Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  slakt  (läst 5642 gånger)

bondunge

  • Inlägg: 9
    • Östergötland
slakt
« skrivet: 20 nov-10 kl 10:05 »
Hej!

Nu har vi haft våra slaktsvin ett bra tag och de är riktigt tjocka och goa, väger 80 kg ungefär.
Då vi vill slakta till jul och måste ha hjälp med detta (pappa aka grisbonde ställer upp) så kommer en slakt ske 4-5 december. Vi har bestämt oss för att de vara tillräckligt stora nu.

Nu till min fråga, då jag vill spara fettet på köttet (alltså inte flå grisarna) så måste jag ha ett stort tråg för kokande vatten, Vet ni vart man kan få tag på ett sånt tråg.

Annars får jag försöka bygga ett.

Sen undrar jag om någon vet ungefär hur mycket vatten det krävs till en gris? Jag har två vedspisar och vanlig spis och funderar på om detta räcker för vatten uppkokning eller om jag måste låna ett militärkök av bekanta.

Tacksam för svar på dessa lite lustiga frågor!
Jeanette

Existens?

  • Gäst
SV: slakt
« Svar #1 skrivet: 20 nov-10 kl 10:13 »
Om grisen väger 80 kilo levande så tycker jag iofs att den är alldeles för lite..kotletterna kommer att vara pyttesmå. Men det är ju upp till dig.. :)

Ett badkar borde du väl kunna hitta? Men det går åt rätt mycket vatten om det ska bli bra, så att låna det där köket vore nog en god ide.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: slakt
« Svar #2 skrivet: 20 nov-10 kl 10:15 »
Om slaktaren brukar slakta grisar så brukar han ha med sig vad som behövs ink skållkar . Så prata med slaktaren .
Man brukar använda de där stora vattenvärmarna man hade förr för att värma vatten vid stortvätt , de rymmer ca 70 liter men det kommer inte att räcka utan vattnet måste fyllas på i omgångar .

2 grisar ca 200 liter vatten .

Martin-77

  • Inlägg: 111
    • Värmland
SV: slakt
« Svar #3 skrivet: 24 nov-10 kl 23:15 »
Ett litet trix för att snåla med vattnet vid skållningen av grisen är att använda en kaffekittel att hälla ur över området på grisen du skållar. Detta gör att du slipper koka lika mycket vatten...
När vi slaktade våra grisar så värmde vi upp en "lakegryta" per gris, det blev en hel del över. Lakegryta är en vedeldad gryta som jag tror man bl.a. använde till tvätt förr i tiden...
Samlar kraft...........
En vacker dag blir det av :O)

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: slakt
« Svar #4 skrivet: 28 nov-10 kl 23:28 »
Ett badkar är egentligen inte så bra för det är så stort och det går åt mycket vatten. Låt aldrig vattnet koka utan ta det när det är 80 grader. Vid lägre temperatur är det nästan hopplöst. Lägg grisen på magen i karet, fyll på så det går upp en bit på sidorna på grisen. Häll sedan 80 gradigt vatten på rygg/sidorna på grisen. Prova så översta skinnlagret med borsten går lätt att skrapa av. Gör det inte det så fortsätt hälla vatten på grisen. på så sätt går det åt mindre skållvatten. Har du ett lagom stort träkar som håller värmen bättre kan du klara dig med 50 liter skållvatten per gris. Då kan du ta det varmaste kranvattnet och koka i 10 litersgryta på spisen. Hälla över i en lika stor hink och sätta på en ny direkt osv. Men, det måste gå undan! Bättre med en brygghusgryta, men det är inte allom givet att ha en sådan i dag, inte heller ett träkar (men det kan man ju tillverka av spontade bräder).
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Magnus73

  • Inlägg: 190
    • Västerbotten
SV: slakt
« Svar #5 skrivet: 08 jan-11 kl 16:58 »
Ska slakta mina 2 grisar snart och undrar hur ni gör då ni ska rimma gör ni det själva eller åker ni med det till nån som gör det åt er? tänkte att det blir väll bättre rimmat om man åker till nån som kan sprutrimma det eller?

Existens?

  • Gäst
SV: slakt
« Svar #6 skrivet: 08 jan-11 kl 18:24 »
Det blir precis lika bra om du lägger det i lag själv. Om inte bättre. De flesta'stora' lägger ändå i lag efter sprutningen.

Magnus73

  • Inlägg: 190
    • Västerbotten
SV: slakt
« Svar #7 skrivet: 01 feb-11 kl 22:27 »
Nu är grisarna slaktade,måste säga att man hade gruvat sig över skållning och den biten men det gick faktiskt otroligt bra hela vägen till frysen

 

brainghost

  • Inlägg: 140
    • Småland
SV: slakt
« Svar #8 skrivet: 02 feb-11 kl 19:44 »
Vi har alltid haft badkar o det har funkat så länge jag vet (45 år) man får vända o fixa lite,,,,,


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

601 gäster, 2 användare (1 dolda)
gorlan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser