Alternativ.nu
Djur => Andra fjäderfän => Ankor och myskankor => Ämnet startat av: Ronny skrivet 04 mar-10 kl 08:34
-
Vilka färger finns det på myskankor i Sverige och hur uppstod dessa färger?
-
Det börjar bli många trådar om myskankor. Jag tror inte att myskankor ändrar färg eller får sina färger, på så väldigt väsentligt skillt sätt som andra fåglar.
Det föds fåglar med avvikande färger, dessa försvinner från genpoolen, då de oftast är till nackdel i naturen. Djur i fångenskap lever under andra förhållanden än vilda djur, så när det inträffar en mutation hos ett husdjur, och ägaren finner detta intressant, blir det en överlevnadsfördel, och arvet kan föras vidare till många fler.
-
Kolla i tråden om färgvariationer..... där finns många varianter av färg på myskanka.
-
Känns lite som en kuggfråga då frågeställaren bör veta om detta. ;)
Först och främst bör vi definiera vad som avses med färger. Är det enbart färg på fjädrar som avses eller även färg på fötter, klor, näbb och ögonfärg?
Fjäderdräkt:
Som jag ser det har myskankor i Sverige (även de i genbank) ungefär samma färg på fjädrarna som övriga myskankor runt om i världen. Urspunget är i stort detsamma även om viss hybridation i historisk tid sannolikt påverka vissa populationer, inte minst när det gäller myskankor med vita huvuden.
Sen kan vi ju fundera på vilka vilande gener som finns även om de inte alltid ger sig uttryck i den färg vi ser.
Med utgångspunkt från vetenskapligt dokumenterade färgvarationer(fjäderdräkt) på myskankor törs jag påstå att vi inte har Lavender eller riktigt vildfärgade i Sverige. Även Chocolate (brun/mörkbrun) är osannolikt existerande i Sverige men kan hypotetiskt finnas därute någonstans även hos oss.
Hur spridningen av variationerna gått till har dels en äldre historia i form av hybridationer mycket långt tillbaka, ja till och med till de sydamerikanska indianerna. Sen har givetvis folk i modern tid "fixat" avelsägg och import av genetiska variationer i mindre utsträckning. Så tror jag man bäst kan sammanfatta detta och Sverige är som geografisk enhet en plutt i sammanhanget.
-
Nej det är definitivt inte någon kuggfråga. Jag blev bara förvånad över har många roliga färger det finns i dag. När jag ställde ut en vit och svarthjässad myskanka för 20 år sen (tiden går fort när man är over the hill) fanns det bara myskankor i svart och vitt och nån enstaka blå. I dag är det tydligen helt annorlunda. Fantastiskt att det kan mutera så mycket på så kort tid eller har man lyckats berika de svenska myskankorna med nytt blod?
-
Behövs inte alltid nytt blod, ingen ras är 100% stabil, vad skulle man då ha rasstandard till och avel?
Det finns alltid en variation, och den utnytjar man i avel, att på 30 år kunna få fram en annan färg på fjädrarna är inget speciellt.
-
Utan att veta säkert skulle jag kunna tänka mig att det kontinuerligt kommit in nytt blod genom de sista 200-åren eller så, pö om pö och i olika omfattning. Hyfsat få flockar ändå av myskankor och troligtvis har inte ens en del folk noterat de mindre avvikelserna som funnits där hela tiden för man har inte ens tittat efter det.
Situationen är likartad i hela världen så de gener som finns i den totala populationen har spridits vare sig vi vill detta eller inte.
Det kluriga i sammanhanget kan vara "moderna" fertila hybridationer och om dem vet vi ganska lite egentligen... Men kunde t.ex. indianerna i Peru och Colombia skulle det inte förvåna mig om det inte fanns människor idag som korsar de redan korsade i något syfte. Förhoppningsvis är det inte så men vem vet.
Just därför tycker jag det är värt att bevara och vara rädd om de myskankor som finns idag (även de som inte är genbank!) och uppskatta dem för deras egenskaper och inte blockera oss helt på deras utseende eller diskriminera dem för detta. I grund och botten är det samma myskankor som vi älskar för att de är som de är.
-
Myskankornas viltfärg är svart.
-
Jag får väl nöja mig med de svar jag har fått och tänker inte dra igång nån meningslös genbanksdebatt. Dom som jobbar med myskankor inom genbanken får väl göra det och dom som jobbar med myskankor utanför genbanken får väl göra det. Jag var bara ärligt nyfiken på hur det har kunnat uppstå så många nya färger och teckningar på myskankor i Sverige under senare år, när dessa inte visat sig tidigare under de 300 år som det funnits myskankor i vårt land.
-
Det går ju en del mode i färger också så man kanske åt upp de som inte var svarta förr i tiden?
Ronny, var alla djur från ursprungsflockarna svarta?
-
Hej!
Finns det verkligen några kända hybrider med myskankor som är fertila?
MVH
Jan
-
Hej!
Finns det verkligen några kända hybrider med myskankor som är fertila?
MVH
Jan
Jag har inte stött på det, men en hybrid värper småägg.
Många millioner års separation från våra ankor.
-
Det går ju en del mode i färger också så man kanske åt upp de som inte var svarta förr i tiden?
Ronny, var alla djur från ursprungsflockarna svarta?
Nej!
De var alla svarta till vita i olika tecknngar, från helt vita till näsan helt svarta. Det var stor skillnad på könen. Honorna var mycket små och fantastiska mödrar!
-
Fantastiska mödrar, som ibland inte förstår att barnen absolut inte vill simma.
Simmar i pölen och kallar förgäves.
(Om man låter dem ruva fram kycklingar).
-
Jo, jag menade inte att de var fantastiska som fostermödrar till allt som rör sig. Jag menade bara att de är extremt duktiga på att ruva och ta hand om sin egen avkomma, förutsatt att de "talar mammas språk".
-
Hej!
Finns det verkligen några kända hybrider med myskankor som är fertila?
MVH
Jan
Jag förstår att du undrar eftersom det i mången äldre littteratur påstås att det är så. Men här stämmer inte genkartan med verkligheten!
-
Men har genbanks myskankorna ändrat storlek också, eller är den samma som förut? Vilka färger förekommer på genbanksdjuren?
När jag för några år sen ville köp några myskankor (ej genbank) var det mest svarta, svart/vita och vita som fanns att få tag på. Nu känns det som om man kan få tag på blå var som helst och även bruna om man lägger ner lite tid på att leta.
-
Jan lindgren: Skall vi se krasst på saken så är alla svenska myskankor en form av fertila hybrider. Eller mer korrekt, en fertil avkomma av tidig hybridation [sorry, korrekt heter det hybridisering /d.s.].
Hade de inte varit "hybrider" hade de haft samma utseende som den vilda myskanden...och ett faktum är att så ser våra myskankor inte ut att vara.
Ett finare ord för hybriadation är mutation. Men det enda fallet av dokumenterad mutation som jag känner till är när "Lavender" plötsligt uppstod i en mångårig flock av traditionellt vita och svartvita myskänder.
För ett tag sedan talade jag med en farbror, i en välkänd föreningen för fjäderfä, och han beskrev i detalj hur han lyckats korsa myskanka med gulanka och fått avkomma i fem generationer. Det var tydligen hög dödlighet bland dessa men "hur enkelt som helst" att korsa som han beskrev det. Tyckte detta var intressant och bad vederbörande att skriva något om det men så har inte blivit fallet. Någon form av dokumentation eller bilder syntes inte gå att uppbringa men det vore kul om nämnda person berättade lite mer om experimentet då han är aktiv på detta forumet...
En av de stora fördelarna med myskankan, som jag ser det, är att den som regel inte kan korsas med andra ankor och få fertil avkomma. En sanning i sammanhanget är att det i extremt sällsynta fall går att få fertil avkomma om man korsar myskankan med annan ras! Ni som vill läsa mer om detta bör söka efter en bok som heter:
"Avian hybrids of the World"
Där finns en kort beskrivning av kända hybridationer med myskanka samt uppgift om de ursprunliga källorna till informationen.
Så ett svar i korthet är att myskankan kan få fertil avkomma med andra raser men att det är väldigt ovanligt. I mitt tycke skulle det krävas en målmedveten ambition att få fram dylik avkomma och vem i världen skulle vilja göra detta och med vilka motiv?
Hoppas verkligen att ingen försker sig på dessa extremt experimentiella försök och om ni ändå gör det så se för guds skull till att ingen av hybriderna kommer ut på marknaden!
-
myskanks korsningar inte så ovanligt
http://en.wikipedia.org/wiki/Mulard (http://en.wikipedia.org/wiki/Mulard)
-
Ja dessa färger..
Försöker sammanfatta detta då frågan tycks intressera många.
I Sverige har det traditionellt ansetts att myskankan finns i färgerna svart och vitt samt en kombination av dessa. Så trodde även jag när jag började med myskankor med insåg snart att verkligheten har andra former. De blå som många tycker om har blivit allt vanligare och jag är inte förvånad då det är en väldigt fin färg på myskankor. Det är då inte heller så konstigt att det blivit fler och fler blå runt om i landet då dessa ofta är enklare att avyttra än vanliga svartvita eller vita på grund av det stora intresset.
Korsar man två blå myskankor får man dubbelblått som är "silver" eller mer korrekt Pearl-grey som det heter enligt den genetiska definitionen. Nämnda genetiska typ är mer vanlig än vi tror och finns väl spridd i vårt land men de flesta förstår inte vad det är.
Det bör nämnas i sammanhanget att vi har i vår moderna tid bättre möjligheter att följa typer på våra myskankor tack vare Internet. Välidgt många har egna hemsidor och annonserar digitalt. Detta bidrar till att vi kan få en mer korrekt bild av hur det ser ut då informationen flödar fritt och är lätt sökbar. Lägger vi nu till att det finns en värld även utanför Sverige så förstår säkert de flesta att källan till information är större än någonsin. Det är därför som fler och fler "nya" varainter kommer på tal och egentligen har de funnits där hela tiden men ingen eller få har haft kännedom om detta.
Åter till färgerna i Sverige.
Vitt finns ju men är inte att betrakata som en färg i genetisk termiologi. Det som är intressant med vitt är att det kan maskera alla andra former av färger och mönster och bära dessa gener dolt.
