Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Tålamod skrivet 20 apr-09 kl 18:50
-
Jag är lakto-ovo vegetarian och behöver hjälp med vad man kan lagra i skafferiet
Exempelvis vad kan man ha för pålägg förutom Tahini, jordnötssmör där?
Jag vet ju att det finns UHT mjölk som man kan ha i rumstemperatur men
hur länge kan man ha dem där?
Hur länge håller ägg i rumstemperatur?
Finns quorn på konserv? Kan man själv konservera quorn?
Alla möjliga tips om detta med att ha kastat ut kyl o frus välkomnas å det varmaste
Hjälp mig
-
Men du kan ju förvara svalt även om du inte har kyl ??? Jordkällare, eller jordhåla, tex.
-
Istället för Quorn kan du använda olika sojaprodukter som färs/grytbitar/strimlar etc. Dessa är torkade och har lång hållbarhet.
-
Jag har viss erfarenhet från sommarstället där vi inte har el men en jordkällare som inte är särskilt kall i augusti, ända upp till 20 grader i värmebölja. S.k 'mjölk med lång hållbarhet' håller månader tills man öppnar paketet, då är det bara några dagar i rumstemp. Ägg ska hålla åtminstone tre veckor har jag hört, har aldrig haft anledning att pröva. Råa grönsaker typ gröna bönor, rödbetor håller i alla fall en halv vecka, kan nog ätas efter en vecka även om de inte verkar lika fräscha, färskpotatis samma eller ännu bättre hållbarhet. Men kokta håller sig grönsakerna högst ett dygn sedan blir de slemmiga.
-
Istället för Quorn kan du använda olika sojaprodukter som färs/grytbitar/strimlar etc. Dessa är torkade och har lång hållbarhet.
Vad är det för torkade soja produkter?
Jag har sett sådan som är frysta(Hälsans kök) men var kan man köpa torkade?
Konserv burkar med exempelvis bönor eller kikärtor hur lång hållbarhet har de efter att de blivit öppnade?
Pålägg på bröd, Finns det fler tips?
Håller kaviar, mjukost sig öppnade i rumstemperatur.
Bor i lägenhet, har inte jordkällare
-
Olika torkade sojagrejer brukar finnas lite varstans. Hittar du dem inte i din vanliga livsmedelsaffär så brukar de finnas på Hälsokosten.
Vet inte om det finns längre, men det brukade finnas sojakorvar/bullar, etc på konservburk.
-
Torkade sojaprodukter finns,somnågo tidigare nämnt. I välsorterade (då menar jag inte små konsumbutiker) butiker, hälsokostbutiker eller på internet. När det gäller ägg var det en kvinna på tv för några dagar sen som påstod att hållbarheten är bättre när de inte är kylda. Det enda man ska tänka på är att vända dem var tredje dag så att inte gulan "sjunker". Vet inte hur väl det stämmer, men i regel förvaras inte äggen i kyl förrän man kommer hem.
-
Tackar för svar.
Är det någon som vet följande?
Konserv burkar med exempelvis bönor eller kikärtor hur lång hållbarhet har de efter att de blivit öppnade?
Håller kaviar, mjukost sig öppnade i rumstemperatur.
-
Jag vet ju att det finns UHT mjölk som man kan ha i rumstemperatur men
hur länge kan man ha dem där?
Värmebehandling av mjölk förstör en massa nyttiga enzymer etc. Ju varmare desto värre.
Behåll kylen är mitt råd. Särskilt om du bor i lägenhet verkar det vara en ganska enkel och näraliggande anpassning till tillvarons realiteter.
Eller hoppa över mjölk när det är som varmast. Havremjölk håller sig bättre och är rätt så OK ersättning.
Andra mjölkprodukter håller sig också bättre, t ex ost och smör. Bara det inte blir för varmt. Då är jordnötssmör och sesampasta mycket bättre.
Torrvaror som olika spannålsprodukter, bönor, ärter etc håller sig åratal. Efter tillagning är de dock kylvara (om det blir rester).
Grönsaker ur eget land, jordkällare eller annars från butik.
Frukt kan i allmänhet förvaras i rumstemperatur, liksom pumpor och lök.
-
Värmebehandling av mjölk förstör en massa nyttiga enzymer etc. Ju varmare desto värre.
Låter mycket intressant. Har du fakta att stödja dig på i detta uttalande?
Finns det någon forskning som du kan hänvisa till?
Och är det någon som vet?
Håller kaviar, mjukost sig öppnade i rumstemperatur?
-
Låter mycket intressant. Har du fakta att stödja dig på i detta uttalande?
Finns det någon forskning som du kan hänvisa till?
Jag har detta från trovärdig källa, men inte publicerad. Jag tror det är ganska välkänt. Du får väl kolla upp det själv.
-
Kaviar ska förvaras kylskåpkallt. Mjukost vet jag inte eftersom jag inte äter sånt. Hårdost kan nog klara sig bättre.
-
Halaj!
Kaviartuber brukar ligga i kyldisken och mjukosttuber i ett ställ utan kyla.
Det borde ge en fingervisning.
Fast nog tror jag att kaviaren klarar sig i rumstemperatur.
Det är ju luftens syre som gör att mat blir gammal, såvida det inte möglar.
Och syre finns ju inte i kaviartuben.
Det är ju det som är det fina med mat på tub.
Det håller hur länge som helst.
//T
-
Tackar för svar.
Är det någon som vet följande?
Konserv burkar med exempelvis bönor eller kikärtor hur lång hållbarhet har de efter att de blivit öppnade?
Håller kaviar, mjukost sig öppnade i rumstemperatur.
Öppnade konservburkar håller inte särskilt länge ens i kylskåp är min erfarenhet. När jag öppnat en konservburk och inte gör slut på innehållet på en gång så häller jag över resterna i en glasburk. Men den står ju i kylen sen.
Ägg håller tillräckligt länge i rumstemperatur, du måste ju inte köpa mängder åt gången.
Det bästa tipset är väl att handla ofta, inte mer än det du äter upp på ett par dagar.
Det finns sojafärs på påse (torkad) och förr fanns sojakorv på burk men det var längesen jag tittade efter det i affären.... ;)
-
Halaj!
Kaviartuber brukar ligga i kyldisken och mjukosttuber i ett ställ utan kyla.
Det borde ge en fingervisning.
//T
Det finns väldigt många konserver och tuber som kan förvaras i rumstemperatur så länge man inte har öppnat dom men det står uttryckligen på frp att "Öppnad vara skall förvaras i kylskåp"
så det ger väl i princip ingen fingervisning alls..
-
Är böjd att hålla med andra i den här tråden: du får helt enkelt handla varannan dag eller så och helt avstå mejerivaror.
-
Vad är egentligen anledningen till att man inte vill ha kylskåp? Elförbrukningen? Tror man förlorar mer på all mat man måste slänga som blivit dålig, iaf över sommaren.
-
Prick det funderade jag oxå äver. Alltså tanken om att leva utan el har slagit mig oxå, strömmen är ändå inte att lita på här och man står helt handfallen när den går för man skapat sig ett aparatberoende, men vi bor så till att vi skulle klara det med förråd och jordkällare och dylikt... I lägenhet... Varför?
Men som sagt, går man och handlar varje dag, och bara precis det man behöver för de närmsta timmarna så... ok.
-
Inte behöver man handla särkilt ofta med våra mått mätt, och inte slänga häller, det handlar mest att äta upp maten i rätt årdning, särkilt när det är varmt.
Har visserligen kylskåp, men stoppar bara i kontakten några gånger per år.
Mvh Ptr
-
Kylskåpet avstängt nu.
Så skönt och tyst det blev.
Vad kostar torkad sojafärs kilopris?
Ska det ligga i blöt innan man använder eller hur
går man tillväga i matlagningen?
Här slängs ingen mat. Jag är väldigt noggrann redan när jag hade
kylskåp. Jag har dessutom hund. Innan hade jag kompost-mask i duschen
men fick jäsning.
Det sägs att de ska börja samla in matavfall här och röta biogas.
Hur bra fungerar näsan till att detektera dålig mat?
Såg att rödbetor och morötter skulle lagras i kyl
kan det verkligen stämma?
-
Man brukar känna på lukta när det börjat jäsa.
Finns en viss (ganska stor) risk att det inte blir så lönsamt med avstängd kyl när du måste slänga oätlig mat.
Det går att mjölksyrajäsa, torka, konservera osv, men det kräver planering och matlagningskunskap.
-
Hur bra fungerar näsan till att detektera dålig mat?
Halaj!
Jo, alltså, vi har sinnen som kan vägleda oss i detta.
Jag ska ta det här stegvis och sakta så att alla kan hänga med.
1. man gör en så kallad okulärbesiktning av maten. På ren svenska betyder det att man tittar på den.
Om maten passerar detta steg fortsätter man med nästa steg.
2. man gör ett doftprov. Det går till så att man luktar på den helt enkelt.
Får maten även godkänt här kommer det sista och helt avgörande provet.
3. man smakar på den.
Om maten klarar alla dessa proven kan man tryggt äta upp den.
Jag tycker att du skall printa ut ovanstående och sätta fast det på din kylskåpsdörr.
Det talas ibland om hur synd det är när gamla kunskaper går förlorade när generationsskiften sker och den äldre går bort.
Men nu har vi fått en hel generation människor som bara går efter utegångsdatumet och inte ens klarar av något så simpelt som att avgöra om mat har blivit gammalt!
Skrämmande är vad det är!
Min katt klarar av bedöma om mat har blivit dåligt!
//T
-
;D ;D ;D
(Men man ska vara snäll, och inte mobbas så!)
-
Halaj!
Jo, jag var kanske lite väl raljerande där.
Men det här upprör mig lite faktiskt.
Att folk granskar förpackningen istället för maten när de ska avgöra om maten är ätbar.
