Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Fam.Hedin skrivet 15 feb-10 kl 13:52
-
Hej! Jag har funderingar på att starta med uppfödning av matkaniner. Jag bor i södermannland och undrar om det finns några större uppfödare i närheten som man skulle kunna hälsa på för att få lite upplägg.
-
Hej!
Burar kan ni köpa av mig, har 2,4 o 6-fackare.
Räkna med ca 1000 kr/fack.
Beekeepern
-
Hej!
Nu är jag inte riktig med.. uppföding för självhushall eller för att tjänar pengar?
Januschka,
lite trött idag
-
Hej! Jag har funderingar på att starta med uppfödning av matkaniner. Jag bor i södermannland och undrar om det finns några större uppfödare i närheten som man skulle kunna hälsa på för att få lite upplägg.
jo men som Januschka frågade, är det för egenbruk eller för att tjäna pengar?
Olika upplägg för olika typer av intresse.
Själv har vi 2 6-fackare med kaniner för egenbruk, plus det lilla vi säljer vidare.
sen finns det dom som har hundratals, och åter hundratals kaniner för pengasyftet.
så specefikera dig liiite till ::) ;D
-
Ursäkta mig! Ja det är för självhushåll självhushåll och sälja lite gran vidare, eventuellt att ha som del av daglig verksamhet.
-
Hej!
Vi har kaniner i genbank för självhushåll och försäljning av överskott - men skulle aldrig betrakta mig som 'större uppfödare' som du skriver.
Hur mycket kaniner du behöver för att nå dina mål med självförsörjning beror på hur många ni är i familjen, hur mycket kött ni äter, hur stor kaninerna är och om annat kött finns tillgänglig och i vilka mängder. Sedan är frågan hur mycket plats ni har och om det finns möjligheter att få tag i fodret utanför Granngården eller Djurbutik.
Jag tror nog att sådant är mycket individuell och utvecklas med tiden.
Jag började nog med en hane och en hona i genbank och lite FV vid sidan om och har nu sex honor och fyra hanar konstant i genbank och ungdjur av olika åldrar för vidareförmedling. Men jag tar inte många kullar per hona/år. På andra sida äter vi mycket kött. Men vi har massor med annat kött och en liten familj. Du ser? Många faktorer...
Lyckas till!
Januschka
-
I vårat hus nu så är vi nio personer. jag jobbar på ett handikapp boende där vi är nio personer. Alla oss skulle jag vilja försörja. det äts mycket kött så jag vill ta i i överkant och ev sälja till andra. Men det skall iallfall räcka till 18 personer/år. :)
-
Som äter bara kaninkött, inget annat kött?
Lågt räknat producerar en hona 30 kaniner, á 1,5 kg kött per år = 45 kg kött per hona och år.
18 personer äter 1 kg kött i veckan per person = 18*1*52=936 kg
936/45=20,8 dvs ni behöver 21 kaninhonor och typ 2 hanar.
Ni behöver 21 burar till honor, 21 jättestora eller 42 stora burar till ungar (vid 21 burar ser man till att honorna är timade två och två, och sorterar deras ungar tillsammans, honor för sig hanar för sig). Dessutom två mindre burar till hanarna, men inte för små, honorna ska sättas in till hanarna vid parning, inte tvärt om.
Siffrorna ovan får korrigeras för er exakta förbrukning.
-
*lutar sig tillbaka och läser uppmärksamt vad som händer nu*
-
Tack skall du ha! nej inte enbart kaninkött, i år hade vi en gris som gav oss en hel del kött och så köper vi en del nötkött av en lokal bonde. Målet är att bli självförsörjande på olika sorters köttdjur. Men för närvarande har vi inte mycket till stallar men 6 ha åker, inga maskiner... Tänkte mig att just kaniner vore ett bra kompliment som inte kräver allt för mycket utrymme och man kan "skörda" mer året om. Men som sagt inom kanin området är jag novis.
-
Jag skulle tippsa med att börja med att läsa lite böcker om kaninuppfödning och börja smått.
-
hej,
jag börjar nu men en parad hona och en obesläktad hane... Jag tänkte testa hur det är med uppfödning slakt osv innan jag bestämmer mig för flera djur. Kändes bäst så.......
mvh
Jonathan
-
Vi har precis köpt en parad hona och ska sedan behålla en av hennes döttrar och skaffa en obesläktad hane. En som varken är släkt med honan eller den hane som hon parades med.
-
När jag läser saker som 'kräver inte så mycket utrymme' går tankar till alla trådar här där människor vill ha kaniner i 0.7m² burar, ha fyra kullar per år och helst inte ha kostnader för foder eller tidsåtgång för mockning och ombyggen...
Säger inte att det är fallte här. Bara en tanke som flög förbi och fick mig att rysa.
Januschka,
trött från dagens mockning
-
När jag läser saker som 'kräver inte så mycket utrymme' går tankar alla trådar här där människor vill ha kaniner i 0.7m² burar, ha fyra kullar per år och helst inte ha kostnader för foder eller tidsåtgång för mockning och ombyggen...
Säger inte att det är fallte här. Bara en tanke som flög förbi och fick mig att rysa.
Januschka,
trött från dagens mockning
Du har så rätt... Men om man jämför med får och kor så kräver ju kaniner väldigt lite utrymme ändå... Även om man har rejält stora burar. ;)
/Sara
-
Du har så rätt... Men om man jämför med får och kor så kräver ju kaniner väldigt lite utrymme ändå... Även om man har rejält stora burar. ;)
/Sara
;)
Där har du så rätt. Men hur ofta har vi fått läsa här att någon newbie ville starta upp lite boskapshållning för att få in lite pengar?
Verkar för mig som om folk är inte rädd för kaniner och sedan är dom jo billiga att köpa -> enkelt att tycka kaniner är sympatiska nybörjardjur. Tur att dom skriker sällan (som missnöjda kor eller får) och stångas och knuffas ej. Och biter dom i sin förtvilan eller ilskan blir det elektroluxkaniner som inte duger :o
*suck*
Nej, jag har ingen positiv dag idag. Och nej, jag säger inte att det är fallet här. Jag bara.. ush, ni vet hur det kan kännas...
Januschka
som vet att inte inte bara finns svart och vitt
-
Apropå mig som newbie ! ;)
Jag är 33 år gammal, jag började jobba som dräng på en liten så gott som självförsörjande gård när jag var 16. Vi hade grisar vildsvin getter och hästar. Detta var i Norge vid kusten så vi fiskade i liten skala med, ingenting såldes vidare utan var för oss på gården. Jag har i sju års tid dagligen jobbat med hästar som jag kört i skogen och till viss sel i lantbruk. Själv har jag merparten av mitt liv jobbat i skogen på olika vis, med häst eller manuellt (skogshuggning, röjning av elgator o.s.v).
Jag har väldigt mycket erfarenhet av djurhållning, men inte med kaniner. Med tanke på att jag vet hur mycket mark det går åt att helårsfodra t.ex grisar eller får så kom jag på iden med kanin. Om jag skulle vilja plåga djur skulle jag inte fråga om råd i detta forum!!! >:D
-
Sent svar men jag skrattade högt av ditt sista inlägg ;D
Jag gillar att du kan svara ifrån när folk är lite väl "trötta" och svarar här på forumet, fastän du är "ny" här ;D
Men ta inte illa upp! Jag förstår precis vad ni alla menar och håller med till stor del o:)
Hade vi inte flyttat nyss och har saker och ting "provisoriskt" just nu så hade jag bjudit in att komma o titta på våra gottisar.
På förra stället hade varje kanin ca 6 kvm på marken + hylla med bo - vi hade grävt ned nät i marken så de inte skulle kunna gräva sig ut och ingen skulle kunna gräva sig in - funkade finfint om man hade koll på dem - de gräver fort! :P
Har för övrigt några till salu, parningsdugliga omedelbart, både hanar och honor.
Om några veckor har jag även ungar som kan bilda obesläktade par med de vuxna och med varandra. :-[
Om det nu fortfarande är aktuellt förstås...
-
funderar också på kaninuppfödning för eget bruk i framtiden. Tänkte bygga mig ett hägn med några burar i som de kan hoppa runt fritt i.
Hur stort hägn bör jag ha, blir ca 12-15 kvm lagom, eller bör jag tänka större?
Planen är väl att ha 4-8 avelsdjur och därtill slaktdjur som tas bort efterhand.
Är det rätt tänkt att ha dem fritt i ett hägn tillsammans, eller skall man hålla honor och ungar separat osv?
-
Om det alls fungerar att hålla flera avelsdjur i samma hägn och hur stort det i så fall skall vara beror på djuren. De vill inte bo alldeles inpå varandra. Du bör inte ha hanar och honor tillsammans för jämnan, då det blir mycket slitsamt för honorna att föda fram en kull i månaden.
-
Läser och läser men inte är det så att man känner att hjälpsamheten och ödmjukheten frodas på forumet!
När någon går ut helt förutsättningslöst och frågar hur man på bästa sätt startar uppfödning av kaniner så förutsätter en del här att man kommer att plåga djuren med trånga burar, ta ohelmut många kullar och på ett hög intensivt sätt föda upp kull efter kull. Så jag frågar mig varför? Varför kan vi inte hjälpa varandra och helt förutsättningslöst föra vidare den kunskapen som vi besitter?
Jag tror nämligen inte att man letar efter information här om det är högintensiv uppfödning som man vill syssla med, då finns det andra aktörer att vända sig till.
För några år sedan var det "höns" delen som var rena vildavästern, otrevligheterna haglade och moderatern hade rena rama helvetet att städa och läxa upp folk, till sist fick Petter skriva hur man skulle bete sig här på forumet och det var en del som fick rött kort, dvs blev avstängda. Det är väl ändå inte meningen att det ska hända igen. Vi har väl alla lärt oss något av det och av vad som hänt på andra trådar.
Jag hoppas att det blir fler som vill satsa på kaninuppfödning och att vi alla hjälps åt och gör det lättare att hitta information hur man kan göra det på ett vettigt sätt och som är till djurens bästa. Men om vi förutsätter att alla är djurplågare som har dollar tecken i ögonen har vi och framförallt inte kaninerna vunnit något!
Hoppas nu på en mer sansad och trevlig attityd här på Alternativ !!!
Maria
-
Jag håller inte med dig... du har nog misförstått......
-
funderar också på kaninuppfödning för eget bruk i framtiden. Tänkte bygga mig ett hägn med några burar i som de kan hoppa runt fritt i.
Hur stort hägn bör jag ha, blir ca 12-15 kvm lagom, eller bör jag tänka större?
Planen är väl att ha 4-8 avelsdjur och därtill slaktdjur som tas bort efterhand.
Är det rätt tänkt att ha dem fritt i ett hägn tillsammans, eller skall man hålla honor och ungar separat osv?
Efter att ha fått ungar i ett hägn som blev förvildade för att honorna valde att gräva ett bo istället för att använda de fina bolådorna som fanns där och efter att jag fick inse att det är helt omöjligt att veta vilka unger som är efter vilken hona så använder jag numera mitt stora hägn till enbart avelshonorna att ta igen sig i när ungarna är stora nog för att klara sig själva. Ungarna går i burar så de blir tama o kan handteras om de blir sålta. Det fungerar riktigt bra och jag tycker honorna är värda att få ett fritt liv när de har producerad det jag vill.
-
Läser och läser men inte är det så att man känner att hjälpsamheten och ödmjukheten frodas på forumet!
När någon går ut helt förutsättningslöst och frågar hur man på bästa sätt startar uppfödning av kaniner så förutsätter en del här att man kommer att plåga djuren med trånga burar, ta ohelmut många kullar och på ett hög intensivt sätt föda upp kull efter kull. Så jag frågar mig varför? Varför kan vi inte hjälpa varandra och helt förutsättningslöst föra vidare den kunskapen som vi besitter?
Jag tror nämligen inte att man letar efter information här om det är högintensiv uppfödning som man vill syssla med, då finns det andra aktörer att vända sig till.
För några år sedan var det "höns" delen som var rena vildavästern, otrevligheterna haglade och moderatern hade rena rama helvetet att städa och läxa upp folk, till sist fick Petter skriva hur man skulle bete sig här på forumet och det var en del som fick rött kort, dvs blev avstängda. Det är väl ändå inte meningen att det ska hända igen. Vi har väl alla lärt oss något av det och av vad som hänt på andra trådar.
Jag hoppas att det blir fler som vill satsa på kaninuppfödning och att vi alla hjälps åt och gör det lättare att hitta information hur man kan göra det på ett vettigt sätt och som är till djurens bästa. Men om vi förutsätter att alla är djurplågare som har dollar tecken i ögonen har vi och framförallt inte kaninerna vunnit något!
Hoppas nu på en mer sansad och trevlig attityd här på Alternativ !!!
Maria
jag håller med dig, det är inte lönt att ställa en fråga här, det blir omedelbart dissikerad och ifrågasatt på det mest förunderliga sätt, och inte är det positivt, de flesta tycks tycka om att hugga och slå på en som är ny i stället för att komma med goda råd. Men vi får hoppas på en förändring, det blir ju trevligare då. Lycka till med kaninerna
-
Sent svar men jag skrattade högt av ditt sista inlägg ;D
Det gjorde jag också! :D
Jag har satsat på att ta undan hanen ungefär när första kullen föds, och placera honom i en avdelning nära ingången till hägnet/boxen. Småherrarna slaktar jag vartefter de börjar närma sig könsmognad, flickorna får bli kvar lite längre. När det återstår en "lagom" (vad är lagom i detta sammanhang?) grupp honor, tittar jag djupt i almanackan och räknar ut en bra dag till att öppna mellanväggen så att kvinnsen och grabben kan göra som de vill. Men hur stort utrymme de behöver har de ännu inte berättat för mig. Ibland trivs de ihop, ibland kivar de om utrymmet. (Vi människor gör visst likadant... ::) )
/Syster Blåsippa
-
Earthangel vad är det som jag skulle ha missförstått? Vad är det som gör att man förutsätter att "fam.Hedin" inte skulle ha någon form av kunskap om djuruppfödning eller för den delen att hen skulle ha högintensiv uppfödning med trånga burar och många kullar. Tänk tanken om hen läst på Jordbruksverkets hemsida om burstorleken för kaniner och tyckt att det verkar vara i minsta laget? Då är väl det superbra om hen frågar hur vi andra gjort och hur vi tänkt när det gäller kullantal på ett år, vilka burar som funkar bra och att kaninerna trivs och frodas.
Är det djurens väl som vi vill slå vakt om så behöver vi alla dela med oss om våra erfarenheter. Men om hen känner sig påhoppad så slutar hen kanske att delta på forumet och hur har då kaninerna fått det bättre?
Maria
-
aha, ok, alltså hålla en herr- och en damavdelning då, så långt e jag med. Skall läsa på successivt och känna på det så får vi se hur det blir de närmsta åren. Jag e mån om att djur skall kunna gå rätt fritt, och vill ej heller ha massa fula inhägnader lite varstans på gården. Ser då hellre ett större hägn där de kan hoppa runt, men är det en dåligt lösning får jag tänka om. Men massa burar med slaktkaniner i är nog inte min påse.
Aja, vi får se hur det blir, tänkte ju bara ha ett öppet stort hägn med rabbisar där jag kunde gå in och stoppa i mig en då och då när jag blev hungrig. ;)
-
tänk om det vore så enkelt ;D jag har ett 50 meters kaninelnät åt ungdjuren och där får de vara ilag tills de börjar bli könsmogna, sedan får de turas om varannan dag, hade en sån tur att jag fått tag på gamla minkburar som är mycket stora och rävsäkra , där får de vara tlls det är dax att komma till de sälla jaktmarkerna, de vuxna kaninerna har sina burar och stora hagar gjorda av kompostnät, lite dyrt att köpa in kanske men håller i många år. På vintern har de sina platser i stallet.
-
Earthangel vad är det som jag skulle ha missförstått? Vad är det som gör att man förutsätter att "fam.Hedin" inte skulle ha någon form av kunskap om djuruppfödning eller för den delen att hen skulle ha högintensiv uppfödning med trånga burar och många kullar. Tänk tanken om hen läst på Jordbruksverkets hemsida om burstorleken för kaniner och tyckt att det verkar vara i minsta laget? Då är väl det superbra om hen frågar hur vi andra gjort och hur vi tänkt när det gäller kullantal på ett år, vilka burar som funkar bra och att kaninerna trivs och frodas.
Är det djurens väl som vi vill slå vakt om så behöver vi alla dela med oss om våra erfarenheter. Men om hen känner sig påhoppad så slutar hen kanske att delta på forumet och hur har då kaninerna fått det bättre?
Maria
Du är klok :)
-
tänk om det vore så enkelt ;D jag har ett 50 meters kaninelnät åt ungdjuren och där får de vara ilag tills de börjar bli könsmogna, sedan får de turas om varannan dag, hade en sån tur att jag fått tag på gamla minkburar som är mycket stora och rävsäkra , där får de vara tlls det är dax att komma till de sälla jaktmarkerna, de vuxna kaninerna har sina burar och stora hagar gjorda av kompostnät, lite dyrt att köpa in kanske men håller i många år. På vintern har de sina platser i stallet.
det låter då som man bör ha ett hägn indelat i tre avdelningar. Ett del för avelshonorna med deras kullar till dom blir stora nog att skiljas från honorna. En del för avelshanen/hanarna, och en del för ungdjuren fram till könsmognad/slakt?
-
Herravdelningen torde snabbt bli en blodig historia, efter vad jag har fattat. Om de känner lukten av hona, så lär de ska slåss intill kastrering. Och kaniner har mycket gott luktsinne!
Om stängslen är vackra eller fula lär inte rabbisarna bry sig om. Men de bör vara säkra, både mot rymning och mot grävling och räv. Det är det jag inte har klarat än, därför går mina fortfarande i en box. Alla går tillsammans där, och jag sorterar med hjälp av bultpistolen. Utom avelshanen, då, som i perioder går i en box inne i boxen, just där dörren är där jag kommer in med käket. Jag har uppfattat det så att hans uppgift är att försvara mot yttre fiender.
-
Herravdelningen torde snabbt bli en blodig historia, efter vad jag har fattat. Om de känner lukten av hona, så lär de ska slåss intill kastrering. Och kaniner har mycket gott luktsinne!
Om stängslen är vackra eller fula lär inte rabbisarna bry sig om. Men de bör vara säkra, både mot rymning och mot grävling och räv. Det är det jag inte har klarat än, därför går mina fortfarande i en box. Alla går tillsammans där, och jag sorterar med hjälp av bultpistolen. Utom avelshanen, då, som i perioder går i en box inne i boxen, just där dörren är där jag kommer in med käket. Jag har uppfattat det så att hans uppgift är att försvara mot yttre fiender.
bra bra, lär mig mer för varje inlägg i den här tråden. Låter som en herravdelning alltså bör bestå av EN herre då. Resten kan alltså gå tillsammans bara man slaktar av innan könsmognad?
Låter allt mer som Monty Python inte var helt ute och cyklade med sin film om den heliga graalen. ;D
-
Herravdelningen torde snabbt bli en blodig historia, efter vad jag har fattat. Om de känner lukten av hona, så lär de ska slåss intill kastrering. Och kaniner har mycket gott luktsinne!
Om stängslen är vackra eller fula lär inte rabbisarna bry sig om. Men de bör vara säkra, både mot rymning och mot grävling och räv. Det är det jag inte har klarat än, därför går mina fortfarande i en box. Alla går tillsammans där, och jag sorterar med hjälp av bultpistolen. Utom avelshanen, då, som i perioder går i en box inne i boxen, just där dörren är där jag kommer in med käket. Jag har uppfattat det så att hans uppgift är att försvara mot yttre fiender.
jag har visserligen möjlighet att bygga så de kan vara i stallet med, men tanken är att ha dem ute, och inte behöva hålla på att flytta djur mellan olika hägn, och burar då och då.
-
det låter då som man bör ha ett hägn indelat i tre avdelningar. Ett del för avelshonorna med deras kullar till dom blir stora nog att skiljas från honorna. En del för avelshanen/hanarna, och en del för ungdjuren fram till könsmognad/sl
ett elnät håller nog inte hanarna borta från honorna om de går på andra sidan, det är ju inte så högt och det har hänt att någon hoppat över, man bör nog ha en rejäl bit emellan, ett nät kostar ca 1000 kr och håller ju i många år , så om man har 2 och placerar dem utom synhåll från varandra skulle det nog gå bra. Jag har ju stor mark på min gård så där skulle det ju fungera, men det är ju inte alla som har det så,det finns mycket att fundera på så att det blir bra, om inte annat så lär man ju sig av misstag och kan ändra ;D
-
aha, ok, alltså hålla en herr- och en damavdelning då, så långt e jag med. Skall läsa på successivt och känna på det så får vi se hur det blir de närmsta åren. Jag e mån om att djur skall kunna gå rätt fritt, och vill ej heller ha massa fula inhägnader lite varstans på gården. Ser då hellre ett större hägn där de kan hoppa runt, men är det en dåligt lösning får jag tänka om. Men massa burar med slaktkaniner i är nog inte min påse.
Aja, vi får se hur det blir, tänkte ju bara ha ett öppet stort hägn med rabbisar där jag kunde gå in och stoppa i mig en då och då när jag blev hungrig. ;)
jag läste igenom kommentarerna och hittade inget som jag tyckte kunde tolkas som ett påhopp... bara vanliga människor som skrev och skojade som de flesta gör var som helst på nätet... det vore trist med en strikt saklig forum... jag tycker att alternativ är och har varit bra sen jag först kom hit för fem år sen... lite skin på näsan får man väl ha.....
ha det gott
jonathan
-
jag läste igenom kommentarerna och hittade inget som jag tyckte kunde tolkas som ett påhopp... bara vanliga människor som skrev och skojade som de flesta gör var som helst på nätet... det vore trist med en strikt saklig forum... jag tycker att alternativ är och har varit bra sen jag först kom hit för fem år sen... lite skin på näsan får man väl ha.....
ha det gott
jonathan
huh? på vilket vis kände du att mitt inlägg var citerbart när det gällde att diskutera påhopp eller ej?
-
huh? på vilket vis kände du att mitt inlägg var citerbart när det gällde att diskutera påhopp eller ej?
sorry my bad....
jag syftade förstås på segesholm inlägg och inte ditt........
-
Earthangel snälla kan du inte förklara för mig vad jag har missförstått. Sedan var det " newbe" och att man skaffar kaniner för de skriker, biter, sparkas inte även om de skulle misskötas som fick mig att reagera. Hur kan man om man är vid sina sunda vätskor förutsätta att man skulle införskaffa sig aveldjur, vara intresserad till den graden att man ger sig tid att fråga om råd på ett forum som Alternativ? För mig går den ekvationen inte ihop. Jag och jag tror fler med mig är så himla trötta av den otrevliga och fördomsfulla diskussions nivån som råder förtillfället och då främst på "kanin" trådarna, så för min egen del är måttet rågat och det är därför som jag påpekar den otrevliga tonen när jag ser den. Men som du skriver så kan jag ju ha missuppfattat inläggen eller så har jag inte insett att forumet är fullt av komiker.
Maria
-
Jag skulle uppskatta om ni som har provat kunde berätta om lyckanden och misslyckanden med att stänga kaniner med el. Man tycker att det skulle bli alldeles för starkt åt så små djur, samtidigt som varje hund eller räv med självaktning bara skuttar över, först utan, sedan med en kanin i munnen ... Men tydligen går det bra för somliga?
-
Det är tydligen inte bara kaniner som hoppar på tavlan utan åxå en och en annan groda !! ::) :-X (förtydligande smileys om att jag är både ironisk och skämtsam)
Jag tycker trots det ibland något hårda klimatet i tråden att den belyser problemet med kaninhållning i stort.
dvs.
1.Avelshanar är ensamvargar ska du ha många avelshonor = flera hanar = en bur till var&en
2.Man märker snart vilka honor som trivs tillsammans annars = mat eller separation
3.man särar på kullarna (hanar/honor)vid eh,, (rätta mig om fel) vid 6-8 v ålder, honorna går kvar med mamman och slaktar sedan när de kommit upp i vikt eller att de börja slåss (om man ej då har burar så att man kan separera)
Är man bara uppmärksam så brukar man få en harmonisk flock småningom!! Sen ska dom ju gärna vara högproducerande åxå .. men det är ju en annan sak ;)
Annars får man köra burvarianten som är väl så bra.. Bygger mina av pallkragar 3stpå höjd 80x120 cm, skiva mellan var tredje krage = gott om plats och billigt...
mvh Y
ps. var nu snälla mot varandra
ds.
-
Det med pallkragar låter smart! Hur gör du med dörr, ljus, höhäck etc. Har du möjligen någon skiss? Lättare när det blir visualiserat!
Maria
-
dvs.
1.Avelshanar är ensamvargar ska du ha många avelshonor = flera hanar = en bur till var&en
2.Man märker snart vilka honor som trivs tillsammans annars = mat eller separation
3.man särar på kullarna (hanar/honor)vid eh,, (rätta mig om fel) vid 6-8 v ålder, honorna går kvar med mamman och slaktar sedan när de kommit upp i vikt eller att de börja slåss (om man ej då har burar så att man kan separera)
låter glasklart, men....
när du skriver separerar hanar och honor vid 6-8 v ålder. Betyder det att man bör sätta alla dessa hanar var för sig i denna ålder, eller kan de gå tillsammans fram till slakt? Man är ju lagom sugen på att få en kull med massa hanar och sedan sätta dom i vars ett hägn vid 6 v.
När är lämplig slaktålder?
Snabbfrågor.
1. Hur länge klarar man att bara ha en avelshane (på hur många honor), och hur ofta bör den bytas ut?
2. Hur många kullar bör en hona få per år (jag vill inte driva hårt utan låta det avlas på ett naturligt vis) samt hur många år är lämpligt för en hona att föda kullar innan pension?
3. Jag tänker mig 2-4 avelshonor, hur många slaktkroppar kan man förväntas få ut (ca) per år på det antalet honor?
-
Det beror lite vilken ras du tänker ha jag har 2 gotlandshonor och har tagit 3 kullar på dem var den ena fick 10-10-12 och den andra 12-12-11 och alla har överlevt så det blir billig mat för de äter bara gräs på sommaren och hö på vintern plus grenar att gnaga på.
När jag hade ca20 honor hade jag 4 hannar
Lycka till med kaninerna
-
låter glasklart, men....
när du skriver separerar hanar och honor vid 6-8 v ålder. Betyder det att man bör sätta alla dessa hanar var för sig i denna ålder, eller kan de gå tillsammans fram till slakt? Man är ju lagom sugen på att få en kull med massa hanar och sedan sätta dom i vars ett hägn vid 6 v.
När är lämplig slaktålder?
Man separerar vid 7-8 v om man har mellanstor ras, dvärgarna kan nog bli könsmogna tidigare. Man kan oftast ha hanarna tillsammans tills de är 12 v, ofta ända till 16, om man håller dem på avstånd från honorna och håller koll så att det inte blir bråk. Slaktålder beror på ras och på foder. Nz, californian och liknande brukar kunna slaktas vid 16-20 v, beroende på vilken slaktvikt man vill ha. På gotlandskaniner gäller snarare 24-32 v.
Snabbfrågor.
1. Hur länge klarar man att bara ha en avelshane (på hur många honor), och hur ofta bör den bytas ut?
2. Hur många kullar bör en hona få per år (jag vill inte driva hårt utan låta det avlas på ett naturligt vis) samt hur många år är lämpligt för en hona att föda kullar innan pension?
3. Jag tänker mig 2-4 avelshonor, hur många slaktkroppar kan man förväntas få ut (ca) per år på det antalet honor?
1. En hane funkar till ca 10 honor, om man parar dem förskjutet, 3-4 honor per vecka (fast man parar dem gärna samma dag, så att man kan kullutjämna om det behövs. En avelshane kan bli 4 år eller mer utan problem, om den får vara frisk.
2. 4 kullar per år sliter inte för hårt på honan, menar jag, om den får bra foder, bra miljö, och skyddas mot de värsta vintertemperaturerna. Är de ute året om, så är 2-3 kullar lagom. Räkna med att en hona kan få 8-10 fina kullar under sin livslängd, sedan blir antalet ungar ofta färre, och hon bör gå i pension eller slaktas.
3. På bra avelshonor bör du i snitt få 7-8 slaktklara ungar per kull. Men det bygger på att man verkligen skaffar det bästa avelsmaterialet. 2 honor, 2 kullar per år, 7 ungar per kull ger 28 slaktade djur (om inga ungar säljs till liv). 4 honor, 4 kullar per år, 7 ungar i snitt ger 112 ungar till slakt.
-
Det beror lite vilken ras du tänker ha jag har 2 gotlandshonor och har tagit 3 kullar på dem var den ena fick 10-10-12 och den andra 12-12-11 och alla har överlevt så det blir billig mat för de äter bara gräs på sommaren och hö på vintern plus grenar att gnaga på.
När jag hade ca20 honor hade jag 4 hannar
Lycka till med kaninerna
Tanken är gotlandskaniner.
Låter ju toppen. Då vill man ju inte ha mer än 2-3 honor hör jag.
Hur disponerar du dina? Hur stora hägn?
Det låter som jag kommer bygga ett hägn och dela in det i tre delar. 1 för honorna, 1 för hanen och ett för unghanar (unghonorna får gå med honorna fram till slakt, bra idé?)
Men återigen, vid vilken ålder bör de slaktas?
Samt hur stort hägn behöver de för att att kunna beta utan att behöva flyttas. ( för säg 2 honor med varsin kull)
Tanken är skaffa gotlandskaniner, eller finns det bättre köttraser?
-
låter glasklart, men....
när du skriver separerar hanar och honor vid 6-8 v ålder. Betyder det att man bör sätta alla dessa hanar var för sig i denna ålder, eller kan de gå tillsammans fram till slakt? Man är ju lagom sugen på att få en kull med massa hanar och sedan sätta dom i vars ett hägn vid 6 v.
När är lämplig slaktålder?
Snabbfrågor.
1. Hur länge klarar man att bara ha en avelshane (på hur många honor), och hur ofta bör den bytas ut?
2. Hur många kullar bör en hona få per år (jag vill inte driva hårt utan låta det avlas på ett naturligt vis) samt hur många år är lämpligt för en hona att föda kullar innan pension?
3. Jag tänker mig 2-4 avelshonor, hur många slaktkroppar kan man förväntas få ut (ca) per år på det antalet honor?
Jag könsseparerar ungarna vid åtta veckor ungefär... Eller när det blev tjaffsigt inne hos ena familjen.. Småpojkar var inga problem att ha tillsammans. Har varit pojkburen som varit lugnast! Tjejjern har varit lite smågnabb, vilket jag misstänker varit i samband med att någon av dem börjat brunsta..
Första året för mig, och jag hade en hane på tre honor (två första omgången, för tredje honan hade tjuvparat sig med sin pappa till sin första kull). Mina första kullar blev födda i mars, och andra i slutet av juni. Nästa år ska jag försöka se om jag kan få kullarna något tidigare, så att även andrakullen hinner utnyttja betessäsongen bättre. Tänker mig alltså två kullar per hona, och försöka tajma dem bättre till nästa säsong. Dvs, relativt tätt, och sen får honorna lugn och ro resten av året!
När jag räknade på antal honor så tänkte jag mig ett snitt på fem ungar per hona och kull. Bättre att räkna lite lågt tänker jag. Men, ska man börja med kaniner så kan det vara vettigt att börja med kanske två honor. När man har slaktat första kullen, så har man antagligen ett hum om huruvida man gillar djuren, och köttet... Jag var lite nervös för att ha skaffat på mig förmånga avelsdjur innan jag var övertygad om att jag gillar köttet. Men nu är jag nöjd! :)
-
Jag var lite nervös för att ha skaffat på mig förmånga avelsdjur innan jag var övertygad om att jag gillar köttet. Men nu är jag nöjd! :)
oj, massa bra svar, känns som bilden börjar klarna.
Jo, ett grundkrav är att vi testar äta kanin INNAN vi ger oss in i matchen. Det är steg ett. Smakar det då huggorm så kan vi ju lägga ner alla tankar på kaninhägn, och ägna sig åt att glo på våra ankor istället bara.
Nu undrar jag mest över hur stora betesytor de behöver. Jag vill inte bygga för litet och jag vill inte flytta runt dem.
-
oj, massa bra svar, känns som bilden börjar klarna.
Jo, ett grundkrav är att vi testar äta kanin INNAN vi ger oss in i matchen. Det är steg ett. Smakar det då huggorm så kan vi ju lägga ner alla tankar på kaninhägn, och ägna sig åt att glo på våra ankor istället bara.
Nu undrar jag mest över hur stora betesytor de behöver. Jag vill inte bygga för litet och jag vill inte flytta runt dem.
Jag tyckte det var smidigt att flytta runt dem! Tar ungefär ingen tid att flytta en betesbur, och några minuter att flytta flera. Tog väl fem minuter på morgonen innan jobbet. Tar definitivt längre tid nu när man ska fodra dem med hö och lite kraftfoder också! Har betesburar på lite drygt 1x3 meter (samt nåt par mindre), och har kunnat flytta den 3ggr/dag. dvs, 9 m2 renbetat per dag och bur. Dvs, på mina djur blev det... få se nu... Tja...på tre honor, en hane och ungdjur kan jag räkna nästan 40 m2 betat per dag. Med betesburar så flyttar man dem fram och tillbaks, så de går över samma yta flera gånger. Dvs, vi har sparat enormt mycket gräsklippning på att ha betande kaniner i trädgården! :)
Ett hägn skulle jag ha rejält stort för det antalet djur. Plus att det då inte blir jämt betat. Samt att djuren gräver. Borde vara något svårare att hålla isär dem... Och hur ofta rymmer de?
Frågan om när de ska slaktas har ieeniloriac svarat på rätt bra. Gotlänningar växer långsammare, men är tåligare och klarar sig på mindre kraftfoder. Så lyder teorin. Jag har nu i augusti slaktat kullarna som var födda i mars. Har inte räknat veckor, men då har det varit runt ett kilo kött per kanin. Och det är vad jag förstått ungefär vad det brukar vara på en gotlänning..
Sen tror jag det är himla smart att försöka para honorna ungefär samtidigt, så man får kullarna födda så nära varandra i tid som möjligt, för att minska risken för konflikter bland ungdjuren. Det som varit problem här är ungar i olika åldrar (fått in ett par stycken som inte varit synkade med mina kullar, och de har inte funkat att gå ihop). Så till vintern/våren blir det sexmarathon för hanarna ;D
-
Läste någonstans att har man två honor och en hanne kan man äta kanin 1-2 ggr/v året runt. Vi har börjat med två gotlandshonor men en jätte tjeck som blivande far........ Vi har för tillfället problem med räv så vi har våra kaniner "på väggen" utomhus, undertak givetvis, tänkt att de ska vara ute året om..... De är födda i maj så vi väntar lite till innan vi tar kull första ggr :) Pga räven, som har attackerat katten t o m så har hönorna fått gård och får vara där när vi inte är ute o jobbar..... Några tops om det??????
-
Och jag som räknade ut att fem honor skulle vara lagom för att ge mig en kanin per vecka på matbordet.
-
Hehe... Beror väl på hur många man är i familjen, och hur mycket man äter! En gotlänning ger ett kilo slaktvikt. Men man behöver ju inte stoppa i sig hela kaninen på en gång... Så en kanin i veckan kan ju ge flera måltider under den veckan...
-
Jag tyckte det var smidigt att flytta runt dem! Tar ungefär ingen tid att flytta en betesbur, och några minuter att flytta flera. Tog väl fem minuter på morgonen innan jobbet. Tar definitivt längre tid nu när man ska fodra dem med hö och lite kraftfoder också! Har betesburar på lite drygt 1x3 meter (samt nåt par mindre), och har kunnat flytta den 3ggr/dag. dvs, 9 m2 renbetat per dag och bur. Dvs, på mina djur blev det... få se nu... Tja...på tre honor, en hane och ungdjur kan jag räkna nästan 40 m2 betat per dag. Med betesburar så flyttar man dem fram och tillbaks, så de går över samma yta flera gånger. Dvs, vi har sparat enormt mycket gräsklippning på att ha betande kaniner i trädgården! :)
Ett hägn skulle jag ha rejält stort för det antalet djur. Plus att det då inte blir jämt betat. Samt att djuren gräver. Borde vara något svårare att hålla isär dem... Och hur ofta rymmer de?
Frågan om när de ska slaktas har ieeniloriac svarat på rätt bra. Gotlänningar växer långsammare, men är tåligare och klarar sig på mindre kraftfoder. Så lyder teorin. Jag har nu i augusti slaktat kullarna som var födda i mars. Har inte räknat veckor, men då har det varit runt ett kilo kött per kanin. Och det är vad jag förstått ungefär vad det brukar vara på en gotlänning..
Sen tror jag det är himla smart att försöka para honorna ungefär samtidigt, så man får kullarna födda så nära varandra i tid som möjligt, för att minska risken för konflikter bland ungdjuren. Det som varit problem här är ungar i olika åldrar (fått in ett par stycken som inte varit synkade med mina kullar, och de har inte funkat att gå ihop). Så till vintern/våren blir det sexmarathon för hanarna ;D
här lär man sig då saker. Ja isåfall låter det ju klart smidigast med lagom stora burar man enkelt kan flytta runt på, och därmed skita i hägn helt. Min fru var inne på den linjen också, och hon har oftast rätt. Det är jag som måste komma ikapp tankemässigt först bara.
Jag har ju nån idé om att djur skall få ströva fritt, men förstår mer och mer att med kaniner är det hart när omöjligt. (hämtade en sällskapskanin till dottern i våras, jag släppte ut den i trädgården och den försvann, hon blev väl inte helt glad på mig.)
aja, platsen har vi, frågan är bara var vi skall ha dem, för som sagt, jag tycker det ser ut som skit med massa burar eller upptrampad mark på gården, jag har vissa estetiska krav förutom att slippa köpa industrikött.
-
här lär man sig då saker. Ja isåfall låter det ju klart smidigast med lagom stora burar man enkelt kan flytta runt på, och därmed skita i hägn helt. Min fru var inne på den linjen också, och hon har oftast rätt. Det är jag som måste komma ikapp tankemässigt först bara.
Jag har ju nån idé om att djur skall få ströva fritt, men förstår mer och mer att med kaniner är det hart när omöjligt. (hämtade en sällskapskanin till dottern i våras, jag släppte ut den i trädgården och den försvann, hon blev väl inte helt glad på mig.)
aja, platsen har vi, frågan är bara var vi skall ha dem, för som sagt, jag tycker det ser ut som skit med massa burar eller upptrampad mark på gården, jag har vissa estetiska krav förutom att slippa köpa industrikött.
