Vi är ett par med 2-årig son som har en Hamiltonstövare, en Border Collie, tre bondkatter, 5+1 blandrasfår, 5+2(+1 kyckling) blandrashöns, 2 linderödgyltor. Såsmåningom kommer det Fjällnära Fjällkor och kanske någon get och häst :)

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #11 skrivet: 02 maj-11 kl 23:36 »
Existens: Har du möjligtvis någon källa till dom här siffrorna för kokt respektive rå potatis?

Mj är ingen enhet jag har använt. Vad står den för?
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Existens?

  • Gäst
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #12 skrivet: 03 maj-11 kl 06:58 »
Källan är ganska enkel.. Mina läroböcker från lantbruksskolan..'Lantbrukets husdjur' 
I den senare litteraturen är det svårt att hitta så utförliga tabeller över alla möjliga fodermedels näringsinnehåll till grisar, nu är det ju mest bara vanligt foder som gäller. Få ger ju ensilage, potatis och matrester i kommersiell produktion.

Mj = MegaJoule, alltså energiinnehållet, till människor räknar man väl i Kcal..

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #13 skrivet: 04 maj-11 kl 04:52 »
Nej man har frångått kalorier och använder Joule nu. Men tack i alla fall, var inte säker på vad som menades.

Det skulle ändå vara intressant att få veta den exakta källan för dom här potatisvärdena. Vem har testat och hur? Vilken metod användes? Eller har någon bara matat på och tyckt att "grisarna har växt bättre"? Värdena tycks gå emot normala kända principer för proteiner vid upphettning. Skulle vilja veta varför.
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Existens?

  • Gäst
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #14 skrivet: 04 maj-11 kl 07:16 »
Tabellerna är sammanställda av en professor och docent vid Lantbrukshögskolan, Sture Eriksson och Sigvard Thomke, förmodligen borta sen länge. Hur de har kommit fram till det står det dock inget om.
Jag tvivlar dock inte på riktigheten, utfodring till lantbruksdjur har det forskats kring i närmare 100 år. Således är de utfodringsrekommendationerna som gavs till slaktsvin på 50-talet, i stort sett identiska med de man ger idag.

 

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Frusen potatis till grisar?
« Svar #15 skrivet: 04 maj-11 kl 18:52 »
OK! Det ökar naturligtvis trovärdigheten. Tack för infot. Laboratorievärden och praktisk tillämpning är inte riktigt samma sak, det är inget ovanligt att det kan skilja.
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

710 gäster, 2 användare
Be, Schäfer

* Forum

* Om tidningen Åter



- Helt underbar lektyr. Läser hemma hos en släkting och tycker de är så bra. Gott o blandat!
/Sanna H

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser