Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: andcar skrivet 20 aug-09 kl 15:28
-
Vid slutskattningen häromdagen blev jag glatt förvånad, eftersom jag fick ut mer honung än jag vågat hoppas på. Men det är frågan om jag lyckas sälja allt detta till folk jag känner. Ett angenämt problem! :) Jag funderar att stå och sälja på torget nån gång framöver. Hur fungerar det vid torghandel, behövs nåt mer tillstånd än ett från typ gatukontoret?
/Andreas
-
Här i stan så har de torgmarknad nån gång i veckan - eller är det två...
Tror man ska ha tillstånd + hyra. Misstänker att det måste bli många burkar om du ska göra det själv.
Kanske du ska ta kontakt med någon som säljer exempelvis grönsaker och låta dom göra jobbet - så delar ni på vinsten?
-
Hör med kommunen där du skall sälja, det verkar som om reglerna skiljer sig åt.
-
I Stockholm måste man vara medlem i marknadsföreningarna, t ex Bondens egen marknad. Det kostar medlemsavgift 350-400:- per år och 400:- per gång.
Senast jag hörde mig för var det många som försökte sälja honung på dessa marknader, en viss överetablering redan bland de som försöker ha butik mm.
Lönsamheten däår är låg!
Men det finns marknader som går bra, men inte häromkring.
-
hej,
här i västerbotten betala man 90:- för 3 meter och lämna endast personnummer.... om de frågor vad man gör säger man att man har en hobby företag/biodling så frågor de inte mer....
mvh
jonathan
-
hej,
här i västerbotten betala man 90:- för 3 meter och lämna endast personnummer.... om de frågor vad man gör säger man att man har en hobby företag/biodling så frågor de inte mer....
mvh
jonathan
Billigt! Är det då torgförsäljning eller en marknad? Jag har varit på en del markander, det brukar kosta 400-500kr, men de ställer inga frågor eller krav mer än personnummer. Så det är bara att testa Andreas!
Annars beror det ju på hur mycket honungn du har. lättast är nästan att sälja personligen till folk man stöter på, arbetskamrater etc. oftast är det mer lättsålt så är på en marknad! och du slipper ju kostnaden för markandsplats =)
-
hej,
det är torg... man kan oftast sätta upp ett enkelt bord mitt på torget utsn att fråga någon.... eller varför inte sätta sig utanför en matbutik eller liknande.... loppiser ger väldigt bra inkomster också!!
mvh
Jonathan
-
Jag kollade med kommunen. Här nere på torget i Vällingby kostar det 450 kronor för 16 kvm en lördag. Hur ska jag lyckas fylla den ytan med honung...? :) Får se hur jag gör. Jag börjar med att ge bekantskapskretsen en chans.
Jag hade för mig att man ska ha tillstånd från Livsmedelsverket eller Jordbruksverket för honungsförsäljning på torg. Men jag lyckas inte hitta nån info om det på nätet, så jag kan ha fel...
/Andreas
-
hej,
man ska ha en livsmedelsgodkänd lokal när man slungar... ett rent kök duger väl... när det är väl i burkarna är det steril.
det är skatteverket som intressera sig om det blir större än 30 000 kr vinst... då ases det inte vara ett hobby företag längre....
mvh
Jonathan
-
Det krav som kommunerna ställer(kommunerna som har kontrollansvar inte LV) är att du skall sköta din honunshantering hygieniskt(kan det bli mer luddigt?) när du är primärpoducent, du måste inte registrera dig eller få besök av någon från livsmedelsverket... kolla i bihusesyn så får du en fingervisning och ja du kan stå hemma i köket.
-
hej,
man ska ha en livsmedelsgodkänd lokal när man slungar... ett rent kök duger väl... när det är väl i burkarna är det steril.
det är skatteverket som intressera sig om det blir större än 30 000 kr vinst... då ases det inte vara ett hobby företag längre....
Skatteverket är intresserade från första kronan vinst om det är hobby. Företagande gäller andra regler. För att inte diskussionen ska upprepas och spåra ur från trådens frågeställning så kolla mer i denna tråd: http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=61903.0
-
Jag var runt och kollade lite idag och besökte några marknader i Stockholm.
Träffade på en Biodlarföretagare (BF) från Väddö som sålde honungssorter och lite senap, någon salva etc.
Hans nyslyngade färska naturella honung smakade bäst! Den var något lösare än min i konstistensen men helt ok!
Alla andra stånd som sålde allt från fiskprodukter, grönsaker, frukt och bär, sylt etc sålde också honung, ALLA SÅLDE HONUNG!
Det finns alltså för mycket redan på en sådan marknad, denna var Bondens egen marknad på Östermalm.
-
Sedan har jag haft ca 12 olika sorters utländsk honung och provsmakat och jämfört.
Svensk naturell nyslungad honung står sig bra i alla avseenden, den smakar riktigt bra.
Vi tappar mycket smak genom att kristallisera honungen.
-
Jag var runt och kollade lite idag och besökte några marknader i Stockholm.