Svart är vår vanligaste färg men även här finns det saker att fundera vidare på. Det finns en gen som beskrivits som "Atipico" av genetiker och den vet vi inte alls särskilt mycket om egentligen. 2-3 olika varianter har vetenskapligt beskrivits och ibland kalla man den för "extended black" (extra svart) då den bl.a. motverkar bruna nyanser och gör fågel mer svart än vanligt. Det karaktäristiska för genen är att ällingarna är bruna eller delvis bruna istället för svarta med gula fläckar som de vanligen ser ut. Den här genen är avesvärt mer spridd än vi förstår och jag är näst intill övertygad om att det finns väl utredd hos svenska myskankor, även de genbanksanslutna. Har man typen får man ällingar som ser bruna ut men de kommer som vuxna att bli väldigt svarta.
Blå (grå) är vetenskapligt dokumenterad och idag en hyfsat vanlig färg på myskankor i vårt land. Beskrev tidigare i detta inlägg hur silver uppstår.
Sen finns det ytterligare en färg i Sverige som få känner till. Sepia (Faiogeno)kallas den och den är som regel en ljusbrun variant. Rent genetisk beskrevs den 1961 av en italiensk forskare vid ett forskningscenter för agrikultur i Italien. som gav den genetisk symbol "f". Den vetenskapliga rapporten baserades på studier av en liten flock (en drake+3 honor) av typen som införskaffats från ett Zoo i Holland i början av 50-talet. De forskande i Italien testade bl.a. att korsa dessa med blått och Silver och har namngivit dessa underformer. År 1988 berättade den aktade genetiska forskaren W.F. Hollander att han sett typen på ett fåtal platser i världen, han nämner Italien (troligtvis gruppen på forskningsstationen), Taiwan samt Brasilien men understryker att han inte sett dem i Frankrike eller Nordamerika (inkl. USA!). M.a.o. är det en väldigt ovanlig typ som av någon märklig anledning finns sällsynt men spridd även i Sverige vilket jag baserar på bilder som finns/har funnits på Internet. Har personligen förskt kartlägga om den finns på fler platser i världen och har hitintills hittat fragemnet av spår på en gles spridning i Europa men framförallt i Australien där de kallar den "bronze" och även ställer ut dem i detta namn.
Så Sepia (ljusbrun) är mycket ovanlig men finns hos oss och är definitivt värd att bevara. Rent gentiskt är den autosomal recessive vilket väldigt kort innebär att den kräver samma gen hos både hona och draka för att ge sig till känna. Har 3 exemplar hos mig som är av den här typen och de 2 honorna är avkomma från vanliga svartvita myskankor (!) som då bär på genen "Faiogeno".
Är det någon av er som läser detta som har typen är jag väldigt tacksam för kontakt via PM så att vi kan byta kunskaper eller utveckla en aktiv samverkan på avelsområdet för typens goda framtids skull!
Därmed anser jag att vi idag har vita, svarta, blå och Sepia "färgerna" och variationer/kombinationer av dessa. Möjligen, men tveksamt, finns det även Chocolate (brun/mörkbrun) i Sverige men i sådan fall har dessa troligtvis inkommit från något annat land i senare tid då korsningar med Chocolate och andra färgvariationer skulle ha märkts mer än väl vid det här laget. Rent hypotetisk skulle det dock inte förvåna mig om någon importerat Chocolate från t.ex. Tyskland, Holland, England eller Frankrike då den finns i rätt många länder även i Europa.
Avslutar detta inlägg då texten tyvärr hoppar runt när man skriver längre inlägg (forum bugg) men återkommer inom kort med en beskrivning av "mönster" hos myskankan då även dessa påverkar utseendet i fjäderdräkten även om det inte är att betrakta som en färg. Rent genetiskt alltså ;)
-
esten: Du har missförstått frågan då det handlade om fertil avkomma från hybrider med myskankor. Det du avser är korsning mellan myskanka och t.ex. pekinganka för köttproduktion och avkomman från dessa är som regel inte fertil. Med fertil avses möjligheten att göra nya ällingar för den goda tydlighetens skull.
-
Ett finare ord för hybriadation är mutation.
Nja, det är väl ändå inte riktigt rätt. Mutation = genförändring och "hybridation" (har aldrig hört det ordet förr men jag antar att du menar hybridisering) = korsning (mellan arter eller raser).
-
Det finns millioner mulankor, men jag känner inte till att det är en stabil ras ::)
-
Mmmm: Du har rätt! Det jag skrev är mer att härleda till vardagligt tal men jag hoppas att andemeningen blir tydlig ändå. La en edit på detta i ursprunligt inlägg så att det ser mer korrekt ut. Tack.
-
vem i världen skulle vilja göra detta och med vilka motiv?
För att få fram nya roliga färger? :P
-
För att få fram nya roliga färger? :P
Jo, tyvärr finns det nog folk i världen som sysslar med sådant men i Myskankans fall förstår jag inte riktigt motivet då det redan finns så många spännande variationer. Dessutom är "Myskankan" inte lika lätt att korsa med andra raser så om någon skulle göra detta är man mer än lite oseriös.
-
I lösa flockar ute, kan vad som helst ju hända, en myskdrake försmår varken vanliga ankor eller gäss. En knölgås/myskanka skulle teoretiskt kunna gå, men jag är inte nyfiken på att se ett sånt resultat.
