Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Grimla skrivet 19 mar-10 kl 12:48

Titel: Påsklamm/Vårlamms produktion?
Skrivet av: Grimla skrivet 19 mar-10 kl 12:48
Tidningen SvD granskar påsklammen:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenska-lamm-slaktas-fore-gronbetet_4444647.svd (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenska-lamm-slaktas-fore-gronbetet_4444647.svd)

Ganska vinklat må man säga  oO
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: signe skrivet 19 mar-10 kl 12:57
Berätta gärna på vilket sätt du tycker att artikeln är "vinklad". Jag hörde inslaget om Dorper-fåren i morse på radio och tror att de flesta reagerar när de hör hur den rasen ska introduceras i Sverige.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 19 mar-10 kl 13:12
Problemet med att få lamm till påsk löses enklast med moderniteten frysbox.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: vallhunden skrivet 19 mar-10 kl 13:19
Detta är bara Djurrättsaktivisternas sätt att göra en "drive" innan påsk. Precis som man gjorde innan jul med julskinkorna. Det är svårt att påstå att lammen far illa när man ser de ljusa, fina, ströade hallar de föds upp i.
Alternativet att släppa ut lammen i 50 cm snö finns ju inte! Dessutom skulle lammen fara illa av att gå i typ rasthagar på vintern, med den dåliga hygien som blir följden. Att behålla slaktdjuren över vintern, för senare slakt, är inte heller schysst tycker jag.

Frysförvaringen kostar för mycket pengar och skulle göra köttet för dyrt för svenska konsumenter. hävdar slakterinäringen. Konsumenten vill ha färskt svenskt kött, säger affärerna... Om kunderna ändå ska köpa fryst kött, väljer de importerat billigt kött.

Folk vill kanske köpa Nya Zealändskt lammkött istället som bokstavligt talat rest halva jorden runt och fötts upp med tveksamma metoder som vi inte vet så mycket om (mulesing etc)???
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 19 mar-10 kl 13:27
Jag tror att svenska konsumenter, i den mån de har ett val och/eller över huvud taget bryr sig, vill ha svenskt kött från djur som fått gå ute.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Klipparn skrivet 19 mar-10 kl 16:19
Man blir trött på korkade reportrar som vänder på allt...
Hur kan man jämnföra produktionen i sverige och NZ ??? .
Synd om våra tackor som tvingas vara inne hela vintern och inte vara ute och beta ? väldigt smart  :o
Titel: Marit Paulsen vill att fåren ska få gå ute
Skrivet av: eva f skrivet 19 mar-10 kl 16:25
Har ni sett detta! Det är något jag håller med om.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vi-far-inte-forvandla-faren-till-grisar_4447859.svd (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vi-far-inte-forvandla-faren-till-grisar_4447859.svd)
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: mille skrivet 19 mar-10 kl 17:55
Vad är ett naturligt beteende för ett får? Jag skulle säga att det är att söka föda och under betessäsongen är det ju precis det de gör och de rör sig därmed över stora områden.

Men på vintern varken kan eller behöver de leta efter maten och vad gör de då? Rör sig i sakta mak fram till maten som vi stället ur, äter och lägger sig sedan i en stor skock och idisslar. Mina får rör sig sannerligen inte onödigt mycket just nu trots att de har en jättestor vinterhage.

Vad är ett naturligt beteende för ett får på vintern? Det kanske inte är naturligt att ha får i vårt klimat alls?
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: mazze skrivet 19 mar-10 kl 18:31
Varför berättar man inte att tex många får i skottland har dött i vinter pga törst?
Och alla problemen med resistenta parasiter i de flesta stora fårländer?
Jag tycker det är märkligt att man lägger skulden på bonden när den producerar sånt som konsumenten vill ha.
Herr och fru Euroshopper vill tydligen att alla djur som föds upp ska komma ifrån sörgården, de glömmer dock betala för vad det kostar att föda upp på det viset.

