Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: blom skrivet 13 jul-10 kl 14:49
-
En vacker dag vill jag ha kor av köttras på min gård och kanske kunna gå ner i tid på mitt vanliga jobb.
När man läser om allt man behöver tänka på avseende föda, vinterhållning och utrustning så blir ju en föredetta stadsbo lite lätt matt. Så mycket krävs att det nästan känns övermäktigt. Jag skulle vilja börja lite försiktigt för att sedan öka. Då slog mig tanken att jag kanske skulle köpa djur på våren för att sedan sälja dem på hösten. Bara ha dem på bete till en början. Då undrar jag:
1) Hur pass svårt är det att få djuren sålda till liv på hösten?
2) Är det troligt att man får tillbaka minst lika mycket som man köpte dem för?
3) Om man inte kan sälja dem, hur ligger slaktpriset i jämförelse med inköpspriset?
-
En vacker dag vill jag ha kor av köttras på min gård och kanske kunna gå ner i tid på mitt vanliga jobb.
När man läser om allt man behöver tänka på avseende föda, vinterhållning och utrustning så blir ju en föredetta stadsbo lite lätt matt. Så mycket krävs att det nästan känns övermäktigt. Jag skulle vilja börja lite försiktigt för att sedan öka. Då slog mig tanken att jag kanske skulle köpa djur på våren för att sedan sälja dem på hösten. Bara ha dem på bete till en början. Då undrar jag:
1) Hur pass svårt är det att få djuren sålda till liv på hösten?
2) Är det troligt att man får tillbaka minst lika mycket som man köpte dem för?
3) Om man inte kan sälja dem, hur ligger slaktpriset i jämförelse med inköpspriset?
Det beror lite på hur man definierar "lönsamt".. :)
Jag köpte in några mjölkraskalvar (tjurkalvar) och de kostar ju i princip ingenting i inköp om man köer dem direkt från gårdarna.. Betalade typ 80 kronor styck för mina, 2 veckor gamla.. Men sedan går det ju åt en säck mjölkersättning per kalv också ungefär.. D.v.s. någonstans runt 400-700 kronor. Under sommaren ger jag dem även 1 kilo kornkross om dagen (per kalv), d.v.s runt 2 kronor per dag och kalv i kostnad.. Kostnaden för en kalv landar då ungefär på 700-1000 kronor fram tills slakt efter betessäsongen.. Jag vet inte än vad slaktvikten kommer att bli på dem, detta är mitt första år men blir det runt 50 kilo (förhoppningsvis blir det mer) så blir ju kilokostnaden c:a 15-20 kronor om jag slaktar själv.. Säljer jag sedan till familj/vänner så borde man ju kunna göra sig någon tusenlapp eller två per kalv.
Kör man iväg djuren till slakt på återtag blir ju kostnaden lite högre men man borde å andra sidan kunna ta ut ett högre pris då i och med att man kan sälja till vem som helst,,
Så om jag inte räknar med någon timpenning till mig själv så går de ju helt klart med plus, även om det inte är så mkt just nu med bara 4 kalvar
-
80 kr styck?? Skojar du?! Ok så då får du nappmata dem då? Låter som att det inte går att kombinera med heltidsjobb för man måste väl nappmata dem mest hela tiden eller är jag fel ute? Annars tycker jag det verkar kanonbra.
-
Kalvar lär sig att dricka ur spann. Tre gånger om dagen tror jag att morfar brukade ge dem, men jag kan ha fel. Så det borde gå att kombinera med ett arbete, om man inte är borta alltför mycket. Men djur är tidskrävande, och man blir bunden. Det går inte att göra oplanerade saker hur som helst, eller att vara borta över natten, om man har djur.
-
80 kr styck?? Skojar du?! Ok så då får du nappmata dem då? Låter som att det inte går att kombinera med heltidsjobb för man måste väl nappmata dem mest hela tiden eller är jag fel ute? Annars tycker jag det verkar kanonbra.
Nej nej.. De dricker ur hink, 2 ggr per dag.. 1 gång på morgonen och 1 gång på eftermiddagen/kvällen.. D.v.s. att man bara blandar mjölkersättningen med vatten (ljummet) och ställer in hinken åt dem, resten fixar de själva.. Så något jättejobb är det ju inte direkt.
Anledningen till att tjurkalvar från mjölkgårdar är så billiga är ju att de inte vill ha dem på gården för länge då de kostar att ge mat.. Och slakteriet betalar knappt något för så små kalvar
-
Ok, men då kanske detta är modellen för mig. 2-3 gånger per dag kan jag fixa. Hur länge är det mjölkersättning som gäller? När kan man släppa dem i hagen? När öronmärks sådana små varelser? Kul att fler än jag sitter och låtsasjobbar...
-
Ok, men då kanske detta är modellen för mig. 2-3 gånger per dag kan jag fixa. Hur länge är det mjölkersättning som gäller? När kan man släppa dem i hagen? När öronmärks sådana små varelser? Kul att fler än jag sitter och låtsasjobbar...
De måsta vara öronmärkta när de lämnar gården som du köper ifrån.. Mjölkersättningen ger jag i 2.5 månad men man kan ju ge dem längre om man vill.. Jag har låtit dem kunna gå ut i hagen så fort jag har fått dem till gården.. I.a.f de två senaste då betessäsongen redan var igång då jag köpte dem. De två som jag köpte i våras släppte jag ut (med möjlighet att gå in i boxen igen) så fort gräset kommit upp lite. När de var 3.5 månad och temperaturerna var lite behagligare så har de fått gått ute dygnet runt.
Nästa år ska jag köpa in dem lite tidigare så att de är runt 3 månader vid betessläppet i maj.. Då maximerar man ju utnyttjandet av gratismaten.
-
Ja det är ju smart. Hur mycket bete använder du till dina 4 kalvar? Betar de på åker eller naturbete? Tänkte avsätta 2 hektar skaplig betesmark ungefär. Undrar hur många kalvar man kan ha där?
-
Ja du.. Det är svårare att svara på.. Just nu har jag två kalvar på 1.7 hektar gammal åkermark (mkt gammal så det är mera naturbete än åkerbete) och de två har bara ätit upp en bråkdel av betet trots den torra väderleken. Jag gissar att jag skulle kunna ha 5-10 kalvar där över sommaren om vädret är skapligt.
De andra två är inte ute på bete än, men de ska väl ut här om några veckor.
-
Jag köpte in några mjölkraskalvar (tjurkalvar) och de kostar ju i princip ingenting i inköp om man köer dem direkt från gårdarna.. Betalade typ 80 kronor styck för mina, 2 veckor gamla..
Med det var väl Jersey kalvar du köpte? ;D
Normalpris på kalvar SRB/SLB är ju 1680kr +moms
(Köttraskorsningar ännu dyrare naturligtvis)
-
Med det var väl Jersey kalvar du köpte? ;D
Normalpris på kalvar SRB/SLB är ju 1680kr +moms
(Köttraskorsningar ännu dyrare naturligtvis)
Det stämmer bra, att det var Jersey alltså.. fast jag fick ett liknande pris på SLB-kalvar.. fast det kan ha varit ett kompis-pris, kollade inte upp det närmare.
Men jag är säker på att jag har hört priser på tjurkalvar (mjölkras) på c:a 20-30kr/kilot.. Och är de 1-2 veckor väger de ju inte så mkt.. Fast det kanske är olika hur det funkar runt om i landet
-
fast jag fick ett liknande pris på SLB-kalvar.. fast det kan ha varit ett kompis-pris, kollade inte upp det närmare.
Eller var det så att dessa djur inte klarade av kraven för att få livdjursförmedlas...
-
Eller var det så att dessa djur inte klarade av kraven för att få livdjursförmedlas...
Mkt möjligt.. Hann inte ändra mitt inlägg innan du svarade.. Men som sagt, jag tror jag tidigare fått priser på 20-30 kronor/kilot för SLB-kalvar, och är de 1-2 veckor väger de ju inte så mkt
-
Hur hittar man dessa gårdar? Jag vill oxå köpa billiga kalvar i framtiden.
-
Ja det är ju smart. Hur mycket bete använder du till dina 4 kalvar? Betar de på åker eller naturbete? Tänkte avsätta 2 hektar skaplig betesmark ungefär. Undrar hur många kalvar man kan ha där?
Jag har det mest excellenta graeset man kan faa,,
4 kalvar, 8.000 kvm hage.
Strip grazing som det heter,
mobilt elstaket, flyttar o ger dom en meter morgon och en meter var kvaell.
har ett bakre mobilt staket som jag flyttar med saa dom har yta men det dom varit paa faar vila.
Naer jag kommer ner till ena aenden av hagen sa borjar jag om faraan andra aenden.
Ideen med at ge dom en meters fram flyttat staket aer at dom aeter och inte bar gaar runt i det.
-
Mkt möjligt.. Hann inte ändra mitt inlägg innan du svarade.. Men som sagt, jag tror jag tidigare fått priser på 20-30 kronor/kilot för SLB-kalvar, och är de 1-2 veckor väger de ju inte så mkt
Men mer än 3 kg väger dom väl? :) ;)
Det var nog helt klart ett kompispris du fick. Häromkring är det sånt riv efter kalvar så att få dom för nån hundralapp kan man nog glömma.
http://www.skovdeslakteri.se/hemsida.asp?information=sida-10 (http://www.skovdeslakteri.se/hemsida.asp?information=sida-10)
Noteringen för tjurkalvar är ju runt 20 kr, plus olika tillägg.
-
En vacker dag vill jag ha kor av köttras på min gård och kanske kunna gå ner i tid på mitt vanliga jobb.
När man läser om allt man behöver tänka på avseende föda, vinterhållning och utrustning så blir ju en föredetta stadsbo lite lätt matt. Så mycket krävs att det nästan känns övermäktigt. Jag skulle vilja börja lite försiktigt för att sedan öka. Då slog mig tanken att jag kanske skulle köpa djur på våren för att sedan sälja dem på hösten. Bara ha dem på bete till en början. Då undrar jag:
1) Hur pass svårt är det att få djuren sålda till liv på hösten?
2) Är det troligt att man får tillbaka minst lika mycket som man köpte dem för?
3) Om man inte kan sälja dem, hur ligger slaktpriset i jämförelse med inköpspriset?
Det som är mest lönsamt i nuläget, är helt klart att köpa in smågrisar på våren och föda upp dem ute under sommaren och slakta på hösten. Inköpspriset för en smågris är 400-500 kr och om man har bra kvalitet och god tillväxt, så har man 2000 kr eller lite däröver kommande höst
-
Men mer än 3 kg väger dom väl? :) ;)
Det var nog helt klart ett kompispris du fick. Häromkring är det sånt riv efter kalvar så att få dom för nån hundralapp kan man nog glömma.
[url]http://www.skovdeslakteri.se/hemsida.asp?information=sida-10[/url] ([url]http://www.skovdeslakteri.se/hemsida.asp?information=sida-10[/url])
Noteringen för tjurkalvar är ju runt 20 kr, plus olika tillägg.
3 kilo prick vägde de.. :)
Nej vars.. 20-30 kronor kilot var ju alltså för SLB-kalvarna, de jag köpte är ju Jersey och jag vet inte om det är svårare att få betalt för dem från slakteriet för det priset jag fick ge för dem har jag svårt att tro är ett kompispris.. Förvisso var det från en kompis jag köpte dem men han är affärsman ut i fingerspetsarna så där brukar jag aldrig få någon rabatt. Men om man nu får ge exempelvis 25 kronor/kilot för en SLB-kalv på 1-2 veckor så blir det ju inte sååå fasligt dyrt ändå, de är ju inga tungviktare i den åldern direkt.
-
Det som är mest lönsamt i nuläget, är helt klart att köpa in smågrisar på våren och föda upp dem ute under sommaren och slakta på hösten. Inköpspriset för en smågris är 400-500 kr och om man har bra kvalitet och god tillväxt, så har man 2000 kr eller lite däröver kommande höst
Hur kan du få ihop nån lönsamhet på det??
Förklara gärna för mig, som kämpar för att leva på grisar, hur jag ska få 2000 kr över per gris?
Smågris 500-600 kr.
Foder, 350 kg x2 kr = 700 kr.
Slakt+ styck = 700 kr.
Summa kostnader 2000 kr.
Intäkter med den lilla foderåtgången och utedrift, 55 kg kött a´50 kr. = 2750 kr.
Vinst 750 kr per gris som ska täcka kostnader för emballage, frakter till slakteriet, hämta köttet, göra reklam och sälja.
I bästa fall går det plus-minus-noll.
Och då har jag ändå räknat på 50 kr per kg som utpris. Mänder av dårar säljer kött för 35 kr/kg, styckat och klart. Jag har aldrig fattat varför man skänker bort kött.
-
Hur hittar man dessa gårdar? Jag vill oxå köpa billiga kalvar i framtiden.
Knallar/ringer runt till mjölkgårdar i närheten och frågar..
-
Men om man nu får ge exempelvis 25 kronor/kilot för en SLB-kalv på 1-2 veckor så blir det ju inte sååå fasligt dyrt ändå, de är ju inga tungviktare i den åldern direkt.
Jag håller med. Jag betalar gärna 25 kr kilot för en kalv så länge det rör sig om den vikt kalven har vid köpetillfället och inte kalvens förväntade vikt till hösten. Kalvens tillväxt blir då min vinst. Helt rimligt i och med att man står för maten.
-
Hur kan du få ihop nån lönsamhet på det??
Förklara gärna för mig, som kämpar för att leva på grisar, hur jag ska få 2000 kr över per gris?
Smågris 500-600 kr.
Foder, 350 kg x2 kr = 700 kr.
Slakt+ styck = 700 kr.
Summa kostnader 2000 kr.
Intäkter med den lilla foderåtgången och utedrift, 55 kg kött a´50 kr. = 2750 kr.
Vinst 750 kr per gris som ska täcka kostnader för emballage, frakter till slakteriet, hämta köttet, göra reklam och sälja.
I bästa fall går det plus-minus-noll.
Och då har jag ändå räknat på 50 kr per kg som utpris. Mänder av dårar säljer kött för 35 kr/kg, styckat och klart. Jag har aldrig fattat varför man skänker bort kött.
Det blir ju givetvis inte 2000 kr i vinst. Det jag ser i din kalkyl är att slakt och styckning är inte billig och att du slaktar för små svin. Slaktvikten ska inte ligga under 75 kg, om man slaktar vid 55 kg, då slaktar man precis när tillväxten verkligen ökar
-
de jag köpte är ju Jersey och jag vet inte om det är svårare att få betalt för dem från slakteriet
för det priset jag fick ge för dem har jag svårt att tro är ett kompispris..
Slakterierna förmedlar inte ens Jersey och Fjällkalvar...
Men om man nu får ge exempelvis 25 kronor/kilot för en SLB-kalv på 1-2 veckor så blir det ju inte sååå fasligt dyrt ändå, de är ju inga tungviktare i den åldern direkt.
Normalvikt på en 2 veckors SLB tjurkalv är 50-60 kg kostar då alltså 1250-1500kr + mpms...
-
Det blir ju givetvis inte 2000 kr i vinst. Det jag ser i din kalkyl är att slakt och styckning är inte billig och att du slaktar för små svin. Slaktvikten ska inte ligga under 75 kg, om man slaktar vid 55 kg, då slaktar man precis när tillväxten verkligen ökar
Nja, med 55 kg menade jag färdigt säljbart kött. Det ger ju en slaktvikt på runt 75-80 kg, vilket är helt normalt för den foderåtgången. Då väger dom ju runt 120 levande, och ska dom högre får man plussa på ytterligare foder.
-
Normalvikt på en 2 veckors SLB tjurkalv är 50-60 kg kostar då alltså 1250-1500kr + mpms...
Oj, är det så pass mkt.. De ser så små och fjantiga ut.. :)
Nåväl, då får man nog ta och leta rätt på närmaste Jersey-besättning då om man vill ha lite djur över sommaren till ett skapligt pris. Är någon intresserad så kan jag förmedla 1-2 kontakter i Östergötland (södra Sörmland) till Jersey-besättningar.
-
Nja, med 55 kg menade jag färdigt säljbart kött. Det ger ju en slaktvikt på runt 75-80 kg, vilket är helt normalt för den foderåtgången. Då väger dom ju runt 120 levande, och ska dom högre får man plussa på ytterligare foder.
Hur många svin har du och vilken tid tar det innan dom är slaktfärdiga?
Styckar Ni bort alla ben? Det verkar så på hur mycket som försvinner
-
Vi säljer runt 100 grisar per år än så länge, och dom går ute så de är runt 7-8 månader vid slakt.
Jag säljer inte 'halvagrisar' utan köttlådor, så det är benfritt och svålfritt. Utom kotletter och karre´ då förstås, där är benen ju med.
-
Okok.
Jag tycker nog att 50 kr/kg är lite i underkant då, men det är ju tyvärr många som bara ser till priset och inte till vad dom får i frysen
-
En vacker dag vill jag ha kor av köttras på min gård och kanske kunna gå ner i tid på mitt vanliga jobb.
När man läser om allt man behöver tänka på avseende föda, vinterhållning och utrustning så blir ju en föredetta stadsbo lite lätt matt. Så mycket krävs att det nästan känns övermäktigt. Jag skulle vilja börja lite försiktigt för att sedan öka. Då slog mig tanken att jag kanske skulle köpa djur på våren för att sedan sälja dem på hösten. Bara ha dem på bete till en början. Då undrar jag:
1) Hur pass svårt är det att få djuren sålda till liv på hösten?
2) Är det troligt att man får tillbaka minst lika mycket som man köpte dem för?
3) Om man inte kan sälja dem, hur ligger slaktpriset i jämförelse med inköpspriset?
1: Det är oftast ganska svårt att sälja livdjur på hösten. De enda djuren som det är efterfrågan på är nog amkalvar och helst tjurar.
2: Du får troligen tillbaka inköpspriset men inte med så mycket.
3: se 2. Djur som man räknar med kan slaktas senare samma år brukar vara ganska dyra.
Det enklast är att köpa djur som du slaktar senare på hösten om du vill ha djur. Gångtrött får ursäkta men jersey kalvar är inte det bästa om man vill få lite pengar över, även om man får de gratis. Om du vill ha kalvar köp helst SRB tjurar och föd upp de till mellankalv. Dagsnotering är ca 2000 kr för 80 kg kalv. Dessa blir inte så stora över sommaren så det är ganska lätt att slakta hemma till husbehov och sälja till släkt och vänner.
Ett annat alternativ är att köpa amkalvs kvigor från förra året. Dessa får du nog för ungefär 5000 kr i april. Dessa kan du skicka till slakt till hösten om de haft det relativt bra över sommaren. Eller slakta hemma om man kan sälja mycket kött.
Inget lantbruk är tyvärr särskilt lönsamt. Men när det gäller betesdjur måste man räkna in de olika stöden (EU-bidrag ofta kallat) i sin förtjänst. I många fall är det just dessa stöd som gör att verksamheten går ihop i slutet.
-
1: Det är oftast ganska svårt att sälja livdjur på hösten. De enda djuren som det är efterfrågan på är nog amkalvar och helst tjurar.
2: Du får troligen tillbaka inköpspriset men inte med så mycket.
3: se 2. Djur som man räknar med kan slaktas senare samma år brukar vara ganska dyra.
Det enklast är att köpa djur som du slaktar senare på hösten om du vill ha djur. Gångtrött får ursäkta men jersey kalvar är inte det bästa om man vill få lite pengar över, även om man får de gratis. Om du vill ha kalvar köp helst SRB tjurar och föd upp de till mellankalv. Dagsnotering är ca 2000 kr för 80 kg kalv. Dessa blir inte så stora över sommaren så det är ganska lätt att slakta hemma till husbehov och sälja till släkt och vänner.
Ett annat alternativ är att köpa amkalvs kvigor från förra året. Dessa får du nog för ungefär 5000 kr i april. Dessa kan du skicka till slakt till hösten om de haft det relativt bra över sommaren. Eller slakta hemma om man kan sälja mycket kött.
Inget lantbruk är tyvärr särskilt lönsamt. Men när det gäller betesdjur måste man räkna in de olika stöden (EU-bidrag ofta kallat) i sin förtjänst. I många fall är det just dessa stöd som gör att verksamheten går ihop i slutet.
Nu har jag ju i.o.f. inga illusioner om att få särskilt mkt pengar över på kalvarna, men det blir ju någon tusenlapp i plus per kalv om jag säljer till de närmast sörjande. Jag har ju inte heller skrivit att det är något som man kan leva av, men som en hobby är det ju helt OK. Nu vet jag ju inte vad man kan ta per kilo om man säljer till "släkten" (och sedan beror det ju på hur rymligt samvete man har om man räknar arbetskamrater till familjen.. ;)), men nog borde man kunna ta 45-55 kronor för närproducerat, småskaligt och "ekologiskt" uppfött nötkött? I så fall borde man ju kunna dra in 1600-2200 per jerseykalv och då blir det ju en del pengar över.
Men som jag skrev i något tidigare inlägg, än så länge kan jag ju inte säga något säkert.. Det är ju första året i år. Men OM nu kalvarna uppnår en levandevikt på runt 110-120 kilo vid betessäsongens slut, och OM man nu kan få 45-55 kronor kilot för köttet så är jag fullt nöjd med upplägget.. Med det resultatet skulle jag nog kunna tänka mig att skala upp det hela nästa år, problemet blir ju då att jag skulle behöva slakta på återtag och då kommer det ju in ytterligare en kostnad som jag inte har den blekaste aning om vad den kan gå på.. Så det finns en hel del "om" i kalkylerna än så länge, men jag återkommer i höst med en fullständig rapport.. :)
-
Jag menar inget illa Gångtrött med att dissa jersey kalvar. Jag är ganska övertygad om att tex SRB skulle ge ett bättre utbyte. Men om man säljer köttet hemma går det nog runt. Som du skriver "närproducerat, småskaligt och "ekologiskt" uppfött nötkött" kan man kanske ta ganska bra betalt för. Men skicka de inte till reguljär slakt.
Jag har sett i min närhet när "grönavågare" flyttar ut till en gård och skall skaffa djur att de börjar likt Gångtrött med ett par jersey kalvar eftersom de är billigt i inköp. Men det brukar bara bli jersey det första året sedan skaffar de mer "normala" raser.
Huvudsaken är att man trivs med sina djur och inte har orealistiska förhoppningar om avkastning.
-
Tjalve, jag tar inte illa upp, jag vill bara få fram min bild av det hela.. Det där med lönsamhet är ju så olika för en som har gården på hobbybasis och någon som har en mera affärsmässig relation till sin gård. För min egen del är det ett bra resultat att få 1000-1500 i plus för en kalv, jag håller ju bara på med djuren för att jag tycker att det är kul, och om jag sedan får lite öl-pengar för att ha roligt så är det ju jäkligt bra.
Nej till reguljär slakt är ju uteslutet med Jersey.. Han jag köpte kalvarna av visade mig lite avräkningar från slakteriet och det var jävlar i havet inget att yvas över, 300-500 kronor för en ko, och då hade det ändå blivit bättre sa han.. För 2-3 år sedan fick han BETALA för c:a varannan ko, så då brukade avräkningarna ligga på 0 kronor.
Nej ska man få pengar över på jerseykalvar måste det vara egen slakt eller möjligtvis slakt på återtag för att sälja privat. Det där med återtagslakt är något som jag skulle vilja kolla upp.. Skulle vara intressant att få se vad det kostar för en kalv på 100-150 kilo levandevikt Skulle man fortfarande kunna göra en vinst på 600-700 per kalv så skulle jag absolut kunna tänka mig att ta 6-8 kalvar nästa år, att bli av med köttet är nog inga större problem då jag redan nu har allt nöt- och lammkött bokat utan att jag själv ens har frågat eller annonserat.
-
Vi har aldrig slaktat så unga djur, hurdana "styckdetaljer" blir det egentligen på så unga mjölkrasdjur som gått nästan bara på bete?
Blir det just nåt kött? ;) Jag menar inte att vara spydig, jag undrar eftersom jag inte vet.
Det finns ju en anledning till att slakterierna betalar mindre för lägre klassade djur, det är ju inte bara för att dom vill vara "dumma och elaka"... Det är ju sämre slaktutbyte helt enkelt...
Mvh
Charlotte
-
Vi har aldrig slaktat så unga djur, hurdana "styckdetaljer" blir det egentligen på så unga mjölkrasdjur som gått nästan bara på bete?
Blir det just nåt kött? ;) Jag menar inte att vara spydig, jag undrar eftersom jag inte vet.
Det finns ju en anledning till att slakterierna betalar mindre för lägre klassade djur, det är ju inte bara för att dom vill vara "dumma och elaka"... Det är ju sämre slaktutbyte helt enkelt...
Mvh
Charlotte
Har ingen aning.. Men de är ju större än lamm i.a.f. så något lär det ju gå att få ur dem.
-
De har såklart grövre ben än vad ett lamm har, så därför blir andelen kött lägre om inte kalven väger rejält mycket mer än lammet.
-
De har såklart grövre ben än vad ett lamm har, så därför blir andelen kött lägre om inte kalven väger rejält mycket mer än lammet.
Jo så är det ju-- Men nu får vi väl hoppas att de väger lite mer än ett lamm.. :) Skulle tippa på att de väger runt 80 kilo nu i.a.f, kanske mer. Men det är ju mest mage på dem nu, ser ut som de svalt en badboll ungefär.. :)
-
Nej faan, de måste väga mer.. Jag väger ju 80 kilo och de är banne mig fetare än mig. 100 kanske.. men som sagt, mkt mage, hoppas de växer sig lite grövre.. Men det är ju en bit kvar av betessäsongen så de borde ju växa lite till
-
men nog borde man kunna ta 45-55 kronor I så fall borde man ju kunna dra in 1600-2200 per jerseykalv och då blir det ju en del pengar över.
100 kg levandevikt på ett Jerseydjur, slaktutbyte 35-40% då hamnar man på 35-40 kg slaktkropp, som ska minskas med 25% ben, kvar då sen ungefär 22-30 kg (kött/köttfärs)
45 kr x 30 kg är 1350 kr -900 kr i legoslakt* -80 kr inköp =370kr
från dom 370 kronorna dras kostnaden för kornkrossen -?kr och mjölkersättningen -?kr =vinsten
(*Återtag från slakteri kostar.. 600 kr för slakt av litet djur + 9 kr kilot för styckningen/EU avg)
-
Det rimliga är ju att man slaktar själv när man bara har ett par djur, om man planerar slakten till november, som man brukade traditionellt, så är det dels lagom för att man ska slippa ta in djuren på stall, dels så kallt att man kan låta dem hänga i ett bra uthus, om det bara är säkert för rovdjur, och om man har en bra vinsch eller block och talja, så att man kan hantera dem. Tidpunkten beror såklart lite på klimatet.
Så gjorde alltid farfar, han slaktade två tjurar och två grisar varje november, oftast en i taget, men tror att han kunde hänga båda grisarna samtidigt. Han hade fler tjurar, som skickades med slaktbilen, så då funkade det att slakta en i taget med dem, det var ingen som blev ensam kvar.
Man får träna lite, främst på att stycka fint, det skulle jag själv behöva bli bättre på. Men med bra utrustning, eventuellt handledning första gången, och ett sakligt lugn när man hanterar djuren fram till avlivningen, så är det något alla kan klara. Man måste inte ens vara stark. Men det är en fördel om man är minst två som hjälps åt.
Om man inte kan tänka sig att slakta själv när man bara har ett par djur, eller känner någon som kan hjälpa en mot en mottjänst eller mycket billigt, så går det knappast att få en rimlig kostnad per kilo kött. Då får man ha betydligt fler djur och en lite affärsmässig inställning, även om man såklart inte behöver ha 100 djur för att det ska gå runt.
Jag går och hoppas på att reglerna ska ändras i Sverige, så att man får sälja mindre mängder av hemslaktat kött, utan att behöva följa alla de regler som gäller för slakterier. I resten av Europa är det oftast så, man får även lov att förädla köttet, tex till korv, rökt, saltat eller torkat kött, med rimligt mycket regler för hur lokal och utrustning ska se ut, och sedan sälja köttet. Om inte det blir möjligt i Sverige är det omöjligt att ha vit småskalig verksamhet, som går med liten vinst.
Om man bara håller dem till husbehov, eller säljer svart, så går det att få det att gå runt, det är därför många gör så. Men det är svårare att hitta sina kunder om man inte kan marknadsföra sig. Och jag tror att många gärna skulle redovisa och skatta för sin (eventuella och troligen mycket lilla) vinst, om man fick möjlighet att bedriva sin verksamhet så att den faktiskt var laglig.
Själv har jag fördelen av att ha många syskon, och vad jag kan förstå är det helt lagligt att dela med sig av köttet inom den närmsta familjen. Så jag kan producera ganska mycket kött innan vi inte kan äta upp det själva.
-
Men visst är det lite fantastiskt att det enda sättet att få lönsamhet i köttproduktion..är att sälja okontrollerat svartslaktat kött svart utan moms....Plus lite gratis jobb också då.. och helst gratis foder.
-
Ja, det är ett konstigt samhälle vi lever i. Reglerna gör maten dyrare än vad den kan att produceras för. Och medelsvensson är så van vid vattenpumpat importerat fulkött till lågpris att de inte kan se skillnaden i kvalitet och vara villiga att betala för kvalitet.
Dessutom kostar mark och byggnader alldeles för mycket nu för tiden, det är för dyrt att starta upp en verksamhet.
-
Är inte 45 kr/kg orimligt lite för benfritt nötkött? Det hittar man inte ens på Willys. Det är ju "vitt" dessutom, dvs inga hysch-hysch-affärer.
-
100 kg levandevikt på ett Jerseydjur, slaktutbyte 35-40% då hamnar man på 35-40 kg slaktkropp, som ska minskas med 25% ben, kvar då sen ungefär 22-30 kg (kött/köttfärs)
45 kr x 30 kg är 1350 kr -900 kr i legoslakt* -80 kr inköp =370kr
från dom 370 kronorna dras kostnaden för kornkrossen -?kr och mjölkersättningen -?kr =vinsten
(*Återtag från slakteri kostar.. 600 kr för slakt av litet djur + 9 kr kilot för styckningen/EU avg)
Ja då är ju återtag uteslutet då.. Då får det bli samma omfattning som nu då, att sälja till "familjen". Fast levandevikten kommer garanterat att bli högre än 100 kilo, det ser jag ju redan nu då de nog väger runt 100 som de står i dagsläget.
-
Är inte 45 kr/kg orimligt lite för benfritt nötkött? Det hittar man inte ens på Willys. Det är ju "vitt" dessutom, dvs inga hysch-hysch-affärer.
Jo jag tror nog att man kan ta 60 kronor utan att skämmas allt för mkt.. Folk som har köpt av mig köper ju för att de vet var djuren kommer ifrån och hur de har haft det, det ger ju faktiskt ett mervärde i dagens samhälle.. Förra året tror jag att jag tog 45 kronor kilot för grovstyckat lamm, och alla var supernöjda och vill ha i år igen, så jag tror definitivt att man kan ta 60 kronor grovstyckat för kalvarna.
-
Men visst är det lite fantastiskt att det enda sättet att få lönsamhet i köttproduktion..är att sälja okontrollerat svartslaktat kött svart utan moms....Plus lite gratis jobb också då.. och helst gratis foder.
Ja och förbaskat tråkigt. Här finns bara en spillra kvar av småjordbruket. Åkte man en runda på ett par mil här för 25 år sedan, då fanns det kreatur överallt. Nu ser man bara hästar och möjligen några köttdjur som en pensionerad bonde har som tidsfördriv.
-
Vi har aldrig slaktat så unga djur, hurdana "styckdetaljer" blir det egentligen på så unga mjölkrasdjur som gått nästan bara på bete?
Blir det just nåt kött? ;) Jag menar inte att vara spydig, jag undrar eftersom jag inte vet.
Det finns ju en anledning till att slakterierna betalar mindre för lägre klassade djur, det är ju inte bara för att dom vill vara "dumma och elaka"... Det är ju sämre slaktutbyte helt enkelt...
Mvh
Charlotte
Köttet blir fint, men det blir inte så mycket. Men fär den som vill skaffa eget ,bra kött till rimlig kostnad, så kan detta vara ett alternativ. Ska det däremot kunna bli någon avkastning, så måste man välja en ras som uppnår en slaktvikt på 280-320 kg på 2 år eller lite mer och inte ens då är det någon riktigt lysande affär. Förra året tex var ett katastrofår för köttproducenterna