Nu slänger ju inte TS mat, vilket h*n skall ha all heder för, men läste/hörde du om den där rapporten om folks matinköpsvanor, för något halvår sedan?
Det visade sig att det var billigare i slutändan att handla mat i småförpackningar flera ggr i veckan än att storhandla billigare storpack.
Varför?
Jo, för att storpacken hann passera bäst-före-datum och slängdes.
Det är helt sjukt.
En jobbarkompis på mitt förra jobb berättade en historia från deras kök.
Den tonåriga dottern råkade se datumet på middagens kotlett.
Fyy! Den här äter inte jag! Den är utgången!
Ja, det är klart, den har ju stått i frysen en månad!
Hjälpte inte. Hon matvägrade.
//T
-
Jo, jag vet. Det slängs enorma mängder mat. Här går allt som inte passerar doftprovet till hundarna. Ngn gång i veckan samlar jag ihop allt som blivit kvar i kylskåpet (det är inga mängder, men ibland händer det att ngt blir bortglömt när det står längst in bakom allt annat) och slänger i en stor gryta med ris, potatis eller havregryn. Kokas och mixas till vovvarnas stora glädje!
Lite OT, medges...
-
Har man inte hund kan man mata skatorna, dom är inte kinkiga och lite underskatade tycker jag.
-
Och räven och grisen och alla andra fåglarna.
underSKATAde alltså... :D
-
S(r)kat(t)!
-
Det är lite fjantigt att bara lita på bäst före datum, men på vissa produkter stämmer det hyfsat som mjölk och liknande. Folk glömmer ofta att bäst före inte behöver betyda oätligt efter utan bara att man ska vara lite mer vaksam om ätbarheten. Överlag är det ett redskap, men inte en dödsdom för det aktuella livsmedlet...
-
Problemet är väl dock som påtalat att folk generellt inte är lika sunda i sitt förnuft som oss här som disskuterar detta! :P ;D
-
Jo, alltså, vi har sinnen som kan vägleda oss i detta.
Halaj!
Det finns förstås fortsättningskurs på det grundläggande.
Om en ostbit blir lite grön i hörnet kan man bara skära bort det.
Osten är lika god för det.
Men om en brödlimpa blir lite möglig på kanten måste man slänga hela limpan.
För den smakar jord.
Tveksam mjölk kan man prova att hälla i en skvätt i en kopp varmt vatten.
Om den är dålig ”grötar” den sig.
Och apropå bröd, en anekdot.
En dag, för många år sedan i ett annat liv, hittade jag en limpa surdegsbröd i den lokala butiken. Den där med en finsk flagga på etiketten, som till skillnad från vanligt bröd, bara blir godare (som ett årgångsvin) ju äldre den är.
Därför tittade jag på bäst-före-datumet.
WOW! Passerat bäst före med två veckor!
Jag slöt limpan i mina armar och bar ut den till kassan.
Kassörskan knappade in priset (som sagt, detta var länge sen) i kassa-apparaten och spärrade upp ögonen!
Åhnej! Hon såg datumet!
-nej, denna har gått ut.
-jo, men jag vill ha den där limpan.
-nej, nej, den kan vi inte sälja!
-jo, men jag vill ha den!
Osv.
Efter ett långt tjat fick jag till slut köpa den för halva priset.
Och smaken?
Det var den godaste limpa jag ätit i hela mitt liv!
//T
-
Mjölken till kaffet ger bäst smak pricis innan den inte är god alls, den största anledningen till att jag ställer in den i kylskåpet är att kattenannars välter ut den och lapar i sig!
Mvh Ptr
-
För många år sedan bodde jag i en fin lägenhet i tidig funkisstil. Där fanns ett fantastiskt "gammaldags" skafferi med riktig ventil (trots att det var en 1:a). På vintern blev skafferiet så kallt att jag stängde av kylskåpet och förvarade all mat i skafferiet istället. Elen ingick i hyran, så det var inte av kostnadskäl, men jag är uppfostrad till att snåla med jordens resurser då jag kan, och det kändes skönt att kunna dra ett litet strå till minska-energibehovet-stacken, även som lägenhetsboende.
Angående bönor och kikärtor på burk så tror jag inte att de håller sig värst bra efter att du öppnat burken, men om du gör en marinad med lite vinäger och olja så bör det hålla sig bättre (på grund av syran i vinägern - rätta mig gärna om jag har fel här!). Välj en olja som tål rumstemperatur bra, tex olivolja som man ju aldrig ska förvara i kylskåp. Annars är mjölksyrning och torkning bra metoder, som redan nämnts. Inkokning eller köpta konserver är också toppen. Läs på om örter som hjälper till att konservera mat.
Man kan äta torkat soja"kött" utan blötläggning, men då krävs längre koktid (lite som med torkade bönor). Jag åt det mest när folk bjöd på det under alla de år jag var vegeterian, för jag har alltid föredragit baljväxterna som de är, men det är ju en smaksak.
Till pålägg kan du göra små portioner huommos, egen pesto (utan ost) eller helt enkelt koka marmelad (det håller finfint).