Jag har haft vårlamning men har aldrig stött på problem som det rapporteras om.
Vad det gäller Dorper så är man verkligen ute och cyklar.
Man ser många oklippta får på sommaren, ett får som släpper ullen skulle vara ett lyft för svensk djurhållning.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Rosa skrivet 19 mar-10 kl 18:37
"Vid utedrift bör djuren inte kalva/lamma under kall årstid."
är ett vettigt synsätt. Då lamms termoneutrala zon är +10 grader.

När man läser om lamm som nyfödda vistas ute i åtskilliga minusgrader och snö. Så tycker jag, med tz'n  i åtanke det är mer beklämmande, än de vårproduktionslamm som vistas i en torr och varm miljö.

Den här framställningen av vårlammsproducenterna verkar väldigt osaklig.

mazze vad är det för problem som rapporterats?
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: mille skrivet 19 mar-10 kl 18:40
Jag tror att svenska konsumenter, i den mån de har ett val och/eller över huvud taget bryr sig, vill ha svenskt kött från djur som fått gå ute.

Tyvärr är det för få som bryr sig. Varför säljs det annars mängder med kyckling, importerat kött och inomhusuppfödda grisar? Många konsumenter blundar och tar det billigaste i frysdisken, så tror jag.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: mazze skrivet 19 mar-10 kl 18:43
Problemen ska vara ruttnande svansar, klövröta, lungproblem och att lammen inte äter utan svälter sig?(läste detta på aftonbladet).
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: vallhunden skrivet 19 mar-10 kl 18:55
Ruttnande svansar som det rapporteras om, har underrubriken att lammen har problem med insekter/flugor etc. Det händer bara vid diarré vid varm väderlek - alltså inte något problem under vinterhalvåret.

Klövröta avser fotröta - det är ett mycket större problem under betessäsongen, då fåren måste gå långa sträckor under betandet. Ett får med fotröta har svårt att få tillräckligt med näring då. Under vinterhalvåret behöver djuren inte gå för att få mat, den finns alldeles bredvid. Fotröteproblemet finns alla årstider runt och har inget med vinteruppfödning att göra.

Lungproblem uppstår om får hålls i varma stallar under vintern. De behöver god luftväxling. Maedi-Vissna är en sjukdom som ofta visar sig under vinterhalvåret pga dålig inomhusmiljö. Maedi-Vissna är en sjukdom som inte har med uppfödningen att göra. Lammen drabbas sällan av lungproblem, om det inte handlar om en smitta. Maedi-Vissna drabbar inte lamm.

Om lammen svälter sig så är de sjuka! Det måste åtgärdas om det ska bli en vinst på uppfödningen. Dålig djurhållning = ingen vinst.

Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Mårten Swärd skrivet 19 mar-10 kl 18:55
Problemen ska vara ruttnande svansar, klövröta, lungproblem och att lammen inte äter utan svälter sig?(läste detta på aftonbladet).
Låter ju inte SÅÅ allvarligt ändå..
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Skytten skrivet 19 mar-10 kl 19:04
Tyvärr är det för få som bryr sig. Varför säljs det annars mängder med kyckling, importerat kött och inomhusuppfödda grisar? Många konsumenter blundar och tar det billigaste i frysdisken, så tror jag.


Dom blundar kanske, de vet inte alltid om, eller inte har något val.
De lagar kanske sällan mat själv.
Man kan ju bara jämföra de olika produktionsformernas volym.

Citera
------------------------------------------------------------------------------------------

Färskt lamm tror jag är en lite del av marknaden, och det som räknas som färskt är defacto en konserv i gas.
Jag köper ett lamm ibland på hösten, och givetvis fryser jag in det mesta, frystekniken är bra och inte alls kostsam i förhållandet till vad man får nytta.
Just det att man ska ha färskt, om man inte äter mycket  bara på hösten, framkallar behov av att kunna lamma året runt.

Traditionellt har man slaktat lamm på hösten och på olika sätt gjort köttet hållbart.

Jag tror de flesta reagerade mest på "sorrugatmammemetoden". Jag kan ha en viss förståelse för att man inte tycker det är sympatiskt.

Tendensen mot att fabricera kött, håller på att nå även lamm.
Och då får man nog räkna med att det blir mer koncentrerat foder, allt mindre utrymme och stora besättningar, i analogi med övrig fabrikshållning.
Djurhälsan är givetvis mer i fara i intensiv drift.
Draget mot att effektivisera med intensivitet och ersättningsfoder är värre än det faktum att de är inne när det inte finns mat ute, och dåligt klimat.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 19 mar-10 kl 19:09
Synd om våra tackor som tvingas vara inne hela vintern och inte vara ute och beta ? väldigt smart  :o

Tackor får vara ute och berörs inte i artikeln.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Norna skrivet 19 mar-10 kl 19:19
Problemet med att få lamm till påsk löses enklast med moderniteten frysbox.

Mitt i prick  ;D
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: louise skrivet 19 mar-10 kl 20:41
Djurhälsovårdens statistik var det som bringade klarhet under dagen. Heder åt att de förmedlade hård fakta!

http://www.svdhv.org/nyhemsida/Artiklar/100319_far_halsan_god.html (http://www.svdhv.org/nyhemsida/Artiklar/100319_far_halsan_god.html)
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: vallhunden skrivet 19 mar-10 kl 21:18
Fantastiskt bra gjort av Fårhälsovården att bemöta kritiken sakligt med tydlig statistik!!!
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: mazze skrivet 19 mar-10 kl 22:09
Jag undrar vad nästa mediadrev blir mot svenskt jordbruk, jordgubbarna till midsommar?
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Skytten skrivet 19 mar-10 kl 23:21
Men snälla Svenska Djurhälsovården är ett dotterbolag till Agribusiness, långt ifrån en fristående aktör.

Vi har problem i såväl radio som från andra ställen få pålitliga uppgifter, vi lever i en tid då man får handskas vårdslöst med sanningen, och ingen i sörjan vågar ens tala om att en annan ljuger, för i dag när det inte officiellt  finns objektiva fakta, kan man ju välja vilken sanning man vill. Man utbildar kommunikatörer för att sprida sina ståndpunkter, och klä dem i ett skimmer av övertygande.
Man manipulerar från alla håll, det är helt enkelt standard i ett mediasamhälle.
Målet är att det ska LÅTA bra ÖVERENSTÄMMA med ens intressen och SANNINGAR finns liksom inte i begreppsvärden.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 19 mar-10 kl 23:58
Intressant att Svenska Djurhälsovården försvarar inomhusuppfödningen med samma argument som används för att försvara burhållning av värphöns.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: småbrukartanten skrivet 20 mar-10 kl 09:57
Broileruppfödning av lamm är väl ingen jätteaffär än men tendensen finns där.
Man säger att vi producerar bara det som efterfågas av konsumenterna! Men vem har talat om för konsumenterna att nu för tiden finns det färskt lammkött året om! På den tiden när jag skickade lamm till storslakterierna så upplevde jag en enorm påtryckning därifrån att lägga om lammproduktionen till att slakta på våren. Det var premier o högre priser o lobbying hela tiden och alla som hade lagt om till vårslakt framhävdes som de allra bästa i branschen. På sånt har jag alltid reagerat anti. Därför kommer jag aldrig att lägga om till vårslakt.!! Dock inte bara av den här anledningen utan jag tycker inte om uppfödningsformen. Man kan ju också använda detta till sin egen fördel och gå ut o tala om att man säljer betesmarks kött från lamm framhäva att mina lamm har levt ute på grönbete hela sina liv.
Jag vet att många föredrar detta sorts kött både från nöt o lamm. Och då kan det bli ett försäljningsargument. Mina egna kunder vet jag var jag har som väl är. De äterlika gärna en lammstek som har varit fryst till påsk. Och så gör jag själv också och har gjort i alla år o det har gått så bra sååå! 8)
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: trädman skrivet 20 mar-10 kl 10:39
Vi levererar i bland en del lamm till påsk. De är dock födda föregående vår och har växt långsamt bl a eftersom de uteslutande levt av grovfoder och bete. De har således fått beta en säson, men sedan varit inne under vintern. Om de sen haft det bättre än ett lamm fött i decembern och som levt hela sitt korta liv innomhus till påsk är jag inte så säker på. Vi har haft köttrasfår och ffa köttraskorsningar i många år och några ruttnande svansar har det inte varit problem med.