Allt går väl att lösa. Men ska man ha beteshägn med tillräcklgit med bete, så behöver de nog vara rejält stora. Annars kan det säkert funka med permanenta rastgårdar, om man fodrar dem där. Men då har man arbetet med fodring, och ska de ha färskt gräs så får man plocka det var dag... Och plocka ut om de lämnar, så de inte blir dåliga av att gräset börjat jäsa...
-
Med den matematiken som denna diskussion låter påskina, så ser ju kaniner ut att vara en helt galet bra investering. Det låter ju som att man kan försörja en hel familj med kött genom 2-6 avelshonor under ett helt år, och då är det ju inget snack om vad jag skall lägga krut på till våren. Här skall byggas kaninburar. Hejdå kronfågel och hejdå Scan.
-
Tänk förresten på risken för sjukdomar om du har vilda kaniner i närheten. En av anledningarna till att jag slutade ha kaniner var att de blev smittade av diverse otrevligheter från vildkaninerna.
Jag försökte stänga ute vildkaninerna genom att ha ett yttre stängsel och sedan betesburar innanför. Det räcker att kaninerna luktar på varandra, eller att vildkaninen bajsar där du sedan tänkt ställa betesburen för att det ska vara risk för sjukdom.
Jag vill inte vara en glädjedödare här, men ge en realistisk bild. Finns det gott om vildkanin kan man få problem, det bör man veta innan man startar sin kaninuppfödning.
Finns det inga vildkaniner inom någon kilometer, eller om man kan skapa en barriär så att man får någon meters säkerhetsavstånd mellan ev vildkaniner och ens tama kaniner, så är risken för smitta ganska liten, men kommer vildkaninerna ända fram till de tama, så får man sannolikt problem, förr eller senare. Man får avgöra om man vill ta den risken.
Vildkaninerna söker sig gärna till tamkaniner, så även om det inte finns några vildkaniner precis där man bor, så kan de mycket väl komma dit om man skaffar kaniner.
-
Då är det ju inte så dumt o ha dom på väggen :P Eller lika illa om jag repar färskt till dom?????
-
Då är det ju inte så dumt o ha dom på väggen :P Eller lika illa om jag repar färskt till dom?????
Det finns risker med att ge färskt grönt till dem också, om det finns mycket vildkaniner. Man får ju själv göra en riskbedömning. Jag vet dem som bara ger löv och grenar till sina kaniner, eftersom de växer så högt att vildkaninerna inte når dem. Och så får kaninerna hö såklart, i torrt fint hö är det få smittor som överlever.
Det finns inget rätt svar när det gäller kaninhållning och risken för smittor från vildkaniner, var och en får göra sin egen riskbedömning.
-
Vid vilken ålder anser ni att man får det bästa köttet och bästa slakt utbytet?
Maria
-
Vi har börjat med två gotlandshonor men en jätte tjeck som blivande far........
Hur blir det, men storleken på fostren? Många andra djurslag får svåra förlossningar om fadern är mycket större än modern.
En kanin per vecka på fem honor, då räknade jag med att jag själv skulle bli mätt varje dag. Resten av människorna skulle behöva var sina fem honor till det - fast vi har ju andra djur också, så det där var ren matematik.
Jag satsar på stor foderhäck och lie, räfsa, grep och skottkärra. Så det händer nåt när jag ska ge dem gräs. Men fästingar har mina fått av gräset jag tagit in. Men att hantera kaninerna så pass att jag kan plocka fästingarna, det är ju rena nöjet - åtminstone på min sida. Kaninerna tycker lite olika ... ::)
-
Jag tyckte det var smidigt att flytta runt dem! Tar ungefär ingen tid att flytta en betesbur, och några minuter att flytta flera. Tog väl fem minuter på morgonen innan jobbet. Tar definitivt längre tid nu när man ska fodra dem med hö och lite kraftfoder också! Har betesburar på lite drygt 1x3 meter (samt nåt par mindre), och har kunnat flytta den 3ggr/dag. dvs, 9 m2 renbetat per dag och bur.
ser gärna bilder på dina (och andras) lösningar för burar.
-
Med en hane och om du sparar honor i kullarna för att öka på din besättnings, så har du snabbt ett problem! Som dock löses med en ny hane! :-[ Nu kanske inte gottisföreningen tycker om detta iofs.... Sen har jag dessutom läst att ninisar inte är så inavelskänsliga heller!!
Läs och sök på forat finns många trådar i ämnet!!
Burarna äe åxå beskrivna på flera ställen ska dock se om jag kan få till en bild med mobilen som duger!!
mvh Y
Jag skulle heldre iofs haft vildkanin här uppe som ieenilorac då det skulle blitt helt underhållsfritt och i principip gratis!!
-
Bilder på ett par av mina burar.
En betesbur byggd av spillvirke, som kanske inte är så vacker men den funkar kanonbra! Golvet är av kompostgaller och över trätaket satte jag vaxduk som regnskydd.
Den andra är en dubbelbur som mina två pälskaniner bor i nu.
-
Bilder på ett par av mina burar.
En betesbur byggd av spillvirke, som kanske inte är så vacker men den funkar kanonbra! Golvet är av kompostgaller och över trätaket satte jag vaxduk som regnskydd.
Den andra är en dubbelbur som mina två pälskaniner bor i nu.
jättefina. Blir det kaniner härhemma framöver så lutar det starkt åt betesburar under sommaren och sedan två inhägnader med tillhörande hus i stallet under vintern.
-
Hehe... Okej, här kommer ett par bilder på betesburar... Ska bara leta fram dem i arkivet ;)
Har bäst bild på första bågburen. Den var dock ett hastbygge, och är inte så stabil som övriga. Jag personligen tycker detta med bågburar funkar ypperligt. De blir lätta, och går snabbt och enkelt att bygga, och anpassas lätt efter måttet på de nät man har att tillgå. Smidigast tycker jag är pressenning som tak. Mycket enkelt och funktionellt. Tror det syns liiiite på nån bild. Minsta pressenningen från ÖB, för femton spänn eller vad det var. Har en med sadeltak i oljemasonit, men den blev väldigt tung, och kommer antagligen få annat tak till nästa år...
-
De där såg ju riktigt smidiga ut!!!
Min betesbur ÄR tung. Därför har jag hjul på den ;D men det syns inte på bilden :P
Jag ska nog fundera på att göra såna som dina.....med hjul....för det blev så mycket bättre :D
-
shit vad smidiga de såg ut. Sånna får det bli.