-
Skytten: Du har också missförstått frågan. Att myskankan kan para sig både med det ena och andra är ju troligt men att avkomman från hybridiseringen (Se, har lärt mig ;D) skulle bli fertil är långt ifrån sannolikt.
Är lite kass på latinska namn men vad jag kan se är inte "Knölgås" med på listan över arter som hybridiserat med myskankan. Men visst, inte heller jag skulle vilja se ett eventuell resultat av detta.
-
Vad är missförstått, när någon bävar för att man tar fram hybrider, så klargjorde jag att det kan ske i fångenskap utan att djurägaren tar aktiv del.
Barriären kan vara på kromosomplan, men oxå pga att det inte går med naturlig parning.
Hybrider brukar ha fertilitretsproblem, det är en av kriterierna för en art, att få fertil avkomma.
Jag skiljer här på art och raskorsning. Raser är bland husdjuren en konstruktion där människan starkt medverkat, vilket man inte kan säga om artbildning (med undantag).
-
hybridisering :
http://www.123minsida.se/evolution/12537194 (http://www.123minsida.se/evolution/12537194)
SJV har också gett ut riktlinjer för korsningar av ex mysk-vanlig och hur de får hanteras .
-
hybridisering :
[url]http://www.123minsida.se/evolution/12537194[/url] ([url]http://www.123minsida.se/evolution/12537194[/url])
SJV har också gett ut riktlinjer för korsningar av ex mysk-vanlig och hur de får hanteras .
Var hittar du SJV riktlinjer?? Har försökt söka på deras sida men får inte upp några relevanta träffar.
-
http://www.sjv.se/download/18.78be32b411dd24541d28000521407/v%c3%A4gledning+djur+081219.pdf (http://www.sjv.se/download/18.78be32b411dd24541d28000521407/v%c3%A4gledning+djur+081219.pdf)
-
Men har genbanks myskankorna ändrat storlek också, eller är den samma som förut? Vilka färger förekommer på genbanksdjuren?
Ursäkta att jag inte kunnat svara tidigare Nettis! Nej, myskankorna i genbank har inte blivit större. Genomsnittet på hanar är strax under 4,5 kg och honorna är rätt små, ungefär 2,5 kg eller nåt hekto mer. Det finns naturligtvis en viss viktvariation men den är inte stor. Färgerna är svart, svart/vitt, vitt och blått, inga andra färger och teckningar.
-
Ronny: Bara nyfiken...
Hur hanteras "silver" som uppstår när två blå myskankor paras?
Är de vita med liten fläck på huvudet med i genbank?
-
I en av de gamla myskankflockar (en från Hallandsåsen) som ingår som grund i genbanken fanns vita ankor med mer eller mindre svart endast på huvudet. De har gått vidare i genbanken.
Eftersom det finns blå ankor i genbanken, kan det finnas "dubbelblå".
-
Att den domesticerade myskankan finns i många färger och mönster tycks inte vara allmänt känt och många blir förvånade när de får kännedom om mer okända varianter.
Har med utgångspunkt från de vetenskapligt fastställda typerna försökt sammanställa en överskådlig förteckning kompletterat med personliga noteringar. Underlaget till sammanställningen har hämtats från boken Poultry Breeding and Genetics, editor R.D.Crawford, Publicerad år 1990 av Elsevier ISBN 0-444-88557-9
Boken ”Poultry Breeding and Genetics” är för närvarande min bibel när det gäller myskankor då den bl.a. väl sammanfattar de genetiska varianter(fjäderdräkt och mönster) som finns i världen och som har vetenskapligt dokumenterats. Det finns framförallt två personer som starkt bidragit till den genetiska kartläggningen, genetikern/forskaren W.F.Hollander men framför allt den italienska ornitologen A. Taibel.
*Färger och mönster på den domesticerade myskankan (Cairina Moschata domestica)*
Benämning: Atipico, dusky
Svensk benämning: saknas eller möjligen ”extra svart”
Typ: Påverkar färg hos unga och vuxna myskankor
Genetisk symbol: a, A+
Genetisk typ: autosomal recessive
Beskriven av: A. Taibel 1956, Hollander&Miller 1965 samt Colonna-Ceasari 1973.
Anmärkning: Det finns möjligen 2-3 varianter av typen och genen är inte helt kartlagd. Typiskt uttryck hos myskankorna är att ällingar inte har den klassiska kamoflage teckningen utan istället är helt eller delvis bruna, alternativt helt svarta. Unga myskankor med Atipico är bruna men framförallt inte vita. Man tror att Atipico förstärker svart kulör hos vuxna exemplar samt att genen motverkar det bruna som finns hos vilda myskänder.
Spridning: Finns globalt, även i Sverige.
Benämning: Barring (”Barred”)
Svensk benämning: tvärrandig
Typ: Tvärrandig mönster som lägger sig ovanpå befintliga grundfärger
Genetisk symbol: b, B+
Genetisk typ: autosomal recessive
Beskriven av: A. Taibel 1954, Fedeli Avanzi 1970
Anmärkning: Spektakulärt tvärrandigt mönster på myskankorna som kan lägga sig på grundfärgerna Svart, Blå, Brun, Sepia och Lavender. Ällingarna är helt vita med lite färg på stjärtfjädrarna, färgen på stjärtfjädrarna avslöjar vilken färgtyp som ligger i botten. Unga myskankor är tvärrandiga i ett spektakulärt zebra liknande mönster. Merparten av randigheten försvinner oftast när de blir vuxna.