Tröttsamt att SR mfl så gärna tämligen okritiskt lånar sig till de aktivistgrupper som kampanjar mot köttätande som fenomen, inte för bättre djurhållning. Man kan spekulera i om det har med journalisternas politiska åskådning att göra. Förr var horder av journalister kommunister Nu har de blivit miljöpartister i stället, läste jag i någon undersökning om journalisters politiska preferenser.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: anders 67 skrivet 20 mar-10 kl 11:57
Jag bara undrar vad det har kommit ifrån det här..Allt ska finnas färskt året om, lamm,sockerärtor,färskpotatis,allt.Det ska flygas och transporteras,födas upp och värmas växthus.
Var tog det säsongsbetonade vägen,längtan...

Bara en tanke.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: ason skrivet 20 mar-10 kl 13:14
Håller med dej Anders 67!
Sen förstår jag inte varför så många börjar prata om djurrättsaktivister,kommunister,miljöpartister etc.

Jag tycker dessa artiklar om "matens pris" ifrågasätter vårt nya behov/levnadssätt att alltid vilja ha allt nu, hur nya produktionsformer skapas till pris på någon annans livsforms välmående. Behöver vi allt detta? Eller var det så jvligt att äta fryst lamm som påskastek?
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Klipparn skrivet 20 mar-10 kl 13:27
Jag bara undrar vad det har kommit ifrån det här..Allt ska finnas färskt året om, lamm,sockerärtor,färskpotatis,allt.Det ska flygas och transporteras,födas upp och värmas växthus.
Var tog det säsongsbetonade vägen,längtan...

Bara en tanke.
Den längtan försvann med ökad import....
Producerar inte vi själva lamm till påsk importeras det "färskt"lammkött från NZ el Irland mfl.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Existens? skrivet 20 mar-10 kl 13:39
Anders 67 har en bra poäng där, något som även vi producenter borde tänka lite på.
Det tas hela tiden fram nya sätt att odla, färskpotatis  under ljus inne  som redan är upptagen, jordgubbar i växthus för skörd till jul..kräftor säljs året runt. osv..osv..
I förlängningen kommer detta att leda till ett sammanbrott och det blir omöjligt att ta ut de höga priserna för de första frilandsodlade primörerna.. Det har ju funnits att köpa hela tiden.
Och vad ska man då hitta på?
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Charlotte skrivet 20 mar-10 kl 13:54
  Påsklamm är ju även ett sätt att utnyttja byggnaderna för fåren på ett mer rationellt sätt...I samma byggnader kan man föda upp två omgångar lamm/år, dock inte från samma tackor som verkar vara en utbredd missuppfattning ???
 De producenter jag känner som har vårlamm har en omgång tackor av en ras/korsning som gärna blir betäckta på "fel" tid (ingen brunstmanipulering) och när dom lammen åkt på slakt så lammar nästa tackgrupp. Tackorna som inte längre har sina lamm går på sämre naturbeten och de som är nylammade går på bättre beten...
 Man kan diskutera slakteriernas "Styrning" i evigheter, men dom är faktiskt styrda av efterfrågan... Det kommer alltid att finnas kunder som köper sitt hela lamm på hösten och sen finns tex restaurangerna som efterfrågar lamm året runt med toppar tex runt påsk. Finns det inte svenskt färskt lamm så köper man utifrån...
 Till sist skulle jag önska att alla som nu förfäras över att lammen föds och lever inne skulle åka och besöka en fåruppfödare med ett modernt fårhus... Vore jag lamm skulle jag hellre födas där än i en snödriva eller ute en sörjig vår....
 Sen blir jag alltid förvånad över vad folk tycker är "värst" när såna här "avslöjanden" kommer ??? Embryoöverföring måste väl vara mer djurvänligt än långa transporter och karantäner? Det är ju lika märkligt som att tycka att semin på en ko är våldtäkt och ett sätt att "tvinga" en ovillig ko att bli med kalv (en åsikt många har)....
                              Mvh
                           Charlotte
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Skytten skrivet 20 mar-10 kl 14:06
Embryoöverföring måste väl vara mer djurvänligt än långa transporter och karantäner?