-
Fru Janson - va smidiga burar!! Är det VP-rör (- tror det är så de heter de där man drar elkablar i)?
Vad har du för nät till ? det ser ju så slätt och snyggt ut.
Du får gärna gå ut och ta närbilder ;D ;D ;D så de går att kopiera rakt av
-
Jag personligen tycker detta med bågburar funkar ypperligt.
Hur rovdjurssäker är en sådan ? Tex om en stor hund lägger upp tassarna mot den. Sjunker den ihop då ?
-
Vad använder Ni för nät i botten på betesburarna? Jag har byggt stora burar av 35x35 tryckta ribbor som håller måtten 2800x2800x800 mm på takdelen har jag två dörrar/lucker ( ramar klädda med nät), på gavlen är där dörr i varje hörna så man kan koppla på bolådor, har även en del av taket (800 mm) med tak av korrigerad plast, för övrigt sk. minknät runt om. Att där är två bolådor är för att kunna enkelt sätta dit avdelare så hanarna kommer i en del och honorna för sig själv. Sedan slaktar vi hanarna när de börjar bråka med var andra och då åker avdelaren bort igen, så får honorna gå kvar lite längre. Men jag tycker att maskorna är för små i botten. Men vad för nät skulle vara optimalt ur betes synpunkt utan för den delen tumma på säkerheten?
Konstruktionen är inte lätt men jag kopplar på permobilen och drar den dit jag vill ha den, på detta sättet kan jag fixa det trotts att jag sitter i rullstol.
Tar tacksamt emot förslag på alternativ till detta system!
Maria
-
Bogsera efter permobil, kul! :D
Nät med 25x50 mm maskor är lämpligt att ha i botten. Tillräckligt stora för att släppa igenom gräset, tillräckligt små för att hålla kaninerna inne.
-
Jag skall köpa sådant nät och byta ut botten på burarna, sen kan man ju åter använda botten nätet till nya burar.
Ja vad ska man göra då man hamnat i rullstol !! Tar tacksamt emot förslag på konstruktioner som kan göra att livet som självhushållare blir enklare trotts rullstolen och jag delar gärna med mig av det som jag har kommit på, vi behöver ju inte uppfinna det varma vattnet mer än en gång!
Maria
-
Nät med 25x50 mm maskor är lämpligt att ha i botten. Tillräckligt stora för att släppa igenom gräset, tillräckligt små för att hålla kaninerna inne.
Det låter som bra mått men var hittar man sånt nät? Letat men antingen är det smått som putsnät eller stort som typ kompostgaller.
-
Fru Janson - va smidiga burar!! Är det VP-rör (- tror det är så de heter de där man drar elkablar i)?
Vad har du för nät till ? det ser ju så slätt och snyggt ut.
Du får gärna gå ut och ta närbilder ;D ;D ;D så de går att kopiera rakt av
Hehe... får väl börja bygga dem på ackord... 8)
Tror det är såna rör ja... Putsnät är det synliga. Det blev lite bråttom att få en till bur, så jag byggde snabbast möjliga av vad jag hade hemma... Botten är nät stort som kompostgaller. Dvs, ungar kan ta sig ut om man ställer buren på ojämn mark. Men betar gör de effektivt! Kunde tänka mig prova annat nät, om och när jag får tag i det.
Hur rovdjurssäker är en sådan ? Tex om en stor hund lägger upp tassarna mot den. Sjunker den ihop då ?
Nu har jag ingen stor hund, och ingen har varit här heller.. Vildkatter är nog de vanligaste rovdjuren här, och kanske nån grävling eller så.. Möjligtvis räv, men jag har inte sett nån. Tror knappast den är björnsäker.. ;) Hundproblematiken kommer man nog runt lätt med att lägga in en "nockbräda", vilket även är att föredra av stabilitetsskäl. Den bur som saknar sådan är allt för instabil. Det blir lätt så, att gillar man konstruktionen i stort så utvecklar man den när man gjort nåt par stycken, och märkt vad som funkat bra och mindre bra... Det jag förutom lättheten gillar bäst är rymden i burarna. Att man själv lätt kan vara därinne, med kaninerna. Himla praktiskt många gånger!
-
Åhh såå fiint alla små kaninisar har, rena rama lyxhotellen ju :D
Mina 6 månaders kaniner går på toa, mycket praktiskt eftersom jag jag vill ha bajset till odlingarna.
Mina tre kaniner använder hörnkrubbor till ÄNDAMÅLET,,Både till 1an och 2an,,,, ;D
Kola Viola ,,,hon som sitter å klämmer ,,,ropar - FÄRDIG !
-
Det jag förutom lättheten gillar bäst är rymden i burarna. Att man själv lätt kan vara därinne, med kaninerna. Himla praktiskt många gånger!
Vilken jättesmart konstruktion, Fru Jansson! Men kryper man in i buren för att t.ex. hämta ut en kanin?
-
Fru Jansson, vilken höjd är det i dina burar?
-
Vilken jättesmart konstruktion, Fru Jansson! Men kryper man in i buren för att t.ex. hämta ut en kanin?
Jag tycker det är lättast... Hur ska man annars få tag i dem? Ja, förutom alla goa nyfikna kaniner som kommer självmant då... Utan mer när man kanske ska klippa klorna på mamma kanin, och hon inte tycker det är superkul med manikyr...
Höjd... Ehh... Midjehöjd ungefär...?
-
Jag är verkligen glad över min lösdrift där jag kan gå rak över hela ytan. Om kaninerna springer undan när jag ska ha tag i dem, så stänger jag för med ett par kompostnät, som jag flyttar vartefter jag har letat igenom bolådor och tunnlar.
-
Jag är verkligen glad över min lösdrift där jag kan gå rak över hela ytan. Om kaninerna springer undan när jag ska ha tag i dem, så stänger jag för med ett par kompostnät, som jag flyttar vartefter jag har letat igenom bolådor och tunnlar.
bild!?
-
bild!?
Nej, tyvärr. Har varken grejor eller kunskaper. (Ännu!)
-
Väldigt spännande och bra tråd!
I diskussionen om rovdjur vill jag bara lägga till en sak:
- glöm inte rovfåglar, de kan lätt ta kaniner, så någon form av tak är lämpligt även för större hägn.
Sedan, beroende på vad kaninerna får för mat, kan det vara så att småfåglar kommer in och äter av den, så det kan vara lämpligt att ha ett lite mer finmaskigt nät (eventuellt utanpå ett grövre, om de finmaskiga inte är kaninsäkra).
(: