Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Lars i skogen skrivet 26 sep-09 kl 15:43
-
Jag startar en ny tråd, tycker inte detta hör hemma under prissättning...
Jag har kollat lite på tappningslinjer som tar hand om burk, tappning, etiketter och paketering och kostnader. En liten men rätt användbar slungutrustning går på runt 50.000 och resten betydligt mera beroende på vilken automatik man väljer. Om man nu kan få ut 30-35:-/kg för grovsilad honung och 45-47:-/kg för färdig processad och burkad honung för leverans, inkl arbetstid och maskinavskrivningar så kommer många som skaffar maskiner att få det tufft i framtiden, förtjänsten och marginalerna är för små.
De sk honungshandlarna måste upp i jättevolymer innan det trillar in nettoskantar. Det känns som om det blivit både brist på svensk honung och en överetablering på slunglinjer och tappställen.
Jag förstår nog inte riktigt din poäng?
Det är klart att en tapplinje med automatisk etikettering etc. kostar mycket pengar. Men finns det verkligen särskilt många i Sverige som har investerat i högt automatiskerade tapplinjer?
Ska du tappa upp till 10 000 burkar klarar du dig nog gott med en tappmaskin, tankar och lite småhjälpmedel. Om det är 350g burk motsvarar det ca 3 ton honung. med 15kr mer per kg betalt blir din omsättningsökning 45000. Investeringarna kanske blir kring 20 000. Är det värt beväret och investeringarna? Ja, det är ju upp till var och en att avgöra såklart
-
Man skall inte bara tappa, man skall skruva på lock och sätta på etiketter, kanske med sigill etc. Vilken timlön vill man ha för sitt arbete?
Här är en länk med matarbord (rullbord) och en Nassenheider fill up apparat ... 10.000 burkar O yes!
http://www.youtube.com/watch?v=h7CL0VW-zeQ
Här är investeringen dubbelt så mycket som 20.000 om man inte lyckats handla något i gott skick i andra hand.
-
Jag antar att vi pratar priser exkl moms. Jag gav under 14000 för min maskin. matarbord till 10000 burkar känns overkill för min del, men jag är snål och absolut inte lat! ;D
-
Personligen tycker jag att jag än så länge köpt sunda prylar för ändamålet. Jag känner så många inom processindustrin att jag tänker kolla läget där först för att få tag i de apparater jag egentligen behöver.
Hantering av burkar och glas kan jag få hur mycket hjälp med som helst då jag själv byggt en del automatik till stora industrier, bl a en stor Dansk glastillverkare.
Själv vill jag nog bara mata burkar i en ända och hämta kartonger i den andra ändan, kan inte hålla på med honungshantering på heltid och har en annan näring att ha koll på också.
Men jag tycker om att ha tagit upp biodling igen på egen hand och tänker fortstätta bygga, trots priserna.
Allt skall först landa med 100 kupor de närmsta åren = nästan de där 3 ton honung då nämnde.
-
Personligen tycker jag att jag än så länge köpt sunda prylar för ändamålet. Jag känner så många inom processindustrin att jag tänker kolla läget där först för att få tag i de apparater jag egentligen behöver.
Hantering av burkar och glas kan jag få hur mycket hjälp med som helst då jag själv byggt en del automatik till stora industrier, bl a en stor Dansk glastillverkare.
Själv vill jag nog bara mata burkar i en ända och hämta kartonger i den andra ändan, kan inte hålla på med honungshantering på heltid och har en annan näring att ha koll på också.
Men jag tycker om att ha tagit upp biodling igen på egen hand och tänker fortstätta bygga, trots priserna.
Allt skall först landa med 100 kupor de närmsta åren = nästan de där 3 ton honung då nämnde.
Jag tror att om man inte kan/vill lägga ner mycket tid på honungshantering ska man helt enkelt låta bli. Inte minst försäljningen tar tid! 10 000 burkar tycker jag faktiskt inte är så väldigt mycket att hantera även utan massa automatisering, men att få avsättning för så mycket är betydligt svårare!
Ska man ha så automatiserat som du beskriver blir det som du säjer väldigt dyrt, aldrig att du kan få lönsamhet i det med bara 3 ton honung!
-
Intressant att det alltid är de med högst teoretisk kunskap och kortast erfarenhet som vet bäst... :-[
-
Poängen är ju att automatisera men att inte handla vanliga apparater från biredskapsbutiken, de kostar faktiskt för mycket i förhållande till vad dom gör.
-
Intressant att det alltid är de med högst teoretisk kunskap och kortast erfarenhet som vet bäst... :-[
Jag gjorde som alla som kunde tyckte första året och inget hände, det kändes mera som ett hinder än hjälp. Jag jobbar med maskiner och vet nog vad jag håller på med. Problemet kvarstår ändå, vad blir kvar i slutändan?