Vad jämför du med?

Du ska jämföra om tacken blir bestigen av en bagge med att bli uppskuren in i livmodern och där få ett foster iplanterat, som inte är hennes egen avkomma, sedan ihoplappad, och i vissa fall även föda med kejsarsnitt.

En väl genomförd transport, och en god karantänslokation, är väl inte så märkvärdigt, FÖRUTOM PRISET.  Det är PRISET och inte dunster om djurskydd som ligger bakom.
Vill vi ha in nya får, kan vi göra det anständigare.
Fåren behöver inte tas från Sydafrika, där de funnits i ca 80 år, de finns att tillgå på betydligt närmare håll.

Travhästar är stora globetrotters, och det talas lite om djurskydd, och man betalar gärna kostnaderna då det finns vinst i utsikte.

När väl ett mindre antal djur finns kan de föröka sig i Sverige.

Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Charlotte skrivet 20 mar-10 kl 14:59
 Jag antar att du är helt medveten om hur länge fåren måste stå instängda när de vistas i karantän? Då är det tydligen inte frågan om grönbeteskrav.... Bara man tar ett får ifrån Danmark så är isoleringstiden lång oavsett hur man ser på kostnaderna.... Vissa länder är det förmodligen omöjligt att importera ifrån hur lång karantän man än väljer att ha.
 Hästar far omkring i världen, men inte till länder med sjukdomar som kräver att dom ska stå på stall ett halvår efter att dom varit ute och rest...
 Visst kan man tycka att det är tveksamt med onödiga operativa ingrepp, det är inget jag skulle välja att göra på mina djur, därav skulle det tex inte falla mig in att kastrera en hund. Jag gillar inte att behöva kastrera mina katter heller, men det är en avvägning, antingen inomhus eller kunna gå fritt utan att föröka sig till höger och vänster.... Men inte är det katten själv som får välja inte....
                                Mvh
                             Charlotte
 
 
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Trasslan skrivet 20 mar-10 kl 20:06
Man blir så himla ledsen, hörde igår att de skållat en gris levande igen :'( Ibland är det bra att det blir mediadrev så att folk får höra om missförhållanden som faktiskt finns när vi på vårt hänsynslösa sätt utnyttjar djuren. Satt och tänkte igår på hur svåra vi människor är att hålla nöjda, vi kräver ständig stimulering på alla möjliga sätt för att vara nöjda, djuren å andra sidan har väldigt små krav för att vara nöjda, ändå verkar det fullständigt omöjligt att ge dem den minsta chans att leva ett värdigt liv deras korta stund på jorden. Folk betalar hysteriska summor för totalt verkningslösa skönhetsprodukter, men att betala lite mera för kött och ägg, det är det tydligen nästan ingen som är villig att göra. Jag mår så illa över hur vi beter oss, har ingen lust att bli vegetarian så min lösning har blivit att skaffa egna djur som jag kan föda upp på ett värdigt sätt, slakta själv så att jag kan minimera stressen samt ha höns och dela ut ägg till släkt och vänner så att de slipper köpa burägg. Fick jag bara önska en sak så vill jag att vi ska behandla alla djur med respekt. Mitt hjärta gråter verkligen..........
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Skytten skrivet 20 mar-10 kl 20:21
Man blir så himla ledsen, hörde igår att de skållat en gris levande igen :'( Ibland är det bra att det blir mediadrev så att folk får höra om missförhållanden som faktiskt finns när vi på vårt hänsynslösa sätt utnyttjar djuren. Satt och tänkte igår på hur svåra vi människor är att hålla nöjda, vi kräver ständig stimulering på alla möjliga sätt för att vara nöjda, djuren å andra sidan har väldigt små krav för att vara nöjda, ändå verkar det fullständigt omöjligt att ge dem den minsta chans att leva ett värdigt liv deras korta stund på jorden. Folk betalar hysteriska summor för totalt verkningslösa skönhetsprodukter, men att betala lite mera för kött och ägg, det är det tydligen nästan ingen som är villig att göra. Jag mår så illa över hur vi beter oss, har ingen lust att bli vegetarian så min lösning har blivit att skaffa egna djur som jag kan föda upp på ett värdigt sätt, slakta själv så att jag kan minimera stressen samt ha höns och dela ut ägg till släkt och vänner så att de slipper köpa burägg. Fick jag bara önska en sak så vill jag att vi ska behandla alla djur med respekt. Mitt hjärta gråter verkligen..........