Spridning: Finns globalt, även sällsynt men spridd i Sverige (spontant här och där).
Benämning: Brown-Rippled
Svensk benämning: saknas (”vågmönstrade”)
Typ: Påverkar mönster hos unga och vuxna myskankor
Genetisk symbol: br, BR+
Genetisk typ: autosomal recessive
Beskriven av: Hollander 1968
Anmärkning: Rippled kan ligga ovanpå samtliga grundfärger och mönstret kan även finnas kvar på äldre myskankor. Exempelbilder på ”Rippled” m.fl. finns på adressen: http://www.feathersite.com/Poultry/Ducks/Musc/BRKScobies.html (http://www.feathersite.com/Poultry/Ducks/Musc/BRKScobies.html)
Spridning: I nuläget endast känd i Nordamerika
Benämning: Chocolate
Svensk benämning: Brun
Typ: Påverkar färg hos unga och vuxna myskankor
Genetisk symbol: ch, Ch+
Genetisk typ: sex-linked recessive
Beskriven av: Hollander 1970
Anmärkning: Blandar man den här genen med t.ex. Blå eller Lavender kan man få ett antal andra namngivna färger på myskankor som inte är vetenskapligt beskrivna.
Spridning: Finns globalt spridd men inte i alla världsdelar. T.ex. saknas varianten i Australien. Okänt om genen finns i Sverige men det finns en hypotetisk möjlighet att så är fallet i mindre utsträckning då varianten finns på flera ställen i Europa.
Benämning: Blue dilution (+Pearl-grey)
Svensk benämning: Blå (+ Silver)
Typ: Påverkar färg hos unga och vuxna myskankor
Genetisk symbol: N, n+
Genetisk typ: autosomal inc. dominant
Beskriven av: A. Taibel 1954
Anmärkning: Korsar man blått med blått får man bl.a. den genetiska typen ”Pearl-grey” som vi kalla för ”silver”
Spridning: Finns globalt, väl spridd i Sverige.
Benämning: Lavender
Svensk benämning: Lavender
Typ: Påverkar färg hos unga och vuxna myskankor
Genetisk symbol: l, L+
Genetisk typ: autosomal recessive
Beskriven av: Hollander&Walther 1962
Anmärkning: Väldigt spektakulär färg/nyans som plötsligt uppstod i en flock med ”valigt” färgade myskankor. Korsningar mellan Lavender och andra grundfärger kan bl.a. ge pastell variationer.
Spridning: Finns sällsynt i Nordamerika och har troligtvis i modern tid importerats till vissa länder i Europa, t.ex. Holland och England. Finns sannolikt inte i Sverige!
Benämning: Sepia, faiogeno
Svensk benämning: Sepia (ljus brun)
Typ: Påverkar färg hos unga och vuxna myskankor
Genetisk symbol: f, F+
Genetisk typ: autosomal recessive
Beskriven av: A. Taibel 1961
Anmärkning: Sällsynt och spännande grundfärg som har en märklig global spridning. Taibel har även vetenskapligt beskrivit Sepia korsat med blå samt silver…
Spridning: Enligt uppgift från Hollander och Taibel finns eller fanns typen i Taiwan, Brasilien, Italien(från Holland) men inte t.ex. i Nordamerika. Min personliga kartläggning påvisar mycket sällsynt närvaro i Europa men framförallt i Sverige där den mycket väl kan ha funnits en längre tid. Dessutom finns typen i Australien där man kallar dem ”Bronze” och ställer ut dem i detta namn.
Benämning: Self-white (kallas även ”Pied”)
Svensk benämning: Brokiga eller vanligtvis svartvita
Typ: Påverkar graden av grundfärg hos myskankor, t.ex. svart
Genetisk symbol: P, p+
Genetisk typ: autosomal inc. dominant
Beskriven av: A. Taibel 1954
Anmärkning: I korthet beskriver genen den största avvikelsen mot den vilda myskanden i form av det vita som finns hos de flesta domesticerade myskankorna.
Spridning: Finns globalt, mycket vanlig i Sverige.
Benämning: Duclair piebald
Svensk benämning: ”Skatfärgade” (eng. ”Magpie”)
Typ: Påverkar graden av grundfärg hos myskankor, t.ex. svart
Genetisk symbol: d, D+
Genetisk typ: autosomal recessive
Beskriven av: A. Taibel 1956, Hollander&Walther 1962
Anmärkning: Påminner mycket om den brokiga varianten P, p+ och har ifrågasatts av Hollander om den verkligen är en genetisk recessive typ.
Spridning: Finns globalt, även i Sverige.
Benämning: White head, canizie
Svensk benämning: Myskanka med vitt huvud
Typ: Vitt huvud
Genetisk symbol: C, c+
Genetisk typ: dominant
Beskriven av: A. Taibel 1958
Anmärkning: Mycket ”karaktäristisk” i typen och förstärker misstankar om att detta är resultatet av en historisk hybridisering med den vitvingade trädanden (Cairina Scutulata). Finns på samtliga grundfärger utom möjligen Silver och Lavender.
Spridning: Finns globalt och mycket vanlig i Sverige.
*Slut sammanställning*
Det finns ytterligare skrivet om t.ex. albinoism och en typ som kallas snow-white men jag utelämnar detta då relevanta basfakta saknas.
De som varit uppmärksamma och intresserat läst igenom sammanställningen har förmodligen reagerat på att ”Svart” inte finns med. Visst är det så! Det svarta likställs genetisk med den vilda myskanden och våra domesticerade svarta är de facto vilda med minst en av de troliga generna ovan, C, c+ eller d, D+ eller P, p+ eller a, A+
Summering
Forskarna som givit de genetiska beteckningarna talar hela tiden i termer om ”mutationer” och jag är inte man att bedöma om detta är korrekt eller inte. Bortsett från ovanstående beskrivna ”mutationer” finns det god anledning att våra domesticerade myskänder varit utsatt för en hybridisering i historisk tid då den domesticerade myskankan hade klart avvikande färger gentemot den vilda myskanden redan när de första Europerna (Spanjorerna) äntrade nordvästra Sydamerika där den vilda myskanden har sitt ursprung. I vilken mån det förekommit sentida hybridisering kan jag inte heller ge något bra svar på men det är ett faktum att det skulle krävas enormt arbete och en massa tur för att lyckas med en medveten hybridisering i modern tid då nästan all korsad avkomma är infertil.
Forumtråden handlar ju främst om de färger som finns i Sverige och det kan vara värt att notera att ”Rasstandarden” inte alltid följer den genetiska kartan. Detta är troligtvis helt normalt då nischade varianter av ovan beskrivna typer kan anses ha mer eller mindre av något och tyckas vara intressanta i t.ex. utställningskretsar.
Den svenska myskankan som anses vara en lantras har en ”Rasram” som inte skall förväxlas med rasstandarden. Utgångspunkten för urvalet till genbank tycks främst ha varit att de skall vara så urtypiska som möjligt för att möjligen kunna härledas långt tillbaka i Svensk historia. Färger som finns i genbank är enligt uppgift: Svarta, Vita och Blå i kombinationer samt den vita med liten svart hätta.
Diskussionen är också het om hur de färger som finns i Sverige faktiskt har uppstått. Det finns nog inget enkelt svar på detta då ärftliga gener kan ligga väl dolda t.ex. i vita exemplar. Att de skulle handla om medveten sentida hybridisering köper jag inte så länge myskankorna kan härledas till någon eller några av de genetiskt beskrivna varianterna. Men kanske…
Kontrollerad och okontrollerad import kan enligt min bedömning ha haft viss betydelse för vissa varianters existens i Sverige om de alls finns. Förefaller inte alls orimligt att det sedan 1700-talet tagits in myskankor eller avelsägg från andra länder och importen existerar högst troligtvis även idag. Kraftiga regleringar(för att skydda mot sjukdomar/smittspridning som t.ex. Fågelinfluensan) för import av fjäderfä/avelsägg bidrar till att den import som sker idag, sker helt okontrollerat. Tror säkert att de flesta av er som läser detta känner till någon okonventionell import av något fjäderfä/avelsägg och varför skulle Myskankorna klarat sig särskilt från detta? Vill inte på något vis försvara okontrollerad import utan bara understryka om att det finns en annan verklighet som i teorin kan ha påverkat det genetiska urvalet som vi har i Sverige.
Till sist är jag även övertygad om att fler och fler bedriver ren hobbyavel av myskankor och med lite genetiska kunskaper är det då inte konstigt att vissa udda ”typer” kommer få en förstärkt position i framtiden. I vart fall om de finns med på den genetiska kartan.
Ta väl hand om era myskankor nu och glöm inte att det är deras egenskaper som gör dem så unika att vi är så många som intresserar oss för dem.
-
Har besökt Naturhistoriska Museet i Göteborg och kollat in de 3 exemplar av myskänder som finns utställda där. Tyckte det var väldigt intressant att titta på dem i detalj och tänkte kort lämna en beskrivning över de uppstoppade objekten då det tangerar trådens ämne.
Det första objektet, en vuxen drake, finns i ett rum med en massa andra arter:
Benämns som ”Myskand” (Cairina Moschata) och enligt lappen tolkar jag som att den uppstoppade fågeln kommer från Montevideo, Uruguay år 1840. Det här objektet föreställer helt klart en vild myskand från Sydamerika och är också intressant att studera rent utseendemässigt. Blir spontant förvånad över längden på myskanden då den gott och väl tangerar våra tama myskankor men å andra sidan har den en slankare kropp. Kan det månne vara en välnärd Zoo vild myskand som köpts in? Annars hyfsat smal och lång hals, nästan helsvart näbb, den klassiska kalufsen finns också där, mörka ben och ögon(av glas, så ta det med en nypa salt), Mycket vassa med tunna klor och så färgen då. Den är svart i grundfärgen och saknar helt vitt om man bortser från de vita undervingarna som finns även hos vuxna vilda myskänder. Ryggen skimrar i Violett men nästan ingenting i grönt som vi har på våra tama myskankor. Det intressanta i övrigt är den mörkt mörkt bruna underton som finns över hela fågeln om man bortser från ryggsidan och stjärtfjädrarna. Den bruna tonen syns även på huvudet och i kalufsen. Just det, karunkeln är inte lika utvecklad som hos våra tama myskankor och mer ”småvårtig” om ni förstår hur jag menar..