Så det där är bara nonsens! Kom med något kreativt i stället.
-
Problemet är väl att bin inte uppför sig som maskiner, utan mera som oss människor :-[
-
Här är en annan variant, kolla in avtäckning och slungan, inget fjoll där inte. De avtäckta ramarna sätt tillbaka i lådan och slungas i lådan.
Men man ser också att honung värms lite väl mycket när den processas industriellt, för att den skall ha lagom viskositet och fungera i processen.
http://www.youtube.com/watch?v=n44o5cs2jac&NR=1&feature=fvwp
-
Här nere finns det vissa namnkunniga biodlare som säger sig få 2ton på sina 20 bisamhällen! Vill man jobba kan det gå att komma undan med mindre investeringar enligt dem.
I övrigt när det gäller investering i överkapacitet... legotappning kanske? :)
-
Här är en annan variant, kolla in avtäckning och slungan, inget fjoll där inte. De avtäckta ramarna sätt tillbaka i lådan och slungas i lådan.
Men man ser också att honung värms lite väl mycket när den processas industriellt, för att den skall ha lagom viskositet och fungera i processen.
[url]http://www.youtube.com/watch?v=n44o5cs2jac&NR=1&feature=fvwp[/url]
Uhhh.... jag bara känner hur ryggen knäcks när jag ser det där! Och va mycket bin de måste få med sig in i slungrummet! Ingen hawaiiansk biodling för mig! Men det var ett intressant filmklipp. :)
-
Jag tycker också behandlingen av bina är hemsk! Men tappningen av honungen är rationell.
-
Det där med värme för tappning igen ...
//
Like the others said don't heat your honey over 115 degrees. Heating the honey too much will make it lose a lot of its flavor.
Heating up to 37°C causes loss of nearly 200 components, part of which are antibacterial. Heating up to 40°C destroys invertase, an important enzyme.
If you go to the supermarket and buy a generic jar of honey it will taste a lot less flavorful than raw honey straight from the hive.
//
115 degrees F. är ca 46 grader C. Man kan konvertera med C = 5/9 * (F - 32)
HMF klarar sig och det lutar sig alla yrkesbiodlare mot och tycker allt är frid & fröjd, inte undra på att en del honung i butikerna ser ut!
Men honungen påverkas negativt, man skall alltså vara sparsam med uppvärmning.
Man kan ha en lite slinga när man kör slungning, vaxavskiljning eller silning men inte hur varmt som helst.
-
Intressant att det alltid är de med högst teoretisk kunskap och kortast erfarenhet som vet bäst... :-[
Någon har sagt en sak som jag tycker passar bra in på biodlingen. " Lär Er framförallt teori annars kommer ni att förbli klåpare i praktiken hela ert liv..."
-
Vems teori pratar vi om? Det finns lika många teorier som biodlare. Skulle alla vara klåpare bara för att de inte gör som denna någons teori gör så tror jag ingen bryr sig.
Teorierna är så många att man blir trött. Det finns många sätt att åstakomma nästan samma sak och det är syftet som är viktigt.
Man behöver inte ha mera rätt för att man gjort fel i allt för många år. Kvaliteten på det som kommer ut i andra ändan är viktigt för mig och mindre viktigt för andra (se på ICA och COOP).
Tapplinjer för andra varor än honung kostar oftast mindre, skall åka och kolla på en sådan i veckan som producerar sylt & senap med automatik.
-
Jag ser fram imot bildreportaget av senaps linjen och om den går att anpassa till honungen :)
-
Varför skulle inte än sån linje som tappar senap funka? . Känner en familj som tappar senap i storproduktion och deras utrustning funkar utmärkt till honung också . Det är ju inte så att en utrustning är gord för att bara funka på ett livsmedel utan på dom flesta . jag är ibland med och packar saltgurka med en packmaskin gord för chips med lite omställningar så går det också . o skit i teorin kan man inte jobba praktiskt i en bigård vad är då teorin värd? / Jonas
-
Varför skulle inte än sån linje som tappar senap funka? . Känner en familj som tappar senap i storproduktion och deras utrustning funkar utmärkt till honung också . Det är ju inte så att en utrustning är gord för att bara funka på ett livsmedel utan på dom flesta . jag är ibland med och packar saltgurka med en packmaskin gord för chips med lite omställningar så går det också . o skit i teorin kan man inte jobba praktiskt i en bigård vad är då teorin värd? / Jonas
Haha, AMEN!
-
Man skall inte bara tappa, man skall skruva på lock och sätta på etiketter, kanske med sigill etc. Vilken timlön vill man ha för sitt arbete?
Här är en länk med matarbord (rullbord) och en Nassenheider fill up apparat ... 10.000 burkar O yes!
[url]http://www.youtube.com/watch?v=h7CL0VW-zeQ[/url]
Här är investeringen dubbelt så mycket som 20.000 om man inte lyckats handla något i gott skick i andra hand.
Hade möjlighet att se klippet nu. Han arbetar ju effektivt, tappar ungefär 7-8burk/ minut. Säg 400/h. Om du tappar 10 000 burk får du jobba totalt 25 timmar, säj 30 med skötsel. Får du ett mervärde per burk på 8kr innebär det en timlön på 2666kr... egenavgifter på det om du är egenföretagare, men ändå. Kan du vara nöjd med den timlönen? ::)
Men jag säjer det igen: att SÄLJA 10 000burk tar betydligt mer än 30 timmar! Om du inte är i samma liga som landskapshonung som du ju är så förtjust i... :P
Hur du än vänder dig har du rumpan bak. Ska du ha högt automatiserat måste maskinerna gå mycket för att täcka investeringen, du måste ha stora volymer och med rationell hantering i all led blir det ofrånkomligt att kvaliteten försämras. Alltså får du svårare att ta rejält betalt, och då måste du tappa ännu större volymer för att få lönsamhet, osv....
Om du satsar småskaligt kan du ta ut bra betalt för mervärden i din honung (lokalt, sorthonung etc.), men får slita med enkla medel för några investringar har du inte råd med. Lönsamheten är minimal, och om du vill öka den måste du investera för att klara hanteringen, varpå du måste låta maskinerna gå mycket för att inte bli för dyra /Kg honung du hanterar och... ja se ovan!!
Detta är ena sidan av det, den andra är försäljning och marknadsföring. Några burkar till dina bekanta och på en å annan marknad kan du sälja till bra pris, men ska du komma upp i volym måste du in hos någon kedja, och du kan ju försöka förhandla priser med ICA centralt... Dom brukar lägga bojkotter mot typ Felix när de inte är nöjda, så där har du förutsättningarna.
Anledningen att de stora har honung som många tycker är tråkig är väl just detta. Enda sättet att egentligen tjäna pengar på honung är att sälja väldigt stora volymer.
-
Tycker att det är lite väl mycket focus på att tjäna pengar på honung är det inte ett intresse och hobby. ::)
Ok jag vet off topic.
När man funderar över tappmaskin contra att manuellt fylla burkarna är det ide att räkna in förtjänsten man gör på att inte överfylla. Lätt att för säkerhets skull hälla i låt säga 15 g över i burkarna.
Åter till trådens 10 000 burkar. Skulle då bli 150 kg honung per år, Om räknar med 350 grams burkar blir det ungefär 430 burkar som går till spillo. Sätt priset själva.
Man blir väldigt trött av att sitta på helspänn och passa vi manuell tappning. Så en enkel tappmaskin från ex Nassenheider
känns som en väldigt bra investering för en medelstor biodlare med upp till 200 Smh. (EUR 1460) skall väl kunna gå att räkna hem om man lägger in lite trivselfaktor i det hela ;D
Vill man sedan rationalisera med enkla medel, kompletterar man med matarbordet.
Det är ju ändå som Lars skriver, maskinen på klippet skulle klara den diskuterade volymen på ca 30 timmar. Vem kan investera i helautomatik för att låta maskinen stå i mer än 51 veckor om året.
Det är inte de stora inkomsterna man blir rik på utan de små utgifterna. Och för all del GLÖM INTE VARFÖR NI HAR HONUNG ATT TA TILL VARA. NJUT AV LIVET OCH BIODLARINTRESSET. ;)
mv Torbjörn Jacobson
www.skogshonung.se
-
En tappstation med matarbord kan kosta 70.000:- hos biredskaplsleverantören, tänkte bara notera detta när vi nämner kostnader och vilka slantar man kan disponera på olika sätt för att få önskad automatik.
-
Just det
Därför föreslår jag att börja med endast fyllmaskin och sedan komplettera med bordet.
Har inte kollat på öret men för Ca: Eur 3500 är maskinen på klippet din. Det kan jag lova dig. ;)
I relation till 70 000 som nämdes
vh Torbjörn
-
Eller så köper man en modell som går undan typ Swienty's med stora bordet och kör eget samt hyr ut den till intresserade i Stockholmsområdet.
Mina slungprylar är också mobila, de har jag dessutom provat i sommar och de fungerar bra. Men målet har inte varit mobilitet, men om det är en lösning så bangar inte jag.
stenake.lindell@gmail.com
-
Vet du hur många 500 g burkar man kör i h på det bordet du nämner?
Går det så mycket fortare än det på klippet ?
vh Tobbe
-
Tycker att det är lite väl mycket focus på att tjäna pengar på honung är det inte ett intresse och hobby. ::)
Jo, instämmer till fullo. Det är svårt att tjäna pengar på honung, det var det jag ville visa med mina funderingar. ska man syssla med biodling och honung i större skala får man nog värdera annat än pengar! Möjligheten att få jobba är ju oxå en ynnest! ;D