Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: äppelpaj skrivet 03 mar-10 kl 10:25
-
Gjorde alldeles för mycket potatismos! Vad kan man göra med överblivet potatismos? Utan kött i, och gärna på lite "vanliga" saker som man brukar ha hemma, tänkte fixa någon lunch på det senare idag nämligen! tacksam om någon har nåt tips=)
-
fiskgratäng...
potatisbullar...
gratinerat mos..
blanda med rödbetor morötter o annat och stek goda biffar...
palt gör man väl av mos?
-
Blanda i ägg och gör "biffar" stekes lätt och ätes med lingonsylt.
-
Vad snabba ni är :)
Tack, några slags biffar blir det nog!
-
Fiskgratäng, om du äter fisk, annars grönsaksgratäng enligt samma princip, ta tex kålrot, rotselleri, morot och skär i slantar/stavar, lägg potatismoset längs kanterna i en gratängform, grönsakerna i mitten, koka en bechamel och strö över lite ost. In i ugnen.
Annars är potatismosbiffar goda. Forma biffar av potatismos, stek i stekpanna. Krydda gärna smöret med curry innan du lägger i biffarna, jättegott. Servera med vitkålssallad med morot och apelsin i, jättegott.
-
Grönsaksgratäng, ännu bättre, har ju massa rotfrukter hemma =0) Tack!
-
Slattar av potatismos är bra att blanda i bröddegen. Även om det inte var just det du frågade efter...
-
Palt görs av rå, riven potatis. Men kroppkakor kan göras på kall, pressad potatis. Borde gå bra med potatismos också.
-
Många bra tips till en annan gång när man har gjort för mycket mos!
grönsaksgratäng enligt samma princip, ta tex kålrot, rotselleri, morot och skär i slantar/stavar, lägg potatismoset längs kanterna i en gratängform, grönsakerna i mitten, koka en bechamel och strö över lite ost. In i ugnen.
Blev jättegott!
-
Du kan göra ett pålägg från alperna också. Blanda potatismos med crème fraiche och vispgrädde (ovispad), salta och peppra. Krydda ev. mer. Servera på smörgås med lök eller gräslök istället för något dyrare pålägg. Riktigt fattiga alpbönder bredde bara på enkelt potatismos på sina smörgåsar.
Det är faktiskt gott i den lyxiga varianten! Testa!
-
Man kan också göra gnocchis
http://en.wikipedia.org/wiki/Gnocchi (http://en.wikipedia.org/wiki/Gnocchi)
-
Finskt potatisbröd.
3dl potatismos
1 tsk salt
1 ägg
3 dl korn- eller vetemjöl
Blanda ihop alla ingredienserna lite lätt. (Inte till en seg deg)
Grädda i mitten ca 8 min i 275 grader.
Serveras varma med smällt smör.
-
Stek av hasselnötter
nötkärnor , potatismos , kokt malet ris , kokta malda linser el. gröna ärter , skorpmjöl , brynt lök och salt och peppar .
Allt blandas och spädes med gräddmjölk till lagom konsistens , två äggulor iblandas och sist äggvitorna slagna till hårt skum .
Slås i avlång smord och bröad form och gräddas i god ugnsvärme i 1-1½ tim .
Stjälp upp på fat och garneras med grönsallad och rödbetor .
Steken kan också späckas med katrinplommon .
-
Pajdeg av potatismos
potatismos , smör och vetemjöl blandas till en deg . På kallt ställe använd gärna kyld marmor/sten kavel .
Lägg i den kavlade degen i en pajform och fyll med valda grönsaaker eller vad som finns .
Kavla ut resten av degen till lock , ev kan den sporras ut i remsor och läggas över .
Pensla med ägg .
Grädda som vanligt
-
Gör vegetarisk Shepherd's pie:
gör en tomatsås med linser och blandade grönsaker, t.ex. squash, aubergine, gul lök och morötter. Häll såsen i en ugnsfast form. Bred på potatismoset och gratinera i 225 c i cirka 20 min eller tills moset börjar få färg. Jättegott kan jag lova!
-
Blanda i vatten och ev. andra rester så blir det soppa. Funkar alltid!
Vi har tre standardrätter av rester
1 Blanda allt i en gryta och rör om = restgryta
2 Som ovanstående plus vatten = soppa
3 Dela i bitar och stek = pytt
-
I Finland gör man en variant av karelska piroger där man istället för risgrynsgröt har potatismos som fyllning. Men då gör man dom oftast runda och inte ovala som dom med ris i. Och så kallar man dom potatispiroger istället. Mycket godare tycker min dotter.
-
e det inte potätemos i mazariner ??? det är gott :D
-
Plankstek fast med stekt stor platt svamp av eget val o en god sås ;D
-
Jag gjorde "häromdagen" köttfärssås och la det i ugnsfast form så bredde jag på potatismos in i ugnen ca 200 grader. Klart! Egna potatisplättar av moset fast lite ägg och rulla dem i ströbröd....
-
Blanda i vatten och ev. andra rester så blir det soppa. Funkar alltid!
Vi har tre standardrätter av rester
1 Blanda allt i en gryta och rör om = restgryta
2 Som ovanstående plus vatten = soppa
3 Dela i bitar och stek = pytt
Samma recept som jag har! :o 8) ;D
-
Potatisplättar! Blanda i ägg, lite mjöl, krydda och stek. Går att variera i det oändliga, med riven ost i smeten, eller hackad skinka osv. :D Gun
-
Potatisplättar! Blanda i ägg, lite mjöl, krydda och stek. Går att variera i det oändliga, med riven ost i smeten, eller hackad skinka osv. :D Gun
Det måste vara det vi kallar raggmunkar(fast det ska egentligen vara riven potatis) ... Blir otroligt gott med stekt bacon och lingonsylt
/F
-
Potatisplättar och raggmunkar är två skilld saker. Raggmunk kan inte göras på potatismos.
-
Frys in det och ta fram nästa gång du vill ha mos.
Brukar koka mycket på en gång. Det blir ändå en massa över.
-
blanda i mjöl,riven potatis och rikligt med svartpeppar. servera med riven vitkål och äppelmos.
Kallas för boxty i irland.
-
potatisbullar?
-
Stek. Tillbehör: lingon och mjölk.
-
Kall potatismos på knäcke. Örtsalt.
-
Gjorde alldeles för mycket potatismos! Vad kan man göra med överblivet potatismos? Utan kött i, och gärna på lite "vanliga" saker som man brukar ha hemma, tänkte fixa någon lunch på det senare idag nämligen! tacksam om någon har nåt tips=)
Jag gör ibland ett slags potatisbullar av överblivet potatismos och blandar i sånt jag tycker är gott (inte nödvändigtvis sånt jag har hemma). De godaste jag gjort hade jag vitlök, basilika, parmesanost, soltokade tomater och knaperstekt bacon i, sedan stekte jag dem ganska hastigt i stekpannan med smör. Smaskens! ;D
-
Langos såklart!
Blanda ner lite mjöl i moset, lite salt om du inte redan haft i det. 25g jäst. Konsistensen skall vara lite kladdigare än vanlig vetedeg. Låt jäsa ca 30 min innan du formar langos eller efter. Platta ut degen i 1 cm tjocka avlånga rundlar i handflatan. Handflatan är för övrigt ett bra mått på hur stora man skall göra.
Ta en djup gjutjärnspanna om du inte har en fritös och fyll med olja, 4-5 cm djup så att langosen täcks av olja och kan flyta upp mot ytan när de är klara. Lägg i dem när oljan är riktigt het. Testa gärna med en liten bit deg. Om det bubblar och fräser då är oljan tillräckligt varm.
Fritera langosen tills de flyter (de kan få bubblor som du trycker sönder med en hålslev) och fått en lätt gyllenefärg.
Servera dem direkt med tex gräddfil, svart eller röd kaviar, rödlök och riven god ost på. Eller gräddfil, skinka, hackad ananas och riven ost.
Eller varför inte Tzatziki och svart kaviar eller räkor eller.... man kan ha en massa olika mumsiga toppingar på dem :P
Här hemma äter vi lätt två men trycker gärna i oss tre :-[ Sen är det total langos koma.
Deg som inte används kan frysas, gärna redan formade och frys dem med smörpapper i mellan. Friteras senare frysta.
Så ini norden gott!
(http://i48.tinypic.com/ofvzo1.jpg)
Var bara tvungen att lägga in en bild
-
Langos ska jag testa, tack för tipset! Visste inte ens vad det var... friterat bröd har jag har alltid trott :-[
-
Det är väl normalt friterat bröd också... :) Lite olika recept har jag sett..men aldrig nåt med potatismos som bas..
-
Det är väl normalt friterat bröd också... :) Lite olika recept har jag sett..men aldrig nåt med potatismos som bas..
Det första Langos recept jag fick var från en sån där försäljningsvagn som finns på marknader; Några kokta potatisar mosas tillsammans med mjöl, salt och lite jäst och vatten.
Kvarbliven potatismos funkade också när jag testade :D