I ett helt annat rum finns ytterligare två myskänder (Cairina Moschata)
*Objekt Nr 1 (den vänstra)*
Benämns som ”Myskand” (Cairina Moschata) som kommit från Göteborgs trädgårdsförening(troligtvis Slottskogen) 1/6 1898. Man skriver också att den(arten) har sitt ursprung från Brasilen och Paraguay. Rent utseendemässigt ser den nästintill ut som vilken vanlig svensk myskanka som helst och det är med mina ögon vad vi kallar en myskanka även om detta exemplaret är lite mer än 100 år gammalt. Rent utseendemässigt är det en vuxen drake med kalufs men karunkeln är mindre utvecklad än vad vi ser idag. Ryggen och stjärtfjädrarna skimrar i grönt och violett. Myskankan är annars brokig och har en brun (!) färg bortsett från de vita partierna. Exakt vilken sorts brunt det är svårt att se då den skiftar från en ljusare(Sepia) till mörkare brun(Chocolate). Ögonen är orange aktiga men av glas så det kanske vi inte skall fästa oss vid. Ett annat problem är ben och fötter då båda exemplaren i detta rum är onaturligt svarta och jag misstänker att det har något med konserveringen att göra. Just detta exemplar har troligtvis inte haft så svarta ben och fötter. En sista detalj är att klorna är kraftigt slitna vilket styrker att den varit med ett tag i någon parkanläggning i Göteborg och faktiskt varit en tam myskanka.
*Objekt Nr2 (den högra)*
Benämns som ”Turkisk And” (Cairina Moschata) som har skänkts av Brukspatron H. Leman från Salaholm år 1872. Det råder ingen tvivel om att det faktiskt är en myskanka men en väldigt spännande sådan! Det här exemplaret ser riktigt urgammalt ut då den ser ut att vara en form av mellanting mellan våra tama myskankor och den vilda myskanden. Även detta exemplar är en vuxen drake men markant mindre i storlek. Att man kallar den ”Turkisk and” har jag lyckats spåra till ett mycket gammalt Tyskt missförstånd då vissa använde, med början av 1600-talet, ordet ”Turkisk” för att beskriva något främmande från okänt håll(land). ”Türkische Ente” betyder alltså inget annat än att just det här uppstoppade exemplaret har sin härkomst från tyskt håll och det stämmer ju ganska bra då Leman lär vara en tysk släkt som bl.a. bosatt sig i Sverige. Vidare ger det en indikation om att den uppstoppade fågeln kan vara hyfsat gammal. Rent utseendemässigt känns den hur häftig ut som helst. Den har alla typiska drag men mindre karunkel/huvud men ändå kalufs. Ögonen är mörka (av glas!) och den skimrar främst i grönt men även lite violett på ryggen och stjärtfjädrarna. Klorna är mycket vassa och den ser hyfsat ”vild” ut. Färgen är också intressant då den i huvudsak är mörkbrun (!) och ganska lite vit på halsen och huvudet och i kalufsen blandat med det bruna. Wow! Utan att ha en aning om just den här myskandens egentliga ursprung anar man sig till en mycket tidig domesticerad variant som mycket väl kan vara av den typen som sakteliga dök upp i Europa under främst 1600-talet.
Besök gärna Naturhistoriska Museet i Göteborg och kolla in själva när ni får möjlighet!
http://www.gnm.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=29415 (http://www.gnm.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=29415)
-
Kanske kommer att göra dig ledsen nu MEN färgerna förändras på uppstoppade djur med tiden .
Så det bruna du såg har säkert varit glänsande grön/svart då fågeln var i livet .
Bland annat luftens syre reagerar med färgämnena i fjädrarna plus förmodligen i detta fallet arseniken som konserverat fåglarna .
Gå tillbaka och jämför med fåglar du känner väl tex skata och en som är ca 150 år och annars har behandlats lika som dessa fåglar .
-
esten: Jo jag är medveten om att färgerna ibland kan påverkas på uppstoppade och konserverade djur. Tittade extra noga för den sakens skull och konstaterar kort att de färger jag såg är mycket trovärdiga i förhållande till de nyanser man får i helheten.
Så de ser m.a.o. väldigt välkonserverade ut och den vilda är i grunden svart precis som den skall vara fast med mörk mörk brun underton precis som de ser ut i verkligheten.
Tycker du skall försöka åka dit och kolla själv för det är väl värt ett besök :D
p.s. Jag såg både skator och kråkor vid samma besök och de har också färger som motsvarar den verklighet som vi känner. /d.s. ;)
-
esten: Jo jag är medveten om att färgerna ibland kan påverkas på uppstoppade och konserverade djur. Tittade extra noga för den sakens skull och konstaterar kort att de färger jag såg är mycket trovärdiga i förhållande till de nyanser man får i helheten.
Du vill verkligen att de ska vara bruna, eller hur? :P
Jag tror esten har helt rätt, titta t ex på sjöfåglarna på http://www.antique-taxidermy.com/ (http://www.antique-taxidermy.com/)
Alkor, grisslor mfl är väldigt bruna....
Uppstoppad:
http://www.antique-taxidermy.com/images/pic_a_782.jpg (http://www.antique-taxidermy.com/images/pic_a_782.jpg)
Levande:
http://farm2.static.flickr.com/1312/1488944625_801db5475f.jpg?v=0 (http://farm2.static.flickr.com/1312/1488944625_801db5475f.jpg?v=0)
-
”Türkische Ente” betyder alltså inget annat än att just det här uppstoppade exemplaret har sin härkomst från tyskt håll och det stämmer ju ganska bra då Leman lär vara en tysk släkt som bl.a. bosatt sig i Sverige.
Det är väl att dra lite förhastade slutsatser? Det kan väl precis lika bra vara så att brukspatron Leman, eftersom han (ev) var tysktalande, benämnde sin anka, av okänd härkomst, med det namn han lärt sig? ;)
Tillägg: en snabb googling på Leman, Salaholm ger att det är en judisk släkt från Amsterdam:
"den judiska göteborgssläkten Leman, vars äldste säkert kände anfader avr bankiren Leib Leman, som uppges ha dött i Amsterdam i början av 1800-talet.
Hans änka Simonette flyttade med sina tre yngsta barn till Göteborg omkring 1820. Dessa barn var sonen Isaac, f 1799, och hans systrar Pauline, f 1801, och Rosette, f 1807. "
H. Leman bör vara Henrik, son till Isaac, född i Göteborg 1839.
-
Kan inte annat än garva åt all entusiasm och kreativitet i den här tråden ;D Tack för visat intresse!
De ankor jag sett har beskrivits precis så som jag betraktat dessa och kanske ni som inte har sett dem tycker att de är rosa eller gröna, vad vet jag. Åk dit och kolla istället och berätta gärna vad det är ni ser istället för att utgå från att alla andra människor är idioter som inte begriper någonting..
Den som donerat den omtalade döda och uppstoppade myskankan behöver självfallet inte vara den som införskaffat objektet från början. De efterforskningar jag själv har gjort är att det finns tyska kopplingar till såväl släkt som platsen där den uppgivits komma ifrån.
Är det fler här som har några konstruktiva och informativa bidrag att ge för trådens fortsatta diskussion?
-
Även formen kan avvika ganska regält från det levande djurets form, Dom som stoppade upp djuren hade inte sätt hur dom såg ut i levande tillstånd.
Hade ett inslag i serien Hemliga rum där dom besöker en samling med upstopade djur, efter en hel del tittande på Animal planet var det en hel del av djuren som såg ganska bizzara ut taxbenta leoparder bla.
-
Mmmm: Fast du hade faktiskt rätt när det gäller släkten Leman då den förefaller ha en direkt koppling till Holland. Bra jobbat! (:)
Hmm, Holland igen, de kanske köpte den uppstoppade ankan där men då kan man undrar varför den benämndes Turkisk And? Eller var det månne någon på museet som läste om Turkisk And i Nordisk uppslagsbok och därför märkte upp den med detta??
Benämning "Turkisk And" har i vart fall sitt ursprung i dåvarande Tyskland och jag har förklarat tidigare vad det egentligen betyder.
Exakt hur den här uppstoppade "Turkiska anden" har kommit till Sverige tycks svårt att få klarhet i men den är verkligen speciell i sitt utseende och känns som en länk mellan den vilda och tama myskanden i sin form.
-
Även formen kan avvika ganska regält från det levande djurets form, Dom som stoppade upp djuren hade inte sätt hur dom såg ut i levande tillstånd.
Hade ett inslag i serien Hemliga rum där dom besöker en samling med upstopade djur, efter en hel del tittande på Animal planet var det en hel del av djuren som såg ganska bizzara ut taxbenta leoparder bla.
Jo, jag har också funderat på detta. Den vilda uppstoppade myskanden på Naturhistoriska känns väldigt lång och mycket på grund av en lång smal hals...Den kanke har "hängt ut sig" lite innan den konserverades...
-
Skinnen ska ju först konserveras och sedan torkas i en tummlare med torr spån så det är ganska omild behandling av skinnen .
sedan har man inte tillgång till kroppen utan efter foton och teckningar bygger man en kropp av hönsnät och lämplig fyllning . så ett slutresultat kan avvika mycket beroende på vilka möjligheter man gavs vid starten .
-
esten: Naturhistoriska Museet i Göteborg borde väl ändå ha hyfsad kompetens på området..
Egentligen inget kul alls med uppstoppade fåglar, roligare när de lever :)
-
Men tror du naturhistoriska har stoppat upp dem då ?
De har väl bara samlat in djur till samlingarna .
Man vill inte förstöra (röra i ) det är ju också en bit historia .
-
Men tror du naturhistoriska har stoppat upp dem då ?
De har väl bara samlat in djur till samlingarna .
Man vill inte förstöra (röra i ) det är ju också en bit historia .
Har faktiskt ingen aning om vilken konservator som hanterat objekten men skall fråga dem när jag söker fördjupad information om de utställda myskänderna. Särskilt den brun brokiga myskanden/myskankan som kommer från Göteborgs Trädgårdsförening år 1898 är intressant att studera vidare. Hade den fler kompisar på plats och hur såg de ut och var kom de ifrån? Med lite tur kanske jag kan få upplysningar om var draken har införskaffats ifrån då det ändå måste vara en hyfsat väldokumenterad myskanka som förnöjt många frilutftstörstande Göteborgare på den tiden..