Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: torpargubbe skrivet 24 jan-09 kl 18:13
-
jag funderar på att bojkotta arla och alla andra som producerar aldeles för storskaligt enligt mig.. eller finns det bättre alternativmjölk? jag är i 40års åldern,, kan jag må bra utan detta vita blask? får jag kalk brist eller andra brist sjukdommar? jag är less att se gårdarna bara blir färre och större snart så fodras det väll 5oo kor för att det ska vara lönsamt. nej fram för det småskaliga,,
-
Man kan ofta köpa direkt från bonden. Ta med dig lämplig hink eller flaska, och bara fråga.
-
Man kan ofta köpa direkt från bonden. Ta med dig lämplig hink eller flaska, och bara fråga.
vad är lagom pris per liter om man köper opastoriserad direkt från bonden då?
-
Det brukar ligga kring 3,5-4 kr litern.
-
Det går utmärkt att leva utan mjölk i dieten, och hellre det än homonigiserad mjölk. Jag kan ännu få tag på bra mjölk.
-
Jag försöker gynna den icke homogeniserade mjölken (gammeldags mjölk) i butiken så inte den försvinner också, så det blir ännu mera magert på mjölkfronten, om de märker att fler och fler väljer andra alternativ än den mjölken som både är pastöriserad och homogeniserad borde de ju ge ett bättre utbud av annan mjölk. (fast opastöriserad mjölk tror jag inte är tillåtet att sälja i butik)
-
homogeniserad ? pastoriserad? kan nån reda ut begreppen? ja vet att pastoriserad så hettas mjölken upp va?? rätta mig om jag har fel. red ut begreppen nån?
-
Pastöriserad = mjölken är upphettad och sedan kyls den ner snabbt för att ta död på ev. bakterier.
Homogeniserad = man slår sönder fettmolekylerna så mjölken får jämn fetthalt och grädden flyter inte upp til ytan, enligt vissa undersökningar ska sån här mjölk vara mindre bra för blodkärlen, fettet proppar visst igen lite bättre. Så har man hjärt kärlsjukdomar i släkten kanske det är bättre at dricka den gammeldags mjölken som inte är homogeniserad.
Har man icke homogeniserad mjölk så flyter grädden upp till ytan så ibland när man slår på mjölken på gröten är det fullt med gräddklumpar, jag tycker dock den ickehomogeniserade mjölken smakar bättre och har mjölken stått några dagar så brukar jag skaka om den så fettet jämnar ut sig något.
-
Det verkar vara väldigt farligt ATT dricka komjölk. Speciellt om du har problem med benskörhet. Fakta om det finns här: http://www.notmilk.com
-
Det verkar vara väldigt farligt ATT dricka komjölk. Speciellt om du har problem med benskörhet. Fakta om det finns här: [url]http://www.notmilk.com[/url]
FAKTA :o Apologeterna är verksamma!
-
Var på ett besök på Wapnö gård i Halmstad. De är ett litet mejeri som bara sälger mjölk här omkring, gården är "öppen" för turiser och andra nyfikna + att (enl dom själva) är en av de få som säljer homogeniserad mjölk.
-
Var på ett besök på Wapnö gård i Halmstad. De är ett litet mejeri som bara sälger mjölk här omkring, gården är "öppen" för turiser och andra nyfikna + att (enl dom själva) är en av de få som säljer homogeniserad mjölk.
en av dom FÅ som säljer homgeniserad ??? ??? ??? jag trodde arla med fleras mjölk var det ??? ???
-
Pastöriserad = mjölken är upphettad och sedan kyls den ner snabbt för att ta död på ev. bakterier.
Homogeniserad = man slår sönder fettmolekylerna så mjölken får jämn fetthalt och grädden flyter inte upp til ytan, enligt vissa undersökningar ska sån här mjölk vara mindre bra för blodkärlen, fettet proppar visst igen lite bättre. Så har man hjärt kärlsjukdomar i släkten kanske det är bättre at dricka den gammeldags mjölken som inte är homogeniserad.