Träffade på en Biodlarföretagare (BF) från Väddö som sålde honungssorter och lite senap, någon salva etc.
Hans nyslyngade färska naturella honung smakade bäst! Den var något lösare än min i konstistensen men helt ok!
Alla andra stånd som sålde allt från fiskprodykter, grönsaker, frukt och bär, sylt etc sålde också honung, ALLA SÅLDE HONUNG!
Det finns alltså för mycket redan på en sådan marknad, denna var Bondens egen marknad på Östermalm.
Jovars, nog finns det honung till salu alltid. Konkurrensen ser förjäklig ut nästan oavsett vilken marknad man besöker tycker jag. Men man kan ju försöka se det som en möjlighet för branschen att ta fram lite nya spännande produkter också. En vanlig 700grams burk med honung är ju typ en av de osexigaste produkter som finns... speciellt med SBR-loggan på! Det kan följdaktligen BARA bli bättre!
Dags att börja gnugga geniknölarna helt enkelt. ;)
-
Jag har sparat undan burkar i rumstemperatur, kallförråd och kylskåp för att kolla naturell honungs hållbarhet och hur länge den förblir flytande.
För mig är det solklart, naturell honung smakar otroligt. Bjuder man på en burk nyslungad så säljer allt sig självt.
De inkomster man får på försäljning på Östermalm kan inte betala sig. Det beror inte på övertetablering, man hade inte klarart sig självt. En meningslös marknad om man skall käna slantar.
Även om man säljer 25 burkar så går det inte ihop sig.
25 * 40 = 1000:- minus omkostnader 400:-/gång plus bil/transport/ett par timmars lön en lördag. Han körde från Väddö ca 20 mil fram & tebax.
-
25 brukar! :o
Det är ju ingenting, lika så som 40:-/burk inte är något.
En bra marknad kan jag lätt sälja 70-80 burkar, kanske 100, á 50-60:- (smaksatt/naturell)
då kan man tjäna en liten hacka iaf!
-
En burk kan vara 250g, 350g, 500g och 700g ... i detta fallet avsågs en 350g burk.
På 5 timmar skall man alltså ta hem så pass att marknaden lönar sig.
5 timmar = 5 x 60 minuter = 300 minuter. 80 burkar slår då tidsmässigt 300/80= 1 burk var 3.75 minut. Låt säga att man säljer minst en burk vart 4:e minut under 5 timmar.
Gör du det?
-
En kommentar till att jag tog upp de där 25 burkarna, jag anser att man skall kunna gå break-even på 25 burkar, dvs allt över det skall vara vinst!
-
25 brukar! :o
Det är ju ingenting, lika så som 40:-/burk inte är något.
En bra marknad kan jag lätt sälja 70-80 burkar, kanske 100, á 50-60:- (smaksatt/naturell)
då kan man tjäna en liten hacka iaf!
Vad är det för storlekar du säljer och till vilket pris (om man får fråga... vill inte snoka men det är ju en mycket intressant fråga)? :P
Jag själv har funderingar på att inte sälja vanliga burkar (annat än till bekantskapskretsen) om jag nu vill satsa på burkförsäljning utan bara tillhandahålla förädlad honung i olika former. Alltid intressant att lyssna till folk med direkterfarenhet av honungsmarknaden. Själv är man ju egentligen total novis eftersom man aldrig satsat på det. Känns meningslöst att klampa in på redan mättade marknader iaf. :)
-
Man kan klampa in med kvalitet!
Jag har sett många burkar som är lite suspekta, bla en del honung från Landskapshonung som finns här på ICA i Bromma.
Taskig färg med skiftningar, mest raps och på en kladdig/klibbig halvdäst plastburk. Många burkar från SBR här har varit prima honungsblandningar på glasburk förstås.
Den honung jag smakat på marknader har varit mycket bra och där har jag aldrig sett plastburkar.
Tokvärmd Raps på plast måste vara det sämsta honungen som erbjuds på marknaden, speciellt om den är processad fel med högre värme än vad som egentligen behövs.
Den honung som Väddö BF nissen sålde var fullt godkänd prima honung. Varför är inte han i butiken på ICA?
-
Javisst. Kvalité är mycket viktigt men lite trade offs är inte heller fel för att slippa konkurrens på samma bana. :)
-
Jag har fått frågan om att sälja direkt till restaurang. Tror det handlar om 10 liters kärl (får jag av dom) och det verkar inte så himla kinkigt med "efterbehandling" då det ska rätt ner i matlagningen. Vad håller man för priser då?
-
Jag har pratat med flera restauranger som har plockservering och som vill ha färsk honung i krus i 1 kg's, men vill dock bara betala 50:- och det var inte så många krus att det lönar sig.
-
Javisst. Kvalité är mycket viktigt men lite trade offs är inte heller fel för att slippa konkurrens på samma bana. :)
Förvaring är viktigt, att låta honungen mogna och att vänta ut alla sensommarsäljare nu när marknaden mättas.
Om några månader börjar detta klinga av och då kan det lite senare bli brist på burkar. Att vara tillgänglig och ha bra kvalitet är en stor del av jobbet.
-
Jag gillar marknader. även om jag inte är helt säker på att jag går plus ännu... ;)
Det som jag tror på är variation, både vad gäller honung och andra produkter, samt att kunden får smaka! Det är ett bra sätt att få tag i den som står o tvekar en bit bort; "kom och provsmaka" och man får snabbt igång en konversation. Jag har märkt flera gånger att det inte alltid är det som flest smakar på som säljer bäst. Jag har alltid olika sorters honung + marmelader, sirap, saft m.m. och det blir nästan alltid merförsäljning. När kunden redan har tagit en burk honung så tar man gärna något mer, eller varför inte två burkar honung där den ena är en present?
Jag har inte räknat så noga på vad jag tjänar på mina marknader mer än att mina produkter bär sig själva. Timlön är det nog inget tal om... :-[, men jag tycker om att stå o tjôta med folk och ser det som "reklam" för vår verksamhet.
-
För många som kör "alternativt" och självförsörjande är kontanter intressant i alla avseenden, att man säljer och inte bryr sig om timlön då förstår jag. Jag håller med, man skall nog i så fall ha olika saker även om det inte behöver massproduceras, man kan t o m sälja någon annans produkter för att få ett tilltalande sortiment. Men det är honungen som är varan man vill sälja för den ger mest avance.
Det jag sett av olika märkning t ex Krav så verkar det inte vara någon skillnad, man säljer inte mera för det men får en del kostnader. Om man är med i Svenskt Sigill så är marknaden trots allt så liten att det i snitt bara ger 1:- mera per kg. (källa SBR).
-
En burk kan vara 250g, 350g, 500g och 700g ... i detta fallet avsågs en 350g burk.
På 5 timmar skall man alltså ta hem så pass att marknaden lönar sig.
5 timmar = 5 x 60 minuter = 300 minuter. 80 burkar slår då tidsmässigt 300/80= 1 burk var 3.75 minut. Låt säga att man säljer minst en burk vart 4:e minut under 5 timmar.
Gör du det?
ja 40:- för 350g naturell är ju ett bra pris!
Jag menade inte alls att klanka ner på något sätt, jag menar bara att 25 burkar trots allt är väldigt lite. Min erfarenhet är inte så stor iofs... :-[ Jag har stått på totalt fyra marknader, 80 brukar säljer jag nog inte på fem timmar, men ändå. bra försäljning har man enligt min erfarenhet bara några timmar, på en tvådagarsmarknad räcker det i princip att stå fyra timmar per dag, totalt åtta timmar, och jag kan då sälja nära nittio burkar. Under de två bästa timmarna säljer jag hälften av det, om det kunde vara så bra hela tiden kunde man ju bli rik också! =)
Sen detta med burkstorlek är ju ett kapitel i sig. Trenden är ju snarast mindre burkar, vilket ger ett högre kg pris. Men dock är det ju kronor och ören som man vill ha, och inte ett visst antal burkar sålda.
Ett grovt räkneexempel: Säg att en 350g burk med etikett kostar 3:- exkl moms, och en 500g dito 4:-. 40kr/350g innebär att man får 36kr netto per burk, minus burken är det 33kr för honungen. Om kan hitta uppköpare så kan man få ca 30kr för honungen i bulk, alltså är förtjänst/burk ca 23kr. Om man säljer 500g för 50.- är det 45kr netto, 41kr för honungen och en förtjänst på 26kr/burk.
En kund som kommer fram och vill handla köper enligt min erfarenhet en två eller tre burkar oavsett storlek, i kronor tjänar man mer på att sälja en större burk. Sen måste man naturligtvis ha attraktiva artiklar oxå, inte bara räkna på hur många kronor man tjänar per burk. Och dessutom: är man säker på att sälja all honung man har är det ju bättre att få högre kilopris!
-
Vad är det för storlekar du säljer och till vilket pris (om man får fråga... vill inte snoka men det är ju en mycket intressant fråga)? :P
Jag själv har funderingar på att inte sälja vanliga burkar (annat än till bekantskapskretsen) om jag nu vill satsa på burkförsäljning utan bara tillhandahålla förädlad honung i olika former. Alltid intressant att lyssna till folk med direkterfarenhet av honungsmarknaden. Själv är man ju egentligen total novis eftersom man aldrig satsat på det. Känns meningslöst att klampa in på redan mättade marknader iaf. :)
Nädå, ingen hemlighet vad jag säljer på marknader! Jag säljer 500g burk, glas á 60:- och smaksatt 250g á 50:-. På smaksatt honung är jag billig! Har konkurrenter som säljer 250g för 79:- på marknad, och då är det inte ens en särskilt exklusiv produkt. Eller förpackningen är exklusiv, och det är tyvärr minst lika viktigt som innehållet....
Det mesta av min produktion säljer jag till butiker och håller då betydligt lägre priser förstås. Så när jag räknar lite löst på om en marknad lönar sig tittar jag på prisskillnaden mellan mina försäljningskanaler - tjänar jag 10kr bättre på en burk på marknaden än till butik måste jag ju sälja 50 för att betala markandshyran på 500:-, osv..
En intressant sak med honungsmarkanden är att jag tidigare år (detta är mitt tredje) sålt 500g för 50:- och 250g för 40:- el 50. varje gång har då några klagat på priset, men i år då jag höjt med en tia/burk är det ingen som sagt något! Om det beror på att jag börjar bli välkänd med kvalitet, eller nån allmän ändrad inställning till lokalproducerad mat vet jag inte, men ett bra tecken är de iaf! =)
-
Jag har fått frågan om att sälja direkt till restaurang. Tror det handlar om 10 liters kärl (får jag av dom) och det verkar inte så himla kinkigt med "efterbehandling" då det ska rätt ner i matlagningen. Vad håller man för priser då?
Så högt som möjligt! =)
Men jag skulle vara nöjd med att sälja för 40-45:-/kg under dom förutsättningarna. Erbjud 50 så får de pruta lite!!
-
Vid provsmakning av honung brukar jag har "glasspinnar" eller "kaffepinnar" dvs oanvända!!
En del använder vita plastskedar men jag tycker den bredare träpinnen (glasspinnen) är trevligare.
Men en del av dessa luktar illa, smakar illa, mintsmak, desinfektionslukt, impregnerade med något antimögelmedel etc och ibland har de en lite "bitter" smak som följer med.
Var kan man få tag på bra glasspinnar som är totalt naturella utan något medel?
Man kan köpa 2000 st för 90 sek på många ställen, men de skall vara naturella!!
http://www.cchobby.se/product/11971-4516-327668/Glasspinnar,-2000-st.html
-
Ett grovt räkneexempel: Säg att en 350g burk med etikett kostar 3:- exkl moms, och en 500g dito 4:-. 40kr/350g innebär att man får 36kr netto per burk, minus burken är det 33kr för honungen.
Burkarna blir billigare på pall men en pall är rätt dyr i sig (och många burkar blir det ...).
Köper man en pall 350g, 500g och 250g sexkantig hamnar man totalt på 35.000:-
Den där etiketten! Vilket bolag används för etiketter till sansade priser utan en fast kostnad som ibland är ca 12.000 sek.
-
Jo, jag satsar mest på 250g sexkant för att ha möjlighet att köpa pallvis av en sort iaf. Ev kommer jag nästa år köpa min första pall. burkarna blir iofs inte gamla, men det är inte så kul att ligga ute med tiotusentals kronor heller...
Jag skriver än så länge bara ut etiketter själv. Det är hyffsat billigt (om man inte räknar in jobbet ... ::)) men framför allt ger det stor frihet att använda olika etiketter till olika sorthonung, olika smaker osv. Ska man ha 5-6 olika sorter åtminstone och ska köpa olika etiketter till alla blir det mycke pengar att lägga ut i förväg. Allt handlar ju om vilka volymer man hanterar och säljer, men i början är man ju sällan stor med en gång.
Sen finns det ju olika varianter på att märka sorthonung/smaksatt, man jag har valt bort tryckerier iaf.
-
250g sexkant 3:- st vid 6156 st/pall = 18.468 + frakt - prut!
Man skulle kunna vara 6 st på en sådan pall! Tycker burken är förhållandevis lite dyr ändå.
-
bah de har höjt priset från 2,52st vid helpall
-
250g sexkant 3:- st vid 6156 st/pall = 18.468 + frakt - prut!
Man skulle kunna vara 6 st på en sådan pall! Tycker burken är förhållandevis lite dyr ändå.
Du pratar exkl moms va? Tycker det låter dyrt, jag ger nu 3,32/burk. det är ju då 24-p, inte så stor prisskillnad egentligen!
Håller med om att burken är lite dyr, men den tilltalar mej ändå mest av de jag sett hittills. Enkel, men ändå aningen speciell. och bra dimensioner på den, både för etikett och lagom stort lock.
-
Helt klart säljer lokalproducerad naturell honung, burken är faktiskt lite trevligare än en vanlig burk.
Mina sista burkar går iväg i morgon och då har jag blivit av med allt på mindre än en vecka trots att jag hållit hårt i burkarna.
Sommaren 2010 satsar jag på ca 300 kg vilket är en fullt rimlig prognos. Men att klibba etiketter med vettextrasa och burka primitivt kanske 1.000 burkar tänker jag ändra på.
Under veckorna med lind kommer jag att ha årets avläggare placerade i Bromma tillsammans med 8 stora kupor som varit med från början på sässongen.
Pallpris 3:- st inkl moms men en jädrans massa burkar på bulk, alla (6156 st) i ett enda paket på en pall.
-
Hör med arbetsförmedlingen om du inte kan få en praktikant som kan slicka på baksidan av etiketterna. :P
Tar du nån som varit utan jobb länge kan du dessutom få 250 kr per dag i ersättning. 8)
-
Sten-Åke: Vilka snygga burkar! Är det nyslungad obehandlad honung i?
Lars i skogen: Hur gör du dina egna etiketter? Vilken typ av papper har du?
-
Slungad, silad och burkad honung. Etiketten tillverkad i microsoft word, utskriven på gummerat papper, klippt för hand, fuktad och monterad för hand. PUH!
Den enkla silen jag köpte fungerade bra och var lätt att göra ren. En förutsättning är att honungen får klarna och att vaxrester flyter upp på ett bakplåtspapper.
Men jag har inte sk "skummat" det har inte behövts, det blev väldigt lite vaxrester kvar i silen.
Honungssil i nylon med fin och grovsil samt benställning. Bara att lägga grovsilen i finsilen och hälla på, men skruva åt benställningen ordentligt! Ingen värme mera än rumsvärmen. Inga gifter i kupan etc.
Uppfyller alla krav på KRAV, SMAK, Svenskt Sigill men får inte använda dessa attribut för de kostar! De har även statligt monopol på ordet "Ekologiskt".
Den bästa honungen är alltså inte kvalitetsmärkt, man märker t ex importerad kinesisk honung med KRAV! Konumenten blir lurad! Själv blir jag äcklad!
-
Såhär ser snabbvarianten av etiketten ut! Bloggen har instruktioner, man kan fixa en etikett på en timme om man vill. Men appliceringen blir jobbig om det blir allt för många burkar.
Man skall ha koll på Konsistens, Flytande-Mjuk för Naturell Honung eller Mjuk-Fast för Honung, Vikt 250g, 350g, 500g etc, och så konsumentkontakt! tillsätter man smakämnen skall bäst före datum vara utsatt!
http://solare.blogsome.com/images/etikett-350g.jpg
-
Hör med arbetsförmedlingen om du inte kan få en praktikant som kan slicka på baksidan av etiketterna. :P
Tar du nån som varit utan jobb länge kan du dessutom få 250 kr per dag i ersättning. 8)
Gäller inte någon nära anhörig typ barn. Finns "etikettslickare" som yrkeskategori på arbetsförmedlingen?
-
Gäller inte någon nära anhörig typ barn. Finns "etikettslickare" som yrkeskategori på arbetsförmedlingen?
Svar här: http://www.youtube.com/watch?v=WOdjCb4LwQY ;D
-
Här kommer min prislista. Allt har gått bra. Allt är så hemligt på många håll annars.
-
Skall kanske meddela att jag inte gjort någon 700g burk och att någon enstaka 500g burk (för de varit få) gått för 50:- jämt.
-
Ganska låga priser imho
-
Då tycker jag att du skall ta mera betalt!
-
Jag menade att jag tyckte dina priser var lite låga iaf på de små burkarna.
-
30:- för 250g och 40:- for 350g är ett helt ok pris som fungerar, det är bara att prova själv och se var man hamnar.
117 burkar 250g ger 30 x 117 = 3500:- (men tala inte om det för skattemyndigheten ... ;D ;D)
-
Lars i skogen: Hur gör du dina egna etiketter? Vilken typ av papper har du?
Jag har oxå gjort mina i word, det funkar efter lite pill.. Ja skriver ut på etikettsark från Herma, finns i olika storlekar
-
Ja skriver ut på etikettsark från Herma, finns i olika storlekar
Med klister eller gummerat papper? Var handlar man?!
-
Herma etiketter finns nog lite var stans, t.ex här:
http://shop.gullbergs.se/ (http://shop.gullbergs.se/)
/Michailov
-
Med klister. Nackdelen med de jag använder är att de inte tål fukt, dom blir bubbliga om man står ute länge och det är vått i luften.
Jag har köpt på min lokala pappershandel, kollat lite på nätet, men faktiskt inte sett någon som säljer samma. Min butik har det bara som beställningsvara.
-
Om man säljer via butik, vilken %-sats använder man normalt till ÅF? 20-30-40%?
-
Vad menar du med ÅF? Och vilken procentsats menar du?
Butiken vill veta va de tjänar på din produkt, det brukar anges både i kronor och som en procent -antingen påläggsprocent (butikens påslag i förhållande till inköpspriset) eller marinalprocent (påslage ti förhållande till utpriset).
Vanliga mataffärer brukar prata om marginalprocent, för honung kan allt mellan 15-40% vara "normalt".
Delikatessbutiker brukar oftare tänka i påläggsprocent, och vill gärna ha uppåt 100% pålägg.
-
Tack! Jag har själv räknat fram nya priser för 2010 samt en generell kolumn för återförsäljare (ÅF).
Jag har varit i kontakt med ett par delikatessbutiker, några för få burkar och höga marginaler, jag vet!
Men det kan vara bra att veta när man skall omsätta hela lådor.
-
Med klister. Nackdelen med de jag använder är att de inte tål fukt, dom blir bubbliga om man står ute länge och det är vått i luften.
Jag har köpt på min lokala pappershandel, kollat lite på nätet, men faktiskt inte sett någon som säljer samma. Min butik har det bara som beställningsvara.
Det problemet hade jag med de etiketter som jag hade förut. Det är ju ok med honung men inte med varor som behöver stå i kyl. Nu kör jag med etiketter på hårt papper som jag antingen hänger i snöre eller klistrar på locket.
Gummerade egna etiketter hade ju varit drömmen, men då får man kanske klippa själv som Sten-Åke gör?
-
100+ etiketter med klippmetoden är inte att rekommendera. Jag har en stor papperskniv (giljontin) men den fungerar inte så bra på gummerat papper.
Det gummerade pappret är bra. Men det finns också nackdelar, Letter format, lite bredare än A4 (6 mm) men tillräckligt brett för att inte platsa i en laserskrivare, lite kortare (18 mm).
A4 = 210 x 297, Letter = 216 x 279. Prova en liten billig skär från Hama (foto) med roterande kniv, den borde fungera.
Men det slutar säkert att man måste köpa etiketter på rulle, göra särtryck med en etikettskrivare (vikt + EAN) till respektive burk.
En etikett kostar en startkostnad plus ett minimiköp på säkert 1000 st. En så liten nivå kan vara dyr totalt sett om man skall ha flera olika etiketter för olika burkar.
1.000 burkar blandat är kanske några hundra kg honung burkad, de kan gå åt fortare än vad man tror också.
Skall man klämma ut de sista kronorna måste mann också få ned burkpriset genom att handla större förpackningar.
-
Oj, det dröjer nog länge innan jag är på de volymerna. Kanske när det gäller honungen men jag behöver mest nya etiketter till mina kylvaror och jag har ju många sorter där ingredienserna beror lite på tillgång....
Jag får nog fortsätta klippa men skall testa det gummerade pappret! Det är ju minst lika mycket jobba att trixa med hampasnören o dubbelhäftande tejp som jag gör nu. Till honungen har jag en standardetikett (lite tråkig men enkel), förutom till den flytande och den smaksatta där jag gör egna pappersetiketter.
-
Man har tillverkat glasburkar i Sverige men fabriken har slagit igen och det mesta här tillverkas numera i Danmark.
http://www.grathwol.dk/
Jag har besökt detta glasbruk i ett annat ärende för något år sedan, man kanske får kontakta driftchefen igen.
-
Det finns en uppsjö med självhäftande etiketter, i de mest varierande format.
En normalsorterad bokhandel bör föra ett antal format.
Ett välkänt fabrikat är "Herma", de bör väl även ha en hemsida?
Brukar vara 100 ark i en förpackning, och varje ark innehåller mellan 18-36 etiketter. En välsorterad bokhandel bör nog kunna sälja arken styckevis. I ofs kanske slutpriset då blir detsamma som om man köpt hela förpackningen.
Min hustru tillverkar ju lite av varje i saft- och syltväg. Hon använder en etikett som heter Herma Superprint 70x36, 100 ark och 24 etiketter per ark. Det blir 2400 etiketter i en förpackning, och det är väl inget att bråka om. De kostar ju då 14 öre styck, tillkommer den lilla mängden toner som vår skrivare förbrukar.
Säljer man mindre än så har man väl knappast nån lönsamhet överhuvudtaget?
-
Jag använder Herma själv, Superprint ¤40 mm rund No. 4476, 24 per sida. Men någon taskigare programvara än Hermas har jag nog aldrig skådat.
Finns det andra program som är kompatibla för samma format? (alltså Hermas etikettformat?)
-
Sten-Åke: Tack för tipset, jag skall kolla det i bokhandeln! Jag har använt självhäftande etiketter tidigare men de blev dels buckliga i kylen och dels så var de helt omöjlig att diska bort.
-
Har man sådana krav är de gummerade hur bra som helst, man kan ta bort dem med varmvatten.
-
Det låter ju bra, vad är det för gummerat papper du har?
-
http://allt-fraktfritt.com/etiketter-etikettpapper-12/artinova-gummerat-och-bestruket-papper-100-st-a4-ark-74.html
Det finns en tråd EAN-kod ett par sidor tillbaka i forumet (biodling) för bara ett litet tag sedan, denna länk kom upp där.
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=68884.0
Den fungerar i laserskrivare men tänk bara på vilken sida som man skall skriva på (känn efter klibb) innan den klibbar på trumman på skrivaren.
Man får köra ett antal sidor 5-10 st innan den blir ren igen och har man otur kan det bli värre än så, jag kanske hade tur som bara lyckades få ett blad fel.
Sök efter flera alternativa leverantörer!
-
Har ni också blivit uppringda av putta odlare som ogillar att man nämner deras honung på forumen?
-
Nä det har inte hänt.
Men kan förstå dom om man hänger ut dom som skojare och säljare av en undermålig produkt.
MVH Anders Wizping
-
Man är så bra på att hänga ut sig själva i butikerna i så fall med en suspekt burk och eget namn som någon konsument inte tyckte var så trevlig.
Någon = Vi som provar allt vi kommer över och mäter allt från Brix till torrsubstans. Är konsumentinformation brottsligt?
-
Valoratrade distribuerar honungsförädlings produkter, jag hittar 14 st.
Ursprungsland för Akacia är inte omnämnt på dess VDN men man kan givetvis anta att den är importerad, alltså hälften av deras produkter är importerade.
Man kan lätt förstå anarkin i honungssverige när det bolag som SBR driver tillsammans med sina medlemmar även konkurrerar med SBR medlemmarnas honung och priset.
Om det är suspekt så gnälls det oändligt på ett annat forum om detta och jag har läst allt man kan skriva om HF där.
Men det värsta är att de som håller de lägsta honungspriserna i butikerna är faktiskt medlemmar i den här lilla organisationen vars förkortning också slutar på "F" och kanske börjar med "B".
En sak inom SBR är jag riktigt nöjd med, det är honungsbedömningen. Vem bedömmer kvaliteten på andra distributörer och EK föreningar?
Är det därför priset är så lågt, mindre bra kvalitet? Eller får man lägga sig så lågt för att komma in i butikerna och processar honungen hårt och snabbt för att det skall bära sig?
En sak är säker, det finns kvaliteteskillnader och dom är stora. Jag sitter med en burk från HF som faktiskt är OK trots att den gått via Valora trade, helt ok kristalliserad honung.
-
Honungen med vanilj innehåller E-nummer ...
"Fruktos, svensk honung, vatten, pektin, arom, maltodextrin, surhetsreglerande medel (E270), salt, konserveringsmedel (E202, E211), vanilj (extrakt från vaniljstång)."
Två av sorterna importerad kommer från Argentina, de som är ekologiska är också importerade men på nätet finns inte ursprungsland.
-
Jag håller på dej Sten- Åke! Marknadsför man sin honung får man naturligtvis vara beredd på alla typer av reaktioner, både på nätet och irl. Inget att gnälla över! Kanske kan man inte stå för sin produkt?
Men sen är inte jag så väldigt negativ som du. Uppenbarligen har man satsat på att konkurrera med pris, so what? Som ny i honungsbranschen är det bara att gilla läget. Fri konkurrens gäller som över allt annars också. Men det är intressanta tider nu! Tycker mej se en förändring av honungsmarknaden, mer medvetna kunder och mer förädlade produkter. Personligen tror jag det finns utrymme för betydligt MER konkurrens på den svenska markanden. Vem blir då vinnare och vem blir förlorare??
-
Du har raderat ditt inlägg om prisdumping! Jag vet, kritiserar man något blir det ett herrans liv. Dels anser jag plastburken känns helt fel, skulle aldrig köpa en sådan.
Skillnaden att lämna till HF eller att burka själv måste bli större än 50:-/kg för att det skall fungera, att konkurrera med pris och leverera drabanthonung är inte långsiktigt hållbart.
-
COOP säljer Lune de Miel som sorthonung med alla möjliga blandningar på plastflaska med varierande pris, 100-183:- (Ginseng) /kg.
Deras egen 700g burk kostar 40:50 (70:71 / kg). Bimäster (bra honung!) ligger ca 1:- över detta och det finns många småburkar, även i plast.
COOP har även en lite plastburk 250g från en annan leverantör vars förpackning utstrålar något annat.
Jag har bilder från butikerna men tänker lägga ut dem på bloggen i stället, så får man supermånga träffar där!!! ;D ;D
Ser man till COOP och ICA skulle jag hellre handla honung på COOP även om jag hatar dom. (varför är tyvärr tabu att avslöja).
Vivo har några SBR burkar jag gillar (Bromma, Lidingö).
Hur som helst så blir det inte mycket över netto om man räknar av moms och säljställets påslag. Verkar helt snurrigt!
Jag som blev anklagad för att ta för lite betalt .. suck!
-
Burkat ut ca 48:- + 30% (14:40) + moms (7:80) blir 70:20 / kg om man vill ha en jämförelse.
-
Ser man till COOP och ICA skulle jag hellre handla honung på COOP även om jag hatar dom. (varför är tyvärr tabu att avslöja).
Tabun är blott till för att bestridas! Säger du A får du allt säga B också tycker jag! *nyfiken* ;)
I övrigt levererade jag honung till föregångaren till Bimäster i 10 år och tog jägareexamen i samma grupp som en av ägarna (intresseflagg!!!). Deras nya hösthonung tycker jag är mycket smakrik och trevlig. Har käkat den på närbageriets utmärkta danska rågbröd flera ggr den här veckan. Att käka hösthonung på grovt bröd (gärna surdeg), med mycket äkta smör, är faktiskt en underbar upplevelse. Som en utsökt ale med tuggmotstånd ungefär. Samuel Adams magnifikt utsökta Honey Brewster ale är en alkoholhaltig motsvarighet man kan dra liknelser till. Mer öl borde smaksättas med honung alltså! Varför ägnar sig inte fler bryggerier åt att utforska denna nisch? Starta honungsbryggeri någon? :)
-
Personligen tror jag det finns utrymme för betydligt MER konkurrens på den svenska markanden. Vem blir då vinnare och vem blir förlorare??
Kvalitet har alltid segrat!
Blir det större prispress så kommer bara någon av de stora att gå under, man kan inte bara byta pengar och man måste kunna mäkta med nyinvesteringar och bakslag. Småskaligheten lokalproducerat kan man inte konkurrera ut.
-
Du har raderat ditt inlägg om prisdumping!
Nej då, i en annan tråd bara: http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=74042.0
Varför menar du att skillnaden mot att sälja till HF måste bli 50:-/kg? Vart gränsen går kan jag såklart inte säja, men om investringar och arbete för att producera 1kg honung är värt lite under 30:- tycker jag merjobbet att burka och sälja betalar sig bra (åtminstone i jämförelse!) även om jag inte kommer upp i 80kr/kg i snitt.
Burkat ut ca 48:- + 30% (14:40) + moms (7:80) blir 70:20 / kg om man vill ha en jämförelse.
Vilken moms har du räknat på?? 30% påslag på 48kr är 14:40, 12%moms på 52:40 är 6:29, eller hur?
-
Jag kanske hade 12.5% moms när jag räknade om det nu gör så stor skillnad .. hmm .. 12% moms på 62:40 är 7:49
Klart att det finns en nedre gräns för lönsamhet men om denna gräns blir nådd först vid mycket stora volymer blir det än värre om priset sjunker ytterligare (marginalerna är så små).
Gränsen för breakeven på sitt investerade kapital finns någonstans och småodlare får högre kilopris medan försäljning till livsmedelskedjorna får lägre. Båda kan ändå få svårt att få det att gå ihop.
Jag förstår dem som utökar sin biodling och bara säljer honungen grovsilad till någon som burkar och gör resten i volym och får HF's pris + 5:- nånting.
När det är brist på honung syns det tydligt bland dem som annonserar efter tonvis för att öka volymen för att få lönsamhet och hålla igång sina maskiner.
Det är en del jobb och investeringar i förhållande till vad man får in på sista 10-15 kronorna där ytterligare kronor går åt till material och arbete om man säljer under 50:-/kg.
-
Mer öl borde smaksättas med honung alltså! Varför ägnar sig inte fler bryggerier åt att utforska denna nisch? Starta honungsbryggeri någon? :)
Gärna! Har du kunskapen har jag tiden och pengarna. ;)
Är rädd bara att det behövs MYCKE pengar för att starta en sån verksamhet... :/
-
Lars i skogen: Akta dig så jag inte tar dig på orden! Har en i hög grad ölengagerad polare som just avslutat sina bryggeriteknikutbildning (ky)och som har polare som, enligt honom, tagit fram extraordinära mjödrecept! Har därtill kontakt med lite annat seriöst mjödfolk. Ev. har jag även potentiella lokaler (som dock kräver en del renovering). En adderad bryggeridimension i vårt framväxande bikooperativ är något jag tänkt på länge!
-
Jag förstår dem som utökar sin biodling och bara säljer honungen grovsilad till någon som burkar och gör resten i volym och får HF's pris + 5:- nånting.
När det är brist på honung syns det tydligt bland dem som annonserar efter tonvis för att öka volymen för att få lönsamhet och hålla igång sina maskiner.
Det är en del jobb och investeringar i förhållande till vad man får in på sista 10-15 kronorna där ytterligare kronor går åt till material och arbete om man säljer under 50:-/kg.
Ok , jag uppfattade som att du tyckte att man skulle få ut minst 50kr MER per kg än från HF, alltså ca 80kr/kg, för att det ska vara lönt. Men nu är jag med dig, 50kr/kg i snitt tycker jag också är för lågt för att vara värt besväret att burka och sälja själv. Jag har också svårt att se att dom där 10-15kr du pratar om betalar sig, med tanke på att man måste ha en del maskiner, lokaler och hålla dyra lager. Å andra sidan - biodling och slungning gör man trotts allt bara halva året, andra halvan kan man ju också jobba och utnyttja sina lokaler!
-
Här fanns lite prisdumping inlägg tidigare ...
Hemköp, importerad honung både EU och icke EU honung, dvs en mycket suspekt märkning.
34:95 för 700g dvs 49:90 kg, Jag har bildbevis men tyvärr inte sladden med mig idag.
Axfood import.
-
Bluetooth gick inte mellan HP och telefonen .. suck! Men jag kunde ju skicka gmail till mig själv ...
Senaste nytt .. ;D Bilden tagen igår kväll i Vällingby.
-
Är det rätt att gissa att inköpet har varit runt 30:-/kg?
-
Låter på tok för små marginaler. Skulle tippa på 25 kr. Bulk med fartyg från Sydamerika.
-
Hemköp, importerad honung både EU och icke EU honung, dvs en mycket suspekt märkning.
Denna del av märkningen är OK enligt honungsdirektivet. §8.
Köpte du inte en burk för provsmakning? I Alingsås Bf gjorde vi en blindtest av ett antal olika importhunung. Det var i sanning ingen kulinarisk upplevelse. Det skall sägas att det även fanns svenskproducerad honung som föll under strecket.