Måhända är mitt hjärta lite hårdare än ditt, jag har också empati för djuren, men min fruktan gäller människan, hur skapar vi ett klimat så att människan inte förgör sig själv?
Djurhållningens brister är ett tecken, vi vill missbruka!
I ett fattigt samhälle med nöd, kanske inte djuren inte har det mycket bättre, men vi är inte så i nöd att vi måste finasiera överdriven konsumtion på djurs och framtida människors levnadsförhållanden.

Skulle vår skuld i miljö betalas idag, kan vi inte, utan att låna, och det är just vad vi gör.
Vem ska betala förutom djuren?
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: saittam skrivet 20 mar-10 kl 20:57
debatten om lantbruks djuren tycker jag  personligen har varit helt galen det senaste halvåret, först gris nu får vad blir nästa steg.
så länge djuren har det bra och sköts tycker jag det kvittar vilken produktionsform man har..
det är ingen som skriver om alla innekatter som alldrig får gå ut
eller alla burfåglar somm sitter i sina burar hela livet
eller guldfisken som simmar i sin lilla glasskål  osv osv listan kan göras hur låg som hels. men när det kommer till  uppfödning av lantbruks djur då verkar allt vara fel hur man än vrider och vänder på det.
Mattias
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Skytten skrivet 21 mar-10 kl 09:24
Vi har avlat våra husdjur för att prestera allt mer, i de avseenden vi har främst nytta.
Således ska en gödkyckling växa snabbt och äta lite, en ekvation som begränsas av termodynamiken.
De funktioner som då tillbakatrycks är härdighet, i avseende på temperatur och att tillgodogöra sig mindre energität mat.

Ett problem för den ekologiska bonden är att han ibland har djur, som är framavlade för att vistas i tempererad lokal, och är känslig för utevistelse.

Det finns verkligen skäl att uppvärdera lantraserna.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: småbrukartanten skrivet 21 mar-10 kl 09:30
Djur är levande varelser inte så långt från oss själva! Ett ord som jag hatar är PRODUKTIONSENHET som benämning på djur. En produktionsenhet kan vara en avd i en fabrik som tillverkar tex stolar. Men aldrig en levande varelse!! Har man accepterat sådana uppfödningsformer med en sådan norm så accepterar man att levande varelser har blivit föremål som är utan känsla o liv och som kan hanteras totalt känslolöst. Industriuppfödning av djur gör mig vansinnig o hatisk. Människan ska bara ha och ha på sina villkor och till vilket pris som helst. Bla förstörd miljö. Nåt väsentligt har dock blivit bortglömt i det här racet, nämligen att vi bara har den här enda planeten och dessa djur o växter att leva av och med när detta är förstört så åker vi med själva också!
Och sen en annan aspekt detta med mat o även andra saker som är knutna till årstider. Det är väl något av det bästa som finns att man alltid har något att längta efter. Sånt som finns alltid förlorar ju  så småningom sitt värde det blir vanligt o grått. Är det verkligen meningen att allt ska finnas jämt? Tulpaner året om julskinka året om jordgubbar o färsk potatis året om (det gör det ju redan) o hur kul är det? Jag skulle inte sätta ett dugg värde på sånt.
Just att kunna längta till o därmed också kunna knyta saker o inte minst mat till högtider o årstider är något av det bästa vi har. Annars kunde man väl fira jul o midsommar lite när som helst. Eftersom förutsättningen för den speciella maten skulle finnas jämt. Fy fabian då vill inte jag vara med länge >:(  Färskt lammkött har alltid hört hösten till för mig och så förblir det även i forsättningen åtminstone i mitt hushåll.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: eva f skrivet 21 mar-10 kl 10:00
Problemet som jag uppfattar det är att man har olika åsikter om vad som är bra och inte för djuren. Först fick jag lära mig (av min far) att djuren måste gå inne för de kunde frysa utomhus. Sedan fick jag lära mg att djur som går ute är oftast friskare än de som är inne och de kan bete sig mer naturligt. Detta tror jag på (då det gäller mina djur) och jag har dem ute. Men då finns det andra människor som anser att detta är misshandel. Jag tycker att så länge djuren mår bra, får mat och vatten och de grundläggande behoven tillgodosedda så får man nog anse att det är bra.  Om man sedan väljer att "lyxa" till det för djuren så är det upp till var och en.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamm
Skrivet av: Birgit skrivet 21 mar-10 kl 11:59
Utöver vad eva f skriver, så har djur vid en mer naturlig hållning helt andra möjligheter att sysselsätta sig. Många djur i storproduktionen har beteende störningar.
Vad vi anser är bra för djuren är inte att de "ser ut" att trivas. Djur som trivs har något meningsfullt att pyssla med, som att söka foder t.ex. Kunna leta upp favoritörter, ligga i solen och idissla osv. Känna lukter, smaker använda sina sinnen och instinkter, som blir avtrubbade vid konstant utfodring och rörelsebegränsning i enformig miljö.
Djurens behov borde vara självklart det vi fokuserar på.
Lantraserna står sig bra och vi "producenter" borde ställa krav på både konsumenter och förädlingsleden så att vi kan bedriva en djurhållning som är både etiskt- miljö- och ekonomiskt försvarbart.

Skyll inte på ekonomiska aspekter, för vi har själva utan att protestera låtit andra styra och diktera våra villkor. Alla accepterar att näringen (slakt, mjölk, Lrf, Hs m.fl.) talar om hur vi ska bedriva en rationell produktion. Vi måste läsa oss till allt djuren behöver (vart gram av protein, mineraler osv), men ingen har funderat på hur djuren mår mentalt.
Dessutom har jag ingen förståelse för att en intensiv uppfödning, som dessutom skapar onyttig mat, kan vara lönsam, vare sig för den enskilde eller för samhället.
Att djuren går på utmarker och betar där vi inte kan odla, med sådan art variation att de kan finna sin föda under stor del av året, borde väl vara det mest lönsamma idag, för alla!
Då slaktas djuren när det dags för utfodringsperioden och endast avelsdjur övervintrar. Så har människan gjort i tusentals år, utan problem.
Att det är näringen som beställer bulkvara verkar få inse? Vägra leverera det istället.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamms produktion?
Skrivet av: javill skrivet 22 mar-10 kl 15:12
Det jag inte begriper är varför det skulle vara så hemskt för fåren att vara inomhus vintertid. Mina får kan själva välja om de vill vara ute eller inne även vintertid. De har då tillgång till en hage på ca 5 ha. Vi fodrar utomhus och det är ca 8 m från deras lösdrift. Nu i vinter har de gått de 8 metrarna och i en cirkel runt rundbalarna på kanske 4 meter. Hade de fått maten inne tror jag inte de hade velat gå ut alls. Nu i vinter var det en bra vinter för dem att äta ute men, de vintrarna vi har här annars med barmark och regn är ingen lyckad kombination. När det regnar vill våra får ännu hellre vara inne, enda anledningen de går ut är för att de måste äta. I framtiden så vill jag bygga ett fårhus så att vi kan fodra inomhus. Detta för att minska problem med klövarna som de får av att gå utomhus vintertid (för oss normala vintrar).
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamms produktion?
Skrivet av: Birgit skrivet 22 mar-10 kl 15:33
Det är väl ingen som påstått att djuren inte ska ha tillgång till inne vistelse och att väderlek kan begränsa deras egen lust att vilja gå ut, men de bör fortfarande ha möjlighet till det, framförallt  när vädret tillåter.
Det är konstant inne vistelse vi diskuterar, framförallt möjlighet till bete om inte jag missuppfattat hela tråden ???
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamms produktion?
Skrivet av: samaka skrivet 22 mar-10 kl 15:41
Det jag inte begriper är varför det skulle vara så hemskt för fåren att vara inomhus vintertid. Mina får kan själva välja om de vill vara ute eller inne även vintertid. De har då tillgång till en hage på ca 5 ha. Vi fodrar utomhus och det är ca 8 m från deras lösdrift. Nu i vinter har de gått de 8 metrarna och i en cirkel runt rundbalarna på kanske 4 meter. Hade de fått maten inne tror jag inte de hade velat gå ut alls. Nu i vinter var det en bra vinter för dem att äta ute men, de vintrarna vi har här annars med barmark och regn är ingen lyckad kombination. När det regnar vill våra får ännu hellre vara inne, enda anledningen de går ut är för att de måste äta. I framtiden så vill jag bygga ett fårhus så att vi kan fodra inomhus. Detta för att minska problem med klövarna som de får av att gå utomhus vintertid (för oss normala vintrar).

Håller med. Men det som den engelska experten menar är väl att vi inte vet så mycket om hur det påverkar lammen att enbart leva sitt liv inomhus. Blev först när jag läste hennes citat förgrymmad, men sedan läste jag det lilla ordet helt som gör väsentlig skillnad i sammanhanget. Men varför lägga krut på detta, huvudsaken är väl att djuren inte vanvårdas. Som vanligt känns det som att media vill ha stora rubriker... förlorar mer och mer tilltro till vår tredje statsmakt.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamms produktion?
Skrivet av: javill skrivet 22 mar-10 kl 16:15
Det är väl ingen som påstått att djuren inte ska ha tillgång till inne vistelse och att väderlek kan begränsa deras egen lust att vilja gå ut, men de bör fortfarande ha möjlighet till det, framförallt  när vädret tillåter.
Det är konstant inne vistelse vi diskuterar, framförallt möjlighet till bete om inte jag missuppfattat hela tråden ???

Jo, möjligheten finns ju för mina även om de inte väljer att vara ute. Möjlighet till bete ser jag som en självklarhet men, just nu är det dåligt på betesfronten här. Maj till november har vi bete men, då bor vi vid sydkusten i landet också. Kan tänka mig att det är sämre på betesfronten längre norrut.

Jag har förresten också slaktat på våren tidigare men, då är det lamm från ifjol som inte blivit färdiga i tid. Häromkring är det några som specicialiserat sig på att köpa upp sådana lamm på höstarna stalla in dem och sen slakta dem under våren. Då har de lammen i och för sig fått beta innan installning.
Titel: SV: Påsklamm/Vårlamms produktion?
Skrivet av: ulfg skrivet 22 mar-10 kl 21:35
Jag tycker den här diskussionen riskerar att till sist bli lite skruvad. Visst är det lite broilerproduktion över att köra dec-januarilammning, föda upp djuren på stall och skicka iväg dem till slakt lagom till påsk. De lammen ser inte så mycket av bete. Det blir ett ljust och enligt min åsikt relativt smaklöst lammkött av det hela. Men inte tror jag djuren lider direkt och sintackan har det lugnt och skönt resten av våren och sommaren. Enda alternativet till det här är naturligtvis att antingen förbjuda människor att äta färskt lammkött  under fel säsong eller hänvisa till enbart import. Vinterlamm i Skandinavien har ju helt enkelt inget bete över vintern. Vi och troligtvis majoriteten av svenska folket börjar nog genomskåda massmedias återkommande "larm" om mat, Anna Ankas sista groda och vem som gjort det med vem, mm viktiga nyheter...