Alternativ.nu
Övriga ämnen => Jakt och fiske => Ämnet startat av: louise skrivet 06 nov-08 kl 18:13
-
jag undrar vilka djur som räknas som småvilt, och som är ätbara. Hare, alla fåglar, stämmer det? Nåt mer?
-
jag undrar vilka djur som räknas som småvilt, och som är ätbara. Hare, alla fåglar, stämmer det? Nåt mer?
Enkelt förklarat så är det rådjur och allt annat som väger mindre än rådjur när dom är vuxna.
Så här säger lagen.
Småvilt är djur som klassas in i klass 2-4. Observera att för att dom finns med på listan så innebär det inte automatiskt att man får jaga dom.
16 §
Kulpatroner av en viss klass får användas vid jakt endast efter de viltarter
som nedan anges för varje klass.
Klass 2: samtliga viltarter utom älg, hjort, visent, bison, myskoxe, mufflonfår,
varg, björn, säl och vildsvin.
Klass 3: samtliga viltarter utom älg, hjort, visent, bison, myskoxe, mufflonfår,
varg, björn, säl, vildsvin, rådjur, järv, lodjur och bäver.
Klass 4: vildkanin, iller, frett, mård, mink, hermelin, vessla, ekorre, lämlar,
råttor, mullvad, sorkar (även bisam), möss, havstrut, gråtrut,
silltrut, fiskmås, skrattmås, sothöna, knipa, vigg, ripa, järpe,
ringduva, fasan, rapphöna, stadsduva, turkduva, korp, kråka, råka,
skata, kaja, nötskrika, björktrast, koltrast, stare, gråsparv och
pilfink.
-
Varför undrar du? Är det jägarexamen på gång? ;)
-
nä, tyvärr inte examen. Planerar en chark och tydligen får man köpa in allt småvilt utan att det passerat slakteri.
-
Då är det rådjur, hare, bäver, och ett antal fåglar som kan bli aktuellt för dig.
-
rådjur har jag i nte styckning till. då måste man väl ha en bandsåg? tänkte hålla det så ltiet det går
men bäver, vad gör man med det?
-
rådjur har jag i nte styckning till. då måste man väl ha en bandsåg? tänkte hålla det så ltiet det går
men bäver, vad gör man med det?
V använder inte bandsåg när vi styckar rådjur.
Rökt bäver är en delikatess.
Mvh
Charlotte
-
hm.. hur gör ni då? behövs det inte en massa muskelkraft för å såga?
-
hm.. hur gör ni då? behövs det inte en massa muskelkraft för å såga?
Vi gör sadel, inte kotletter.
Det man eventuellt sågar använder vi en vanlig Tigersåg (tror jag det heter), annars går det väl med en vanlig fogsvans? Fast det blir väl kanske snyggare med bandsåg om du ska sälja köttet?
Mvh
Charlotte
-
Vi sågar isär älgar med fogsvans...så det borde funka på ett rådjur med.
-
fult får det inte bli...
-
fult får det inte bli...
Fult? ???
-
Kniv i köttet, fogsvans i benet.
Det blir inte fult.
-
Det var jag som blandade in "fult" i det hela.
Jag frågade Pappa som är den vanaste styckaren i familjen om bandsåg till rådjursstyckning, då sa han att det kanske blir snyggare om man använder bandsåg... Jag kan inte tycka det blir speciellt fult när vi styckar nu heller ;)
Mvh
Charlotte
-
http://www.websitefolder.net/bergotoolsab/art-1.asp?id=26&iPageID=6
En sån här såg tycker jag är användbar vid styckning. Här på Gotland finns ytterst få rådjur och inga älgar, men ett och annat lamm har jag delat med hjälp av en köttsåg. Kotletter är lite jobbigt men allt annat funkar.
-
En sån köttsåg använde alltid styckaren vi hade till nötkött förr, verkar jättebra!
Mvh
Charlotte
-
Jag använder en fintandad järnsåg.
Blir ännu bättre än med bandsåg.
-
Det enda jag styckat är gris. Och den kotlettraden sågar man fan inte för hand.
-
Det enda jag styckat är gris. Och den kotlettraden sågar man fan inte för hand.
Det gjorde man förr. ;)
Jag har själv varit med och sågat kotletter med fintandad köttsåg.
-
Det enda jag styckat är gris. Och den kotlettraden sågar man fan inte för hand.
Huggna kotletter? Har inte testat själv men det lär ska vara finare än sågade.
-
Har sett att de hugger fläskkotletter i charken.
-
I "Jägarens nya kokbok" samt DVDn "Det vilda köttet" har du finfina instruktioner på hur du styckar småvilt (vad jag tjatar om den boken och den DVDn då ::) ). Jag skulle nog hellre köra anatomisk styckning i muskelgrupper snarare än å ge mig in å såga i rådjur... Det är ju inte direkt stora djur så någon såg tycker inte jag behövs. Men jag sågar å andra sidan aldrig i mina lamm heller....
-
utan sågning, inga kotletter. å det vill kunden ha å grilla. Men boken å DVD:n ska jag komma ihåg!
-
utan sågning, inga kotletter. å det vill kunden ha å grilla.
Personligen tycker jag att skivor av urbenad stek är bättre att grilla. Sadeln bör du kunna sälja till ett högre kg pris som sadel eller filé än som små ynkans kotletter. Men jag tycker ungefär lika dant om lamm också, trots att kotletterna blir större där...
Men boken å DVD:n ska jag komma ihåg!
DVDn hittar du billigast på Torsbo Handels söder om Gällstad, tillräckligt mycket billigare för att du skall tjäna in bensinpengen på att köra dit istället för att beställa den. (men ring först och kolla om den finns kvar)
-
utan sågning, inga kotletter. å det vill kunden ha å grilla. Men boken å DVD:n ska jag komma ihåg!
Idag testade jag att hugga lammkotletter och det blev skitbra! Hur det funkar på rådjur vet jag inte, men på ett lamm, som är ungt, är kanske benen lättare att få isär. Rådjur kanske har varierande åldrar vilket kan påverka hur svårt det är att hugga igenom.
-
Man klarar man sig alldeles utmärkt med en vanlig köttsåg.Har styckat i många år och aldrig använt bandsåg mer än när jag arbetade som charkuterist.Ska man stycka stora mängder är det en klar fördel att ha en bandsåg till Karré och Kotletter då man sparar mycket tid,samt om man ska grillstycka.
-
du kan väl inte bstämma åt andra vad de klarar sig med. Jag känner min egen kropp och inte du. Dessutom handlar detta iom professionell försäljinng, inte en å annan styckad gris i lagården.
-
du kan väl inte bstämma åt andra vad de klarar sig med. Jag känner min egen kropp och inte du. Dessutom handlar detta iom professionell försäljinng, inte en å annan styckad gris i lagården.
Spänn av, Lollo, det var nog inte illa menat. Om det var Moraggarn du reagerade på gör han ju skillnad på när han jobbade som charkuterist med bandsåg och när han styckat i övrigt.
-
En stilla undran, har du hittat några leverantörer av småvilt?
Jag tror personligen att det kan bli lite svårt eftersom de flesta jägare jag känner använder köttet i det egna hushållet, eller så ger de bort (alt säljer / byter) det till nära vänner och släktingar som inte jagar. Åtminstone gäller det rådjur och hare, hur folk gör efter väldigt lyckade sjöfågel eller gåsjakter vet jag inte riktigt.
Å andra sidan kan jag ju ha misstagit mig, det har hänt förr.
-
du kan väl inte bstämma åt andra vad de klarar sig med. Jag känner min egen kropp och inte du. Dessutom handlar detta iom professionell försäljinng, inte en å annan styckad gris i lagården.
Här var det en häftig reaktion ;) inget jag skrev var menat som kritik.Styckar man stora mängder kött är det en klar fördel att ha en bandsåg,men bandsågen används enbart i en i sammanhanget liten del av arbetet,vid sågning av exempelvis kotletter och karré när man styckar gris, samt kotletter när man styckar lamm och ev rådjur.Övervägande delen vid styckning måste sågas med köttsåg alt.tigersåg.