Har man icke homogeniserad mjölk så flyter grädden upp till ytan så ibland när man slår på mjölken på gröten är det fullt med gräddklumpar, jag tycker dock den ickehomogeniserade mjölken smakar bättre och har mjölken stått några dagar så brukar jag skaka om den så fettet jämnar ut sig något.
det där lät ju inge kul >:( om homogeniserad,det var en spik till i mjölk kistan för min del >:(
-
Pastöriserad = mjölken är upphettad och sedan kyls den ner snabbt för att ta död på ev. bakterier.
Homogeniserad = man slår sönder fettmolekylerna så mjölken får jämn fetthalt och grädden flyter inte upp til ytan, enligt vissa undersökningar ska sån här mjölk vara mindre bra för blodkärlen, fettet proppar visst igen lite bättre. Så har man hjärt kärlsjukdomar i släkten kanske det är bättre at dricka den gammeldags mjölken som inte är homogeniserad.
Har man icke homogeniserad mjölk så flyter grädden upp till ytan så ibland när man slår på mjölken på gröten är det fullt med gräddklumpar, jag tycker dock den ickehomogeniserade mjölken smakar bättre och har mjölken stått några dagar så brukar jag skaka om den så fettet jämnar ut sig något.
det där med mjölk direkt från kon,, min svärfar brukar berätta att de köpte sådan mjölk direkt från en gård, och dom skummade av grädden från mjölken som dom sen använde just till grädde,, smart ;) två produkter från en,, själv har jag alltid trott att man måste ha en separator för att skilja ut grädden men det kanske funkar ändå?
-
Det behövs ingen separator, man låter som sagt bara mjölken stå över natten så kan man lyfta ut grädden på morgonen med en slev.
-
Mja farligt att drick mjölk ja för allergiker givetvis,
men för oss andra tror jag inte på att det är farligt inte.
ÅÅh hemmjölk som är så gott saknar de sen mjölkkorna skickades.
Gillar inte köpmjölken den smakar inget.
-
Det verkar vara väldigt farligt ATT dricka komjölk. Speciellt om du har problem med benskörhet. Fakta om det finns här: [url]http://www.notmilk.com[/url]
Det där var ju en riktigt rolig sida. Tack för flera goda skratt!
-
en av dom FÅ som säljer homgeniserad ??? ??? ??? jag trodde arla med fleras mjölk var det ??? ???
Vad jag förstår så pastöriserar Arla sin mjölk - vilket inte är samma sak. Har för mig att man kan söka på Wapnö och läsa på deras hemsida.
Mycket spännande studiebesök förövrigt där man fick se deras mjölk-karusell som korna gå in i. Rekomenderas!
-
Homogenisering går till så att man först separerar bort fettet från mjölken och sedan sprutar in fett genom ett fint munstycke, olika mycket beroende på vilken sorts mjölk det skall bli. Då blir fettet finfördelat och hålls svävande som en emulsion. Fetthalten 3% i standardmjölk kommer sig av hur mycket naturliga emulgeringsmedel det finns i mjölk. En högre fetthalt skulle leda till att de små fettkulorna börjar klumpa ihop sig igen.
Pastörisering innebär att mjölken värms upp för att ta död på mikroorganismer. All mjölk som säljs i affären är pastöriserad.
Egentligen fyller homogenisering inget vettigt syfte utöver kanske att få en snyggare produkt. Produkten "gammaldags mjölk" är inte homogeniserad.
-
Jag använder sojamjölk och mår minst lika bra som när jag använde komjölk. :)
T. ex. till kaffe är sojamjölk med chokladsmak särskilt gott!
-
Jag använder sojamjölk och mår minst lika bra som när jag använde komjölk. :)
T. ex. till kaffe är sojamjölk med chokladsmak särskilt gott!
upplys en oupplyst :D soja mjölk vad är det? pris? inköpsställe? mm ? mm? soja? var växer det ?