Lycka till med ditt projekt!
-
Halaj!
Jag tycker att du skall printa ut ovanstående och sätta fast det på din kylskåpsdörr.
Har ju ingen kylskåpsdörr kvar att sätta den på!
Måste erkänna att lite mat blev slängd här i början men jag lär mig.
Exempel vis paprika, hel, blev möglig på en dag
Jag har ju också fått äta mer än vanligt eftersom jag inte vill slänga och inte kan förvara
får jag helt enkelt äta upp.
Annars saknar jag kylskåpet förvånansvärt lite.
Det jag njuter av är istället tystnaden.
-
Jag har detta från trovärdig källa, men inte publicerad. Jag tror det är ganska välkänt. Du får väl kolla upp det själv.
jag skickade eBrev till Arla och fick följande svar
Hej!
Tack för ditt mejl.
Man har inte kunnat se några förändringar på UHT- behandlad mjölk och dess
näringsvärde om man jämför med lågpastöriserad mjölk.
Mjölkens proteiner är kasein, albumin och globulin och några uppgifter om
Lysin har vi inte. Du får fråga mjölkfrämjandet som är mer insatta i
näringsfrågor:
http://www.mjolkframjandet.se/
Vänliga hälsningar
Arla Forum 020-996699
-
Vill man ha tyst och alternativ kyla kan man anlägga en isdös.
Minns faktiskt några såna från min barndom i mitten på 50-talet, såg dom i närheten av en lanthandel, så kanske användes isen där.
Man sågar alltså upp sjöisen i hanterbara bitar och lägger i en trave på land, inbäddat i tjockt lager sågspån.
Sen måste man fixa ett isolerat utrymme att lägga isblocken och maten i.
Kanske en uttjänt frysbox med avlopp skulle funka.
-
Tackar för svar.
Är det någon som vet följande?
Konserv burkar med exempelvis bönor eller kikärtor hur lång hållbarhet har de efter att de blivit öppnade?
P.g.a. hög vattenhalt (eg. vattenaktivitet) är hållbarheten kort.
Ett dygn eller så, allt naturligtvis beroende på temperaturen. Så fort du öppnar burken påbörjas/påskyndas nedbrytningsreaktioner.
-
jag skickade eBrev till Arla och fick följande svar
Hej!
Tack för ditt mejl.
Man har inte kunnat se några förändringar på UHT- behandlad mjölk och dess
näringsvärde om man jämför med lågpastöriserad mjölk.
Mjölkens proteiner är kasein, albumin och globulin och några uppgifter om
Lysin har vi inte. Du får fråga mjölkfrämjandet som är mer insatta i
näringsfrågor:
[url]http://www.mjolkframjandet.se/[/url]
Vänliga hälsningar
Arla Forum 020-996699
Det handlar om att enzymer, vitaminer m m förstörs.
Jag googlade på:
mjölk pastörisering värmebehandling enzymer vitaminer
Följande länkar är t ex av intresse:
http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=3209
http://www.chemicalnet.se/iuware.aspx?pageid=4216&ssoid=101380
-
Det handlar om att enzymer, vitaminer m m förstörs.
Jag googlade på:
mjölk pastörisering värmebehandling enzymer vitaminer
Följande länkar är t ex av intresse:
[url]http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=3209[/url]
[url]http://www.chemicalnet.se/iuware.aspx?pageid=4216&ssoid=101380[/url]
Jag tycker inte att UHT-mjölk är speciellt gott. Din välvilja är trevlig, Anders Skarlind, men
varför ska man nödvändigtvis dricka steril mjölk?
Mjölk pastöriseras för att öka hållbarheten och för att man ska undvika sjukdomsalstrare.
På 50-talet höjde man de rekommenderade pastöriseringstemperaturerna lätt (de hålls alltid så låga som möjligt) för att värmen också skulle ta död på Coxinella burnetii (http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/q-feber/) (normal pastörisering, alltså)
Ett test för att kontrollera om mjölk blivit tillräckligt pastöriserat innebär att man kontrollerar om enzymet "alkaline phosfatas" fortfarande förekommer i mjölken. Om svaret är negativt, så har pastöriseringen varit effektiv och enzymet är avdödat.
Visst, enzymer (=proteiner) denaturerar, vilket innebär att de förlorar sin ursprungliga funktion.*
Nu en fråga till dig, Anders, varför vill du ha kvar enzymet "Alkaline phosphatas"?
Sanningen är att enzymer påskyndar (nedbrytnings)reaktioner, och avdödandet av enzymer är alltså av godo
om man inte vill få mjölken fördärvad inom kort tid.
Edit: * Att proteiner denatureras innebär inte att de förlorar sin näringsfunktion.
Peptider (=små proteiner) bryts ner i matsmältningskanalen oavsett denaturerat eller ej. Peptider består av aminosyror, och dessa förstörs inte. Det är proteinets/peptidens form som förstörs vid denaturering, och därmed dess funktion, t.ex. lipasfunktion= nedbrytande av (viktiga) fetter.
-
Till dig, trådstartaren: Efter öppnandet av UHT-mjölk är hållbarheten kort.
Hållbarheten är enbart förlängd i oöppnad förpackning.
Köp vanlig mjölk i halvliterspack (om det finns?) eller frys in en del, om du skulle råka ha frysen kvar. Eller baka bröd på hälften av (den vanliga) mjölken som du köper.
Det är mycket godare med "vanlig" mjölk.
(Ang. UHT: Anders Skarlind kan ha rätt vad gäller avdödande av vitaminer, jag känner inte till om mjölkens vitaminer överlever upphettning. Men man brukar väl tillsätta vitaminer i så fall?)
Förresten: I bakugnen hettas ju mjölken inuti brödet också upp! ;)
-
Jag tycker inte att UHT-mjölk är speciellt gott, och jag tycker att din välvilja är god, Anders Skarlind, men
varför ska man nödvändigtvis dricka steril mjölk?
Mjölk pastöriseras för att öka hållbarheten och för att man ska undvika sjukdomsalstrare.
På 50-talet höjde man de rekommenderade pastöriseringstemperaturerna lätt (de hålls alltid så låga som möjligt) för att värmen också skulle ta död på Coxinella burnetii ([url]http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/q-feber/[/url])
Ett test för att kontrollera om mjölk blivit tillräckligt pastöriserat innebär att man kontrollerar om enzymet "alkaline phosfatas" fortfarande förekommer i mjölken. Om svaret är negativt, så har pastöriseringen varit effektiv och enzymet är avdödat.
Visst, enzymer (=proteiner) denaturerar, vilket innebär att de förlorar sin ursprungliga funktion.*
Nu en fråga till dig, Anders, varför vill du ha kvar enzymet "Alkaline phosphatas"?
Sanningen är att enzymer påskyndar (nedbrytnings)reaktioner, och avdödandet av enzymer är alltså av godo
om man inte vill få mjölken fördärvad inom kort tid.
Har jag förespråkat att dricka steril mjölk? En av länkarna talar om att den opastöriserade mjölken är steril i några dygn. Är det det du menar? Jag upplever den i varje fall inte som steril i någon negativ mening. Eller menar du att mjölken bör vara steril och ställer en retorisk fråga? Nåväl läs då nedan.
Jag har inte påstått att jag vill ha kvar ett specifikt enzym. Det är nonsens av dig att tillskriva mig den åsikten. Jag har skrivit att enzymer, vitaminer m m förstörs. "m m" är en förkortning för med mera om du inte visste det. Om du tar dig tid att läsa de artiklar jag länkade så hittar du där exempel på vad "med mera" kan vara. (Eller se några citat i slutet på detta inlägg.)
Vad gäller att enzymer skulle sätta ner hållbarhet så vet jag inte det. Min erfarenhet av "vanlig komjölk" (opastöriserad) är att den håller ganska bra, knappast sämre än mjölk köpt i butik.
Frågan om pastörisering eller ej är knepig. Det finns fördelar och nackdelar. Pastöriseringen kan väl ses som en mild form av tillagning? Det är OK att tillaga mat, anser jag. Ofta håller sig animalisk föda bättre om den är tillagad. Men mat som blivit tillagad/uppvärmd två gånger bör enligt en sund grundregel konsummeras direkt eller annars slängas (i komposten). Man mår annars inte bra av sådan mat enligt min erfarenhet. Om mjölken nu redan blivit uppvärmd en gång (pastöriserad) och man sen lagar mat med mjölken som ingrediens, så blir det tvivelaktigt att spara sådan mat. Jag vet inte om detta håller streck, men det kan vara värt att överväga. Se även citaten nedan.
UHT är klart sämre än pastörisering. Lita på smaksinnet minst lika mycket som på kemiska analyser säger jag. Den kemiska förståelsen verkar långt ifrån färdigutvecklad på det här området, med tanke på att näringsläran byter åsikt så ofta. (Detta är också helt naturligt då det är en komplex materia, särskilt om man pillar isär den i smådelar.) Vårt smaksinne har utvecklats under miljontals år och kan nog ge ganska bra vägledning. UHT-mjölk smakar inte bra och känns inte bra i magen, tycker jag. (Nåväl, du skriver ju ungefär det också, men du verkar inte lita på det ändå.)
Här är ett citat från den första länkade artikeln:
"Man kan också fundera över de höga temperaturer under kort tidsrymd, som används vid pastörisering, vilka också skadar både den viktiga men känsliga fleromättade fettsyran EPA och mjölkproteinerna i den fina mjölken. Snabba upphettningar kan vara extra skadande. Enligt ovanstående finländska avhandling sker den vanliga värmebehandlingen i dag med pastörisering med HTST, High Temperature Short Time, vid 72-78°C/15-40sek. Forskarna anser att pastöriseringen påverkar de värmekänsliga delarna i mjölken, speciellt vassleproteinerna, vissa enzymer och vattenlösliga vitaminer. Påverkan på fetterna nämner de emellertid inte. Ännu kraftigare påverkan har UHT, Ultra High Temperature 135-145°C/2- 4sek på mjölken, vilket "fullständigt förstör vissa antimikrobiella kvaliteer, som enzymerna lactoperoxidas och lysozym och vassleproteinerna lactoferrin och immunoglobuliner". Detta medför att mjölken kan lagras ytterligt lång tid. Effekten på andra bioaktiva proteiner, polypeptider, oligosackarider, hormoner och tillväxtfaktorer, är "inte kända." Ingen fundering förekommer om eventuell skada på andra fleromättade fetter eller på de mättade fetterna, men både dessa liksom enzymer, antioxidanter och mjölksyrebakterier förstörs både av upphettning och homogenisering. De fleromättade fettsyrorna måste skadas vid dessa mycket höga temperaturer, eftersom de mättade fetterna är bortryckta och inte längre kan skydda de fleromättade fettsyrorna mot höga temperaturer."
Anm. Den andra artikeln jag länkade till var kanske mindre väl vald, men kanske intressant ändå. Jag ville egentligen bara ha fram början där: "Pastörisering med värme används för att ta död på mikroorganismer i alla flytande livsmedel som mjölk, juice, soppor och såser. Metoden är effektiv men energikrävande, dessutom kan den förstöra enzymer, vitaminer och andra nyttiga ämnen i livsmedlet."
PS. Jag har inte kollat upp den vetenskapliga halten i dessa artiklar. Tycker bara att de verkar intressanta och vederhäftiga. De stämmer också bra med min grundsyn. Personligen behöver jag inte mer i den här frågan.
-
(Ang. UHT: Anders Skarlind kan ha rätt vad gäller avdödande av vitaminer, jag känner inte till om mjölkens vitaminer överlever upphettning. Men man brukar väl tillsätta vitaminer i så fall?)
Tror du att syntetiska tillsatta vitaminer är lika bra som naturliga vitaminer i sitt naturliga sammanhang?
-
jag skickade eBrev till Arla och fick följande svar
Hej!
Tack för ditt mejl.
Man har inte kunnat se några förändringar på UHT- behandlad mjölk och dess
näringsvärde om man jämför med lågpastöriserad mjölk.
Mjölkens proteiner är kasein, albumin och globulin och några uppgifter om
Lysin har vi inte. Du får fråga mjölkfrämjandet som är mer insatta i
näringsfrågor:
[url]http://www.mjolkframjandet.se/[/url]
Vänliga hälsningar
Arla Forum 020-996699
Se mitt svar till Ior. Särskilt det längre, näst senaste.
För övrigt tycker jag det verkar som du vill äta kakan och ha den kvar. Om du blev vegan skulle det hänga ihop bättre. Då är det enklare att leva utan ordentliga kylmöjligheter.
-
Anders Skarlind, att jag undrar varför du vill ha kvar "alkalie phosphatas" i mjölken beror på följande citat:
Värmebehandling av mjölk förstör en massa nyttiga enzymer etc.
---
Så vitt jag kan komma på, finns inga för människan "nyttiga" enzymer i mjölk.
(Vad "nyttigt" betyder är f.ö. en väldigt filosofiskt fråga.)
Jag är lycklig över att inte känna mig personligt angripen av en för mig okänd person, som har andra åsikter eller mer kunskap i något ämne än jag har.
Vad du har för anledning till att bli så bitsk i ditt inlägg, vill jag inte veta.
Ha en bra dag.
Om du kan.
-
Tror du att syntetiska tillsatta vitaminer är lika bra som naturliga vitaminer i sitt naturliga sammanhang?
Nej, men jag vet att de fyller en viss funktion.
-
...
För övrigt tycker jag det verkar som du vill äta kakan och ha den kvar. Om du blev vegan skulle det hänga ihop bättre. Då är det enklare att leva utan ordentliga kylmöjligheter.
Med risk för att Anders Skarlind känner sig ytterligare attackerad, vill jag ge ett annat svar.
Mitt första egna boende var i ett hus utan kylskåp, rinnande vatten, spis eller andra bekvämligheter. Jag hade enbart en vedeldad spis.
Jag blev, bl.a. av bekvämlighetsskäl, vegetarian (det är jag fortfarande), men jag använde mjölkprodukter och det fungerade bra. Mjölk, ost och smör lagrade jag i det svala skafferiet, och under heta sommardagar la jag faktiskt ner dem i en påse i bäcken.
Kör ditt race! Fatta beslut för din egen skull och lär dig av misstagen.
-
Med risk för att Anders Skarlind känner sig ytterligare attackerad, vill jag ge ett annat svar.
Mitt första egna boende var i ett hus utan kylskåp, rinnande vatten, spis eller andra bekvämligheter. Jag hade enbart en vedeldad spis.
Jag blev, bl.a. av bekvämlighetsskäl, vegetarian (det är jag fortfarande), men jag använde mjölkprodukter och det fungerade bra. Mjölk, ost och smör lagrade jag i det svala skafferiet, och under heta sommardagar la jag faktiskt ner dem i en påse i bäcken.
Kör ditt race! Fatta beslut för din egen skull och lär dig av misstagen.
Jag känner mig inte alls attackerad av detta. Tvärtom beskriver du ett mycket rimligt sätt att leva utan kylskåp. Jag lever själv en stor del av mitt liv nästan så primitivt och gillar det, även om jag använder två små gamla kylskåp. Du använde väl helt enkelt de resurser som fanns. (Smör och ost håller sig dessutom bättre än mjölk.) Men jag ställer mig mer frågande till att göra samma sak i en lägenhet där det finns kylskåp, men inte finns bäck och kanske inte kallskafferi. Och då tycker jag det verkar sundare att använda vegetabiliska produkter än att använda andra klassens mjölkprodukter. Men var och en får komma fram till sitt förstås.
-
Nej, men jag vet att de fyller en viss funktion.
Och det är en viss skillnad.
-
Sitter man i en lägenhet utan kyl under sommaren, så måste man lägga ut så mycket pengar på konserverad mat, att det blir mycket dyrare än att låta kylen vara igång.
Varför försöka uppfinna hjulet på nytt?
-
Anders Skarlind, att jag undrar varför du vill ha kvar "alkalie phosphatas" i mjölken beror på följande citat:
Så vitt jag kan komma på, finns inga för människan "nyttiga" enzymer i mjölk.
(Vad "nyttigt" betyder är f.ö. en väldigt filosofiskt fråga.)
Jag är lycklig över att inte känna mig personligt angripen av en för mig okänd person, som har andra åsikter eller mer kunskap i något ämne än jag har.
Vad du har för anledning till att bli så bitsk i ditt inlägg, vill jag inte veta.
Ha en bra dag.
Om du kan.
Jag har inget intresse av att fördjupa mig mer i mjölkens kemi. Jag är övertygad om att ju mer obehandlad mjölken är, desto nyttigare (!) är den, så länge den är av bra kvalitet. Detta är inte bara baserat på kemi. Och enzymer är bara en del av denna kemi. Men andra får komma till sin slutsats.
Du tillskriver mig tydligen att känna mig angripen. Nja, men irriterad, av följande skäl (och du får faktiskt tåla att jag säger det, för det är du som fört det på tal):
Du verkar ha ansträngt dig att missförstå mig. Nyckeln till detta tycks vara att bryta ut enstaka pusselbitar och förstora upp dem. Anledningen till detta är förmodligen att du har en mentalitet som det finns lite väl mycket av på det här forumet, och som jag är innerligt trött på. Den kanske kan sammanfattas som "lita inte på naturen, gör något tekniskt artificiellt istället, det blir mycket bättre, eller i varje fall säkrare och mer likformigt". Det kan nog också karaktäriseras som att bara kunna se en fråga åt gången. Jag tycker denna inställning strider mot alla tankar om självhushåll och att leva nära naturen, som väl ändå var meningen från början med att flytta "ut dit"? (Eller åtminstone ha en inriktning att göra detta.)
Jag ångrar att jag gav mig in i den här tråden. Jag tyckte upplägget var udda, men kanske ändå intressant. Nu tycker jag det bara är dumt. Jag hade därför lämnat tråden. Anledningen att jag återkom var att jag såg att du bemötte ett av mina inlägg på ett sätt jag ville kommentera.
-
Om du inte kan simma ska du inte bege dig ut på djupt vatten. Du hamnar under ytan och har inte roligt längre.
Ungefär detta intryck får jag av dig.
Du borde läsa mina inlägg i lugn och ro en gång till, och sedan citera mig där jag påstår "lita inte på naturen, gör något tekniskt artificiellt istället, det blir mycket bättre, eller i varje fall säkrare och mer likformigt".
Tyvärr går det inte att diskutera när vuxna människor (jag förmodar att du snarare är medelålders än tonåring) beter sig som småbarn som inte får sin vilja igenom.
Verkligheten ser ut som så här: Mjölka din ko, baka ditt bröd, vila middag på pinnsoffan i köket när du är trött.
Jag är gärna delaktig i detta liv och njuter av mitt morgonkaffe på trappan.
Men: När man börjar hitta på osanningar, möjligtvis för att man är rädd för någonting, då får man stå emot hagelvindarna som kommer.
Fortsätt mjölka din ko, Anders Skarlind, det kommer jag också att göra (oj, vad snopen du blev nu!) men sluta berätta osanningar. Eller snarare (bättre: ) prata osanningar, men lär dig tolerera att du kan bli överkörd.
Edit:När man blir överkörd i ett forum så är det inte så illa.
Man dör inte.
Man skakar fjädjarna till rätta, möjligtvis lägger man sig och sover på en undanskymd plats under några timmar, men sedan är man redo att kackla vidare igen.
I en ny tråd eller i samma.
-
Jag tror vi klargjort våra positioner tillräckligt bra.
Det är möjligt jag missförstått dig eller läst dig slarvigt i något avseende.
Jag är tycker det verkar som du gjort detsamma med det jag skrivit.
Det verkar inte konstruktivt att fortsätta diskussionen.
Punkt.
-
Hur är det med ost då?
Ost var väl ett sätt att förr "lagra" mjölk, då hade de väl inte kylskåp?
Vad gäller här angående temperaturer och hållbarhetstid?
Kan man öka tiden genom vakuum förpackning exempelvis?
Är det någon som vill lära mig om ost? Hur man gjorde förr?
-
Halaj!
Vad gäller ost brukar jag vara noga med att alltid ta nya skivor runtom på den och inte på samma ställe hela tiden. På så sätt får man fram ny färsk ost som inte har varit i kontakt med luft.
//T
-
Förr hade man ost i jordkällare, så mig veterligen har ost alltid kylförvarats. Jag tror det kan bli mycket knepigt att förvara ost i rumstemperatur. Jag tror du bör avstå från hårdostar och färskostar och äta mögel- och kittostar som tål att bli ordentligt mogna utan att bli dåliga. Hade jag varit du hade jag dock inte sparat sådana ostar mer än ett par dagar, för även de kräver egentligen kylförvaring. Du får helt enkelt prova dig fram, med risk för att mat förstörs under experimentets gång.
-
Halaj!
Det här borde vara något för dig.
Det är en luftpump.
Man suger ut luften ur en plastpåse med mat i.
Egentligen är den tänkt till fryspåsar med bär och sådant i, men visst borde den hjälpa till att öka hållbarheten på mat i rumstemperatur också.
//T
-
En gammal Dam häromkring pratade om att osten skulle rullas i aska sen den tvättats med saltvatten, komm att tänka på det när det stod om ost och jordkällare. Nu var det tydligen petigt med vilken aska det var, pricis som det var petigt med vilken ved som äldades med i bakugnen, askan skulle tas därifrån.
Tyvärr är hon inte i livet längre och är svår att fråga, och dottern tycker gumman pratade massa prilligheter på gamla dar, så hon har nog ingen sådan kunskap kvar hon häller. Kan någon reda ut vad detta kan ha handlat om?
Mvh
-
Jorå, man rullar ost i aska. Kolla vissa franska ostar. Finns aska att köpa där man köper mejeriprylar. Det håller väl koll på mögelsporerna. Om inte annat så täcker det och camoflerar bra ;)
Ost förvarar jag helt inte i kylskåp alls. Men jag har turen att ha ett svalt skafferi.
-
Se hon pratade inte prilligheter då, det var det jag misstänkte
Tack för svaret
Mvh
-
En liten detalj i sammanhanget, men dock en detalj som jag är engagerad i: Varför i herrans namn ska man äta konserverade kikärtor? De är ju superäckliga! Köp torkade kikärtor, lägg dem i blöt över natten och koka sen. Nykokta kikärtor kan jag äta som om det vore godis. En påse torkade kikärtor håller i evighet även i en varm lägenhet. Det måste väl också vara mer miljövänligt att avstå från konservburken.
-
En liten detalj i sammanhanget, men dock en detalj som jag är engagerad i: Varför i herrans namn ska man äta konserverade kikärtor? De är ju superäckliga! Köp torkade kikärtor, lägg dem i blöt över natten och koka sen. Nykokta kikärtor kan jag äta som om det vore godis. En påse torkade kikärtor håller i evighet även i en varm lägenhet. Det måste väl också vara mer miljövänligt att avstå från konservburken.
Hallelulja, Amen!!!! :D :D
Mvh
-
Jag tycker inte konserverade kikärtor är läbbiga.
Men hur menar ni att de är mindre bra för miljön?
Här på detta forum finns ju många trådar om inkokning/konservering.
Det sägs ju att det är en energieffektiv lagringsmetod?
Transport-miljö-kostnaden blir ju ungefär lika?
Menar du att metallen i burken, dess kostnad är större?
För själva uppkokningen är ju effektivare i en fabrik än hemma på spisen.
Det tar ju en timme att koka kikärtor också.
Ett par månader utan Kyl, Nu känns det som vanligt man tänker inte på det.
-
Raw food eller Levande föda tror jag är en bra väg, för genom att basera intaget på konserver så får du i dig mat som inte är mer än bukfylla. Genom att konserverna är upphettade så försvinner nästan allt ur födan som kroppen verkligen behöver, för att hålla dig vital och frisk.
Kolla in tex David Wolfs bok eller den svenka boken "Raw food" av Erica Palmcrantz.
-
Alla möjliga tips om detta med att ha kastat ut kyl o frus välkomnas å det varmaste
Hjälp mig
Hur har det gått?
-
Hej,
Intressant tråd. Jag blev glad av att läsa att du stängde av ditt kylskåp. Är det fortfarande av? Undrar speciellt nu under dessa rötmånadstider. Har du testat att torka bär, frukt, grönsaker? Levande föda som föreslagits?
*nyfiken*