-
Vad jag förstår så pastöriserar Arla sin mjölk - vilket inte är samma sak. Har för mig att man kan söka på Wapnö och läsa på deras hemsida.
Har också för mig att Arla och andra stormejerier både Pastöriserar och Homogenisering sin mjölk innan den når kundmassan.. på så sätt kan man bestämma fethallt etc.. Tror faktiskt, utan att kritisera dig, att du har missuppfatta det där och att Wapnö kanske är en av de enda som får sälja Opastöriserad mjölk... och ohomgeniseard mjölk...
se deras sida: http://www.wapno.se/Mjolk.htm
vi löper alltid färsk, varm mjölk från bonden :)
-
Nej den mjölk som heter gammaldags är inte homonigiserad. Den är pasuriserad, och det är nästan ett måste, när det inte går att spåra kon från mjölkpaketen.
Köper du av en bonde, så visst, den behöver inte vara värmebehandlad, om du litar på kohälsan, och hygienen där.
Det är främst homonogiseringen jag inte vill ska ha gjorts med den mjölk jag använder.
Har också för mig att Arla och andra stormejerier både Pastöriserar och Homogenisering sin mjölk innan den når kundmassan.. på så sätt kan man bestämma fethallt etc.. Tror faktiskt, utan att kritisera dig, att du har missuppfatta det där och att Wapnö kanske är en av de enda som får sälja Opastöriserad mjölk... och ohomgeniseard mjölk...
se deras sida: [url]http://www.wapno.se/Mjolk.htm[/url]
vi löper alltid färsk, varm mjölk från bonden :)
-
jag tror vi pratar runt varandra.. jag fattade som att du sa att den mjölk du köpte var en av dom enda i sverige som var "Homogeniserad (stavning)" men jag tror det fattades ett O framför :)
-
Det finns en läskig tarmbakterie, EHEC / STEC (benämns hos djur som VTEC), som kor och andra idisslare kan bära och som går över i mjölken, och om mjölken inte pastöriseras, så smittas även människan. EHEC är framförallt farlig för barn och gamla, det sker dödsfall då och då, 2005 (tror jag det var) var det en 2-åring som dog i Sverige. Smittan överförs förutom via opastöriserad mjölk, även via saliv och avföring. Det är därför det är så viktigt numera med att barn som klappat idisslare, tvättar noga sina händer efteråt.
Symptomen är magkramper och blodiga diarréer. Med tanke på detta så är pastöriserad mjölk att föredra tycker jag. Dock ej homogeniserad, eftersom det tycks klägga igen blodådrorna enligt studier.
-
upplys en oupplyst :D soja mjölk vad är det? pris? inköpsställe? mm ? mm? soja? var växer det ?
Sojamjölk finns överallt i livsmedelsaffärer, åtminstone här i Finland, men förmodligen också i Sverige. (Sojan skeppas långt ifrån, men det har forskats att sojan ändå har lägre MIPS än mjölk.)
Alpro-soya är det vanligaste produktmärket. Alpro-soyas hemsida med en massa information: http://www.alprosoya.se/ (http://www.alprosoya.se/)
-
Det finns ju kalciumberikad havremjölk också, om man vill köpa svenskodlat och tillverkat. Ett annat gott alternativ är rismjölk, men då har vi ju det här med långväga transporter igen, som vi helst vill undvika. Min erfarenhet är att alternativmjölken passar till gröt, flingor och te, men i kaffet skär sig sojamjölken och de andra två smakar inget vidare...Nä i kaffet är allt komjölk godast! Och den lilla mängden är knappast någon belastning för kroppen, enligt min tro. (För ska man lyssna till en av alla otaliga rapporter om komjölkens skadliga inverkan på vuxna människor, så ökar bröstcancerrisken om kvinnor dricker mer än en dl om dagen.)
-
Med ris är det ju inte bara transporten som är problemet, det blir hemska kolekvivalentmängder (metan) redan på odlingsskiftet.